Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/58f0f860b47398ea248b4636/80

Pet stvari koje mora imati svaki blagdanski stol

Putovanje od crkve do kuće pretvorilo bi se u pravo natjecanje jer se prije vjerovalo da će žena koja stigne prva u svoj dom u narednoj godini prednjačiti u svemu...
Za najveći kršćanski blagdan, Uskrs, sve se vrti oko tradicije i naravno prigodne hrane, a vrhunac čini uskršnji doručak pri kojem se obično za stolom okuplja cijela obitelj. Većina nas upravo se njemu veseli zbog šarenih pisanica i svježih proljetnih namirnica, piše punkufer.hr.

Svečani doručak počinje se spremati dan prije, na Veliku subotu, a zatim se hrana u nedjelju ujutro nosi na blagoslov. Uskrs je od kad postoji vješto isprepleten s pučkim vjerovanjima i običajima koja su postojala na našim prostorima puno prije Svetog Trojstva. Bojana ili ispisana jaja, kao simbol novog života, plodnosti i buđenja proljeća, spremljena bi bila u košaricu zajedno s ostalom hranom koja će se naći na blagdanskom stolu i prekrivena ukrasnim stolnjakom, a nakon blagoslova trebala su što prije stići u dom. 

Putovanje od crkve do kuće pretvorilo bi se u pravo natjecanje jer se prije vjerovalo da će žena koja stigne prva u svoj dom u narednoj godini prednjačiti u svemu; u poslu, ali i privatnom životu. I njihovi muževi bili su praznovjerni pa su čekali svoje žene pred crkvom i zaprežnim kolima jurili put kuće. Nakon žestoke utrke sve bi košarice naposljetku stigle do svog stola, za kojim su ih čekali ukućani umiveni, sređeni i spremni na kušanje hrane koju ne jedu svaki dan. 

Blagoslovljena ili ne, na svakom stolu sigurno je dobro došla zato vam donosimo pet namirnica s kojima je svaki uskršnji doručak potpun.

Jaja
Od svih teorija o tome kako je bojenje jaja postalo dio naše tradicije najdraža nam je ona koja slavi dolazak proljeća, odnosno novi život nakon zime te običaj da se tako ukrašena poklanjaju obitelji i prijateljima. Prije su se jaja bojala prirodnim bojama koje bi se dobivale od kora luka, cikle ili peršina. Danas postoji puno više načina kako ih obojiti ili oblijepiti, no mnogi se još uvijek drže tradicionalnih metoda ukrašavanja; primjerice Međimurci koji se mogu pohvaliti svojim prekrasnim crnim pisanicama na kojima su se pisale i ljubavne poruke poput 'Ovo se jaje za poljubac daje'.

I oni koji inače baš ne ljube jaja, za ovaj doručak pojest će bar jedno ili jajima makar ukrasiti dom. Na tradicionalnom blagdanskom stolu za Uskrs, u skoro svim dijelovima Hrvatske, mogla bi se naći i jaja utaknuta u pletenicu od tijesta ili kruh. Istarska pupica, titola, jajarica ili uskršnji perec samo su neki od naziva za ovaj jestivi ukras na stolu.

Šunka
Uz jaja uskršnji stol nezamisliv je bez šunke. Najčešće onu dimljenu samo skuhamo, no tradicionalno se ovakva šunka za Uskrs još peče u kruhu. Po običaju kuha se ili peče u subotu, a pri kraju kuhanja pored nje bi se stavila kuhati jaja. Ovakva šunka od davnina se sljubljivala s kuhanim jajima, mladim lukom i svježe ribanim hrenom

Francuska salata
Neizostavan dio uskršnje trpeze čini i francuska salata. Mnogi u njoj uživaju samo u svečanim prilikama, poput proslave Nove godine pa jedva čekaju Uskrs da se ponovno sretnu. Kada je o francuskoj salati riječ uvijek vrijedi ona 'o ukusima se ne raspravlja'; s dodatkom vrhnja ili ne, s više krastavaca ili izbacivanjem nekog od ključnih sastojaka samo su neke od neumornih rasprava u koje se možete upustiti tijekom uskršnjeg doručka. No na kraju, zapamtite, svi su mišljenja da upravo njihova mama radi najbolju francusku.

Rotkvice i mladi luk
Ovom malo 'težem' doručku nego što smo svakodnevno navikli, svježinu daju rotkvice i mladi luk. Mnogi od nas ove namirnice cijelu zimu čekaju kao ozebli sunce, a njihovim dolaskom znamo da smo na samom pragu proljeća tako da će se sigurno naći na svakome stolu. Ovi vjesnici proljeća svojom ljutinom, ali i slatkoćom odlično se slažu sa svim prije navedenim uskršnjim delicijama.

Pinca ili sirnica
Dalmaciji uskršnji doručak ne može proći bez sirnice, a u kontinentalnoj Hrvatskoj poslije obilnog doručka neki će se još zasladiti i pincom. Od slastica na blagdanskom stolu u Sjevernoj Hrvatskoj mogle bi se još naći orahnjača i makovnjača ili međimurska gibanica.

Facebook komentari

hr Fri Apr 14 2017 20:09:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5445651e1899420d5c0000d5/80
Foto: Screenshot

"Razbijač masnoća" ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina

Recept za jednostavan napitak koji će pokrenuti metabolizam. Ovi sastojci ubrzavaju metabolizam i čiste tijelo od toksina i viška masnoća koje su se nagomilale u tijelu.
Kao i kod svake dijete, važno je držati se pravila. Što se tiče ovog napitka, važno ga je napraviti prema uputama i piti ga redovito. Preostaje samo uživati u sjajnim rezultatima koji bi se trebali pokazati za 30-ak dana.

Sastojci:
šalica soka od rajčica
1/4 šalica soka od limuna
žličica naribanog đumbira
jedna ljuta papričica (ili pola žličice papra)
dvije stabljike celera (srednje veličine)


Pomiješajte sok od rajčice, limunov sok, đumbir i mljevenu ljutu papričicu. Dobit ćete 220 ml napitka. Poslužite ga u staklenim čašama i dodajte napitku cijele stabljike celera. Celer se jede istovremeno s ispijanjem napitka. Dnevno između obroka pripremite ukupno tri čaše ovog razbijača masnoća, a ako pripremite veću količinu napitka čuvajte ga u hladnjaku, piše Zdrava krava


Facebook komentari

hr Wed Dec 13 2017 09:45:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2fd3c3b9e03ed8248b4577/80
Foto: Facebook

˝Sportko pomaže!˝: Humanitarna akcija za djecu s poteškoćama u razvoju iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Splitu

Polaznici Sportkovog program iz Splita, Solina, Imotskog, Omiša i Dugopolja sudjelovati će na priredbi u sportskoj dvorani Komercijalno - trgovačke škole (Matoševa 60,Split) u subotu, 16. prosinca od 11 sati

Sportska akademija Sportko već niz godina organizira različite sportsko-humanitarne projekte, te razne programe za djecu i mlade. Uoči Božića, Sportko priređuje 5. humanitarno – sportsku priredbu ˝Sportko pomaže!˝, kojoj je cilj uveseliti Božićne blagdane djeci s poteškoćama u razvoju iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Splitu.

Polaznici Sportkovog program iz Splita, Solina, Imotskog, Omiša i Dugopolja sudjelovati će na priredbi u sportskoj dvorani Komercijalno - trgovačke škole (Matoševa 60,Split) u subotu, 16. prosinca od 11 sati.

Naši mali sportaši i njihovi roditelji uvijek izraze spremnost u donacijama i naravi da potpomognu ovoj priredbi. Najčešće se doniraju pelene za djecu, potrošni materijala za održavanje higijene, didaktičke igračke te sportski rekviziti.

Na priredbi se očekuje 300-tinjak djece sportaša i preko 700 gledatelja.

Facebook komentari

hr Tue Dec 12 2017 14:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a824b6b47398da5a8b456b/80
Foto: Pixabay

Rad za računalom i važnost pauza svakih sat vremena

Istraživanje koje su proveli njemački znanstvenici pokazalo je da nije toliko važno koliko zaposlenici dugo rade, već na koji način planiraju svoj radni dan

 Osobe čiji je posao vezan uz višesatni rad za računalom moraju praviti stanke od po pet do petnaest minuta svakih sat vremena, jer u suprotnom zurenje u ekran može rezultirati oštećenjem vida, glavoboljom i boli u vratu i leđima, podsjetili su njemački liječnici. 

Istraživanje koje su proveli njemački znanstvenici pokazalo je da nije toliko važno koliko zaposlenici dugo rade, već na koji način planiraju svoj radni dan.

Pokazalo se da su osobe koje su pazile da redovito odlaze na kratke pauze bile puno odmornije i produktivnije od onih koje su radile više sati "u komadu".

Najboljim se pokazao omjer od 52 minute rada, nakon čega bi uslijedilo pet do petnaest minuta odmora. Usto su zaposlenici koji su se pridržavali ovakvog rasporeda imali izvrsnu razinu usredotočenosti na posao. Čitavih su sat vremena bili u potpunosti posvećeni radnoj zadaći, što znači da pritom nisu provjeravali ni Facebook ni privatni email.

Kad su osjetili laganu slabost, a to je obično bilo nakon sat vremena, uzeli su kratak predah tijekom kojeg bi se odvojili od posla, što im je omogućilo da se radu vrate odmorni i produktivni.

Njemački su znanstvenici podsjetili da mozak prirodno funkcionira s naglim rastom i padom energije. Ona obično raste sat vremena, nakon čega slijedi 5 do 10 minuta dug pad.

Objasnili su da uzimanje pauze ne znači nastavak sjedenja za kompjuterom i dopisivanje s prijateljima. U pauzi treba ustati, prošetati po prostoriji ili, ako je moguće, izaći izvan zgrade. Baterije se mogu napuniti razgovorom s kolegama, kratkom šetnjom, čitanjem.

Upozoravaju kako ne treba čekati da organizam bude toliko iscrpljen da vam tijelo samo 'poruči' da trebate predah. Ukoliko vam se to dogodi, prekasno je, jer ste već umorni i dekoncentrirani. 

Facebook komentari

hr Tue Dec 12 2017 12:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c51114b47398c5ba8b457d/80
Foto: Pixabay

Stručnjak za pluća otkriva kako povremeno pušenje utječe na naše tijelo

Svoju tvrdnju potkrepljuje medicinskim dokazima...

Jeste li pušač ili samo povremeno zapalite? Dr. Richard Russel, savjetnik za zdravlje pluća pri britanskoj Udruzi za plućne bolesti tvrdi da ne postoje povremeni pušači i da je to termin koji su pušači izmislili kako bi opravdali svoje navike.

Naime, vaš organizam računa svaku popušenu cigaretu pa bila ona samo uz piće, samo u društvu ili neko drugo "samo". 

 - Kad god pušite - povremeno ili uvijek, udišete otrovne kemikalije. Čak i to povremeno pušenje izlaže vaše tijelo riziku. Jedina sigurna strana kada govorimo o pušenju je da ne pušite. - kaže Russell. 

Svoju tvrdnju potkrepljuje medicinskim dokazima.  

- Znanstvenici sa Sveučilišta Bristol ustvrdili su da svaka cigareta koju čovjek popuši, skraćuje život za 11 minuta. Dugogodišnja studija pokazala je da su ljudi koji su pušili jednu do četiri cigarete dnevno imali puno viši rizik od prijevremene smrti od nepušača. - dodaje liječnik.

Razlog tome je činjenica da pušenje oslabljuje pluća i izlaže ih infekcijama. Također, pušenje umanjuje vašu sposobnost disanja i opskrbu krvi kisikom. Tijelo koje nije dovoljno opskrbljeno kisikom propada, što se jasno vidi na koži i kosi.

Znanstvenici sa Instituta Wellcome Trust Sanger su analizirali DNK tzv. povremenih pušača i otkrili da čak i najmanja količina popušenih cigareta izaziva mutacije na DNK koje mogu dovesti do razvoja raka. 

No, nije sve tako crno. Jednom kada prestanete pušiti, vaše tijelo se počinje oporavljati i to odmah. Stoga, što čekate? - piše Život i stil

Facebook komentari

hr Tue Dec 12 2017 12:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .