Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d72b7df29111ce2718b45d0/80
Foto: MORH

Ministar Krstičević na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Solinu

Ova Vlada će raditi na svim projektima koji će osigurati napredak i bolji život za naše građane, rekao je ministar Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, nazočio je u petak 6. rujna 2019. svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Solina, povodom obilježavanja Dana Grada i blagdana Male Gospe, zaštitnice Solina.

Uoči sjednice, ministar Krstičević s izaslanstvom položio je vijenac pred spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Gospinom otoku.

Također, ministar Krstičević nazočio je svečanom uručenju Ugovora o sufinanciranju projekta „Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split“. Riječ je o projektu za koji su, sukladno odluci ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića, osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 27,8 milijuna kuna iz ITU (integriranih teritorijalnih ulaganja) mehanizma. Ovim projektom revitalizirat će se kulturna baština u cilju osiguranja dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su i izaslanik predsjednice RH, župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević, predsjednik Gradskog vijeća grada Solina Renato Prkić i drugi visoki uzvanici.

Ministar Krstičević na početku je u ime predsjednika Vlade uputio čestitke povodom Dana grada istaknuvši kako mu je uvijek drago biti u Solinu, koji pored bogate povijesne i kulturne baštine nosi status Grada prijatelja djece i Grada prijatelja obitelji i koji ima izrazito pozitivnu  demografsku sliku. „Biti demografska oaza u ovim vremenima od strateškog je značaja za Republiku Hrvatsku jer su ljudi naša najveća vrijednost“ rekao je.

Tom prigodom, prisjetivši se Domovinskog rata, ministar je zahvalio svim Solinjanima koji su sudjelovali u oslobađanju Republike Hrvatske istaknuvši: „Solinjani, inače poznati po srčanosti, gostoljubivosti i dobroj „pismi“ bili su i iznimni ratnici i aktivni pripadnici različitih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Hvala vam što ste dali nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih područja naše Domovine“.

U svom obraćanju ministar Krstičević rekao je da je Hrvatska danas suočena s novim izazovima koji traže suradnju i uključivost svih razina vlasti i da će se samo zajedničkim naporima moći ostvariti svi postavljeni ciljevi. „Ova Vlada nije i neće se pokolebati pred izazovima kojima je svakodnevno izložena kako bi se osiguralo da naši građani bolje i kvalitetnije žive“, istaknuo je te se prisjetio aktualnih postignuća i projekata Vlade RH.

Podsjetio je kako se gospodarski rast ostvaruje kroz tri temeljna projekta – strukturne reforme, investicije te odgovorno i štedljivo vođenje javnih financija, naglasivši pritom kako je Hrvatska izašla iz dugogodišnje procedure makroekonomskih neravnoteža u kojoj se nalazila još od 2014. godine. U tom kontekstu ministar je istaknuo kako je u 2017. godini prvi put u posljednjih dvadesetak godina smanjen javni dug i ostvaren proračunski suficit preko 3 milijarde kuna, a taj trend nastavljen je i dalje.

„Poreznom reformom koju provodimo smanjili smo poreze građanima i poduzetnicima. Ukupno porezno rasterećenje u mandatu ove Vlade smanjeno je za 8,5 milijardi kuna. Takav pristup porezne politike doveo je i do povećanja prosječnih plaća u Hrvatskoj i novih radnih mjesta kojih je sto tisuća više nego 2014. godine“ naglasio je Krstičević.

Ministar je spomenuo i niz demokratskih mjera, postignuća ove Vlade, od poreznih olakšica, višekratnog povećanja rodiljinih i roditeljskih naknada, subvencioniranja stambenih kredita za mlade obitelji te izgradnje i obnove preko 500 dječjih vrtića diljem Hrvatske, među kojima je nekoliko i na području Solina. „Informiran sam da je u izgradnji veliki samostojeći vrtićki centar u naselju Priko Vode. Dogodine ide gradnja vrtićkog centra u naselju Rupotina, a u fazi izrade projektne dokumentacije je još jedan vrtić u Svetom Kaju“ rekao je Krstičević.

Da je za ovu Vladu iznimno bitan ravnomjerni regionalni razvoj svih područja Republike Hrvatske potvrdio je ministar istaknuvši: „Drage Solinjanke i Solinjani, hrvatska Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem podržat će sve projekte koji će osigurati napredak i normalan život na ovim područjima. Za to imamo mogućnosti i na državnoj razini i preko fondova Europske unije.“

U tom smislu, ministar Krstičević pohvalio je Grad Solin što je prepoznao mogućnosti i pogodnosti koje su rezultat odluka ove Vlade te što su u skladu s potrebama lokalne zajednice iskoristili prilike za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Prisjetio se pritom aktualnih lokalnih projekata „Jadro-izvor života“ i „Ljetne pozornice – Urbana aglomeracija Split“ koje stvaraju dodatnu vrijednost iznimno bogatoj kulturnoj i turističkoj ponudi grada Solina, te projekta „Solin za sve!“ i investicije u dječje vrtiće koji iznimno jačaju socijalnu dimenziju lokalne zajednice kroz brigu o potrebitima i onim najmanjima te stvaranje novih radnih mjesta. „Pohvaljujem vašu inicijativu i zahvaljujem se ministru Paviću na odluci o financiranju projekta za 7 gradova i općina kojeg je nositelj Grad Solin“ istaknuo je Krstičević.

Također, ministar je ovom prigodom naglasio kako je sigurnost, uz gospodarstvo i demografiju vrlo važno pitanje za Republiku Hrvatsku. „Bez sigurnosti nema ni gospodarskog rasta, a sigurno i stabilno okružje osnovni su preduvjet prosperiteta određenog prostora. Poučeni iskustvima prepoznali smo potrebu osnivanja Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama čime je povećana brzina reakcije u slučaju požara i ostalih elementarnih nepogoda na području Dalmacije“, rekao je ministar te podsjetio kako je to samo jedan dio ukupnog Sustava domovinske sigurnosti koji je uspješno zaživio zahvaljujući naporu svih zajedno uključujući državnu razinu, vojsku, policiju, vatrogasce, lokalnu zajednicu te sve ostale sastavnice.

„Čestitam vam na svim postignućima i želim da nastavite raditi kao i do sada na unaprjeđenju kvalitete života i u interesu vaših građana u ovom lijepom dalmatinskom gradu gdje su se krunili hrvatski kraljevi!“ poručio je na kraju Krstičević.

Povodom obilježavanja Dana grada i blagdana Male Gospe zaštitnice Solina, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene su godišnje nagrade grada zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Također, tim povodom na blagdan Male Gospe u nedjelju 8. rujna održat će se i svečana procesija kroz grad i sveta misa kojoj će prisustvovati potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a svetu misu predvodit će mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.


hr Fri Sep 06 2019 21:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8321dc29111c7a898b456f/80

Bulj poručio: "Dalmacija je zaboravljena i izložena obećanjima iz godine u godinu!"

- Odlučite se već jednom hoćete štiti naš turizam, vode i krš ili ćemo krenuti u nove avanture kojima ćemo to uništiti i profit dati nepoznatim ljudima - kazao je Bulj na aktualnom satu u Hrvatskom saboru.
– Godinu i pol dana u Splitu je Vlada donijela značajne projekte i mjere u iznosu od dvije milijarde kuna, poglavito u izgradnji prometne infrastrukture. Ovog ljeta gradonačelnici Dubrovnika i Splita na konferenciji su istaknuli kako nikad veće gužve nisu bile u prometu što znači da nikakvih poboljšanja nema. Ne samo u Splitu i Dubrovniku, nego, primjerice, u Sinju gdje za proći kroz Sinj do Splita vam treba pola sata jer je kružni tok usred Sinja katastrofa!
Brza cesta od Kukuzovca do Križica 2016. se zaustavila, a spojila bi Cetinsku krajinu, koja je veća prostorno od Međimurske županije i po broju stanovnika od Ličke, i priobalje.
Vrgorac, tunel Ravča – Drvenik, cijelo to područje priobalja i zaleđa prosvjeduje. 
Imamo slučaj spoja od Imotskog do Zadvarja koji se iz godine u godinu obećava. Ja sam vam tu olakšao posao, položio sam kamen temeljac pa možete krenuti s radovima - ustvrdio je Miro Bulj i pobrojao samo neke od problema Dalmatinske zagore koji, kako kaže, nailaze samo na obećanja, posebice ona pred izbore.

Među ostalim se Bulj osvrnuo na stanje u Županiji koja je postala, kako je i ranije govorio, feud kojim upravljaju struje u unutastranačkim borbama dok je Dalmacija zaboravljena:
- Zaborav prema Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori je nepravedan. Bili ste u Sinju na Alki i Velikoj Gospi, dali ste izjavu da župan Boban vodi brigu o tim projektima. Jedino o čemu on vodi brigu je o utjecaju na natječaj, mi smo taoci sukoba Bobana i Sanadera u županiji i to je problem o kojem ste vi upoznati - kazao je Mostov zastupnik.

Još jedan od važnih problema je i onaj oko bušenja Dinarida, premijeru Plenkoviću rekao je Bulj:
- Zanima me jeste li pratili bušenje Dinarida na područjima Gorskog Kotara, Ravnih kotara, šibenskog zaleđa, Dalmatinske zagore. Vjerojatno niste procijenili kakve štete to donosi. Vaš ministar se hvalio da će Dinara postati zaštićeno područje, ali nakon toga Ina dobiva natječaj za bušenje tih istih prostora. 
Odlučite se već jednom hoćete štiti naš turizam, vode i krš ili ćemo krenuti u nove avanture kojima ćemo to uništiti i profit dati nepoznatim ljudima - oštro je svoje izlaganje zaključio Bulj na aktualnom satu jučerašnje sjednice Hrvatskog sabora.


hr Thu Sep 19 2019 08:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a01968cb9e03e659c8b4674/80

Prkić objavio sumnjiv ugovor: 150 mjesta parkirališta prodano privatniku za manje od tisuću eura

Radi se o parkiralištu u Osječkoj ulici, neposredno uz sportski kompleks i veliku dvoranu na Gripama, a po pojednostavljenoj Prkićevoj računici, ishod ovog pothvata je skandalozan
Splitski gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić javno je objavio ugovor iz kojeg proizlazi da je Javna ustanova Sportski objekti, odnosno njen ravnatelj Tomislav Borozan, blizak Željku Kerumu, s prethodnikom Serđanom Guštinom pogodovala privatnoj tvrtki tako što joj je na korištenje i upravljanje dodijelila parkiralište sa 150 mjesta za iznos manji od tisuću eura mjesečno.

Pored toga, Prkić je objavio i da je koncem 2016. godine, dvije godine prije isteka ugovora, sklopljen dodatak po kojemu se najam produljuje za još pet godina, a kao razlog navodi činjenicu da je upravo te godine Grad Split osnovao svoju tvrtku Split parking i odlučio na nju prenijeti sve gradske površine namijenjene parkiranju. Na ovaj način pak parkiralište sa 150 mjesta ostalo je u privatnim rukama uz vrlo povoljne uvjete sve do konca 2021. godine.

Radi se o parkiralištu u Osječkoj ulici, neposredno uz sportski kompleks i veliku dvoranu na Gripama, a po pojednostavljenoj Prkićevoj računici, ishod ovog pothvata je skandalozan: Split parking na jednom svom parkingu upola manje površine i broja mjesta od ovoga zarađuje četiri puta više nego Javna ustanova na ovom dijelu svoga vlasništva.

Ugovorni odnos za parkiralište u Osječkoj traje još od 2008. godine, kada je Javna ustanova odlučila prepustiti održavanje parkirališta privatnicima. Posljednji ugovor potpisao je Tomislav Borozan 2013. godine, ravnatelj u doba gradonačelnika Keruma, a dodatak 2016. godine potpisao je njegov nasljednik Guštin, inače bivši šef splitske policije. Ponovnim dolaskom na vlast HDZ-a i Keruma, Borozan se vratio u svoju staru fotelju, piše Tportal.

hr Thu Sep 19 2019 07:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d8313b129111c1b888b45b3/80
Foto: Tonči Lalić

FOTO Prepuna makarska riva uživala: Održana povijesna bitka Mukules iz 887.

U rekonstrukciji bitke sudjelovalo je više od 150 sudionika iz Makarske, Krvavice, Omiša, Tučepi, Komina i Župe Dubrovačke
Povijesnom bitkom iz 887. godine u Makarskoj je obilježen dan Hrvatske ratne mornarice. 18. rujna te godine flota pod vodstvom kneza Branimira pobijedila je Mlečane kod Makarske. U bitci nazvanoj Mukules, Neretljani su nanijeli Mlečanima katastrofalan poraz.

Upravo u spomen na taj dan u Makarskoj se uprizorila slavna bitka između gusara i mletačke flote, uz bogati popratni program pa je makarska riva bila pretijesna za sve znatiželjne posjetitelje.

U rekonstrukciji bitke sudjelovalo je više od 150 sudionika iz Makarske, Krvavice, Omiša, Tučepi, Komina i Župe Dubrovačke, a kako je bilo u srijedu navečer u Makarskoj pogledajte u fotogaleriji Tončija Lalića.
hr Thu Sep 19 2019 07:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d83222729111c3b888b45b3/80
Foto: Ivica Vrandečić

20 godina od osnutka: Idućeg vikenda na Bačvicama kreću “Dani picigina”

Povodom 20. godišnjice našeg društva ovogodišnji “Dani picigina” održat će se 27. i 28. rujna na kupalištu Bačvice, te 23. listopada na dan godišnjice svečana proslava u knjižnici Marko Marulić
Nakon 10-ak godina uspješnih održavanja Prvenstava svita u piciginu prošle godine došlo je do zasićenja i promjene natjecateljskog koncepta. Ustanovljeni su Dani picigina, manifestacije revijalnog karaktera kroz koju se osim picigina nastoji promovirati neke druge tradicijske i nove igre i aktivnosti, a sve to u organizaciji Ekološkog društva "Picigin Bašvice".

Tako i ove godine, uz nezaobilaznu reviju Picigina održat će se i revijalne utakmice Baluna na salbunu, Baluna u plićaku (Nogbi), Glavometa, te nekih novih igara poput Picigola, Picingtona i Pennisa.
Također, osim sportskih događanja predviđena je i akcija hortikulturnog uređenja plaže uz sadnju ukrasnog bilja i sadnica stabala.

PETAK 27. RUJNA (17 sati)
U popodnevnim i ranim večernjim satima predviđena je radna akcija uređenja plaže, ravnanje suhog dijela plaže i priprema terena za sutrašnji program igara na suhome te priprema rupa za sadnju zamjenskih tamarisa i ukrasnog bilja. Sav alat bit će osiguran od strane društva. Na radnoj akciji očekuju se članovi društva, a naravno dobrodošli su i građani i simpatizeri društva.

SUBOTA 28. RUJNA (10 sati – početak službenog programa)
10.30 sati − Balun na salbunu, Balun u plićaku (Nogbi) i Picington. Odmah potom kreće sadnja ukrasnog bilja i stabala
10:40 do 12 sati − Picigin – revija piciginaških ekipa sa Bačvica i susjednih Firula
12 do 12:30 sati − Picigol u moru, Pennis u moru 
13 sati − Druženje uz zakusku i piće 

SRIJEDA 23. LISTOPADA (18 sati  – Knjižnica Marko Marulić)
− Svečana proslava dvadesete godišnjice osnivanja Ekološkog društva “Picigin Bačvice”, uz prigodni program i dodjelu zahvalnica
hr Thu Sep 19 2019 07:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .