Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54a667cb1799420d53ec4f72/80
Foto: Ilustracija

Policija će od sada nakon dojave o zlostavljanju morati zvati skloništa za žene

Čak i u slučajevima kada se samo sumnja na nasilje, a žrtva negira da ga je bilo, policija će morati evidentirati intervenciju u obitelji
Novi protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji znatno je detaljniji od važećeg i mogao bi donijeti pozitivne pomake u zaštiti žena i djece od nasilja, no hoće li se to i ostvariti, ovisit će o tome hoće li biti odlučnosti za njegovo provođenje. Ocjena je to nevladinih organizacija koje se bave zaštitom žena žrtava obiteljskog nasilja, koje redom upozoravaju kako i važeći protokol, star već 14 godina, sadrži niz dobrih rješenja, ali kako ga se nadležne institucije nikada nisu do kraja držale.

– Dapače, stvari su se u nekim segmentima i pogoršale. Primjerice, došlo je do prakse u kojoj policija, izbjegavajući arbitrirati, prekršajno prijavljuje i nasilnika i njegovu žrtvu, čega nekada nije bilo – upozorava Sanja Sarnavka, predsjednica zaklade Solidarna za Večernji list.

Ističe kako je dosljednu provedbu mjera propisanih protokolom nemoguće očekivati ako istodobno nisu utvrđene kazne za one koji su dužni provoditi Protokol, a to ne čine. I doista, Protokol je predvidio niz mjera koje nadležne institucije i osobe u tim institucijama obvezuju da reagiraju na obiteljsko nasilje, no nigdje se ne propisuje što će se, primjerice, dogoditi liječniku koji utvrdi ozljede žrtve nasilja, ali nasilje ne prijavi policiji, što je dužan raditi i po novom i po važećem protokolu.

Sarnavka upozorava da važeći Protokol policiju, primjerice, obvezuje da sačini plan sigurnosti za žrtvu nasilja, no tvrdi kako ona nikad do sada nije susrela žrtvu kojoj je plan sigurnosti doista i ponuđen.

– Kako da povjerujemo da će svi ti ljudi sada provoditi nešto što do sada nisu provodili – pita se ova aktivistica i preporučuje da se za one koji su dužni provoditi Protokol, a ne provode ga, propišu jasne prekršajne kazne.

Olakšan posao udrugama


Ministrica Nada Murganić kao ključnu vrijednost novog Protokola ističe njegovo inzistiranje na ranom prepoznavanju rizika i žurnoj intervenciji institucija u slučajevima obiteljskog nasilja, ali žurnost su isticali i dosadašnji pravilnici pa ona zapravo i nije novost. No, to ne znači da u Protokolu doista nema vrijednih novina.

Primjerice, uvodi se obveza policije da već na samoj intervenciji kontaktira s nevladinim organizacijama koje pomažu žrtvama nasilja, što će ovim organizacijama uvelike olakšati posao. Ako se ove odredbe budu dosljedno provodile, njima se više neće moći dogoditi da, primjerice, danima moljakaju da im se dostavi policijski zapisnik ili da im se taj zapisnik naplati 30 kuna, kao da njime nastoje pomoći sebi, a ne žrtvi o kojoj skrbe zajedno s policijom.

Važna je novina i aktivacija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116006 – na koji će žrtve moći nazvati i dobiti naputke.

Taj će se centar upućivati i na kontaktiranje s državnim tijelima i civilnim udrugama za podršku žrtvama. Vrijednima bi se mogli pokazati i županijski timovi koji bi trebali pratiti kako institucije provode Protokol na terenu, no njihova uloga ovim dokumentom nije do kraja razjašnjena.

Sarnavka podsjeća kako su takvi timovi i do sada bili organizirani “na papiru”, ali kako nisu imali ni definirane ovlasti ni budžete. Čime će se zapravo baviti, tko će ih i kako financirati, nije utvrđeno ni u novom protokolu. Jasno je tek da bi, uz praćenje prakse, trebali voditi i statistiku, a praktične detalje, poput onoga hoće li njihovi članovi primati ikakvu naknadu za svoj rad, saznat ćemo vjerojatno iz pravilnika koji se tek imaju donijeti.

Važna je novina i da će sve službe zadužene za intervenciju u slučaju nasilja u obitelji morati dežurati 24 sata dnevno, no dežurstvo je pasivno, što znači da će, primjerice, dežurna socijalna radnica za vrijeme dežurstva biti doma, a javljat će se na poziv policije.

Policija će, pak, morati registrirati slučaj čak i kada se radi samo o sumnji na nasilje, a žrtva negira da je nasilja doista i bilo.


Zanemarena prevencija


U području pravosuđa, Protokol uređuje postupanje probacijske službe, koja će nadzirati osuđene nasilnike na uvjetnoj slobodi. Protokol donosi i niz mjera koje su dužne provoditi odgojnoobrazovne ustanove, u kojima će učitelji kada primijete obiteljsko nasilje alarmirati ravnatelje, a oni policiju, no ni ovdje nisu predviđene kazne za one koji tako ne postupe pa je pitanje hoće li ovakav protokol doista i zaživjeti u praksi s obzirom na slučajeve poput splitskog, u kojem je ravnatelj nasilje proglasio dječjom igrom.

Sutkinja Lana Petö Kujundžić upozorava i da je Protokol zanemario prevenciju koju, ističe, treba provoditi kroz obrazovne sadržaje i učenja djece vrtićke dobi o nenasilnom ponašanju, a potom kroz nastavne sadržaje osnovne i srednje škole.

“Obvezni predmeti o nasilju u obitelji trebali bi se provoditi i na fakultetima, i to pogotovo: pravnom, medicinskom, stomatološkom, učiteljskom uz socijalni rad te rehabilitacijskom fakultetu”, napisala je Petö Kujundžić kao primjedbu u javnom savjetovanju o Protokolu koje je u tijeku, piše Večernji list.

hr Tue Mar 26 2019 08:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5cff3829111ce4548b45aa/80

Zbog fekalija u moru, infekcija se proširi u samo nekoliko sati

Voda zagađena fekalijama osobito je opasna za djecu vrtićkog uzrasta koja mogu dobiti infekciju kože, impetigo. Liječenje je brzo i jednostavno, no jako je važno paziti na higijenu

Dolaskom ljeta sve je više kruzera u Jadranu pa se pojavljuju uljne i naftne mrlje, a ove godine su na površinu doslovno isplivale i fekalije. Onečišćenje fekalijama prijavljeno je na području Pule, Rijeke, Dubrovnika, Starigrada, na otoku Koločepu, Zlatnom ratu, Kaštelima, na otoku Ugljanu, a zadnje u Veloj Luci na Korčuli, piše 24sata.hr

Voda zagađena fekalijama osobito je opasna za djecu koja mogu dobiti imptetigo.

- Impetigo je zarazna bolest koju uzrokuju bakterije stafilokoka ili streptokoka, a osobito su osjetljiva mala djeca. Njihova je koža osjetljivija pa se bakterije lakše razmnožavaju. Zato se impetigo najčešće javlja kod djece vrtićke dobi, a riječ je o gnojnoj upali površinskog sloja kože, rekla je dermatovenerologinja  dr. Vesna Lamer.

Brzo se širi po tijelu

Bakterije prirodno žive u anusu ili u nosu pa se dodirivanjem tih područja na prljavim prstima šire dalje.

- Kad je riječ o streptokoku, on najčešće dolazi iz anusa, dok je stafilokok češći kod infekcija koje dolaze iz nosa. Za razvoj bolesti potrebna je ranica na koži, najčešće ogrebotina, koju djeca dotaknu prljavim prstima i razvije se infekcija. Tijekom ljetnih mjeseci bolest se javlja i kod kupača na moru ili u rijekama ako je voda zagađena fekalijama - ističe dr. Lamer pojašnjavajući kako se bolest može proširiti u svega nekoliko sati.

Uglavnom se pojavljuje na licu u području nosa i usta te na rukama i nogama.

Liječenje uz antibiotik

Dodatne komplikacije može prouzročiti ako djeca dodiruju te ranice ili kopaju po njima prenoseći zarazu i na druge dijelove tijela, a u ekstremnijim i opasnijim situacijama infekcija se može proširiti na bubrege ili mjehur.

Tijekom liječenja roditelji posebno moraju paziti na higijenu ruku i noktiju kod djece kako bi izbjegli komplikacije i širenje bolesti.

hr Sat Aug 24 2019 20:09:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55a5560e4938ac938b46c5/80

Policija: Napad u Uzdolju kazneno djelo izazivanja nereda

Šibensko-kninska policija objavila je u subotu kako je napad u Uzdolju okvalificiran kao kazneno djelo izazivanja nereda.

- Nakon izvršenih konzultacija u Općinskom državnom odvjetništvu Šibenik, događaj od 21. kolovoza oko 22:30 u Uzdolju, okvalificiran je kao kazneno djelo izazivanje nereda, članak 324, stavak 2.'', priopćili su iz PU šibensko-kninske.

Navedeni članak Kaznenog zakona s istaknutim stavkom glasi ovako:

"Tko sudjeluje u mnoštvu koje nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počinjeno iz mržnje, prema većem broju osoba, uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili dovede u opasnost život ili tijelo druge osobe ili je dovelo do znatne imovinske štete, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Podsjetimo, pet osoba lakše je ozlijeđeno u srijedu navečer u Uzdolju kod Knina kada ih je nekoliko nepoznatih osoba napalo u kafiću. Poliicja traga za počiniteljima.

Slično se dogodilo i u mjestu Đevrske također na kninskom području, ali tamo nitko nije ozlijeđen.

Napad je osudio i premijer Andrej Plenković"Oštro osuđujem napad na ljude koji su gledali utakmicu. To je krajnje neprihvatljivo, očekujem od policije da identificira počinitelje, uhiti ih i da protiv njih bude pokrenut postupak. Vjerujem da je ogromna većina naših građana za normalan, kvalitetan život, suživot i za poštivanje prava nacionalnih manjina. Ovo su pojave koje su nedopustive u Hrvatskoj i nadam se da će počinitelji biti pronađeni i što hitnije sankcionirani", rekao je premijer, piše N1.

Na pitanje je li doista samo riječ o izoliranom incidentu, a ne širem negativnom trendu, premijer je konstatirao da je bilo još nekih slučajeva u proteklo vrijeme, 'ali ne možemo konstatirati da je klima u društvu takva da bismo je ocijenili da je orijentirana protiv manjina'.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Vučić je televiziji "Pink“ izjavio da su napadi "strašni" i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.

- I dan danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu", rekao je Vučić. "Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji", dodao je, prenosi Tanjug.

hr Sat Aug 24 2019 17:55:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d1e450e29111cbcf18b45de/80
Foto: Screenshot

Miroslav Škoro: "Pupovac se za ovakve istupe inspirira na velikosrpskom derneku"

Škoro je komentirao izjave Milorada Pupovca na jučerašnjoj press konferenciji

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro putem Facebooka komentirao je jučerašnje izjave  saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca o napadu na pripadnike srpske nacionalnosti kod Knina.

Njegovu objavu donosimo u nastavku: 

PUPOVAC KAO VUČIĆ

Znakovita je šutnja hrvatskog državnog vodstva na uvredljive izjave Milorada Pupovca koji se koristi retorikom i stavovima srbijanskog predsjednika Vučića. Umjesto da smiruje tenzije nastale u incidentu, g. Pupovac nadolijeva ulje na vatru i očito želi profitirati na napadu na hrvatske građane koji je za svaku osudu.

Od njega, kao zastupnika u Hrvatskom saboru, očekivao sam puno više mudrosti, a puno manje ostrašćenosti. Politika je, kako je govorio moj profesor Lauc, "toplo srce, hladna glava i čiste ruke". 

Očito se g. Pupovac, kao hrvatski političar, inspirira za ovakve istupe na velikosrpskom derneku na Fruškoj gori. 

Žalosnija od Pupovčeve huškačke retorike je samo gromoglasna tišina njegovog glavnog koalicijskog partnera, koji šutke prelazi preko takvih izjava.
hr Sat Aug 24 2019 13:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d237e8c29111c15fe8b458d/80

Kanader koji je gasio požar na Hvaru upućen na novo požarište - na Pelješac!

Kapetan posade Canadaira i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile koji je sudjelovao u gašenju požara na Hvaru, bojnik Darko Kučej kazao je kako su požar uspjeli lokalizirati u kratkom vremenu
Nakon uspješnog gašenja požara na području Sućuraja na otoku Hvaru jedan od Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je subotu, 24. kolovoza 2019. na novo požarište u naselju Lovište na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kapetan posade Canadaira i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile koji je sudjelovao u gašenju požara na Hvaru, bojnik Darko Kučej kazao je kako su požar uspjeli lokalizirati u kratkom vremenu.

- Došli smo na požarište u samom začetku te smo brzo zaustavili njegovo napredovanje. Uzrok izbijanja vjerojatno je udar munje jer je na tom području bilo nevrijeme. Jedan od Canadaira nastavio je izviđati područje prema jugu i to se pokazalo opravdanim jer je također u ranoj fazi otkriven novi požar na Pelješcu te se nadamo kako će posada i ovaj požar uspješno ugasiti. - iznio je bojnik Kučej.

Ovo je 33. požar od početka ovogodišnje  protupožarne sezone (17. lipnja)  na kojem su angažirane  zračne protupožarne požara (20 u Šibensko-kninskoj, po četiri u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika.
hr Sat Aug 24 2019 13:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .