“Luka, hvala ti! Sada možemo imati dva terapeuta za djecu…”

Luka Modrić donirao je novac Udruzi za autizam Zadar. Sad će, umjesto jednog, moći imati dva terapeuta za rad s djecom i odraslima, pišu 24 sata.

– Presretni smo! Ova će nam donacija pomoći da puno toga promijenimo i da oboljelima od autizma pomognemo jer privatne terapije su skupe i mnogi roditelji svojoj ih djeci ne mogu priuštiti – kaže nam Ante Armanini, predsjednik udruge, koji volontira na toj funkciji. I on ima sina od 15 godina koji boluje od autizma.

S obitelji živi u Zadru, u četvrti Voštarnica, a susjeda im je Modrićeva sestra Jasmin, žive na istom katu.

– Razgovarali smo i kazala mi je da Luka želi pomoći nekoj udruzi u Zadru i ja sam rekao da bi nama pomoć dobro došla. U roku od mjesec dana nazvali su me i rekli da provjerim stanje na žiro računu. Provjerio sam i iznenadio se, bilo je to puno više nego što smo očekivali – kaže Armanini.

Luka Modrić odrastao je u Zadru nakon što je u ratnom vihoru njegova obitelj protjerana iz Zatona Obrovačkoga, gdje je proveo najranije godine djetinjstva. Nakon izbjegličkog života u sobi hotela Iž počela je karijera o kojoj mnogi mogu samo sanjati. Kao dijete odlazio je na treninge u najmlađi sastav NK Zadar, a susjedi kažu da su ga rijetko kad mogli vidjeti bez lopte.

Modrić ima dvije sestre, Jasminu i Dioru. Udruga za autizam Zadar ima 79 članova, od kojih je 28 oboljelo od autizma, najviše male djece i tinejdžera. Imaju prostoriju od 30 metara četvornih bez sanitarnog čvora.

– Zahvaljujući ovoj donaciji, možemo od grada tražiti malo veći prostor s dvije sobe jer se terapije za ljude s autizmom obavljaju jedan na jedan i zato treba osigurati privatnost i mir – kaže Armanini.

Pri udruzi djeluje i Kabinet za ranu intervenciju Zadar, koji služi za rano otkrivanje simptoma iz širokog spektra autizma. Udruga pruža pomoć roditeljima kod sumnje na dijagnozu iz spektra autizma, pruža informiranje o mogućnostima liječenja u Hrvatskoj te pomoć pri ostvarivanju prava iz Zakona o socijalnoj skrbi.

Prostor sa sanitarnim čvorom i dvije prostorije značio bi im i mogućnost apliciranja na razne druge projekte i sredstva financiranja jer mnogi natječaji zahtijevaju da prijavljeni imaju, među ostalim, sanitarni čvor. Imaju dosta senzorne opreme za malu djecu te bi se i ona nakon toga mogla adekvatnije koristiti.

Adresa udruge je u Ulici Domovinskog rata, tek ulicu dalje od Modrićeve sestre i nekoliko stotina metara dalje od hotela Iž, u kojem je Modrićeva obitelj provodila izbjegličke dane.

Modrić je s obitelji u Zadru često ljeti, a lani je sa suigračima Mateom Kovačićem i Sergiom Ramosom te njihovim suprugama odmor nakon obaveza u Primeri proveo u rodnom gradu.

– Luku nisam osobno upoznao, no pratimo ga i navijamo za njega. Ovo nam je veliki vjetar u leđa, puno mu zahvaljujemo svi. Naša vrata su mu uvijek otvorena i, ako nas odluči posjetiti, bit će nam to pravo veselje. U dogovoru s njegovom sestrom, majkom i ocem, složili smo se da o iznosu donacije nećemo govoriti, i ja se toga držim – kaže Armanini.     

“Srce nam je puno”

– Česte su donacije na nacionalnoj razini i zvučnijim imenima, a nama je ovo velik poticaj. Mi smo mali i neeksponirani, naša djeca nisu za medijske istupe koji bi im stvarali velike poteškoće. Samozatajni smo i zato nam nešto ovakvo još više znači. Srce nam je puno, i meni i mojoj obitelji – rekla je potpredsjednica udruge Josipa Kardum.     

POSLJEDNJE DODANO: