Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb20cfecb557ae0cb8b4594/80

Istanbulska konvencija stupila na snagu: Evo što se u praksi mijenja za žene i djecu žrtve nasilja

U Hrvatskoj je od danas na snazi Istanbulska konvencija, dokument koji je izazvao veliku buru i podjele u društvu

Punim imenom Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija, tebala bi pružiti bolji pravni okvir i efikasnije mehanizme za iskorjenjivanje obiteljskog nasilja te kvalitetniju pomoć ženama koje su žrtve nasilja. 

Konvencija se odnosi na čitav niz nasilnih i traumatizirajućih djela, čije su žrtve u velikoj većini žene, a ta djela obuhvaćaju psihičko, tjelesno i seksualno nasilje, uključujući silovanje, prisilni brak, uhođenje, tjelesno nasilje, sakaćenje ženskih spolnih organa, prisilni pobačaj, prisilnu sterilizaciju i seksualno uznemiravanje.

Za provedbu Konvencije osigurano je oko 70 milijuna kuna godišnje.

Ratifikacijom Istanbulske, Hrvatska se obvezala na:  

- Uspostavu specijaliziranih službi za potporu koje pružaju medicinsku pomoć te psihološko i pravno savjetovanje žrtvama i njihovoj djeci
- Otvaranje novih skloništa i uvođenje besplatnih telefonskih linija za pomoć koje su otvorene 24 sata dnevno
- Kriminalizaciju i odgovarajuće kažnjavanje svih oblika nasilja nad ženama
- Osiguranje posebnih zaštitnih mjera tijekom istrage i sudskog postupka
- Uvođenje obaveze instantne reakcije policije na pozive za pomoć
- Omogućavanje odštetnih zahtjeva prema nasilnicima i prema državi u slučaju kršenja Konvencije
- Osiguranje financijske pomoći ženama žrtvama nasilja, te pomoći kod osiguranja stanovanja obrazovanja, osposobljavanja i pronalaženja zaposlenja 
- Osnivanje lako dostupnih kriznih centara za žrtve silovanja ili seksualnog nasilja radi osiguravanja medicinskih i forenzičkih pregleda, potpore za doživljenu traumu i savjetovanje žrtava te mnoge druge.

Da je Istanbulska konvencija potrebna Hrvatskoj pokazuju i podaci o 8000 tisuća žena u prošloj godini koje su bile žrtve nasilja, a ukupno je zabilježeno više od 12 tisuća prekršaja. Broj kaznenih djela nasilja u obitelji bilo je tek 552 i to je ono što bi Konvencija trebala promijeniti.

U Hrvatskoj se, naime, 90 posto sveg nasilja nad ženama i u obitelji kvalificiralo kao prekršaj, a primjenom Istanbulske  trebalo bi se ozbiljnije sankcionirati takva djela, što znači i njihovo kategoriziranje unutar Kaznenoga zakona.

Između 2013. i 2017. godine ukupno počinjeno 195 ubojstava, od čega je ubijena 91 žena, velikom većinom od bliskih osoba i intimnih partnera.

Pitanje rodne ideologije

U Hrvatskoj se, nažalost, više raspravljalo o tome uvode li se Konvencijom na mala vrata rodna ideologija i srednji spol nego o nasilju u obitelji i poboljšanjima koja bi Istanbulska mogla donijeti. Crkva i konzervativne nevladine udruge pokrenule su javnu kampanju protiv Istanbulske, a građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" predala je potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, piše vijesti.hr

Dokument je izazvao i podjelu u HDZ-u te su istaknuti članovi te stranke glasali u Saboru protiv njega. Nije pomoglo niti to što je uz Konvenciju Vlada predložila Interpretativnu izjavu u kojoj se pojašnjava da Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav, ni promjenu ustavne definicije braka te da je cilj dokumenta zaštita žena od svih oblika nasilja te sprečavanje, progon i eliminacija nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. U službenom očitovanju o tome oglasilo i Vijeće Europe koje stoji iza Istanbulske konvencije i jasno istaknulo da u tom tekstu nema "rodne ideologije".

Konvenciju koja je stupila na snagu 1. kolovoza 2014. do danas je ratificiralo 28 članica Vijeća Europe (od 47) te 17 članica Europske unije (od 28).

ZEMLJE KOJE SU RATIFICIRALE KONVENCIJU

Hrvatska, Albanija, Austrija, BiH, Italija, Crna Gora, Portugal, Srbija, Turska, Andora, Danska, Francuska, Malta, Monako, Španjolska i Švedska, Slovenija, Finska, Poljska i Nizozemska, 2016. San Marino, Belgija i Rumunjska, Gruzija i Norveška.

ZEMLJE KOJE NISU RATIFICIRALE KONVENCIJU

Mađarska, Češka, Grčka, Latvija, Litva, Luksemburg, Velika Britanija, Irska, Island, Lihtenštajn, Rusija, Armenija, Azerbejdžan, Moldavija i Makedonija.

hr Mon Oct 01 2018 14:03:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c12408d0e4938c6448b4639/80
Foto: Facebook: @Pokret Levijatan - STOP Animal ABUSE

Nasilje nad životinjama: Monstruozna snimka ukazuje na zabrinjavajući trend među djecom

Levijatani su objavili potresnu snimku uz molbu članovima grupe da im pomognu otkriti počinitelje iz stravične snimke.
Naime, na snimci se vidi dječak kako nosi dvije mačke u rukama dok ga drugi snima, smije se i govori: "Ajde, ajde".

Dječak s mačkama u rukama izlazi izvan kuće te zamahuje rukom i baca mačku svom snagom u mrak.

Isto je napravio i s drugom.

Članovi grupe izrazili su svoje gnušanje, a primijetili su i kako internetom sve više kruže ovakve snimke djece.

Grupa Levijatan iznad snimke napisala je:
"Molimo sve koji imaju bilo kakve informacije o 'akterima' sa snimke da ih prijave nadležnima ili da nam jave u inbox. Dijelite da ih nađemo"

Uznemirujuću snimku možete pogledati OVDJE.
hr Thu Dec 13 2018 12:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c123c670e4938fe478b4570/80
Foto: Grad Split

Na spomendan svete Lucije predstavnici Grada Splita posjetili su Županijsku udrugu slijepih

Radni i svečani susret završen je razmjenom prigodnih poklona i lijepih želja za predstojeće blagdane.
Župan Blaženko Boban i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Grada Splita, Magda Vrvilo, tom su prigodom razgovarali s predsjednikom Udruge Damirom Smajom koji im se zahvalio na dosadašnjoj suradnji i ukazao na probleme koji još uvijek tište korisnike Udruge.

Pročelnica Vrvilo stavila se na raspolaganje za intenziviranje komunikacije, te operativnu i stručnu pomoć resorne službe, a kako bi ovoj kategoriji sugrađana omogućili što kvalitetnije uvjete života.


hr Thu Dec 13 2018 12:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1238f10e493822478b4592/80
Foto: PIXABAY

Dan je Svete Lucije: Znate li kakvo se značenje skriva iza ovoga posebnog imena?

Dan Svete Lucije obilježava se 13. prosinca kada se sije pšenica, simbol života u kršćanstvu. Sveta Lucija zaštitnica je vida, odnosno slijepih (tjelesno i duhovno) te ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača, a ime Lucija i danas je među najpopularnijima u Hrvatskoj

Na dan Svete Lucije 13. prosinca Lucije slave svoj imendan, a ovo nježno tradicionalno ime u posljednje vrijeme doživljava renesansu te ga mnogi roditelji u Hrvatskoj opet rado biraju za svoje djevojčice.

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost, sjaj, jasnoća. U prošlosti ovo ime često se davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana kada se ponovno "rađa" i Sunčeva svjetlost. 

Kakvo značenje krije ime Lucija, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija. Prema numerologiji, pripadajući broj imenu Lucija je sedam, što znači da su osobe koje se tako zovu sklone analiziranju, pune su razumijevanja, znanja, studiozne, sklone su promišljanjima te su izuzetno svjesne sebe i svijeta koji ih okružuje. 

Vjeruje se da Lucije naročito cijene mnoge profinjene aspekte života kao što su glazba, likovna umjetnost i književnost, ali i prirodu, gdje pronalaze mir i opuštanje. Često su Lucije i izuzetno talentirane u tim područjima.

Ako je vaše ime Lucija, to znači da vas krasi velika osjećajnost, a često osjećate i stvari koje ne možete razumjeti. To vas može i uznemiriti, ali brzo ćete se sabrati i pokušati sami sebi razjasniti zbog čega se osjećate tako. 

Volite provoditi vrijeme sami, ali i biti u društvu drugih ljudi, u kojem ste često zvijezda zabave. Nakon što se nauživate društva, povući ćete se u svoja četiri zida i uživati u miru i opuštajućoj samoći.

U životu ne volite žuriti. Najviše volite kada možete nešto raditi polako i u miru te rješavati stvari jednu po jednu, tvrdi Zadovoljna.hr.

Žudite za razumijevanjem i ljubavlju, ali vaša samosvijest često vas sprječava da pronađete sreću koju tražite. Nemali broj puta znali ste se razočarati i biti krivo shvaćeni jer niste znali izraziti svoje misli. 

hr Thu Dec 13 2018 11:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1223f10e493880448b4617/80
Foto: Facebook: @Prometne zgode i nezgode

Ovčice lijepo vrijeme iskoristile za šetnju i 'blokirale' cestu kraj Zadra

Jučer su u Gaženici ovce prošetale cestom.
Tako barem kažu na Facebook stranici 'Prometne zgode i nezgode' gdje je podijeljena fotografija kako ovce i jedan jarac podne provode u šetnji cestom.

Vozače je nesvakidašnji prizor iznenandio, a vjerujemo i razveselio na putu do odredišta.hr Thu Dec 13 2018 10:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .