Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54a667cb1799420d53ec4f72/80
Foto: Ilustracija

Policija će od sada nakon dojave o zlostavljanju morati zvati skloništa za žene

Čak i u slučajevima kada se samo sumnja na nasilje, a žrtva negira da ga je bilo, policija će morati evidentirati intervenciju u obitelji
Novi protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji znatno je detaljniji od važećeg i mogao bi donijeti pozitivne pomake u zaštiti žena i djece od nasilja, no hoće li se to i ostvariti, ovisit će o tome hoće li biti odlučnosti za njegovo provođenje. Ocjena je to nevladinih organizacija koje se bave zaštitom žena žrtava obiteljskog nasilja, koje redom upozoravaju kako i važeći protokol, star već 14 godina, sadrži niz dobrih rješenja, ali kako ga se nadležne institucije nikada nisu do kraja držale.

– Dapače, stvari su se u nekim segmentima i pogoršale. Primjerice, došlo je do prakse u kojoj policija, izbjegavajući arbitrirati, prekršajno prijavljuje i nasilnika i njegovu žrtvu, čega nekada nije bilo – upozorava Sanja Sarnavka, predsjednica zaklade Solidarna za Večernji list.

Ističe kako je dosljednu provedbu mjera propisanih protokolom nemoguće očekivati ako istodobno nisu utvrđene kazne za one koji su dužni provoditi Protokol, a to ne čine. I doista, Protokol je predvidio niz mjera koje nadležne institucije i osobe u tim institucijama obvezuju da reagiraju na obiteljsko nasilje, no nigdje se ne propisuje što će se, primjerice, dogoditi liječniku koji utvrdi ozljede žrtve nasilja, ali nasilje ne prijavi policiji, što je dužan raditi i po novom i po važećem protokolu.

Sarnavka upozorava da važeći Protokol policiju, primjerice, obvezuje da sačini plan sigurnosti za žrtvu nasilja, no tvrdi kako ona nikad do sada nije susrela žrtvu kojoj je plan sigurnosti doista i ponuđen.

– Kako da povjerujemo da će svi ti ljudi sada provoditi nešto što do sada nisu provodili – pita se ova aktivistica i preporučuje da se za one koji su dužni provoditi Protokol, a ne provode ga, propišu jasne prekršajne kazne.

Olakšan posao udrugama


Ministrica Nada Murganić kao ključnu vrijednost novog Protokola ističe njegovo inzistiranje na ranom prepoznavanju rizika i žurnoj intervenciji institucija u slučajevima obiteljskog nasilja, ali žurnost su isticali i dosadašnji pravilnici pa ona zapravo i nije novost. No, to ne znači da u Protokolu doista nema vrijednih novina.

Primjerice, uvodi se obveza policije da već na samoj intervenciji kontaktira s nevladinim organizacijama koje pomažu žrtvama nasilja, što će ovim organizacijama uvelike olakšati posao. Ako se ove odredbe budu dosljedno provodile, njima se više neće moći dogoditi da, primjerice, danima moljakaju da im se dostavi policijski zapisnik ili da im se taj zapisnik naplati 30 kuna, kao da njime nastoje pomoći sebi, a ne žrtvi o kojoj skrbe zajedno s policijom.

Važna je novina i aktivacija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116006 – na koji će žrtve moći nazvati i dobiti naputke.

Taj će se centar upućivati i na kontaktiranje s državnim tijelima i civilnim udrugama za podršku žrtvama. Vrijednima bi se mogli pokazati i županijski timovi koji bi trebali pratiti kako institucije provode Protokol na terenu, no njihova uloga ovim dokumentom nije do kraja razjašnjena.

Sarnavka podsjeća kako su takvi timovi i do sada bili organizirani “na papiru”, ali kako nisu imali ni definirane ovlasti ni budžete. Čime će se zapravo baviti, tko će ih i kako financirati, nije utvrđeno ni u novom protokolu. Jasno je tek da bi, uz praćenje prakse, trebali voditi i statistiku, a praktične detalje, poput onoga hoće li njihovi članovi primati ikakvu naknadu za svoj rad, saznat ćemo vjerojatno iz pravilnika koji se tek imaju donijeti.

Važna je novina i da će sve službe zadužene za intervenciju u slučaju nasilja u obitelji morati dežurati 24 sata dnevno, no dežurstvo je pasivno, što znači da će, primjerice, dežurna socijalna radnica za vrijeme dežurstva biti doma, a javljat će se na poziv policije.

Policija će, pak, morati registrirati slučaj čak i kada se radi samo o sumnji na nasilje, a žrtva negira da je nasilja doista i bilo.


Zanemarena prevencija


U području pravosuđa, Protokol uređuje postupanje probacijske službe, koja će nadzirati osuđene nasilnike na uvjetnoj slobodi. Protokol donosi i niz mjera koje su dužne provoditi odgojnoobrazovne ustanove, u kojima će učitelji kada primijete obiteljsko nasilje alarmirati ravnatelje, a oni policiju, no ni ovdje nisu predviđene kazne za one koji tako ne postupe pa je pitanje hoće li ovakav protokol doista i zaživjeti u praksi s obzirom na slučajeve poput splitskog, u kojem je ravnatelj nasilje proglasio dječjom igrom.

Sutkinja Lana Petö Kujundžić upozorava i da je Protokol zanemario prevenciju koju, ističe, treba provoditi kroz obrazovne sadržaje i učenja djece vrtićke dobi o nenasilnom ponašanju, a potom kroz nastavne sadržaje osnovne i srednje škole.

“Obvezni predmeti o nasilju u obitelji trebali bi se provoditi i na fakultetima, i to pogotovo: pravnom, medicinskom, stomatološkom, učiteljskom uz socijalni rad te rehabilitacijskom fakultetu”, napisala je Petö Kujundžić kao primjedbu u javnom savjetovanju o Protokolu koje je u tijeku, piše Večernji list.

hr Tue Mar 26 2019 08:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

"Faktori rizika": Policija provodi akciju u prometu

Cilj je prevencija prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama

Danas, od 13:00 do 17:00 sati na području PU splitsko-dalmatinske provest  će se akcija u prometu „Faktori rizika“, a sve u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

 Aktivnosti policije tijekom  akcije biti će usmjerene na sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na obvezu poštivanja odredbi zakona o sigurnosti prometa na cestama, te ih pozivamo da odgovornim ponašanjem doprinesu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu.

hr Wed Apr 24 2019 10:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c9b240629111c3e208b45dc/80
Foto: PIXABAY

Jak vjetar stvara probleme: U prekidu mnoge katamaranske i trajektne linije

Na trajektnoj liniji Split-Vela Luka-Ubli (604) plovi trajekt Lastovo kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, pa se upozoravaju vozači teretnih vozila da obrate pažnju na visinu kamiona
Jak vjetar stvara probleme u pomorskom prometu. 

Pa su tako zbog vjetra u prekidu:

katamaranske linije: Vis-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Vis-Milna-Split;

trajektne linije: Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Split-Vela Luka-Ubli;

brodske linije: Komiža-Biševo, Dubrovnik-Šipan-Sobra-Lastovo, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.


Na trajektnoj liniji Split-Vela Luka-Ubli (604) plovi trajekt Lastovo kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, pa se upozoravaju vozači teretnih vozila da obrate pažnju na visinu kamiona.
hr Wed Apr 24 2019 09:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c42ca840e493833828b457a/80
Foto: PIXABAY

Vremenska prognoza: Sunčanije i toplije, pa opet nestabilnije

U subotu će prestati jugo i zapuhati jak sjeverozapadnjak i bura

Većinu tjedna provest ćemo u znatno toplijem i sunčanijem vremenu. U srijedu ujutro u cijeloj zemlji bit će barem djelomice sunčano. Tek će na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru biti još nešto oblaka iz kojih su mogući povremeni grmljavinski pljuskovi. Puhat će i dalje umjereno do jako jugo, a u unutrašnjosti jugoistočnjak zbog kojeg će od jutra biti toplo i to između 10 i čak 16 stupnjeva.

Srijeda će još uvijek biti nestabilan dan za Istru i Gorski kotar gdje su poslijepodne mogući i povremeni grmljavinski pljuskovi. U Lici i prema jugu bit će nešto više sunca, ali će i dalje puhati umjereno do jako jugo.

Južni dio će u srijedu imati manje oblaka, samo ujutro u zaleđu može biti slabe kiše. Bit će vjetrovito zbog jakog juga, a najviša temperatura iznosit će izmeđe 19 i 23 stupnjeva.

Na kopnu će sljedećih nekoliko dana temperature biti iznadprosječno visoke, a osobito toplo bit će u Slavoniji i Baranji. Nova zahladnjenja stižu s petka na subotu kada će zahladnjeti u toj mjeri da je u gorju moguć i snijeg.

Proljetno promjenjivo vrijeme stiže i na Jadran. U srijedu i četvrtak bit će još sunčano, a zatim stiže promjenjivo vrijeme uz kišu i pljuskove. U subotu će prestati jugo i zapuhati jak sjeverozapadnjak i bura.

hr Wed Apr 24 2019 09:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2c7db10e4938896a8b457b/80
Foto: D.N.

U Solinu izgorio BMW, požar se proširio i na susjedni automobil

Policija je obavila očevid

U Zvonimirovoj ulici u Solinu jutros oko 4.40 sati izbio je požar na osobnom autu marke BMW-u.

Automobil je većim dijelom izgorio, a vatra se proširila i na susjedni automobil marke Opel Astra, izvijestila je splitska policija.

Policija je obavila očevid te nastavlja rad s ciljem utvrđivanja bitnih činjenica i okolnosti vezanih uz događaj. 


hr Wed Apr 24 2019 08:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .