Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d72b7df29111ce2718b45d0/80
Foto: MORH

Ministar Krstičević na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Solinu

Ova Vlada će raditi na svim projektima koji će osigurati napredak i bolji život za naše građane, rekao je ministar Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, nazočio je u petak 6. rujna 2019. svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Solina, povodom obilježavanja Dana Grada i blagdana Male Gospe, zaštitnice Solina.

Uoči sjednice, ministar Krstičević s izaslanstvom položio je vijenac pred spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Gospinom otoku.

Također, ministar Krstičević nazočio je svečanom uručenju Ugovora o sufinanciranju projekta „Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split“. Riječ je o projektu za koji su, sukladno odluci ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića, osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 27,8 milijuna kuna iz ITU (integriranih teritorijalnih ulaganja) mehanizma. Ovim projektom revitalizirat će se kulturna baština u cilju osiguranja dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su i izaslanik predsjednice RH, župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević, predsjednik Gradskog vijeća grada Solina Renato Prkić i drugi visoki uzvanici.

Ministar Krstičević na početku je u ime predsjednika Vlade uputio čestitke povodom Dana grada istaknuvši kako mu je uvijek drago biti u Solinu, koji pored bogate povijesne i kulturne baštine nosi status Grada prijatelja djece i Grada prijatelja obitelji i koji ima izrazito pozitivnu  demografsku sliku. „Biti demografska oaza u ovim vremenima od strateškog je značaja za Republiku Hrvatsku jer su ljudi naša najveća vrijednost“ rekao je.

Tom prigodom, prisjetivši se Domovinskog rata, ministar je zahvalio svim Solinjanima koji su sudjelovali u oslobađanju Republike Hrvatske istaknuvši: „Solinjani, inače poznati po srčanosti, gostoljubivosti i dobroj „pismi“ bili su i iznimni ratnici i aktivni pripadnici različitih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Hvala vam što ste dali nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih područja naše Domovine“.

U svom obraćanju ministar Krstičević rekao je da je Hrvatska danas suočena s novim izazovima koji traže suradnju i uključivost svih razina vlasti i da će se samo zajedničkim naporima moći ostvariti svi postavljeni ciljevi. „Ova Vlada nije i neće se pokolebati pred izazovima kojima je svakodnevno izložena kako bi se osiguralo da naši građani bolje i kvalitetnije žive“, istaknuo je te se prisjetio aktualnih postignuća i projekata Vlade RH.

Podsjetio je kako se gospodarski rast ostvaruje kroz tri temeljna projekta – strukturne reforme, investicije te odgovorno i štedljivo vođenje javnih financija, naglasivši pritom kako je Hrvatska izašla iz dugogodišnje procedure makroekonomskih neravnoteža u kojoj se nalazila još od 2014. godine. U tom kontekstu ministar je istaknuo kako je u 2017. godini prvi put u posljednjih dvadesetak godina smanjen javni dug i ostvaren proračunski suficit preko 3 milijarde kuna, a taj trend nastavljen je i dalje.

„Poreznom reformom koju provodimo smanjili smo poreze građanima i poduzetnicima. Ukupno porezno rasterećenje u mandatu ove Vlade smanjeno je za 8,5 milijardi kuna. Takav pristup porezne politike doveo je i do povećanja prosječnih plaća u Hrvatskoj i novih radnih mjesta kojih je sto tisuća više nego 2014. godine“ naglasio je Krstičević.

Ministar je spomenuo i niz demokratskih mjera, postignuća ove Vlade, od poreznih olakšica, višekratnog povećanja rodiljinih i roditeljskih naknada, subvencioniranja stambenih kredita za mlade obitelji te izgradnje i obnove preko 500 dječjih vrtića diljem Hrvatske, među kojima je nekoliko i na području Solina. „Informiran sam da je u izgradnji veliki samostojeći vrtićki centar u naselju Priko Vode. Dogodine ide gradnja vrtićkog centra u naselju Rupotina, a u fazi izrade projektne dokumentacije je još jedan vrtić u Svetom Kaju“ rekao je Krstičević.

Da je za ovu Vladu iznimno bitan ravnomjerni regionalni razvoj svih područja Republike Hrvatske potvrdio je ministar istaknuvši: „Drage Solinjanke i Solinjani, hrvatska Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem podržat će sve projekte koji će osigurati napredak i normalan život na ovim područjima. Za to imamo mogućnosti i na državnoj razini i preko fondova Europske unije.“

U tom smislu, ministar Krstičević pohvalio je Grad Solin što je prepoznao mogućnosti i pogodnosti koje su rezultat odluka ove Vlade te što su u skladu s potrebama lokalne zajednice iskoristili prilike za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Prisjetio se pritom aktualnih lokalnih projekata „Jadro-izvor života“ i „Ljetne pozornice – Urbana aglomeracija Split“ koje stvaraju dodatnu vrijednost iznimno bogatoj kulturnoj i turističkoj ponudi grada Solina, te projekta „Solin za sve!“ i investicije u dječje vrtiće koji iznimno jačaju socijalnu dimenziju lokalne zajednice kroz brigu o potrebitima i onim najmanjima te stvaranje novih radnih mjesta. „Pohvaljujem vašu inicijativu i zahvaljujem se ministru Paviću na odluci o financiranju projekta za 7 gradova i općina kojeg je nositelj Grad Solin“ istaknuo je Krstičević.

Također, ministar je ovom prigodom naglasio kako je sigurnost, uz gospodarstvo i demografiju vrlo važno pitanje za Republiku Hrvatsku. „Bez sigurnosti nema ni gospodarskog rasta, a sigurno i stabilno okružje osnovni su preduvjet prosperiteta određenog prostora. Poučeni iskustvima prepoznali smo potrebu osnivanja Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama čime je povećana brzina reakcije u slučaju požara i ostalih elementarnih nepogoda na području Dalmacije“, rekao je ministar te podsjetio kako je to samo jedan dio ukupnog Sustava domovinske sigurnosti koji je uspješno zaživio zahvaljujući naporu svih zajedno uključujući državnu razinu, vojsku, policiju, vatrogasce, lokalnu zajednicu te sve ostale sastavnice.

„Čestitam vam na svim postignućima i želim da nastavite raditi kao i do sada na unaprjeđenju kvalitete života i u interesu vaših građana u ovom lijepom dalmatinskom gradu gdje su se krunili hrvatski kraljevi!“ poručio je na kraju Krstičević.

Povodom obilježavanja Dana grada i blagdana Male Gospe zaštitnice Solina, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene su godišnje nagrade grada zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Također, tim povodom na blagdan Male Gospe u nedjelju 8. rujna održat će se i svečana procesija kroz grad i sveta misa kojoj će prisustvovati potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a svetu misu predvodit će mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.


hr Fri Sep 06 2019 21:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4bd0b429111c40428b45ec/80

Podnio kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac: "Himnu je izvela na izrugljiv i omalovažavajući način"

Tvrdi da je Josipa Lisac obezvrijedila hrvatsku himnu...
Boško Županović, vlasnik portala Liburnija podnio je DORH-u kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, odnosno povrede ugleda Republike Hrvatske.

Naime, Županović optužuje popularnu pjevačicu Lisac da je na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na izrugljiv i omalovažavajući način. 

 Koristila je izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi te je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja. 

Smatram da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne. Držim da je bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. 

Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela. - napisao je u kaznenoj prijavi te predložio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac. 


hr Wed Feb 19 2020 21:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d8dee29111c09458b45dc/80
Foto: Screenshot / Policija zaustavlja - Split

Tijekom točenja plina: Na benzinskoj postaju u Splitu planuo automobil

Na teren je izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca

Na benzinskoj postaji Lukoil kraj Poljuda zapalio se automobil tijekom točenja plina.

JVP Split je dobila dojavu u 18,24 sata te je na teren izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca. Požar je ubrzo ugašen, a od automobil je izgorio.

Srećom, nitko nije ozlijeđen.


hr Wed Feb 19 2020 20:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e38082829111ca1248b4608/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili ozlijeđenog migranta na vojnom poligonu

Tijekom pada migrant je dobio ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske pomogli su ozlijeđenoj osobi koju su 18. veljače 2020. godine zatekli na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.

Naime, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su tijekom redovnog osiguranja vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na Slunj u noći 17./18. veljače u neovlaštenom ulasku na prostor vojnog poligona, pronašli skupinu od sedam osoba, stranih državljana, od kojih je jedan prilikom pokušaja utvrđivanja identiteta pokušao pobjeći te skočio s litice u ponor dubine tri metara.

Tijekom pada navedena osoba je zadobila ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu.

Ozlijeđeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je ga je prevezla u Opću bolnicu Karlovac na daljnju obradu.

Ostale osobe zatečene na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju su, sukladno propisanim procedurama, predane policijskim službenicima Policijske postaje Slunj na daljnje postupanje.

Na mjestu događaja izvršen je očevid od strane Vojne i civilne policije.

hr Wed Feb 19 2020 19:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b741b66cb557a234f8b4ed9/80
Foto: Pixabay

Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite
Danas je objavljen poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja, a koje se trebaju javiti u roku od 8 dana od dana objave poziva, odnosno najkasnije do 27. veljače 2020. godine, do 16:00 sati.

Ministar Predrag Štromar će do kraja tjedna predstaviti daljnje aktivnosti i najaviti točan datum raspisivanja poziva za građane, a sve zainteresirane za prijavu iz Ministarstva graditeljstva pozivaju da što prije pripreme svu potrebnu dokumentaciju.

Svi mladi koji žele riješiti svoje stambeno pitanje imat će novu priliku ostvariti to uz subvencionirane stambene kredite, jednu od demografskih mjera kojima Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već četvrtu godinu za redom pomaže mladima da osiguraju svoj dom što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj. 

Riječ je ovdje o već dobro poznatom i prihvaćenom programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Kako bi se mjera još dodatno poboljšala, prošle su godine donesene izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima se subvencija produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina. Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnim institucijama, a početkom ožujka bit će objavljena lista onih s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti.  

Javnost  je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o uspješnosti najbolje govori činjenica da je u tri godine provođenja odobreno 9410 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1000 djece. Na poziv će se moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. 
hr Wed Feb 19 2020 19:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .