Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e40019d29111c71308b461e/80

Prometni stručnjak tvrdi: 'afera Ćelić' postaje najapsurdniji i najopasniji pravosudno-policijski skandal u hrvatskoj povijesti

Najveći stupanj nekorektnosti i bahatosti upravljačkih struktura, kad se izravno udara u nacionalne interese, jest vrijeđanje inteligencije građana. Smatrajući ih, doslovce, maloumnima, piše Željko Marušić.

Dosad, gazeći temeljna načela pravne države, u tome je, bez premca, bila Maja Šupe, sutkinja Općinskog suda u Šibeniku, prihvaćanjem nevjerojatnog slijeda nelogičnosti, blasfemija i potpunog mijenjanja iskaza, kad je 2017., u prvostupanjskom procesu, krivnje oslobodila Tomislava Horvatinčićem, nakon što je krajnje neodgovornim i nekontroliranim glisiranjem masakrirao talijanski par jedriličara.

Slično bizaran, ali ne tako dramatičan slučaj vrijeđanja temeljne inteligencije građana, gaženja temeljnih vrijednosti pravosuđa, bilo je prošlogodišnje tumačenje predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića, kojeg je policijski presretač 20. siječnja 2019., na bjelovarskoj obilaznici snimio u velikom prekoračenju brzine, pričem je autom vrludao cestom i prelazio središnju punu crtu te nakon što mu je, uz propisanu, bljeskajuću crveno-plavu signalizaciju i jasno vidljive svjetlosne natpise policijsko vozilo naložilo da ga slijedi, koje normalna osoba, u propisanom stanju, ne može ne vidjeti, ignorirao izravne naredbe policije i, ne slijedeći bliješteći presretač, u skretanju prema mjestu zaustavljanja, produžio obilaznicom.

Sve što je potom tvrdio, osim ismijavanja pravosudno-policijskog sustava, bilo je toliko nelogično i apsurdno, da je vrijeđanje pameti i inteligencije građana.

 Ako se to sve pokaže da nema nikakvog krimena na njemu, i ako bude htio, naravno da ću ga vratiti, nažalost, to što je jučer izjavio ministar Davor Božinović, za slučaj Josipa Ćelića, bivšeg zamjenika ravnatelja policije, kojeg je 12. ožujka 2019. policijski presretač zaustavio nakon što mu je, u vožnji naseljenim mjestom zadarskog zaleđa, izmjerio čak 165,6 km/h, više od trostruko (!) dozvoljene brzine u naseljenom mjestu, nadmašuje sve dosadašnje!

Takav stav kompromitira MUP, vjerojatno najuređeniji hrvatski sustav, koji usprkos čestih pritužbi građana, u većini sastavnica kvalitetno i odgovorno obavlja najodgovorniji posao u državi.

Osim apsurdnog slijeda događanja te argumentacije koja vrijeđa inteligenciju građana, jer da je bilo kako se sada tvrdi, Ćelić bi u nakon zaustavljanja policijskim službenicima iz presretača autoritarno i argumentirano rekao o čemu je riječ i premda je, i za takve okolnosti, vozio u prevelikom i izravno smrtonosnim prekoračenjem brzine u naselju, ne koristeći nužnu signalizaciju kojom bi upozorio ostale sudionike (zamislite da se rubom ceste iza zavoja slobodno kretala skupina djece, vozio traktorist, umirovljenik se starim autom uključivao iz sporedne prometnice… uh), postupak bi išao drugim smjerom.

Snimka bi se izuzela, slučaj u normalnoj unutarnjoj proceduri MUP-a riješio i zaključio. Pa sve što se kasnije dogodilo, uključujući Ćelićevo razrješenje dužnosti i izjave policijskih čelnika govore upravo suprotno! Osim ako sve građane ne proglasimo, barem, intelektualno potkapacitiranima.

Mnogima je promakao ključan detalj, jer u Ćelićevoj jurnjavi nije bila samo riječ o brutalnom kršenju brzine, dakle teškom prekršaju, iznimno dopuštenom u policijskoj proceduri, nego o obijesnoj vožnji, kaznenom djelu (!), za koje je temeljem Kaznenog zakona, članka 226. propisana zatvorska kazna do tri godine.

I pazite, takva kvalifikacija vrijedi za prekoračenje brzine od 50 km/h u naseljenom mjestu, to je obijesna vožnja, a Ćelićevo prekoračenje bilo je dvostruko veće, brutalni primjer obijesne vožnje.

Naime, dvostrukim prekoračenjem brzine u usporedbi s već onim što je definirano kao obijesna vožnja, krimen nije dvostruko teži, jer ukupna kinetička energija vozila, iz koje u nesreći proizlaze sve nevolje i pogibelji, raste s kvadratom brzine!

Kad vozilo pri 100 km/h dođe u područje obijesne vožnje ima četiri puta veću kinetičku energiju, nego pri dopuštenih 50. A ako se brzina prekorači za dvostruki iznos od onoga što se već definira obijesnom vožnjom, dakle u naselju juri čak 150 km/h, ukupna kinetička brzina automobila (vozilo i teret, putnici) devet je puta veća! A pri 165,6 km/h, koliko je izmjereno, čak 11 puta.

Pri toj brzini, uzimajući u obzir stanje našeg asfalta, čak i ako su gume, podvozje i kočnice bile u dobrom stanju, za zaustavljanje treba barem sto metara!

No ključ svega, zbog čega ova izjava ministra Božinovića ulazi u anale te je neodgovorna i vrlo štetna i za MUP, kompromitirajuća za povjerenje građana, je što policijsko vozilo (čak i ako Ćelićevo vožnju na “tajnom i hitnom zadatku” podvedemo pod tu kategoriju), amnestirano od prekršaja, ali ne i od kaznenih dijela!

Smije biti u prekoračenju brzine (prekršaju), ali ne u obijesnoj vožnji (kaznenom djelu)! To je vrijedi za sva policijska postupanja, univerzalno je u civiliziranom svijetu.

Nikakav razlog ne može opravdati vožnju brzinom od 165,6 km/h u naseljenom mjestu, usto bez ikakve signalizacije, kao što policijsko vozilo, ni zbog kakvog razloga, čak i s uključenom svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, ne smije, primjerice, pješačkom zonom voziti brže od 100 km/h. Potencijalne su pogibelji veće od bilo kakve koristi, tvrdi Željko Marušić.

hr Sun Feb 09 2020 13:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53f78829111c0c4d8b4682/80
Foto: Canva

Svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj: Darujte lektire za Dječji dom Maestral

Gradska knjižnica Marka Marulića Split i ove se godine pridružila obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga

Osim što se 14. veljače obilježava Valentinovo i slave ga zaljubljeni, mnogi ne znaju da se istoga datuma obilježava i Međunarodni dan darivanja knjiga.

Međunarodni dan darivanja knjiga pokrenula je dječja autorica Amy Broadmoore 2012. godine, s namjerom da se kod djece i odraslih potakne interes za čitanjem.


Knjižničari, dječji vrtići, udruge, ustanove i pojedinci obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.

Gradska knjižnica Marka Marulića Split i ove se godine pridružila obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjiga te od 14.veljače organizira akciju prikupljanja i darivanja novih i rabljenih, ali očuvanih lektira.  

Lektire za osnovnu i srednju školu možete donirati na Odjelu za djecu i mlade u Središnjoj gradskoj knjižnici, u Ulici Slobode 2 koje će se ove godine proslijediti u Dječji dom Maestral.


hr Mon Feb 24 2020 17:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53ea5529111c6a508b456b/80

Prava slika društva: Koliko god je užasan imotski krnjo, toliko je užasna i količina govora mržnje prema Imoćanima na društvenim mrežama

Spaljivanje krnje u Imotskom doslovno je zapalilo i užarilo atmosferu u državi. Performans je izazvao brojne reakcije, a Imotski i Imoćani glavna su tema.

Cijeli slučaj zapravo je najbolji primjer polarizacije društva. S jedne strane negiranje prava manjina, s druge mržnja i netrpeljivost prema neistomišljenicima. U našoj zemlji stvari tako dobro funkcioniraju da ljudi jednostavno nemaju na što drugo prigovoriti, odnosno o čemu konkretnijem argumentirano raspraviti.

U Imotskom se, tradicionalno, tijekom manifestacije maškara pali Bako, najčešće kartonski prikaz dobro poznatog lika iz javnog života. Kroz povijest su 'čast' da njihova kartonska izdanja budu zapaljena doživjeli brojni političari i umjetnici.

Ove godine poruka s imotskih maškara ipak je ozbiljnija. Zapalila se na glavnom imotskom trgu kartonska lutka koja je simbolizirala istospolni par s djetetom koji je prikazan kao SDP-ov političar, Nenad Stazić.

Nesumnjivo je djelo organizatora maškara neukusno, posebno uzevši u obzir činjenicu da se takvo spaljivanje dogodilo pred djecom.

Ipak, treba reći da je u našem društvu dosad prihvaćen cijeli niz društveno i moralno upitnih umjetničkih performansa, pod izgovorom umjetničke slobode. Zaista ne postoji diferencija između javnog i očitog ispoljavanja rugla i netrpeljivosti prema nekoj od religija od scena koje su se vidjele u Imotskom.

To apsolutno ne znači da bi javno vrijeđanje ili pozivanje na mržnju trebalo biti prihvaćeno. Dapače, svi se možemo složiti da je pravo na obitelj i dostojanstvo itekako usporedivo s pravom na slobodu vjeroispovijesti.

Ipak, što u je ovom slučaju još alarmantnije, a nažalost nije u fokusu medija, je količina mržnje koja se ispoljava prema Imoćanima. Ako je suditi po društvenim mrežama, svaki put spominjanje Imotskog i njegovih žitelja izaziva grozne, zastrašujuće reakcije.

Tako se u komentarima na društvenim mrežama moglo naći pozive na linč, žaljenje što Imoćani ranije nisu 'smaknuti', prijedloge da im se oduzmu politička prava.

“Primitivci“, “retardi“, “odvratni svijet za sebe“, “stoka koja je u povijesti palila djecu i ljude samo je šteta šta tu stoku nije potamnilo kad je trebalo“, “evolucijski nisu dalje od pećine, a ni ta dječurlija neće biti bolji ljudi“,… samo su neki od komentara.

U komentarima se poziva i na spaljivanje organizatora karnevala.

Imam upaljač, imam volju i spreman sam zapaliti ovo smeće… da se malo smijemo mojoj šali… Pridružite mi se…


Tko će i kada od dežurnih političara pozvati slavne institucije da zaustave javne izljeve mržnje i na taj način zaštite dostojanstvo i osobnost stanovnika Imotskog i okolice?

U moru doista svakakvih komentara, bilo podrške ili poziva na linč, pronašli smo i komentar jedne Imoćanke.

Iskreno, ovo je nepotrebni javni (medijski) linč na cijelo jedno mjesto. Ja sam osobno svjedočila kada je istospolni par bio na godišnjem odmoru u Imotskoj krajini 14 dana. Da smo mi Imoćani toliki homofobi, u ta dva tjedna bi se nešto desilo. Ali nije! Nitko ih nije ružno pogledao, a kamoli im nešto rekao ili ih napao. Također sam u više navrata u centru ovog istog Imotskog vidjela gay parove koji su bez zadrške pokazivali svoju ljubav. Dodirima i poljupcima kao i ostali heteroseksualni parovi. Nitko ih nije s osudom pogledao, a kamoli uvrijedio.

Da li je ikada izašao u novinama članak da su Imoćani u svom gradu nekoga fizički ili verbalno napali radi spolne orijentacije? S druge strane, ja sam večeras pročitala komentare ispod svih članaka na ovu temu. Je li žalosno da ja kao Imoćanka čitam kako nas sve treba “potamaniti“, kako smo “svi smeća od ljudi“, “kako je tu razvoj svijesti jednostavno stao“, “bilo bi pametnije cijelo mjesto spaliti“ i još puno sličnih uvreda.

Što je ovo? Jesu ti komentari govor mržnje ili možda samo sloboda govora? Neka mi netko objasni jer sam ja očigledno po komentarima većine “zatucana seljanka“… ali isto tako zbog puno dobrih strana baš ponosna na svoje.!“


hr Mon Feb 24 2020 16:28:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53f2ee29111c09508b45b1/80

Oglasio se i Milijan Brkić o imotskom krnji: 'Postavlja se pitanje gdje je granica i kada je to umjetnička sloboda?'

Što je umjetnika sloboda, a što govor mržnje zapitao se Brkić

Kandidat za potpredsjednika HDZ-a na svom je Facebook profilu komentirao goruću temu imotskog krnje. Status prenosimo u cijelosti.

Vrijeme je karnevala ili poklada, maškara, vrijeme kada se ljudi maškaraju i u skladu s tradicijom i običajima žele ukazati na neke aktualne pojave u društvu, koje su često puta upućene i nama političarima. Te su poruke GLAS NARODA, koje kroz maškaranje, humor, ali i satiru, trebamo prepoznati.

Pamtimo karnevale na kojima su spaljene lutke s likovima predsjednika i premijera, političara, biskupa i uz odaslane poruke naroda, svi bismo se trebali zapitati i zamisliti jesmo li bili u stanju tijekom godine slušati što nam narod poručuje. Ili se dižemo na zadnje noge kada na nekom karnevalu maškare spale lik i djelo nekog političara.

Želim naglasiti da je za najoštriju osudu svaki čin širenja govora mržnje i netolerancije prema bilo kome u našoj Hrvatskoj. Ali isto tako, postavlja se pitanje gdje je granica i KADA JE TO UMJETNIČKA SLOBODA i sloboda izražavanja, kao što je to za glasnu manjinu bio slučaj u Rijeci s izloženom zastavom bivše države, zločinačkom crvenom zvijezdom pod kojom su se dogodili brutalni ratni zločini, a kada je to govor mržnje u slučaju paljenja lutke gay para s bebom na karnevalu u Imotskom, kao što to danas pišu brojni napisi.

Kao slobodno i demokratsko društvo svi bismo zajedno trebali raditi na tome KAKO BITI TOLERANTNIJI, i ne reagirati samo kada stvari shvaćamo osobno. Budimo iskreni prema sebi, i odgovorni prema onima koji su nas birali. Poruke s karnevala su glas naroda upućene nama političarima zbog njihova nezadovoljstva, i našeg nečinjenja i ignoriranja.

Hrvatski branitelji borili su se za demokraciju i slobodu govora. Svatko od nas ima pravo na svoje mišljenje, stav i jasno sam izrekao svoj stav protiv udomljavanja djece od strane istospolnih parova, ali isto tako sam za to da ne odričemo pravo drugima i drugačijima na njihov stav i mišljenje bez obzira slažemo li se s time ili ne.

Učinimo sve da naša djeca i buduće generacije žive i rastu u BOLJEM I TOLERANTNIJEM DRUŠTVU ne odričući se svog identiteta, svjetonazora, svoje tradicije, katoličke vjere i povijesti našeg naroda!

hr Mon Feb 24 2020 16:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e53cceb29111cc74f8b45a0/80

Vlada RH: Odupiremo se svakoj vrsti govora mržnje i agresije

Iz Vlade RH poručili su kako osuđuju čin iz Imotskog.

- Tradicionalno spaljivanje karnevalske krnje obično se sastojalo u svojevrsnoj duhovitoj i podrugljivoj kritici raznim događanjima u hrvatskom društvu. Takav karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se "sudi" onima koji su na poziciji vlasti, poput predsjednika države, predsjednika Vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu. 

To nije tradicionalno, ni zabavno, niti je u duhu hrvatskih i europskih vrijednosti. Stoga taj čin osuđujemo.

Naš pristup je da se odupiremo svakoj vrsti govora mržnje i agresije - političke, ideološke, verbalne i fizičke, kao i svakom činu koji vrijeđa osjećaje hrvatskog naroda i pridonosi podjelama u društvu.“, stoji na službenim stranicama Vlade.

hr Mon Feb 24 2020 14:17:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .