Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54a667cb1799420d53ec4f72/80
Foto: Ilustracija

Policija će od sada nakon dojave o zlostavljanju morati zvati skloništa za žene

Čak i u slučajevima kada se samo sumnja na nasilje, a žrtva negira da ga je bilo, policija će morati evidentirati intervenciju u obitelji
Novi protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji znatno je detaljniji od važećeg i mogao bi donijeti pozitivne pomake u zaštiti žena i djece od nasilja, no hoće li se to i ostvariti, ovisit će o tome hoće li biti odlučnosti za njegovo provođenje. Ocjena je to nevladinih organizacija koje se bave zaštitom žena žrtava obiteljskog nasilja, koje redom upozoravaju kako i važeći protokol, star već 14 godina, sadrži niz dobrih rješenja, ali kako ga se nadležne institucije nikada nisu do kraja držale.

– Dapače, stvari su se u nekim segmentima i pogoršale. Primjerice, došlo je do prakse u kojoj policija, izbjegavajući arbitrirati, prekršajno prijavljuje i nasilnika i njegovu žrtvu, čega nekada nije bilo – upozorava Sanja Sarnavka, predsjednica zaklade Solidarna za Večernji list.

Ističe kako je dosljednu provedbu mjera propisanih protokolom nemoguće očekivati ako istodobno nisu utvrđene kazne za one koji su dužni provoditi Protokol, a to ne čine. I doista, Protokol je predvidio niz mjera koje nadležne institucije i osobe u tim institucijama obvezuju da reagiraju na obiteljsko nasilje, no nigdje se ne propisuje što će se, primjerice, dogoditi liječniku koji utvrdi ozljede žrtve nasilja, ali nasilje ne prijavi policiji, što je dužan raditi i po novom i po važećem protokolu.

Sarnavka upozorava da važeći Protokol policiju, primjerice, obvezuje da sačini plan sigurnosti za žrtvu nasilja, no tvrdi kako ona nikad do sada nije susrela žrtvu kojoj je plan sigurnosti doista i ponuđen.

– Kako da povjerujemo da će svi ti ljudi sada provoditi nešto što do sada nisu provodili – pita se ova aktivistica i preporučuje da se za one koji su dužni provoditi Protokol, a ne provode ga, propišu jasne prekršajne kazne.

Olakšan posao udrugama


Ministrica Nada Murganić kao ključnu vrijednost novog Protokola ističe njegovo inzistiranje na ranom prepoznavanju rizika i žurnoj intervenciji institucija u slučajevima obiteljskog nasilja, ali žurnost su isticali i dosadašnji pravilnici pa ona zapravo i nije novost. No, to ne znači da u Protokolu doista nema vrijednih novina.

Primjerice, uvodi se obveza policije da već na samoj intervenciji kontaktira s nevladinim organizacijama koje pomažu žrtvama nasilja, što će ovim organizacijama uvelike olakšati posao. Ako se ove odredbe budu dosljedno provodile, njima se više neće moći dogoditi da, primjerice, danima moljakaju da im se dostavi policijski zapisnik ili da im se taj zapisnik naplati 30 kuna, kao da njime nastoje pomoći sebi, a ne žrtvi o kojoj skrbe zajedno s policijom.

Važna je novina i aktivacija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116006 – na koji će žrtve moći nazvati i dobiti naputke.

Taj će se centar upućivati i na kontaktiranje s državnim tijelima i civilnim udrugama za podršku žrtvama. Vrijednima bi se mogli pokazati i županijski timovi koji bi trebali pratiti kako institucije provode Protokol na terenu, no njihova uloga ovim dokumentom nije do kraja razjašnjena.

Sarnavka podsjeća kako su takvi timovi i do sada bili organizirani “na papiru”, ali kako nisu imali ni definirane ovlasti ni budžete. Čime će se zapravo baviti, tko će ih i kako financirati, nije utvrđeno ni u novom protokolu. Jasno je tek da bi, uz praćenje prakse, trebali voditi i statistiku, a praktične detalje, poput onoga hoće li njihovi članovi primati ikakvu naknadu za svoj rad, saznat ćemo vjerojatno iz pravilnika koji se tek imaju donijeti.

Važna je novina i da će sve službe zadužene za intervenciju u slučaju nasilja u obitelji morati dežurati 24 sata dnevno, no dežurstvo je pasivno, što znači da će, primjerice, dežurna socijalna radnica za vrijeme dežurstva biti doma, a javljat će se na poziv policije.

Policija će, pak, morati registrirati slučaj čak i kada se radi samo o sumnji na nasilje, a žrtva negira da je nasilja doista i bilo.


Zanemarena prevencija


U području pravosuđa, Protokol uređuje postupanje probacijske službe, koja će nadzirati osuđene nasilnike na uvjetnoj slobodi. Protokol donosi i niz mjera koje su dužne provoditi odgojnoobrazovne ustanove, u kojima će učitelji kada primijete obiteljsko nasilje alarmirati ravnatelje, a oni policiju, no ni ovdje nisu predviđene kazne za one koji tako ne postupe pa je pitanje hoće li ovakav protokol doista i zaživjeti u praksi s obzirom na slučajeve poput splitskog, u kojem je ravnatelj nasilje proglasio dječjom igrom.

Sutkinja Lana Petö Kujundžić upozorava i da je Protokol zanemario prevenciju koju, ističe, treba provoditi kroz obrazovne sadržaje i učenja djece vrtićke dobi o nenasilnom ponašanju, a potom kroz nastavne sadržaje osnovne i srednje škole.

“Obvezni predmeti o nasilju u obitelji trebali bi se provoditi i na fakultetima, i to pogotovo: pravnom, medicinskom, stomatološkom, učiteljskom uz socijalni rad te rehabilitacijskom fakultetu”, napisala je Petö Kujundžić kao primjedbu u javnom savjetovanju o Protokolu koje je u tijeku, piše Večernji list.

hr Tue Mar 26 2019 08:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e954fde29111c4de88b456b/80

Beroš o kraju epidemije: "Ne trebamo žuriti, ali život mora ići dalje"

Stoti dan otkako je koronavirus stigao u našu zemlju
U Hrvatskoj se nastavlja povoljna epidemiološka situacija. Četvrti dan zaredom nema novozaraženih. Imamo 48 aktivnih slučajeva. Na respiratoru su i dalje 4 pacijenta, a oporavljenih je sedam više nego jučer.

- Stoti je dan od početka epidemije, situacija je stabilna i dobra, epidemiološki pokazatelji su i više nego zadovoljavajući. No potreban je oprez. Iako postoje egzaktni epidemiološki kriteriji koji se moraju zadovoljiti da bi se proglasio završetak epidemije, s obzirom na to da se otvaramo turizmu i dolaze strani državljani iz zemalja gdje bolest postoji odredit ćemo kraj epidemije kada za to bude najoptimalnije, rekao je gost središnjeg Dnevnika HTV-a ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da je riječ o novoj bolesti za koje se ne znaju svi elementi ponašanja.

- Kada je riječ o novoj bolesti, govorimo svi o mogućem drugom valu, mislim da ne trebamo žuriti. Od početka su postignuti dobri rezultati jer smo bili krajnje oprezni i taj oprez namjeravamo zadržati i nadalje. - rekao je.

Ministar je rekao da život mora ići dalje. 

- Život mora ići dalje, stabilizirali smo epidemiološku situaciju i pažljivo smo procijenili one elemente koji nam na neki način garantiraju sigurnost. Među zemljama iz kojih nam turisti dolaze su one zemlje imaju sličnu ili bolju epidemiološku situaciju nego Hrvatska. Naši epidemiolozi prate epidemiološku sliku u cijeloj Europi i pomno biramo one s kojima ostvarujemo mogućnost dolaska turista. S tog aspekta mislim da je sigurnosni aspekt povoljan, no opreza nikad dosta. Ne možemo znati ima li neki turist asimptomatski virus, ali razvili smo protokole o postupanju s takvim turistima i vjerujem da će i dalje situacija biti pod nadzorom, rekao je Beroš.

Cijeli članak pogledajte ovdje
hr Wed Jun 03 2020 21:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed7ea966f2ab8b6548b4593/80
Foto: MUP

Hrvatska dobila više od milijun kuna vrijednu donaciju za zaštitu od koronavirusa

Svrha donacije je doprinijeti zaštiti hrvatskih djelatnika u zdravstvu od koronavirusa

Donaciju u protuvrijednosti milijun i sedamnaest tisuća kuna za Ministarstvo zdravstva u srijedu je u Jastrebarskom predala voditeljica hrvatskog ureda međunarodne neprofitne humanitarne organizacije International Medical Corps iz SAD Ivana Petković.

Donacija koja je stigla u logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom sadrži 70.400 respirator maski KN95, 12.000 štitnika za lice i 18 pulsnih oksimetara. Svrha donacije je, kako je istaknuto, doprinijeti zaštiti hrvatskih djelatnika u zdravstvu od koronavirusa.

Budući da je Zagreb i okolicu 22. ožujka pogodio snažan potres koji je određene zdravstvene ustanove i dio medicinske opreme stavio van funkcije, International Medical Corps kroz donaciju zamjenske medicinske opreme nastoji ublažiti posljedice uzrokovane potresom, priopćilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a.

Primopredaji donacije prisustvovali su veleposlanik SAD-a William Robert Kohorst, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut sa suradnicima i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević. 

International Medical Corps bavi se humanitarnim radom od 1984.  Pomaže u kriznim situacijama uzrokovanim konfliktom, elementarnim nepogodama ili širenjem bolesti bez obzira u kakvim uvjetima i gdje se kriza odvija. Organizacija lokalnim zajednicama prenosi vještine i znanje potrebno za pokretanje obnove i kreiranje bolje budućnosti vlastitim snagama i resursima.

Suradnja s SAD-om u području civilne zaštite intenzivnije se počela razvijati u posljednjih pet godina, naročito s Nacionalnom gardom Minnesote i to u segmentu pripravnosti u slučaju katastrofa, kroz razmjenu stručnih znanja iz područja prevencije i sudjelovanja na terenskim vježbama.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH i nadalje će surađivati s SDD-om u pet potencijalnih područja - smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa; KBRN-a (tečajevi, trening) - detekcija i dekontaminacija, oprema i sl.; razvoja i implementacije zapovjednih sustava u izvanrednim situacijama; privatne zaštite, sigurnosti i propisa vezanih uz opasne tvari te radiološke i nuklearne sigurnosti, stoji u priopćenju. 

hr Wed Jun 03 2020 20:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53a406321799421a762f4201/80

Odvjetnik je posjetio Rimac u zatvoru: "Čvrsta je žena, ali nije najbolje"

Odvjetnik Vinko Gulišija najavio je da će se žaliti na odluku o istražnom zatvoru za Josipu Rimac

Odvjetnik Vinko Gulišija posjetio Josipu Rimac u zatvoru te je za 24sata otkrio da mu je Josipa Rimac rekla kako je sama pronašla bubu u autu.

Najavio je da će se žaliti na odluku o istražnom zatvoru za Rimac.

A kako može biti? Čvrsta je žena, ali tko god da se nađe unutra nije najbolje, opisuje Vinko Gulišija stanje svoje klijentice Josipe Rimac. Ona trenutno sjedi iza rešetaka u Remetincu, a odvjetnik je najavio da će se žaliti na odluku o istražnom zatvoru. 

Rimac i dalje negira sve brojne optužbe koje joj se stavljaju na teret. 

- Da, ostaje pri tome cijelo vrijeme. Eventualno će s vremenom iznijeti više detalja obrane. Ja iskreno još uvijek ne znam što je sve u spisu, tek idući tjedan ću znati kad se sve kopira - kaže Gulišija.

Naveo je i kako ne vjeruje da je sve onako kako se navodi u medijima.

- Ne vjerujem, svatko može interpretirati razgovor onako kako hoćeš da ga se interpretira. Da se razumijemo, to su moja nagađanja, ne znam što je sve u spisu - dodao je. 

Tko je našao bubu?

Iz 24sata su ga upitali tko je pronašao bubu za prisluškivanje u njenom autu. Mediji su proteklih dana spekulirali da je Rimac angažirala stručnjaka ili privatnog detektiva specijaliziranog za detekciju takvih uređaja.

- Ona mi je rekla da je ona našla bubu. Nije mi govorila da je angažirala nekoga da joj to nađe - kazao je Vinko Gulišija.


hr Wed Jun 03 2020 19:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed7d1376f2ab869518b46cb/80
Foto: MORH

Požar u Milni na Braču četvrti dan za redom, gasi ga Airtractor

Od početka godine, pripadnici zračnih protupožarnih snaga su sudjelovali u gašenju 72 požara

Jedan Airtractor iz sastava protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku upućen je u srijedu, u akciju gašenja požara na lokaciji Milna-Rt Ražanj na otoku Braču.

Ovo je četvrti dan kako su zračne snage angažirane na ovom požarištu, a kroz dosadašnje djelovanje ostvareno je oko 26 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 1800 tona vode na požarište.

Od početka godine, pripadnici zračnih protupožarnih snaga su sudjelovali u gašenju 72 požara, a sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile više od 200 sati naleta, pri čemu je izbačeno više od 8600 tona vode.

hr Wed Jun 03 2020 18:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .