Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ee070f66f2ab8705f8b459d/80

Marko Mišulić: Rezervacije u turizmu vraćaju se na vrijeme prije korone! HDZ-ov portal za booking? Svaki komentar je suvišan...

Vraćaju li se rezervacije u turizmu na vrijeme prije korone?

Ako je suditi prema podacima koje nudi Rentlio, vodeća domaća aplikacija za upravljanje rezervacijama za male hotele, hostele, apartmane i sobe, u tijeku je definitivno trend oporavka turističkog tržišta. 

Naime, na temelju live podataka više od sedam tisuća smještajnih jedinica kojima se upravlja kroz njihovu aplikaciju, u Rentliju su izradili Trend Tracker, zgodan i jednostavan alat koji prikazuje omjer između novih i otkazanih rezervacija na razini dana. Iz njegovog grafikona jasno se vidi kako se trend rezervacija smještaja početkom lipnja počeo približavati prošlogodišnjim brojkama u istom razdoblju. Štoviše, prošlog vikenda vrijednost trend trackera dostigla je najvišu vrijednost u posljednjih tri mjeseca.

- Zadnjih par mjeseci nevjerojatno su izazovni i zbunjujući za sve u turističkoj industriji. Rentlio Trend Trackerom želimo omogućiti svim turističkim djelatnicima pravovremenu informaciju o promjeni negativnog trenda kojim smo zahvaćeni. Objavom Trend Trackera javnosti dajemo na uvid informaciju u realnom vremenu o trendu oporavka tržišta. Na taj način nastojimo barem malo olakšati turističkim djelatnicima upravljanje krizom i neizvjesnošću. Vlada dosta veliki interes za Trend Trackerom što je i razumljivo obzirom da pruža uvid u podatke uživo iz dana u dan, kaže Marko Mišulić, osnivač i direktor Rentlia.

Među više od sedam tisuća smještajnih jedinica koje koriste aplikaciju Rentlio gotovo 70 posto ih dolazi iz Hrvatske, a ostatak je iz cijelog svijeta. Mišulić kaže da korisnici prate Trend Tracker jer daje dobar uvid u stanje na tržištu.


- Što se tiče kretanja vrijednosti Trend Trackera, iako smo definitivno prije mjesec dana ušli u neki primjetniji pozitivan trend, činjenica je da smo trenutno negdje na pola puta do normale. Naime, u prvih šest mjeseci prošle godine prosječna dnevna vrijednost Trend Trackera iznosila je 2. To znači da smo je na razini dana u prosjeku pristizalo dvostruko više novih rezervacija nego se dogodilo otkazivanja postojećih rezervacija. Svakako valja naglasiti kako se ovaj prvi val otkaza rezervacija odnosio na boravke do kraja šestog mjeseca dok većina rezervacija za drugi dio godine nije bila otkazana tijekom ožujka i travnja. Iz tog razloga praćenje ovog grafikona sad je iznimno važno jer ukoliko vrijednost Trackera krene opet uzastopno padati to bi značilo da je nastupio period otkazivanja rezervacija i za ovaj glavni, ljetni dio sezone. Iskreno se nadamo da do toga neće doći i smatramo kako za neki snažniji povratak u normalnu još nedostaje oporavak avio tržišta u punom profilu, kaže Mišulić i naglašava:

- Struktura naših korisnika je široka, od malih obiteljskih iznajmljivača pa do hotela, hostela i profesionalnih property managera. Baš iz tog razloga smatramo da je uzorak dovoljno relevantan kako bismo mogli govoriti o trendu šireg tržišta. A uz to, validaciju podataka i trendove koje mi primjećujemo svakodnevno uspoređujemo i s podacima ostalih kolega iz industrije, kako na globalnoj tako i na lokalnoj razini, tvrdi Mišulić, svjestan da bi trebalo još malo dublje zaroniti u postojeće podatke, kako bi se dobile još relevantnije informacije o kretanju trenda s obzirom na pojedinu destinaciju, cijenu i tip smještaja.

- Već sada je jasno da destinacije koje ovise o avio gostima ne bilježe jednaki trend oporavka kao neke druge sredine jer aviokompanije još nisu pokrenule ni trećinu svoje flote. Da bismo dublju analitiku mogli ponuditi javnosti trebalo bi puno više resursa i vremena, a želja nam je bila u ovom trenutku što prije izaći s jednostavnim i osnovnim alatom koji daje dobar generalni uvid u stanje tržišta, kaže vlasnik Rentlia za Zadarski.hr.

hr Wed Jun 10 2020 07:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab201b12af47f82388b4785/80

Na ovom hrvatskom otoku ne postoje izbori: Zadnji put stanovnici su glasali 1991. godine!

Do prvog biračkog mjesta morali bi ploviti, a država im ne želi platiti prijevoz od 1991.

Stanovnici Biševa zadnji put su na birališta izašli kad su odlučivali žele li neovisnost Hrvatske, odnosno, 1991. godine. U samostalnoj Republici Hrvatskoj glasačka kutija nikad nije doplovila do otoka, prenosi 24sata.

A to znači da 29 godina na naseljenom otoku nisu održani ni referendumi ni izbori ni ostali praznici demokracije. Ti otočani nisu birali između Kolinde Grabar Kitarović i Zrana Milanovića, nisu birali nove vlade, nisu birali ni europske predstavnike.  

Kao da nikog nije briga što oni misle

Na Biševu nema jumbo plakata, letaka, signal je slab pa ni ne gledaju toliko reklame na televiziji. Najbliže glasačko mjesto je na Visu, a država im nije platila prijevoz. 

Na Visu ih je čak 8, na Biševu nijedno. Da je slična situacija i u Komiži, tvrdi Stjepan Tafra, pokretač inicijative "Spasimo Biševo": 

"Smatram da su zakinuta temeljna ustavna prava stanovnika otoka Biševa. U gradu Komiži na otoku Visu postoje dva glasačka mjesta na pedeset metara jedno od drugog, a na našem se otoku zadnji put glasalo 1991. godine. Od tada - niti je organiziran prijevoz do biračkog mjesta na Komiži niti mi na Biševu imamo svoju glasačku kutiju", svjedoči Tafra. 

Gradonačelnica Biševa Tonka Ivčević rekla je za 24sata da je na Biševu, navodno 16 registriranih glasača, te da se oduvijek glasa u Komiži, na Visu. Slaže se da je činjenica da se na Biševu ne glasa uskraćivanje prava, ali ona tu ne može napraviti ništa. Iz DIP-a se ne javljaju. 

Tafra je pokazao da na Biševu živi 40 osoba, a za usporedbu je uzeo Murvicu na Braču koja ima 27 glasača i ima jedno biračko mjesto. Na Hvaru, u Poljicima, prema popisu ih je 59, pa i oni dobiju uvjete da glasaju....

hr Wed Jul 08 2020 11:48:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed2b6786f2ab8744a8b461f/80
Foto: Vlada RH

Marić odmah reže poreze, plaće će rasti od 100 do 800 kuna

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo kaže da su gospodarske posljedice ograničenja kretanja zbog koronavirusa teže od očekivanja
Budući da se ukidanje mjera ograničenja kretanja odvija sporije nego što se očekivalo prema proljetnoj prognozi, posljedice za gospodarsku aktivnost u 2020. bit će veće od očekivanih pa je Europska komisija u svojim ljetnim prognozama objavila da očekuje oštriji pad u odnosu na ranija predviđanja, i to za gotovo 9 posto u europodručju te oko osam posto na razini EU. Hrvatska je među četiri zemlje s očekivanim padom BDP-a u ovoj godini od blizu 11 posto. Italija, Španjolska, Hrvatska i Francuska mogu očekivati pad gospodarstva od 10,6 do 11,2 posto.

Brzi oporavak u obliku slova V, kako se ranije mislilo da će nakon oštrog pada uslijediti brzi uzlet, ne očekuje ni ministar financija Zdravko Marić, koji je jučer izjavio da bi se potpuni oporavak mogao preliti na 2022. godinu. Nova će Vlada, kaže Marić, odmah krenuti s dodatnim poreznim rasterećenjima, prije svega smanjenjem poreza na dobit i poreza na dohodak. Plaće se oporezuju s dvije stope, a izborni program HDZ-a predvidio je smanjivanje stopa poreza na dohodak s 36 na 30 posto i s 24 na 20 posto.

Marić kaže da smanjenje stopa neće vezati uz početak iduće godine, već će s njime ići odmah te će se učinak tog poteza osjetiti na prvim plaćama nakon što Sabor prihvati zakonske promjene. Zaposlenima koji mjesečno zarađuju oko 8000 kuna bruto, odnosno 5700 neto, plaća bi trebala porasti 100 kuna, a ljudima čija je mjesečna bruto plaća oko 15.000 kuna neto bi porastao oko 300 kuna, s 9700 na 10.000 kuna neto.

Radnicima čija je bruto plaća 5000 kuna smanjenje tih poreznih stopa neće donijeti nikakvu povišicu jer oni ni sad ne plaćaju porez na dohodak. Ministarske i plaće saborskih zastupnika spomenutim smanjenjem poreznih stopa trebale bi porasti 800 kuna. U lipnju je, kaže ministar financija, pad iznosa fiskaliziranih računa u odnosu na lipanj prošle godine bio oko 16,5 posto. Naplata PDV-a se popravlja, ali od početka godine porezni prihodi pali su ukupno između 13 i 15 posto.

Objašnjavajući zašto je Komisija danas pesimističnija nego što je bila na proljeće, Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, kaže da su gospodarske posljedice ograničenja kretanja teže od očekivanja.

Osvrćući se na stanje u Hrvatskoj, Komisija navodi da je uoči epidemije gospodarstvo bilo u boljem položaju nego na početku svjetske financijske krize 2008. Međutim, BDP je u prvom tromjesečju pao 1,2% u odnosu na prethodno razdoblje zbog niže domaće i vanjske potražnje te se očekuje da će pad BDP-a u drugom tromjesečju biti još izraženiji, piše Vecernji.
hr Wed Jul 08 2020 11:38:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ee1f33f6f2ab8a3608b45dc/80
Foto: Pixabay

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 6 novoobljelih: 4 osobe iz Splita, jedna iz Sinja te jedna iz Kaštela

Jedna osoba nalazi se na bolničkom liječenju.
Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 201 obrađenog testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 6 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Četiri osobe su iz Splita, jedna osoba iz Kaštela i jedna osoba iz Sinja. 

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli nalaze u obradi kao i njihovi kontakti.

257 osoba nalazi se u samoizolaciji. Jedna covid pozitivna osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.
hr Wed Jul 08 2020 10:21:01 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f05763cdaf72d8e2c8b4580/80
Foto: Pixabay

Produljenje posjeta roditelja djeci u bolnicama: Nakon peticije, bolnice stvaraju uvjete za posjete

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je u srijedu da se razgovara o produljenju vremena posjeta roditelja djeci u bolnicama sa dosadašnjih 15 minuta te kako rade na tome da bolnice za to stvore uvjete.

- Neka roditelji razmišljaju u tom smjeru da mi već razgovaramo o tome da tu situaciju promijenimo, da bolnice stvore uvjete da je to moguće napraviti bez nekog velikog rizika ulaza virusa u zdravstvenu ustanovu", rekao je Capak u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska".

Naime, nedavna odluka Ministarstva zdravstva da posjete djeci u bolnicama treba ograničiti na svega 15 minuta digla je na noge roditelje i udruge koje su zbog svega pokrenule i peticiju.

Kada je riječ o početku nove školske godine, Capak je rekao da se za sada razmišlja na način da se stvore uvjeti kako bi se škole od jeseni otvorile.


hr Wed Jul 08 2020 09:31:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .