Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b93c5f3cb557a947e8b4d61/80
Foto: D.N.

Stručnjak objasnio kako je moguće da rijeka Vrljika počne nestajati nakon potresa

Pad vodostaja rijeke Vrljike pokraj Imotskog uslijed potresa ovog petka, koji je na nekim mjestima opao i jedan metar, zabrinuo je tamošnje stanovništvo i sveukupnu javnost

Iako gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić uvjerava kako su stručnjaci obišli teren te da razloga za paniku nema, s obzirom na to da je riječ o području krša to i nije sasvim točno. - piše Index

"U kršu ima jedno pravilo, a to je da pravila nema"

- U kršu ima jedno pravilo, a to je da pravila nema, a u ovim područjima više nego drugdje treba očekivati neočekivano'. - kaže za Index profesor Dražen Perica s Odjela za geografiju zadarskog Sveučilišta pojašnjavajući i kako je došlo do pada vodostaja.

Naime, područje oko Imotskog polja u najvećoj je mjeri izgrađeno od vapnenaca karakterističnih po tome da pripadaju "krtim'' stijenama. Kod tektonskih pokreta oni se ne savijaju - "pigaju'' - nego dolazi do pucanja i stvaranja pukotina koje omogućavaju poniranje vode. 

- Zapravo, kao posljedica toga, u brojnim pukotinama dolazi do skladištenja vode te vapnenačke naslage predstavljaju vodonosnik ili akvifer (spremnik vode - vodonosni sloj). Te pukotine možemo podijeliti u dvije grupe: veće kanale ili provodnike vode, te sitne pukotine (najvećim dijelom teško uočljive) koje zapravo sadrže oko 99 posto vode u tim krškim vodonosnicima. - objašnjava Perica.

Tektonski razlomljena zona

Uz to, ovo područje se nalazi u tektonski jako razlomljenoj zoni postojanja brojnih aktivnih rasjeda pa u skladu s tim postoji nedostatak vode na površini, ali i njena pojava u dubljim depresijama kao što su na primjer Crveno, Modro, Knezovića i Mamića jezero.

- Prilikom potresa, ti brojni rasjedi se aktiviraju, pri čemu nastaju brojne nove pukotine. Hipocentar (žarište potresa u unutrašnjosti Zemlje) je u ovim našim dinarskim područjima na malim dubinama (od svega nekoliko pa do desetak kilometara), odnosno pripadaju grupi plitkih potresa (manja dubina od 70 km), a nalaze se u zonama rasjeda. Kao posljedica takvih događanja može doći do nestanka vode na površini zbog narušenog stanja u vodonosniku, odnosno nastanka novih pukotina u karbonatnim (prvenstveno vapnenačkim) naslagama. Također može doći i do pojave novih izvora, odnosno zone istjecanja. - kaže Perica.

Magnituda potresa u ovom slučaju nije bila toliko velika, pojašnjava, da bi izazvala jače promjene i utjecaje. 

Razloga za paniku ima zbog lošeg upravljanja otpadnim vodama

- Prema tome, ovu pojavu nestanka vode možemo smatrati kratkotrajnom, uslijed nastanka novih manjih pukotina i njihovog mogućeg zapunjavanja vodom. - kaže Perica, no upozorava na problem septičkih jama u kršu koji se može pojaviti i u ovakvim slučajevima.

- Razloga za paniku s obzirom na ovo što se dogodilo u principu nema. To je trenutno stanje koje će se relativno brzo stabilizirati. No razloga za paniku ima svugdje u kršu zbog neadekvatnog gospodarenja otpadnim vodama počevši od domaćinstva pa nadalje. O tome se dosta upozorava, ali vrlo često lokalne uprave odmahnu rukom. - zaključuje Perica. - piše Index

hr Sun Sep 09 2018 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d11f83f29111cdfdf8b457d/80
Foto: Društvo Marjan/Facebook

Društvo Marjan upozorava: Stabla za sječu su nepropisno doznačena

O svemu su upozorili na svojoj Facebook stranici

Društvo Marjan je na svojoj Facebook stranici upozorilo na sljedeće:

Pet nepropisno doznačenih stabala u krugu od 50 m sjeverno od ZOO vrta, bez zatesa i bez vidljivog žiga doznačnog čekića.
Propisno doznačeno stablo pri samom dnu debla mora, uz oznaku bojom, imati vidljiv žig doznačnog čekića na deblu (ne na kori stabla) s kojeg je prethodno sjekiricom uklonjena kora (zates). 
Također, na prsnoj visini je oznaka bojom vidljiva sa sve 4 strane.
Iz ovih fotografija vidljivo je da je nepoznata neovlaštena osoba, na nepropisan način označavala stabla za sječu.


hr Tue Jun 25 2019 12:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d11d86c29111c2bdf8b458c/80
Foto: Pixabay

Hrvatska na dnu EU po skraćenom radnom vremenu: Ne možemo si to priuštiti

S obzirom na niske plaće i za puno radno vrijeme i neosviještenost poslodavaca o važnosti usklađenosti poslovnog i privatnog života, ali i države koja treba poticati zaposlenost oboje partnera ne čudi što smo zajedno sa Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom na dnu EU po udjelu radnika s nepunim radnim vremenom
Hrvatska se ubraja u rijetke države EU u kojima rad sa skraćenim radnim vremenom jedva postoji jer ga koristi tek 4,9% muškaraca i žena u dobi od 20 do 64 godine za razliku od Nizozemske, Austrije i Njemačke koje prednjače po broju zaposlenih na nepuno radno vrijeme.

S obzirom na niske plaće i za puno radno vrijeme i neosviještenost poslodavaca o važnosti usklađenosti poslovnog i privatnog života, ali i države koja treba poticati zaposlenost oboje partnera ne čudi što smo zajedno sa Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom na dnu EU po udjelu radnika s nepunim radnim vremenom.

Pokazuju to podaci Eurostata za 2018. U prosjeku u EU petina radnika radi skraćeno. No u zapadnoj Europi obitelji si mogu priuštiti da jedan član radi puno radno vrijeme, a drugi skraćeno i pritom pristojno žive. Nizozemska prednjači s 46,8% radnika koji rade skraćeno, slijede Austrija s njih 28% te Njemačka s njih 27%. U cijelom EU veći je udio žena (31%) koje rade skraćeno u odnosu na muškarce (8%) što je isto znakovit podatak, piše Večernji.hr


hr Tue Jun 25 2019 10:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d11cfa729111cdfdf8b456b/80
Foto: Pixabay

Danas je Dan državnosti: Evo što se dogodilo prije 28 godina

Na današnji dan prije 28 godina Hrvatski sabor je donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razduživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

Odluci Hrvatskog sabora o pokretanju postupka razduživanja od ostalih republika SFRJ prethodio je referendum građana održan 19.svibnja 1991. godine.

Dan državnosti se do 2001. obilježavao 30. svibnja jer je na taj dan konstituiran prvi višestranački Sabor 1990.godine. Na današnji datum slavi se pak od 1991. jer je tada Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Odluku o samostalnoj i suverenoj državi objavio je 1991. godine prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Brijunskom je pak deklaracijom određen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke, a istekom moratorija 8. listopada 1991. Hrvatska je raskinula sve državno-pravne veze s ostalim republikama i postala samostalna i neovisna država.hr Tue Jun 25 2019 09:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/592c6350b9e03e3f208b457c/80
Foto: Pixabay

Europi prijete po život opasne vrućine: U Hrvatskoj od četvrtka novi toplinski val

Nakon jakog nevremena koje je za vikend pogodilo najviše kopnene krajeve zemlje, u ponedjeljak je prevladavalo sunčano i ipak malo manje vruće vrijeme. U Europu ovaj tjedan stiže vrlo intenzivan i moguće smrtonosan toplinski val, javlja Severe Weather Europe.

U utorak će u cijeloj zemlji biti sunčano, a u Posavini i ponegdje u unutrašnjosti moguća je i kratkotrajna jutarnja magla. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura i bit će vrlo toplo čak i noću, od 22 do 25 stupnjeva.

Poslijepodne će biti sunčano i koji stupanj toplije nego u ponedjeljak, ali još neće biti posve stabilno, osobito u istočnijem dijelu gdje može pasti i malo kiše. Temperatura će iznositi od 28 do 31 stupnjeva, javlja Ana Bago Tomac za NovuTV

Na istoku zemlje promjenjivo, ali uz lokalne i uglavnom slabe pljuskove bez grmljavine. Najviša temepratura slična ili malo viša nego u ponedjeljak, od 28 do 31 stupnjeva.

Pljuskovi su lokalno mogući i u gorskom dijelu, dok će na Jadranu biti sunčano i vruće. Poslijepodne će bura okrenuti na umjeren sjeverozapadni vjetar.

Na južnom dijelu i u utorak će biti ljetno i vruće, temperatura će se popeti i do 35 stupnjeva, a puhat će umjeren sjeverozapadnjak i bura.

More je idealno za kupanje i rashlađivanje, a temperatura će biti između 23 i 26 stupnjeva.

Uz sunčano vrijeme i UV indeks će na Jadranu biti vrlo visok, a u unutrašnjosti zbog promjenjive naoblake, ponegdje i pljuskova, visok.

Od četvrtka pa do kraja tjedna bit će i vrlo vruće, uglavnom 35 ili više stupnjeva pa nas tako očekuje povratak sunčanog i ljetnog vremena.

Na Jadranu slično, sunčano i vruće, a od četvrtka i vrlo vruće zbog čega će biti izdano i upozorenje za novi toplinski val.

hr Tue Jun 25 2019 09:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .