Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b93c5f3cb557a947e8b4d61/80
Foto: D.N.

Stručnjak objasnio kako je moguće da rijeka Vrljika počne nestajati nakon potresa

Pad vodostaja rijeke Vrljike pokraj Imotskog uslijed potresa ovog petka, koji je na nekim mjestima opao i jedan metar, zabrinuo je tamošnje stanovništvo i sveukupnu javnost

Iako gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić uvjerava kako su stručnjaci obišli teren te da razloga za paniku nema, s obzirom na to da je riječ o području krša to i nije sasvim točno. - piše Index

"U kršu ima jedno pravilo, a to je da pravila nema"

- U kršu ima jedno pravilo, a to je da pravila nema, a u ovim područjima više nego drugdje treba očekivati neočekivano'. - kaže za Index profesor Dražen Perica s Odjela za geografiju zadarskog Sveučilišta pojašnjavajući i kako je došlo do pada vodostaja.

Naime, područje oko Imotskog polja u najvećoj je mjeri izgrađeno od vapnenaca karakterističnih po tome da pripadaju "krtim'' stijenama. Kod tektonskih pokreta oni se ne savijaju - "pigaju'' - nego dolazi do pucanja i stvaranja pukotina koje omogućavaju poniranje vode. 

- Zapravo, kao posljedica toga, u brojnim pukotinama dolazi do skladištenja vode te vapnenačke naslage predstavljaju vodonosnik ili akvifer (spremnik vode - vodonosni sloj). Te pukotine možemo podijeliti u dvije grupe: veće kanale ili provodnike vode, te sitne pukotine (najvećim dijelom teško uočljive) koje zapravo sadrže oko 99 posto vode u tim krškim vodonosnicima. - objašnjava Perica.

Tektonski razlomljena zona

Uz to, ovo područje se nalazi u tektonski jako razlomljenoj zoni postojanja brojnih aktivnih rasjeda pa u skladu s tim postoji nedostatak vode na površini, ali i njena pojava u dubljim depresijama kao što su na primjer Crveno, Modro, Knezovića i Mamića jezero.

- Prilikom potresa, ti brojni rasjedi se aktiviraju, pri čemu nastaju brojne nove pukotine. Hipocentar (žarište potresa u unutrašnjosti Zemlje) je u ovim našim dinarskim područjima na malim dubinama (od svega nekoliko pa do desetak kilometara), odnosno pripadaju grupi plitkih potresa (manja dubina od 70 km), a nalaze se u zonama rasjeda. Kao posljedica takvih događanja može doći do nestanka vode na površini zbog narušenog stanja u vodonosniku, odnosno nastanka novih pukotina u karbonatnim (prvenstveno vapnenačkim) naslagama. Također može doći i do pojave novih izvora, odnosno zone istjecanja. - kaže Perica.

Magnituda potresa u ovom slučaju nije bila toliko velika, pojašnjava, da bi izazvala jače promjene i utjecaje. 

Razloga za paniku ima zbog lošeg upravljanja otpadnim vodama

- Prema tome, ovu pojavu nestanka vode možemo smatrati kratkotrajnom, uslijed nastanka novih manjih pukotina i njihovog mogućeg zapunjavanja vodom. - kaže Perica, no upozorava na problem septičkih jama u kršu koji se može pojaviti i u ovakvim slučajevima.

- Razloga za paniku s obzirom na ovo što se dogodilo u principu nema. To je trenutno stanje koje će se relativno brzo stabilizirati. No razloga za paniku ima svugdje u kršu zbog neadekvatnog gospodarenja otpadnim vodama počevši od domaćinstva pa nadalje. O tome se dosta upozorava, ali vrlo često lokalne uprave odmahnu rukom. - zaključuje Perica. - piše Index

hr Sun Sep 09 2018 18:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1dea00e4938f5198b45a9/80
Foto: Brigita Rafanelli

FOTO: Veliko srce i vječno sjećanje Splićana zauvijek će živjeti za Vukovar

U večerašnjem mimohodu sudjelovalo je nekoliko tisuća Splićana
Nedjelja je protekla u znaku Vukovara. Cijela Hrvatska obilježila je ovaj poseban dan, a Splićani su svoju počast Gradu Heroju odali mimohodom kroz Vukovarsku ulicu. Ovo je 27. po redu obljetnica pada Vukovara, a sjećanja još uvijek nisu izblijedila.

U večerašnjem mimohodu kojega je organizirala Torcida, sudjelovalo je nekoliko tisuća Splićana koji su krenuli od kipa "Dječaka s luminom" pa sve do novih grafita. Tamo se sugrađanima obratio umirovljeni časnik hrvatske vojske Miljenko Modrić koji je rekao par riječi o tome što Vukovar treba značiti svakome od nas.

- Ovdje vidim mlade ljude i siguran sam da bi napravili što smo i mi napravili tada i kada vidim vas, vidim svjetlo.

Split je na još jedan poseban način pokazao veliko srce i vječno sjećanje na Vukovar.

Slike govore više nego 1000 riječi pa je najbolje da pogledate fotogaleriju naše Brigite Rafanelli.hr Sun Nov 18 2018 22:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a4e5c7fb9e03e72408b463a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Dubrovačka biskupija reagirala: "Vjeroučiteljica nije imala namjeru nikoga povrijediti"

"U objašnjenju zadatka vjeroučiteljica je spomenula da to može biti bliska osoba iz kruga obitelji i prijatelja, netko tko već poznaje Isusa ili netko tko dosad nije upoznao Isusa."
Dubrovačka biskupija reagirala je priopćenjem na Telegramovu priču o časnoj sestri koja je na Korčuli tjerala djecu da crtaju svoje kolege, koji ne idu na vjeronauk, kako bi ih približili Isusu.

U nastavku donosimo priopćenju u cijelosti i autentično: 

- U sklopu vjeronaučnog programa učenici su radili zadatak naziva ‘Nacrtaj koga bi želio/željela dovesti Isusu’ iz radne bilježnice odobrene u skladu s Programom katoličkog vjeronauka u osnovnoj školi. Učenicima je Isus pojam dobrote i ljubavi, koju žele podijeliti s drugima, te su učenici upravo tim povodom nacrtali blisku osobu s kojom žele podijeliti ljubav i dobrotu. 

U objašnjenju zadatka vjeroučiteljica je spomenula da to može biti bliska osoba iz kruga obitelji i prijatelja, netko tko već poznaje Isusa ili netko tko dosad nije upoznao Isusa. 

Vjeroučiteljica nije imala namjeru nikoga povrijediti, niti joj je bila želja bilo što nametati svojim učenicima. Ako je navedeno nekoga povrijedilo, vjeroučiteljici, kao i Katehetskom uredu najiskrenije je žao. - stoji u priopćenju. 

hr Sun Nov 18 2018 21:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1af920e4938101a8b4578/80
Foto: SDŽ

Župan Boban i izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije u Vukovaru

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić
Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije na čelu s županom Blaženkom Bobanom, i ove godine je sudjelovalo u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

U pratnji župana uz pročelnika UO za zajedničke poslove Damira Gabrića bili su i vijećnici Županijske skupštine Ante Baran, Ivan Bikić, Danica Baričević, Maja Zelić, Ivica Kusić, Jozo Vidić i Božo Župić.

U koloni sjećanja  bili su i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i njegov zamjenik Milan Zdilar, gradonačelnik Makarske Jure Brkan i gradski vijećnik Ivan Kotarac, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, zamjenik gradonačelnika Trilja Ivan Bugarin te načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović sa zamjenikom Tomislavom Buljanom.

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije je prije hodnje u koloni sjećanja, odalo počast svim žrtvama paljenjem svijeća ispred vukovarske županijske bolnice. 
hr Sun Nov 18 2018 19:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf1ad6d0e4938101a8b456c/80

Torcida Barutana bakljadom odala počast žrtvama Vukovara

Baklje su upalili točno u 18.11 sati
I ove godine je točno u 18.11 sati Torcida Barutana paleći baklje na nadvožnjaku Sirobuja obilježila obljetnicu pada Vukovara dok su zvonila zvona crkve Sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji.


hr Sun Nov 18 2018 19:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .