Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9e6006cb557a8ea08b48e7/80

Ketogena dijeta: kratki popis što sve ne smijete jesti

Cilj prehrane je izazivanje ketoze - metaboličkog procesa u kojem tijelo koristi masnoću umjesto ugljikohidrata za energiju

U slučaju da ste je nekako propustili, ketogena dijeta je hit u planu prehrane za mršavljenje. Sljedbenici (uključujući Kourtney Kardashian i Halle Berry) tvrde da je plan prehrane s visokim sadržajem masnoće i malo ugljikohidrata pomogao da odmah počnu mršavjeti, i dalje uživajući u slanini i siru, piše Život i stil.

Nutricionisti ostaju skeptičniji. Cilj prehrane je izazivanje ketoze - metaboličkog procesa u kojem tijelo koristi masnoću umjesto ugljikohidrata za energiju. Osim nedostatka dugoročnih znanstvenih istraživanja, taj restriktivni plan treba jaku snagu volje, a svaki kilogram koji ćete izgubiti vjerojatno će se vratiti kad ju prestanete pratiti. 

Keto dijeta se usredotočuje na prehranu uglavnom masnim, ograničenim količinama proteina i gotovo je bez ugljikohidrata. Popis "što je dozvoljeno" uključuje: meso, plodove mora, jaja, povrće koje raste iznad zemlje, orašaste plodovi i sjemenke, masti i ulja, te neke mliječni proizvodi. Što se tiče pića, većina keto dijetnih vodiča savjetuje ljude da se pridržavaju vode. No, što je zabranjeno na ketogenoj prehrani? Evo kratki popis: 

1. Voće

jabuke, banane, naranče, grožđe, lubenice, breskve, dinja, ananas, trešnje, kruške, limun, grejp, šljive, mango itd. veliki su 'ne, ne'. No, nije svo voće zabranjeno.

2. Žitarice i škrob

pšenica, riža, raž, zob, kukuruz, kvinoja, ječam, proso, bulgur, amaranth, heljda...

3. Korjenasto povrće

krumpir, mrkve, slatki krumpir , pastrnjak, cikla, bijela repa...

4. Proizvodi od žitarica

žitarice, kruh, tjestenina, riža, kukuruz, zobena kaša, krekeri, pizza, kokice, granola, muesli, brašno...

5. Mahunarke

grah, soja, grašak, slanutak, leća...

6. Sladila

šećer od šećerne trske, med, javorov sirup, nektar agave, kukuruzni sirup...

7. Slatkiši

bomboni, čokolade, kolača, pite, sladoled, kolačić, pudinga, slatke kreme...

8.  Neka ulja

sojino ulje, kikirikijevo ulje, sezamovo ulje, suncokretovo ulje...

9. Alkohol

pivo, jabukovača, slatka vina, zaslađena alkoholna pića

10.  Slatka pića

sok, smoothie, gazirana pića, zaslađeni čaj i kava

11.  Slatki umaci 

ketchup, umak za BBQ, umak od rajčice, neke salate i umaci za tortilla chips

12. Proizvodi s niskom mliječnom masti

obrano mlijeko i mozzarela, jogurt bez masnoća, zrnati sir i krem sir
hr Sat Nov 17 2018 15:42:48 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6be2ec0e493807b28b463a/80

Desetodnevne maškare u Metkoviću: Evo programa

Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.
U Metkoviću se od 24. veljače do 5. ožujka 2019. održavaju tradicionalne Pokladne svečanosti, u organizaciji Metkovskog pokladnog društva.

Tijekom desetodnevnog programa, neće nedostajati zabave pod šatorom od 24. veljače 2019. godine na Trgu kralja Tomislava.


Mala povorka će biti 24. veljače, velika povorka 3. ožujka, a završne maškare 5. ožujka 2019. godine.

Gala zabava će se održati u hotelu Narona 2. ožujka u 20 sati i u glazbenom dijelu programa nastupa grupa Narona.



hr Tue Feb 19 2019 12:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2291652af47f392f8b45d0/80
Foto: PIXABAY

Umjetna inteligencija će stati na kraj lažnim profilima na društvenim mrežama

Lažni profili veliki su problem za društvene mreže i korisnike stranica i servisa za upoznavanje poput Tindera ili Match.coma.

Danas je na internetu teško prepoznati pravu stvar od "lažnjaka" – počevši od lažnih vijesti preko tzv. deepfake videozapisa pa lažnih profila na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje koji su ponekad savršeno napravljeni i zaista je teško prepoznati da se ne radi o pravoj osobi, već o izmišljenom profilu. U nekim slučajevima takve profile rade trolovi koji traže zabavu, no često su u pitanju prevaranti s puno opasnijim namjerama.

Npr. osobe koje se kriju iza lažnih profila mogu se povezati sa stvarnim osobama putem interneta, steći njihovo povjerenje i nakon nekog vremena od njih tražiti intimne fotografije s kojima će ih naknadno ucjenjivati.Također, veliki problem je i tzv. catfishing, odnosno prijevara čiji je cilj iznuđivanje novca od drugih osoba – nedavno su slični slučajevi zabilježeni i u Hrvatskoj. Prevarant koji se krije iza lažnog profila, nakon perioda upoznavanja i stjecanja povjerenja, od žrtve prijevare zatraži novac, pri čemu nije riječ o ucjeni, već u slučaju da žive u drugoj državi zatraže novac za avionsku kartu ili nakon nekog vremena počnu pričati o financijskim problemima, poslovnim prilikama za koje su im potrebne investicije i slično.

Rješenje za ovaj problem, odnosno rješenje za prepoznavanje lažnih profila leži u – umjetnoj inteligenciji. Naime, znanstvenici sa sveučilišta u Warwicku razvili su algoritam koji može prepoznati takve prijevare te su istrenirali umjetnu inteligenciju da, tražeći lažne profile, "razmišlja poput ljudi". Algoritam su trenirali s postojećim lažnim profilima te je AI prepoznao neke ponavljajuće elemente koji ukazuju da je potencijalno riječ o lažnom profilu. Npr. lažni profili mogu koristiti isti telefonski broj ili IP adresu, ukradene fotografije ili biografije drugih korisnika te koriste iste obrasce pri pisanju poruka, slične kao i u spam mailovima.

Nakon skeniranja svih lažnih profila, algoritam je svoje "znanje" koristio za pretragu profila sa stranica za upoznavanje – algoritam je pogriješio u jedan posto slučajeva pri označavanju profila, odnosno jedan posto profila koje je označio lažnima, bili su pravi profili.

Cilj znanstvenika u budućnosti je dodatno usavršavanje algoritma te njegovo korištenje na servisima poput Tindera i sličnih – s obzirom na to da je prošle godine financijska šteta nastala ovakvim prijevarama iznosila više od 140 milijuna dolara, jasno je koliko bi umjetna inteligencija mogla pomoći i uštedjeti novaca, piše Zimo

hr Tue Feb 19 2019 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4048700e4938977e8b45b0/80
Foto: PIXABAY

Recept za kruh koji nećete naći ni u jednoj pekari!

Oduvijek ste htjeli ispeći domaći kruh, ali se niste usudili? Usudite se, lako je jer imamo recept za pravi domaći kruh s maslinovim uljem koji će vam baš uvijek uspjeti..
Kad krenete mijesiti kruh, poštujte sva navedena vremena u receptu jer kruh je bolji što se duže diže, odnosno fermentira. I svakako pazite na temperaturu u kuhinji! Da biste bili sto posto sigurni da vašem kruhu u procesu dizanja neće našteti malo svježeg zraka s netom otvorenog prozora, kad ga umijesite i stavite na prvo dizanje, stavite ga u hladnu zatvorenu pećnicu. Tamo će temperatura biti konstantna.

Sastojci:

500 g glatkog pšeničnog brašna ili brašna tip 00
1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg
300 ml mlake vode
8 g soli
2 žlice maslinova ulja

Priprema:

1. U posudu prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi kvasac kojeg ste aktivirali uz dodatak 1 žličice brašna, 1 žličice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesite glatko, mekano i podatno tijesto. Po potrebi dodajte brašna kod miješenja.

2. Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obujam.

3. Uzdiglo tijesto izručite na dobro pobrašnjenu radnu površinu pa ga premijesite i prebacite u maslinovim uljem podmazan pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za kruh i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u pećnicu na par mjesta oštrim nožem ili žiletom zarežite kruh po površini.

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 40-45 minuta, odnosno dok kruh ne dobije lijepu zlatnu boju.

5. Izvadite kruh iz pećnice i kalupa, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu i ostavite ga zamotanog dok se skroz ne ohladi, piše Pun kufer

hr Tue Feb 19 2019 08:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6adcc20e49389bac8b477d/80

Dobitnici ulaznica za film "Nestali" su...

Najbržim čitateljima poklanjamo dvije ulaznice za film Nestali
Dobitnici ulaznica su: 

Natalia Bodrožić 
Joško Hrabar
- Petra Mihaljević
- Iva Šitum 

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 06.03.2019. CineStaru Split, Joker centar.
Film je u kinima od 21. veljače. 

U prosincu 1900.g., tri muškarca, koji su radili kao svjetioničari na otocima Flannan, nestali su bez traga, ostavljajući sve svoje stvari za sobom.

Usprkos sveobuhvatnim potragama, nijedan trag nikada nije pronađen. Iako nisu našli čuvare tek sagrađenog svjetionika, pronađeno je nekoliko vrlo neobičnih tragova. Na kuhinjskom su stolu još uvijek bili obroci od mesa i krumpira, a jedna je stolica bila oborena. Kreveti su bili neuredni, a satovi zaustavljeni. Lampe su bile temeljito očišćene i spremne za korištenje, a dva od tri kaputa nisu bila u ormaru. Ulazna vrata bila su uredno zaključana…
hr Mon Feb 18 2019 21:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .