Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b93c5f3cb557a947e8b4d61/80
Foto: D.N.

Stručnjak objasnio kako je moguće da rijeka Vrljika počne nestajati nakon potresa

Pad vodostaja rijeke Vrljike pokraj Imotskog uslijed potresa ovog petka, koji je na nekim mjestima opao i jedan metar, zabrinuo je tamošnje stanovništvo i sveukupnu javnost

Iako gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić uvjerava kako su stručnjaci obišli teren te da razloga za paniku nema, s obzirom na to da je riječ o području krša to i nije sasvim točno. - piše Index

"U kršu ima jedno pravilo, a to je da pravila nema"

- U kršu ima jedno pravilo, a to je da pravila nema, a u ovim područjima više nego drugdje treba očekivati neočekivano'. - kaže za Index profesor Dražen Perica s Odjela za geografiju zadarskog Sveučilišta pojašnjavajući i kako je došlo do pada vodostaja.

Naime, područje oko Imotskog polja u najvećoj je mjeri izgrađeno od vapnenaca karakterističnih po tome da pripadaju "krtim'' stijenama. Kod tektonskih pokreta oni se ne savijaju - "pigaju'' - nego dolazi do pucanja i stvaranja pukotina koje omogućavaju poniranje vode. 

- Zapravo, kao posljedica toga, u brojnim pukotinama dolazi do skladištenja vode te vapnenačke naslage predstavljaju vodonosnik ili akvifer (spremnik vode - vodonosni sloj). Te pukotine možemo podijeliti u dvije grupe: veće kanale ili provodnike vode, te sitne pukotine (najvećim dijelom teško uočljive) koje zapravo sadrže oko 99 posto vode u tim krškim vodonosnicima. - objašnjava Perica.

Tektonski razlomljena zona

Uz to, ovo područje se nalazi u tektonski jako razlomljenoj zoni postojanja brojnih aktivnih rasjeda pa u skladu s tim postoji nedostatak vode na površini, ali i njena pojava u dubljim depresijama kao što su na primjer Crveno, Modro, Knezovića i Mamića jezero.

- Prilikom potresa, ti brojni rasjedi se aktiviraju, pri čemu nastaju brojne nove pukotine. Hipocentar (žarište potresa u unutrašnjosti Zemlje) je u ovim našim dinarskim područjima na malim dubinama (od svega nekoliko pa do desetak kilometara), odnosno pripadaju grupi plitkih potresa (manja dubina od 70 km), a nalaze se u zonama rasjeda. Kao posljedica takvih događanja može doći do nestanka vode na površini zbog narušenog stanja u vodonosniku, odnosno nastanka novih pukotina u karbonatnim (prvenstveno vapnenačkim) naslagama. Također može doći i do pojave novih izvora, odnosno zone istjecanja. - kaže Perica.

Magnituda potresa u ovom slučaju nije bila toliko velika, pojašnjava, da bi izazvala jače promjene i utjecaje. 

Razloga za paniku ima zbog lošeg upravljanja otpadnim vodama

- Prema tome, ovu pojavu nestanka vode možemo smatrati kratkotrajnom, uslijed nastanka novih manjih pukotina i njihovog mogućeg zapunjavanja vodom. - kaže Perica, no upozorava na problem septičkih jama u kršu koji se može pojaviti i u ovakvim slučajevima.

- Razloga za paniku s obzirom na ovo što se dogodilo u principu nema. To je trenutno stanje koje će se relativno brzo stabilizirati. No razloga za paniku ima svugdje u kršu zbog neadekvatnog gospodarenja otpadnim vodama počevši od domaćinstva pa nadalje. O tome se dosta upozorava, ali vrlo često lokalne uprave odmahnu rukom. - zaključuje Perica. - piše Index

hr Sun Sep 09 2018 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba104bfcb557ad9b28b45d6/80

Opara ponosan: Više nema brdo smeća: Karepovac se gotovo potpuno izmijenio (Pogledajte snimku)

Radovi na sanaciji Karepovca otkrivaju njegovo novo lice.
Splitsko odlagalište otpada Karepovac je još u svibnju ispunjavao sve rubrike vijesti zbog svog nesnosnog smrada. Zbog svega, u pitanje se dovodila čak i kvaliteta vode. Mnogi mještani mjesecima su izražavali nezadovoljstvo dok se cijeli slučaj napokon nije zarotirao.

Danas, na Karepovcu stručnjaci tretiraju otpad da manje smrdi, a vrijednosti parametra prate propisane granične vrijednosti.

Također, da se primijetiti značajna razlika u izgledu okoliša. Karepovac tako sve više poprima izgled uređenog i legalnog splitskog odlagališta otpada.Sve je to gradonačelnik podijelio i na svom Facebook profilu:

Danas smo, zajedno s predstavnicima Gradskog vijeća Grada Splita, predstavnicima susjednih gradova i općina i predstavnicima medija obišli odlagalište Karepovac i iz prve ruke provjerili što je sve učinjeno na sanaciji odlagališta otpada. 
Rezultati su vidljivi. Karepovac je zdravi prostor! Ponosan sam što ćemo već za godinu i pol na tom mjestu imati zelenu plohu, naš 'mali Marjan'.

hr Tue Sep 18 2018 13:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0c5cfcb557a8ea08b49bc/80
Foto: PIXABAY

Pravo na doplatak za djecu možete ostvariti do 1. listopada ove godine

Dana 1. srpnja 2018. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu (Narodne novine, broj 58/18).

Izmjenom relevantnih odredbi Zakona omogućeno je podizanje razine dohodovnog cenzusa po članu kućanstva na 2.328 kn čime je proširen je krug potencijalnih korisnika doplatka za djecu, a time i djece za koju se ostvaruje pravo na doplatak za djecu.

Tako je npr. novi limit za obitelj sa dvoje djece 9.312 kn ukupnog dohotka ostvarenog u 2017. godini, a za obitelj sa troje djece 11.640 kn, uz dodatno ostvarivanje prava na pronatalitetni dodatak od 500 kn za 3. dijete.

Novi korisnici zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu mogu podnijeti u roku 90 dana od stupanja na snagu Zakona, odnosno do 1. listopada, a pravo na doplatak za djecu priznat će se od dana stupanja na snagu izmjena zakona, javljaju iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Postupak za ostvarivanje prava na doplatak za djecu pokreće se zahtjevom nadležnoj područnoj službi ili uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva. Potrebna dokumentacija može se besplatno predati i u poštanskim uredima na području Republike Hrvatske.

Upute o uvjetima stjecanja prava, obrazac zahtjeva za priznavanje prava i popis dokumenata koje treba priložiti nalaze se na stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje: http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=1525

hr Tue Sep 18 2018 11:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0ba6fcb557af5ab8b479d/80
Foto: PIXABAY

Vlada usvojila Nacrt prijedloga zakona o vinu

Vlada RH na prošlotjednoj sjednici usvojila je Nacrt prijedloga zakona o vinu, kojega je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s proizvođačima iz sektora vinarstva i vinogradarstva. Novi zakono o vinu, ističu u Ministarstvu poljoprivrede, donosi pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i unaprjeđujemo marketing vina.

„Novi zakon o vinu predviđa decentralizaciju ocjenjivanja vina, veću kontrolu na terenu te doprinosi administrativnom rasterećenju od 33% u odnosu na postojeće propise“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao: „Našim vinarima osigurali smo i bespovratnu financijsku pomoć za podizanje novih nasada vinograda, investicije u vinarije i promidžbu vina te pripremili novi Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019.-2023. s 83 milijuna kuna potpore godišnje“, piše novosti.hr

Nacrtom prijedloga Zakona o vinu uređuje se pravni okvir i implementacija pet Uredbi Europske unije u području proizvodnje, trgovine i zaštite oznaka u području vina, kao i nadležna tijela za provođenje ovog zakona, zemljopisna područja uzgoja vinove loze, sorte vinove loze, enološki postupci i prakse, vinogradarski registar, sustav ispitivanja kvalitete vina prije stavljanja u promet, sustav zaštićenih oznaka za vina, proizvodnja voćnih vina te nadzor i kontrola proizvodnje i prometa. Pored toga, novim zakonom u sustav vinarstva i vinogradarstva unose se novi elementi:

Ukidaju se sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te se time 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva za marketinške aktivnosti.

Ukidaju se evidencijske markice, koje su bile obvezna prije stavljanja vina u promet, te se uspostavlja marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska.

Predviđa se priznavanje četiri regionalne organizacije vinara povezane s novim regijama s ciljem davanja prava proizvođačima da upravljaju promotivnim i marketinškim aktivnostima vezano za hrvatska vina i njihovo označavanje.

Decentralizira se postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina po vinogradarskim regijama.  

Osigurava se pojačana kontrola proizvodnje i prometa grožđa i vina. 

hr Tue Sep 18 2018 10:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba0b820cb557ac9b28b45a3/80

Jeste li je vidjeli? U Kaštel Novom nestala starija žena, obitelj moli pomoć

Jučer oko 21 sat s područja Kaštel Novog nestala je 93-godišnja Anđa Šunjerga.
Visoka je 150 centimetara, mršavije tjelesne građe, sijede kose i svijetle puti, a kada je posljednji put viđena nosila je crninu (duge hlače i majicu). 

U potragu su uključeni pripadnici HGSS-a, policije i vatrogasaca koji su za gospođom tragali od sinoć do ranojutarnjih sati, ali bez uspjeha. Jutros se potraga nastavlja.Obitelj moli sve koji imaju bilo kakava saznanja ili su je vidjeli da o tome obavijeste policiju na broj 192 ili dolaskom u najbližu policijsku postaju.
hr Tue Sep 18 2018 10:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .