Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5cbf52af47fe29e8b4572/80
Foto: SKMER

Londonske kuharske zvijezde iz Great British Chefs kuhali dalmatinsku spizu s chefovima SKMER-u

Stigli su ispred Great British Chefs (GBS), organizacije koja okuplja više od 200 najboljih kuhara Velike Britanije, a u aranžmanu londonskog ureda Hrvatske turističke zajednice

Londonske kuharske zvijezde Francesco Mazzei (45), vlasnik triju tamošnjih uspješnih talijanskih restorana, i Tom Aikens (48), majstor moderne britanske kuhinje ovjenčan dvjema Michelinovim zvjezdicama, u subotu posjetili su kuharsku akademiju Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) u Splitu. 

Stigli su ispred Great British Chefs (GBS), organizacije koja okuplja više od 200 najboljih kuhara Velike Britanije, a u aranžmanu londonskog ureda Hrvatske turističke zajednice. Radi se o lani započetom projektu kojim se domaća gastronomija kani približiti svijetu, posebice kroz zajednička kuhanja renomiranih domaćih i britanskih chefova. 

Tako su se Mazzei i Aikens u kuhinji splitskog ŠKMER-a zaigrali oko štednjaka u priprema dalmatinskih jela sa Željkom Neven Bremecom, predsjednikom ove kuharske udruge, te Veljkom Lipšanovićem, šefom kuhinje u komiškom restoranu Hum i nagrađivanim kuharom s niza regionalnih natjecanja. Nakon Splita, britanski kuharski dvojac krenuo je kuhati u Šibeniku i otoku Šolti.

- Ideja je da londonski kuhari upoznaju vrsne hrvatske kuhare, da isprobaju lokalne namirnice i uvjere se koliko su kvalitetne, kao i naša vrhunska vina. Cilj je da nakon ove mini turneje oni postanu ambasadori hrvatske kuhinje u Velikoj Britaniji. Ovo je dio projekta kojeg je HTZ započeo prošle godine u suradnji s Great British Chefs s ciljem promocije naše gastronomije u njihovoj zemlji. Prvo putovanje je bilo u lani u listopadu, a tada smo s dvojicom britanskih kuhara obišli Zagreb, Kvarner i Istru. Na ovom putovanju predstavljamo im, pak, okuse Dalmacije. Program su nam pomogli realizirati Stories hoteli, chef Rudolf Štefan iz Pelegrinija, kao i udruga ŠKMER uz podrške lokalnih turističkih zajednica - istaknula je Ivona Grgan, direktorica HTZ-ovog ureda u Londonu.

Mazzei, inače je rodom iz Kalabrije, a u Londonu ima zvjezdani status, te nerijetko kuha za svjetski poznate Britance. U ŠKMER-u je, pak, stavio pregaču, te dobro izvaljao domaću tjesteninu koju je skuhao je s kozicama i posuo preprženim krušnim mrvicama na ulju aromatiziranom inćunima.

- Potječem iz siromašne kalabreške obitelji, a kako se nije imalo novca krenuo sam s kuhanjem još kao dijete. Počeo sam raditi preko ljetnih praznika kod ujaka u trgovini s kolačima i sladoledima kako bih nešto zaradio za Levisice. U London sam stigao s 22 godine na doškolovanje i oduševio se, te tako odlučio ostati. Moja kuhinja je danas poprilično uobičajena; kuham jela svoje majke s "chef pristupom", na londonske stolove iznosim tanjure pune gastronomske baštine kraja iz kojeg potječem. Imamo privilegiju da na talijansku kuhinju kod nas u restorane rado dolaze voditelji svjetskih banaka, veliki glazbenici poput Rogera Watersa, glumca Colin Firth i mnogi drugi svjetski poznati ljudi koji vole hranu mojih predaka. No, bili poznati ili ne, svim svojim gostima kad mogu rado posvetim vrijeme i popričamo o hrani - kazao je Mazzei.

Aikens, inače je majstor moderne britanske kuhinje, a potječe iz obitelji iz Norfolka koja se bavila hranom i vinom, a bio je i u nizu britanskih kuharskih tv emisija. Da osjeti Dalmaciju u ŠKMER-ovoj kuhinji dohvatio se šparoga i na brzinu osmislio predjelo s umakom s orasima, a napravio je i vrhunski carpaccio od srdela s naribanim korama naranče i limuna te povrćem.

- Moderna britanska kuhinja koju gradim je mnogo lakša od tradicionalne, puna je sezonskih namirnica, mnogo sofisticiranija i kreativnija. Poslu sam se učio od velikih svjetskih chefova, živio sam i radio u Francuskoj, putovao i učio. Ponekad bih se umorio od restoranskih kuhinja, pa bih radio i kao osobni kuhar, a jedan od mojih poslodavaca je bio i proslavljeni skladatelj Andrew Lloyd Webber. Prvi sam restoran otvorio prije 15 godina u gradu Chelsea, a kasnije i niz drugih u Britaniji. Danas vodim restorane u Hong Kongu i Dubaiju – ispričao je Aikens u čije restorane zalaze i članovi engleske kraljevske obitelji.

Mazzei i Aikens uživali su u Splitu uz janjetinu u prošeku, višku pogaču, frigane gavune, arancine i limoncine koje im je spremio Bremec. Svidjeli su im se vrhunski pošip i plavac mali kaštelanske vinarije Matela, a dogovarana je i suradnja na ŠKMER-ovim projektima.

- Ovo je bila sjajna prilika da se povežemo s Great British Chefs iz čega će se, kako vjerujemo, izroditi nova suradnja u obliku profesionalnih treninga, master classova, gostovanja i sudjelovanja na natjecanjima. Prije svega, to se odnosi na naše međunarodno natjecanje Biser mora, tradiciju dugu 13 godina, koja je vrlo zanimljiva na planetarnom nivou chefovima, a tu je i Grand Gourmet koji posljednje četiri godine, osim natjecanja, nudi edukacije i posebne programe za konobare, barmene i bariste. U porastu je i broj poslodavaca koji prepoznaju blagodati strateške suradnje sa ŠKMER-om te tako sebi osiguravaju vrhunske kadrove za uspješan posao - dodala je Alma Harašić Bremec, voditeljica Kuharske akademije ŠKMER-a.

hr Sun Apr 29 2018 15:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a705f8cb9e03eb6068b45a4/80

Deset supermoći korijena od 20 kuna s kojim se lakše "preživljava" zima

Iako je riječ o azijskom začinu, svježi đumbir danas je dostupan u gotovo svakom hrvatskom supermarketu po cijeni od oko 20 kuna za kilogram. Njegove moći za zdravlje i okus hrane su neponovljivi, a usporedivi tek s našim domaćim češnjakom.
Azijska alternativna medicina i kulinarstvo već tisućama godina koriste đumbir u zdravstvene svrhe. Korijen ove gomoljaste biljke iz porodice ljiljana prirodni je antibiotik koji pomaže u rješavanju brojnih tegoba, ali i odličan saveznik u pripremi mnogih jela. 

Karakterizira ga gorkast okus i limunski miris koji odgovara azijskoj kuhinji, ali i pripremi napitaka za suzbijanje zimskih prehlada. Zato ogullite jedan đumbir i pripremite se za zimu.

Čudotvorne moći đumbira: 

- smanjuje grlobolju i upale u tijelu
- poboljšava cirkulaciju tijela 
- ublažava mučninu i nadutost
- smanjuje grčeve u želucu
- ubrzava probavu i metabolizam
- smanjuje proljev 
- ojačava imunitet
- ublažava bol u mišićima nakon vježbanja
- opušta cijeli organizam 
- oblozi od đumbira smanjuju bolove u leđima i vratu

Napitak od đumbira

Svježi korijen (veličine palca) naribajte ili narežite na komadiće, kuhajte u vodi dok ne zavrije, a potom ostavite u poklopljenom loncu još deset minuta. Ocijeđeni napitak pomiješajte s limunom i medom. 

Oprez! 

Imajte na umu da je đumbir iznimno potentan začin i da ga ne smijete konzumirati bez ograničenja. Odrasle osobe dnevno mogu unijeti maksimalno 30 grama svježeg đumbira ili do 4 grama njegova praha, piše punkufer.hr
hr Wed Jan 16 2019 22:20:29 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3f94210e49386e7c8b4601/80
Foto: Pixabay

Deset namirnica bogatih proteinima koje trebamo jesti svaki dan

Vrlo je važno da naša prehrana obiluje proteinima kako bismo bili sigurni da organi mogu obavljati svoj posao, da postoji hormonalni balans i da organizam funkcionira kako treba

Dobrobiti visokoproteinskih namirnica puno su veće od gubitka suvišnih kilograma. Osim što potiču metabolizam i smanjuju apetit, proteini su ključni za rast i oporavak mišića.

- Naše cijelo tijelo sastoji se od proteina i treba konstantnu nadokandu istih kako bi dobro funkcioniralo", kaže dijetetičarka Sophie Medlin

- Različita hrana sadrži različite vrste proteina koji imaju različite uloge u  tijelu. Zovu se aminokiseline i postoji devet esencijalnih koje tijelo ne može samno stvoriti, nego ih mora unijeti hranom. Vrlo je važno da naša prehrana obiluje proteinima kako bismo bili sigurni da organi u tijelu mogu obavljati svoj posao, da postoji hormonalni balans i da organizam funkcionira kako treba", objašnjava Medlin. 

Ako pojačamo napore, primjerice posvetimo se nekom sportu, tada treba povećati i unos proteina.

Koliko proteina naše tijelo treba?

Za odraslu se osobu preporučuje svakodnevni unos proteina u količini od 0.75 grama na kilogram težine.

"Meso, morski plodovi, jaja, mliječni proizvodi, soja, - to su namirnice koje su u potpunosti proteini", objašnjava Medlin. Tu su još i  orašasti plodovi i grahorice  koje obiluju proteinima, no ne sadrže sve aminokiseline te ih treba kombinirati te ih treba kombinirati s ostalim namirnicama.

Dijetetičarka Sophie Medlin preporučuje uvrštavanje  ovih 10 namirnica u prehranu, i to na dnevnoj bazi, kako bismo poboljšali zdravlje i tijelu osigurali sve što mu treba.

1. Jaja 

Jaja su odličan izvor proteina, a nisu ni skupa. Jedno veće jaje sadrži šest grama proteina te ostale esencijalne nutrijente.

2. Quinoa

Ova žitarica sadrži osam grama proteina po porciji i može biti solidna zamjena za meso. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, a s obzirom na neutralni okus, može se pripremati na bezbroj načina.

3. Riba

Osobito ona masnija. U 85 grama lososa ima 22 grama proteina.

4. Slanutak

Odlična izbor za osobe koje žele smršavjeti jer je slanutak niskokaloričan, a bogat proteinima. Jaja i porcija slanutka imaju gotovo istu količinu proteina.

Slanutak se može pripremiti na mnogo načina - kako varivo, namaz (primjerice humus), dodatak salatama ili kao prilog. 

5. Svježi sir

100 grama svježeg sira sadrži 11 grama proteina. Svježi sir je odlična namirnica za doručak, ali i za večeru. Nutritivno bovata, a niskokalorična.

6. Proteini biljnog porijekla 

Grahorice i orašasti plodovi su također na ovoj listi, no s obzirom da biljni proteini ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, ove bi namirnice trebalo kombinirati sa žitaricama. 

7. Proizvodi od soje

Jogurt od soje, tofu i ostali proizvodi od soje dobar su izvor proteina i pomažu u gubitku kulograma jer su dobra zamjena za meso.

8. Heljda 

Heljda je bogata proteinima, a pritom i namirnica koja ne sadži gluten pa ju smiju konzumirati osobe koje imaju celijakliju ili su alergične na gluten.9. Kikiriki maslac 

Ovaj popularni namaz bogat je proteinima, magnezijem i vlaknima, a ima i odličan okus. Kikiriki maslac namazan na šnitu kruha od cjelovitih žitarica dobar je izbor za doručak ili večeru.

10. Mlijeko i sirutka

Mlijeko je također bogato proteinima. Vodite računa da pijete svježe mlijeko jer je puno zdravije od trajnoga. Kozje je kvalitetnije od kravljega.  Sirutka je još bolja opcija. To je čisti protein, piše zivotistil.hr

hr Wed Jan 16 2019 21:29:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3f606e0e4938187c8b45fd/80

Ukusna salata zahvaljujući kojoj ćete pucati od zdravlja

Brojne namirnice pomažu tijelu da stekne otpornost na viruse i bakterije koji nas okružuju, ali osim ciljanog "liječenja" hranom u trenutku kada nas svlada prehlada ili gripa, moramo misliti i na svoje opće zdravstveno stanje.

Dobra krvna slika osnova je dobrog zdravlja i zato bismo na svoj jelovnik također morali uvrstiti hranu koja stabilizira razinu željeza u krvi. Jedan od naših najjačih saveznika za to svakako je – cikla.

Upravo je ona jedan od "superjunaka" koje uvijek treba imati u kuhinji tijekom hladnih dana. Često se naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni saveznik u liječenju anemije, odnosno slabokrvnosti. Naime, pigment betacijanin koji se nalazi u cikli pomaže hemoglobinu prenijeti kisik do stanica. Time utječe i na povećanje energije, ali i sprječava vrtoglavice koje često idu ruku pod ruku s anemijom. Ako se redovito konzumira, ona može značajno pročistiti jetru.

Mnogi ne vole ciklu zbog njezinog specifičnog "zemljanog" okusa, ali zato ju možete kombinirati s drugim namirnicama koje će neutralizirati taj okus i istaknuti slatkoću cikle. U nastavku vam donosimo recept za ukusnu salatu koja će vam pomoći da ojačate organizam.

SASTOJCI ZA SALATU:

- ¼ glavice crvenog zelja
- 2 cikle srednje veličine
- 2 srednje mrkve
- 1 veća jabuka
- 10 dag rikole 
- 1 mali crveni luk
- 1 šaka peršinovog lišća
- 1 šaka sjemenki ili orašastih plodova po želji
- 1 veći limun
- sol i papar
- ulje

PRIPREMA SALATE:

1. Naribajte zelje ili ga tanko narežite pa zatim temeljito operite. Ogulite ciklu, mrkvu i jabuku, operite ih i naribajte. Očistite i operite rikolu. Luk i peršin nasjeckajte nasitno. Ako ćete u salatu stavljati orašaste plodove, nasjeckajte i njih. Ako koristite manje sjemenke, njih ne morate sjeckati.

2. Sve sastojke stavite u zdjelu, posolite, popaprite te začinite uljem i sokom od jednog limuna.

SAVJET:

- ako ne volite salatu začinjavati limunom, umjesto njega možete koristiti ocat, ali imajte na umu da je limun važan dio ove salate jer vitamin C iz te voćke pomaže u apsorpciji željeza

- u salatu slobodno dodajte i ostalo povrće po svom ukusu poput crvenog radiča, zelene salate, naribane korabice itd.

- ako želite ovu salatu jesti kao samostalni obrok, možete u nju dodati malo mesa poput npr. pečene piletine koju ste narezali na sitnije kockice ili pak žitarice poput ječma te mahunarki poput leće, piše zadovoljna.hr


hr Wed Jan 16 2019 17:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3f5dda0e4938257e8b4573/80
Foto: Dreamstime

Na računima iz dućana nalazi se opasna kemikalija, pripazite!

BPA se može naći u mnogim svakodnevnim proizvodima široke potrošnje, kao što su plastične posude, igračke itd., a EU će zabraniti njegovo korištenje u termalnom papiru od 2020. godine

Stručnjaci sa Sveučilišta u Grenadi u Španjolskoj upozoravaju da većina potvrda o kupnji koje dobivamo od trgovaca u sebi sadrži opasnu kemikaliju koja ometa proizvodnju hormona u tijelu i povezuje se s mnogim bolestima. 

Računi i druge potvrde koje dobivamo u trgovinama, a sa kojima slova i brojevi s vremenom blijede, otisnute su na termalnom papiru koji često sadrži BPA (Bisfenol A), kemikaliju koja se povezuje sa neplodnošću, autizmom, pretilošću, dijabetesom, preuranjenim početkom puberteta...

BPA se dodaje takvom papiru kako bi ono što napišu potamnilo bez upotrebe tinte - kao razvijač boje da bi se prikazao otisak.

- Trebalo bi izbjegavati pohranjivanje takvih potvrda u torbe, novčanike ili automobile. One lako mogu doći u dodir s hranom, a to treba izbjegavati. Lako je prepoznati takav papir po tome što nakon nekog vremena nestane ono što je napisano. Vrlo često ćete pronaći fini bijeli prah koji se lijepi za prste kada takav papir nakon nekog vremena izvadite iz torbice - kaže profesor Nicolás Olea sa Sveučilišta u Grenadi koje je vodilo međunarodni tim stručnjaka u analizi 112 potvrda otisnutih na termalnom papiru iz Brazila, Španjolske i Francuske. 

Više od 90 posto potvrda iz Brazila i Španjolske u sebi je sadržavalo BPA te polovica onih iz Francuske, prenosi Daily Mail.

Europska agencija za kemikalije upozorava na BPA

Stručnjaci Europske agencije za kemikalije ECHA kažu kako se BPA upotrebljava u širokom rasponu potrošačkih proizvoda, ne samo na računima u trgovinama.

- BPA se može naći u mnogim svakodnevnim proizvodima široke potrošnje, kao što su ponovno upotrebljivi plastični pribor za jelo i plastične boce, sportska oprema, CD-ovi i DVD-ovi. Epoksidne smole koje sadrže BPA upotrebljavaju se za premazivanje unutrašnjosti vodovodnih cijevi i limenki za hranu i piće kako bi se produljio njihov rok trajanja i izbjegao okus metala u hrani ili piću. BPA se također upotrebljava, primjerice, kao razvijač boje u termalnom papiru kako bi se prikazao otisak. Može se naći u računima u trgovinama i kartama za javni prijevoz te parkirnim kartama -pojašnjavaju u Europskoj agenciji za kemikalije ECHA.

Kažu da se BPA na tržištu nalazi od 1960-ih godina i da pokušavaju smanjiti njegovu upotrebu.

- Zbog svojih štetnih svojstava bisfenol A je već ograničen u nekoliko proizvoda u Europskoj uniji. U Europskoj uniji bisfenol A razvrstan je u tvari koje imaju toksične učinke na našu sposobnost reprodukcije - pojasnili su i najavili zabranu upotrebe BPA u termalnom papiru.

- U Europskoj uniji upotreba bisfenola A u termalnom papiru ograničena je od 2016. Zabrana se počinje primjenjivati 2020. Time je tvrtkama dano dovoljno vremena da ga isključe i pronađu sigurniju alternativu. Kao rezultat, proizvođači papira morat će zamijeniti bisfenol A drugim razvijačima boje. Očekuje se da će ograničenje upotrebe bisfenola A u termalnom papiru donijeti mnoge dobrobiti radnicima koji svakodnevno rade s proizvodima koji sadrže termalni papir, kao što su trgovci i prodavači karata - dodali su.

Ova opasna kemikalija nalazi se i u igračkama

- Trenutačno je u EU-u na snazi ograničenje dopuštene količine bisfenola A koja se otpušta iz igračaka za djecu do tri godine i iz svih dječjih igračaka namijenjenih za stavljanje u usta. Ta je granica određena kako bi se osiguralo da su igračke neškodljive i da djeca nisu izložena štetnim razinama - napominju u Europskoj agenciji za kemikalije.

- Od 1. lipnja 2011. u cijeloj Europskoj uniji zabranjena je upotreba bisfenola A u bočicama za hranjenje dojenčadi. U Europskoj uniji bisfenol A se može upotrijebiti u materijalima koji su u dodiru s hranom, no određena je maksimalna dopuštena količina bisfenola A koju se otpušta iz materijala - dodali su.

BPA je izazvao rak kod miševa

Kakav utjecaj ova kemikalija može imati na zdravlje, dala je naslutiti studija Škole javnog zdravlja Sveučilišta u Michiganu ( University of Michigan School of Public Health). Tamošnji stručnjaci napravili su pokus na miševima. Ženkama koje su očekivale mladunce davali su tri BPA, a davali su im ga i tijekom dojenja. Skoro kod trećine njih razvili su se tumori na jetri ili pretkancerogene lezije. - Što je doza bila veća, rasla je i vjerojatnost od razvoja tumora. Miševi čije su majke bile pod najvećom dozom BPA od 50 mg/kg, imali su sedam puta veću šansu da će oboljeti od potomaka onih kojima ovu kemikaliju nismo davali - rekla je Caren Weinhouse koja je sudjelovala u istraživanju i na tu temu napisala rad objavljen na Environmental Health Perspectives. Dodala je kako je ipak potrebno više istraživanja da bi se sa sigurnošću moglo ustanoviti kako utječe na ljudsko zdravlje, piše 24sata.hr

hr Wed Jan 16 2019 17:38:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .