Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb20cfecb557ae0cb8b4594/80

Istanbulska konvencija stupila na snagu: Evo što se u praksi mijenja za žene i djecu žrtve nasilja

U Hrvatskoj je od danas na snazi Istanbulska konvencija, dokument koji je izazvao veliku buru i podjele u društvu

Punim imenom Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija, tebala bi pružiti bolji pravni okvir i efikasnije mehanizme za iskorjenjivanje obiteljskog nasilja te kvalitetniju pomoć ženama koje su žrtve nasilja. 

Konvencija se odnosi na čitav niz nasilnih i traumatizirajućih djela, čije su žrtve u velikoj većini žene, a ta djela obuhvaćaju psihičko, tjelesno i seksualno nasilje, uključujući silovanje, prisilni brak, uhođenje, tjelesno nasilje, sakaćenje ženskih spolnih organa, prisilni pobačaj, prisilnu sterilizaciju i seksualno uznemiravanje.

Za provedbu Konvencije osigurano je oko 70 milijuna kuna godišnje.

Ratifikacijom Istanbulske, Hrvatska se obvezala na:  

- Uspostavu specijaliziranih službi za potporu koje pružaju medicinsku pomoć te psihološko i pravno savjetovanje žrtvama i njihovoj djeci
- Otvaranje novih skloništa i uvođenje besplatnih telefonskih linija za pomoć koje su otvorene 24 sata dnevno
- Kriminalizaciju i odgovarajuće kažnjavanje svih oblika nasilja nad ženama
- Osiguranje posebnih zaštitnih mjera tijekom istrage i sudskog postupka
- Uvođenje obaveze instantne reakcije policije na pozive za pomoć
- Omogućavanje odštetnih zahtjeva prema nasilnicima i prema državi u slučaju kršenja Konvencije
- Osiguranje financijske pomoći ženama žrtvama nasilja, te pomoći kod osiguranja stanovanja obrazovanja, osposobljavanja i pronalaženja zaposlenja 
- Osnivanje lako dostupnih kriznih centara za žrtve silovanja ili seksualnog nasilja radi osiguravanja medicinskih i forenzičkih pregleda, potpore za doživljenu traumu i savjetovanje žrtava te mnoge druge.

Da je Istanbulska konvencija potrebna Hrvatskoj pokazuju i podaci o 8000 tisuća žena u prošloj godini koje su bile žrtve nasilja, a ukupno je zabilježeno više od 12 tisuća prekršaja. Broj kaznenih djela nasilja u obitelji bilo je tek 552 i to je ono što bi Konvencija trebala promijeniti.

U Hrvatskoj se, naime, 90 posto sveg nasilja nad ženama i u obitelji kvalificiralo kao prekršaj, a primjenom Istanbulske  trebalo bi se ozbiljnije sankcionirati takva djela, što znači i njihovo kategoriziranje unutar Kaznenoga zakona.

Između 2013. i 2017. godine ukupno počinjeno 195 ubojstava, od čega je ubijena 91 žena, velikom većinom od bliskih osoba i intimnih partnera.

Pitanje rodne ideologije

U Hrvatskoj se, nažalost, više raspravljalo o tome uvode li se Konvencijom na mala vrata rodna ideologija i srednji spol nego o nasilju u obitelji i poboljšanjima koja bi Istanbulska mogla donijeti. Crkva i konzervativne nevladine udruge pokrenule su javnu kampanju protiv Istanbulske, a građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" predala je potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, piše vijesti.hr

Dokument je izazvao i podjelu u HDZ-u te su istaknuti članovi te stranke glasali u Saboru protiv njega. Nije pomoglo niti to što je uz Konvenciju Vlada predložila Interpretativnu izjavu u kojoj se pojašnjava da Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav, ni promjenu ustavne definicije braka te da je cilj dokumenta zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. U službenom očitovanju o tome oglasilo i Vijeće Europe koje stoji iza Istanbulske konvencije i jasno istaknulo da u tom tekstu nema "rodne ideologije".

Konvenciju koja je stupila na snagu 1. kolovoza 2014. do danas je ratificiralo 28 članica Vijeća Europe (od 47) te 17 članica Europske unije (od 28).

ZEMLJE KOJE SU RATIFICIRALE KONVENCIJU

Hrvatska, Albanija, Austrija, BiH, Italija, Crna Gora, Portugal, Srbija, Turska, Andora, Danska, Francuska, Malta, Monako, Španjolska i Švedska, Slovenija, Finska, Poljska i Nizozemska, 2016. San Marino, Belgija i Rumunjska, Gruzija i Norveška.

ZEMLJE KOJE NISU RATIFICIRALE KONVENCIJU

Mađarska, Češka, Grčka, Latvija, Litva, Luksemburg, Velika Britanija, Irska, Island, Lihtenštajn, Rusija, Armenija, Azerbejdžan, Moldavija i Makedonija.

hr Mon Oct 01 2018 14:03:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbf2c0229111ccc578b45f3/80
Foto: hajduk.hr

Mostovac zatražio ostavku Vinka Radovanija: "Osobama koje je politika postavila na pozicije treba zauvijek zatvoriti vrata"

Pita se kako je osoba koja je imenovana u doba Ante Sanadera, Kruna Peronje i Mirka Klarića još uvijek na jednoj takvoj poziciji...

Mostov Ante Bradarić Šljujo, na sjednici splitskog Gradskog vijeća, postavio je pitanje zašto je Vinko Radovani još predsjednik Skupštine Hajduka te je zatražio njegovu ostavku. Pita se kako je osoba koja je imenovana u doba Ante Sanadera, Kruna Peronje i Mirka Klarića još uvijek na jednoj takvoj poziciji. 

- U normalnom društvu osobe izabrane u to doba ne bi smjele biti blizu kluba, a kod nas je jedna takva osoba već 11 godina predsjednik Skupštine kluba, a i klupski odvjetnik i zaposlenik HNS-a na honoraru kao Arbitražni sudac HNS-a. - kazao je Mostovac. 

Obratio se i splitskom gradonačelniku, Andri Opari Krstuloviću. 

- Smatram da je vrijeme da osobe na poziciji koje je politika postavila napuste klub i da im se zauvijek zatvore vrata. Politika je skoro ugasila klub. Ono što se radilo u Hajduku je preslika onoga što se radi u državi. - kazao je.

hr Wed Jun 19 2019 12:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc8349229111cb0678b4579/80
Foto: PIXABAY

Produženi lipanjski vikend: Očekuje se veći priljev vozila na autocestama

Završeni su svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone biti će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru

Pred nama je produženi lipanjski vikend te se očekuje i veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama:  Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana kao i velika gustoća prometa na autocesti, naročito na dionici Zagreb-Karlovac.

Pojačani promet u smjeru JUGA (prema moru) očekuje se već danas u popodnevnim satima, kao i u  petak, 21. lipnja u popodnevnim satima. U subotu, 22. lipnja u jutarnjim satima očekuje se pojačani promet uslijed dolaska inozemnih turista. Pojačani promet očekuje se u nedjelju, 23. lipnja kad se očekuje povratak  inozemnih vozača prema unutrašnjosti odnosno u utorak, 25. lipnja prilikom povratka hrvatskih državljana.

Završeni su svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone biti će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru. U zonama izvođenja radova biti će pojačano praćenje stanja prometa i po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom   privremenom signalizacijom.

Informacija o radovima

Na Autocesti A1 Zagreb – Split – Dubrovnik :

  • Na autocesti A1 u sklopu dogradnje čvora Dugopolje (radovi premještanja portalne konstrukcije) u periodu od 19.06.2019. godine, od 23:00 sata do 20.06.2019. godine, do 03:00 sata zatvoriti će se dionica od čvora Vučevica do čvora Dugopolje (samo smjer Dubrovnik). Promet će se voditi obilaznim pravcima te se ne očekuju zastoji.

Na Autocesti A6 Rijeka - Zagreb:

  • Na dionici od čvora Vrbovsko do čvora Ravna Gora u smjeru Rijeke, zbog sanacije asfaltnog zastora kolnika od km 17+150 do km 23+350 za promet je zatvoren kolnik u smjeru Rijeke, te se promet odvija dvosmjerno u smjeru Zagreba sa dvije prometne trake u smjeru Rijeke i jednom prometnom trakom u smjeru Zagreba. Predviđeno vrijeme završetka radova je do 15.07.2019. godine. U slučaju pojačanog prometa moguće je stvaranje zastoja i kolona vozila u prilaznoj zoni radova.

- Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu HAK-a https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/  ili našoj web straniciwww.hac.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111. - izvijestio je HAC

hr Wed Jun 19 2019 11:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af7dc9b2af47f3ec48b45cc/80
Foto: PIXABAY

Vozači, oprez: Policija će provoditi pojačane aktivnosti u prometu

Od početka godine do danas na području PU splitsko-dalmatinske u prometu je smrtno stradalo 10 osoba

Tijekom nadolazećeg vikenda provodit će se pojačani nadzor vozila i vozača na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske. 

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija će poduzimati aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje  najtežih prekršaja  kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, te drugih  teških prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće.

Od početka godine do danas na području PU splitsko-dalmatinske u prometu je  smrtno stradalo 10 osoba, pa još jednom policija apelira na sve sudionike u prometu: Budite odgovorni sudionici u prometu, čuvajte sebe i druge!

hr Wed Jun 19 2019 11:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a915bc42af47f8e0b8b4684/80

Sjednica Gradskog vijeća: Raspravljat će se o gostovanju Vatrenih na Poljudu

Sjednica je je počela minutom šutnje za nekadašnje vijećnike, Josipa Gotovca, Veljana Radojkovića i Anđelka Gabrića
Danas u 9 sati započela je sjednica splitskog Gradskog vijeća. Dnevni red prvotno se sastojao od 48 točaka, no proširen je na ukupno 54 točke, a na sjednici se nalazi 31 od ukupno 35 vijećnika. 

Sjednica je počela minutom šutnje za nekadašnje vijećnike, Josipa Gotovca, Veljana Radojkovića i Anđelka Gabrića. 

HDZ-ov Domagoj Maroević predložio je da se u dnevni red uvrsti rasprava o gostovanju Hrvatske nogometne reprezentacije na Poljudu. Prijedlog su svi prihvatili, osim SDP-ovih vijećnika. 

Raspravljat će se i o dopuštanju ugostiteljima puštanje glazbe do 2 sata, što nikako ne odgovara stanovnicima centra grada pa su prošlu noć takav prijedlog pokušali spriječiti, zvoneći splitskom HDZ-ovom šefu, Petru Škoriću. 

Nadalje, zaključit će se početak obnašanja dužnosti intendanta HNK Split te će se predložiti rješenje o razrješenju v.d. intendanta HNK Split.

Vijećnici će glasovati o imenovanju ravnatelja Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu; dobit će informacije o suzbijanju potkornjaka u Park šumi Marjan od 16. travnja 2019., a govorit će gradonačelnik, Nenad Ružić, Mate Omazić, Dragan Brtan; imenovat će se ravnatelj ili ravnateljica Gradske knjižnice “Marko Marulić”...

Ovdje pogledajte ostatak točaka dnevnog reda.
hr Wed Jun 19 2019 10:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .