Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/588c9ba51eea8f82378b45c7/80
Foto: Ali Relata

Plenković: Smanjenje duga u zdravstvu jedna od strateških zadaća

Ministar Kujundžić je rekao kako ukupni dug u zdravstvu iznosi nešto manje od 8 milijardi kuna

 Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako je smanjenje duga zdravstvenog sustava jedna od strateških zadaća Vlade, što nije moguće napraviti preko noći, dok je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio kako bi uštedama u sustavu trebalo pridonijeti spajanje bolnica, kojim će se smanjiti broj akutnih kreveta, te objedinjena javna nabava, kojom se želi postići niže cijene lijekova i ugradbenog materijala.

Plenković, koji je prisustvovao svečanosti u povodu 75. obljetnice KBC- Zagreb, rekao je kako je reforma zdravstvenog sustava jedna od ključnih strukturnih reformi u sklopu izrade Nacionalnog plana reformi, te da je zadaća Vlade da pronađe adekvatan način osiguranja dostupnosti zdravstvenih usluga svima.

"Dobro je da se dug stabilizirao u odnosu na 2015. zahvaljujući boljem povezivanju bolnica. Očekujemo daljnje smanjivanje tog duga, a ministar ima zadaću da te ciljeve ostvari. Nastojat ćemo da se općenito smanjuje proračunski deficit. Dug u zdravstvu jedna je od strateških zadaća. To nije moguće napraviti preko noći, svi su toga svjesni", rekao je Plenković.

Ministar Kujundžić je rekao kako ukupni dug u zdravstvu iznosi nešto manje od 8 milijardi kuna. Ustvrdio je kako je zdravstveni sustav, unatoč poteškoćama, financijski stabilan, jer se manje troši nego prethodnih godina, a nije došlo do smanjenja prava. "Međutim, količina novca koju imamo u zdravstvenom sustavu i pored svih mjera stabilizacije i racionalizacije nije dostatna za održati visoku razinu i usvajati sve nove tehnologije čemu težimo", dodao je.

"Što se tiče unutarnje kontrole potrošnje i izvršenosti posla tu radimo maksimalno. Sa spajanjem bolnica ćemo smanjiti broj akutnih kreveta i ostvariti određene uštede, a najveće uštede očekujemo s objedinjenom javnom nabavom. Očekujemo da bismo mogli postići niže cijene lijekova, ugradbenog materijala i uređaja za 5-8 posto što bi iznosilo oko 500 milijuna na godišnjoj razini", rekao je Kujundžić.

Kaže kako su u Ministarstvu pokrenuli pripreme za uvođenje objedinjene javne nabave, a sljedeći će tjedan biti raspisani i prvi natječaji za određene proizvode.

Ocijenio je kako je raniji model, po kojemu su tendere za određene proizvode i usluge raspisivale bolnice, pokazao neučinkovitim ili nedovoljno učinkovitim. Stoga su procijenili, kazao je, kako je bolje da se administrativni dio posla radi na razini Ministarstvu zdravstva, a da uvjete iz natječaja sastavljaju timovi eksperata iz više bolnica, kako bi se smanjio utjecaj samo jedne bolnice.

Ministar je rekao kako je trenutni dug od 8 milijardi bio i na kraju 2015. godine. U 2016. su narasli dugovi bolnica za 500 milijuna kuna, ali je istodobno za toliko smanjen dug HZZO-a, pa je ukupni dug, kazao je, ostao isti.

"Toliko o onima koji govore o dugovima", zaključio je u kontekstu tvrdnji bivšeg ministra zdravlja Siniše Varge o alarmantnom rastu duga u 2016. godini.  Dodao je i kako će o poslovanju sustava uskoro biti govora i na saborskom Odboru za zdravstvo, na kojem će se sučeliti brojke i iznijeli konkretni podaci.

hr Wed Apr 12 2017 14:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb5e402af47fb68d8b45ec/80

Pametno i Dan planeta Zemlje: Split bogatiji za dva stabla

Preraslo je u tradiciju...
Danas su predstavnici stranke Pametno povodom Dana planeta Zemlje, koji se službeno obilježava sutra, 22. travnja, u Splitu, u Gundulićevoj i Biokovskoj ulici, posadili dva nova stabla - kesten i lipu.

Riječ je o sada već tradicionalnoj sadnji, trećoj po redu, kojom stranka Pametno podržava ovaj dan u skladu sa svojim programom u kojem zagovaraju grad što bogatijih zelenih površina i zdravog življenja.
hr Sat Apr 21 2018 17:54:26 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb12292af47fb68d8b4598/80

Završena akcija čišćenja cageballa na Dračevcu

Nakon što je ovaj dio grada bio poprilično zapušten, u današnjoj akciji dobio je sasvim novo ruho
Upravo je završila akcija čišćenja cageballa na Dračevcu. Taj dio grada bio je poprilično zapušten. Velika trava i raslinje zarobili su cageball, zidovi su bili prljavi i išarani, koševi razrderani bez mreže, a oko kontejnera hrpa rasutog smeća.

Tako to bijaše sve do danas dok se Udruga "Istok Splita" i Gradski kotar Mejaši na čelu s predsjednikom Vicom Mihanovićem nisu udružili i odlučili očistiti ovaj zapušteni dio.

Zidovi su obojani, trava pokošena, a sređen je i prostor oko kontejnera. Uz to, postavljenje su i nove mreže za koš s obzirom da su obruči bili bez nje. 

Cageball je vrijednosti oko 80 000 kuna te mnogo znači za djecu i mlade s Dračevca koja se napokon mogu igrati kako zaslužuju. 
hr Sat Apr 21 2018 12:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf4912af47f608a8b465a/80
Foto: PIXABAY

Za 20 dana vodovod koji unapređuje mrežu u Smokovjencima i Međinama

Iz Vodovoda Dubrovnik obavijestili su o radovima na poboljšanju vodoopskrbe na području Župe dubrovačke.

Naime, u naseljima Smokovjenci i Međine Vodovod je započeo radove na rekonstrukciji mjesne mreže i priključnog vodoopskrbnog cjevovoda. Umjesto dotrajalih cijevi u Smokovjencima sada se postavljaju nove PEHD cijevi u dužini od 110 metara, dok se u naselju Međine gradi novi priključni cjevovod od pocinčanih cijevi u dužini od 70 metara, piše DuList.hr

– Ovim radovima želi se poboljšati vodoopskrbu na području Župe dubrovačke te unaprijediti postojeći sustav na moderne standarde. Dovršetak radova očekuje se kroz 20-ak dana, a ukupna vrijednost ove investicije je oko 265 tisuća kuna – poručili su.

hr Sat Apr 21 2018 10:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaf2fa2af47f4b898b468d/80
Foto: PIXABAY

U nedjelju kod Branimira starta 23. izdanje biciklijade Zadar - Vir

Svi oni koji su makar jednom vozili biciklijadu Zadar – Vir, a dosad ih je bilo više od šest tisuća na 22. održane biciklističke manifestacije, znaju kakva ih zabava očekuje na najvećem biciklističkom i obiteljskom rekreativnom happeningu u Zadarskoj županiji.

Na stotine biciklista i ljubitelja biciklizma svih uzrasta, kao i uvijek, startat će na 23. virskom proljetnom biciklističkom izdanju kod Branimira u Zadru s ciljem na Trgu svetog Jure, gdje ih sve nakon ugodne vožnje čeka okrjepa i zabava s „Tempo bandom“.

Start biciklijade je u nedjelju, 22. travnja u 10 sati; organizira je destinacijska kompanija „Vir turizam“ u suradnji s Biciklističkim klubom „Zadar“, virskim općinskim poduzećima „Čisti otok“, „Vir zaštita“ i „Vir održavanje“, zadarskom Prometnom policijom i Službom hitne medicinske pomoći te uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir, piše eZadar.hr

Za one najsretnije na izvlačenju brojeva prijave osigurane su vrijedne nagrade: kompleti biciklističke opreme i oko 3.500 kuna vrijedni Mountain Bike.

Pogled na prognozu vremena za nedjelju također nudi vrlo lijepu sliku: očekuje se sunčano i vedro vrijeme s više nego ugodnih 17˚ tijekom prijepodneva i u popodnevnim satima.

hr Sat Apr 21 2018 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .