Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56a0774612953fab068b4cd9/80
Foto: Planinarska udruga Dinaridi

Udruga ''Dinaridi'': Nedostataka nema, hajdete s nama u planine!

Iako nemaju svoje prostorije i podstanari su u HGSS-u to ih ne odvlači od onoga što uistinu vole, a to je planinarenje i k tome postavljaju skloništa za druge planinare

Planinarska udruga ''Dinaridi'' mlado je planinarsko društvo iz Splita koje je početkom 2007. godine primljeno u punopravno članstvo Hrvatskog planinarskog saveza, a osnovano je nešto ranije kada se jedna svestrana ekipa okupila oko ideje izrade planinarsko-turističkih zemljovida, pod nazivom „Pustolovni tim Dinaridi“ u okviru HPD „Mosor“.

Udruga je sudjelovala u izradi planinarskih karata koje itekako posluže i onim iskusnijim planinarima i taj projekt je bio od velike važnosti.

 - Naravno, prva izrađena karta je bila karta planine Mosor koja je i danas u opticaju u nakladi HPD Mosor, a nakon toga je slijedio zemljovid s vodičem Omiške Dinare. Ideja je brzo prepoznata kao nešto što je jako korisno, ne samo za planinare, nego i za turiste pa i šire. Zbog nedostatka infrastrukture, a i drugih objektivnih razloga, projekt prebacujemo u HGSS gdje se osniva zaseban odjel za kartografiju kojim upravlja jedan od osnivača inicijatora pustolovnog tima „Dinaridi“.  Do sada je izdano preko 25 tematskih zemljovida, a naša udruga aktivno sudjeluje u njihovoj realizaciji – pohvalno će tajnik Udruge Darko Gavrić.

Podstanarstvo kod HGSS-a

Planinarska udruga ''Dinaridi'' aktivna je i na drugim poljima planinarstva, pa tako iza sebe ima na stotine kilometara uređenih i markiranih planinarskih puteva, a svakako je najpoznatiji ''Put Oluje''. To je, govori nam Gavrić, tradicionalni sedmodnevni pohod koji se proteže u dužini od 150 kilometara planinama Kamešnice i Dinare.

Udruga je u zadnjih nekoliko godina napravila i uredila više planinarskih skloništa na ovom putu, pa su kroz sve ovo na neki način sagradili svoj identitet i stvorili nekakav imidž u planinarskoj javnosti.

Nažalost, još uvijek nemaju svoj prostor nego su podstanari. Koriste prostorije HGSS-a Stanice Split u Splitu, Šibenskoj 41, gdje se okupljaju i druže svakog četvrtka od 19 sati. Druženja su, ističe, svaki četvrtak, a društvene sastanke održavaju po potrebi. Svaki prvi četvrtak u mjesecu organiziraju druženje u Sinju, kad Gastro-sekcija održava svoje radionice, koje su vrlo popularne među članstvom, a tu i spada  zajednički doček Nove godine koji je uvijek 1. siječnja nadolazeće godine.

- S HGSS-om imamo odličnu suradnju na svim poljima, a zgodno je napomenuti da je preko dvadeset članova naše Udruge je u sustavu HGSS-a Stanice Split na što smo izuzetno ponosni. Udruga broji oko sto i pedeset članova i taj broj je u stalnom porastu. Osim iz Splita, imamo dosta članova u Sinju i drugim gradovima – govori nam Gavrić.

Prijateljstva i članovi s druge strane granice

Kako to biva, svako planinarsko društvo ili udruga ima svoje članove koji su općenito iz mjesta odakle je i sama udruga, no ''Dinaridi'' imaju članstva i preko granice.

- Također imamo članova iz zemalja okruženja, a posebno ističemo našu, na neki način podružnicu u Livanjskom kraju s kojima smo praktički u svakodnevnom kontaktu. Neka naša planinarska skloništa se nalaze na području BiH, odnosno Livanjske općine – objašnjava nam.

Prakticiraju bar jednom godišnje održati i Opću planinarsku školu, te na taj način pomlađuju Udrugu i stvaraju novi „radni“ kadar. Kontakte održavaju sa svim planinarskim društvima iz naše županije kao i drugih županija i država.

- Posjećujemo njihove manifestacije kao i oni naše. Posebno su dobri odnosi sa društvima iz Cetinskog kraja i PD ''Prominom'' iz Drniša, a često odlazimo kod našeg planinarskog priljatelja PD „Prpe“  iz  Baških Oštarija na Velebitu, s kojima također održavamo odlične odnose. Napominjemo i odličnu suradnju s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-Dalmatinske županije – veli Gavrić.

Postavljanje planinarskih skloništa

U okviru Udruge, objašnjava Gavrić, djeluje i izletnička sekcija kroz organizaciju planinarskih izleta na koje se više priključuju članovi drugih društava. Stalno su u pripremi nekog projekta ili u njegovoj realizaciji, tako da za ovu godinu rade na proširenju svog planinarskog skloništa na „Rupama“.

- Rupe se nalaze na 1330 metara nadmorske visine na Dinari, točnije ispod Lišanjskog vrha koji se nalazi na 1794 metara nadmorske visine, na kojem smo koncem prošle godine postavili malo šesterokutno limeno sklonište. Sklonište smo nazvali „Tovari“ u čast  Eskadrili transportnih helikoptera iz Divulja, jer bez njihove pomoći realizacija ovakvih projekata ne bi bila moguća. Također nam je u planu proširenje planinarskog skloništa na Kamešnici u Kurtegića docu, koje je zbog svoje ljepote i atraktivnog ambijenta postalo premalo. Podsjetimo da sklonište nosi ime ''Eduared - Edo Retelj'' koji je nažalost stradao u lavini na ovoj planini koju je jako volio – priča nam Gavrić.

Pripremaju i jedan veliki projekt na Dinari, koji je za sada samo u pripremi, pa neka tako i ostane. Na Velikoj Duvjakuši su izgradili spomenik za poginule pripadnike 7 gbr. legendarne ''Pume'', s kojima imaju odličnu suradnju.

Pripreme za ekspedicije

- Tako svake godine, za Dan državnosti se okupljamo kod spomenika i na taj način odajemo počast 31 poginulom i jednom nestalom branitelju iz ove brigade koji su položili svoje mlade živote na čukama Dinare. Spomenik je napravljen od dijelova porušene crkve Sv. Mihovila iz Kijeva, a idejno rješenje i izvedbu je odradio kamenoklesar i restaurator iz Trilja Anton Vuko, kojem se i ovom prilikom zahvaljujemo za sve spomenike koje je napravio za poginule branitelja na Dinari – ponosno će Gavrić.

U planu je, navodi nam Gavrić, trasiranje i označavanje novih planinarskih staza na Dinari što njihovu markacijsku sekciju izuzetno veseli. Već sad su krenule pripreme za sedmodnevni pohod na šesti tradicionalni „Put Oluje“ koji se održava svake godine od 30. srpnja do 5. kolovoza na kojem im se pridruže planinari iz čitave RH i braniteljske udruge na ovoj jedinstvenoj planinarskoj, kako oni kažu, „taratutnji“.

Isto tako, govori da im ne trebaju svako malo ekspedicije da bi uživali u prirodi i družili se jer sve ljepote koje postoje nalaze se i na našem malom prostoru. Pripreme za ekspedicije su, kako kaže, uobičajene za planinare koje se sastoje od fizičke spreme važne za planinarsku kondiciju.

- Pripreme su, ako ih ima, uobičajene, ide se na Marijan, trči se, vikendom se odlazi na obližnje planine. Zapravo, pripreme i njihov tempo, kao i način, ovise o cilju našeg putovanja. Što se tiče opreme ona je osobna i društvena, uglavnom osobna, danas više nije problem sa nabavkom specijalizirane opreme kao nekad, kad je čovjek sa gojzericama na rivi bio u najmanju ruku čudak da ne kažemo luđak – smije se Gavrić.

Planinarstvo je ''in''

Voli istaknuti da iako su mlado planinarsko društvo, imaju dobrih planinskih masiva pod svojim nogama, kako kod kuće tako i po svijetu.

- Popeli smo se na Mont Blanc koji se nalazi na 4810 metara nadmorske visine, pa smo otišli malo do Kilimanjaro na 5895 metara, najvišeg vrha Afrike. Kako neki kažu da je najviši vrh Europe Elbrus, lani smo otišli i do tamo. Bili smo još u Visokom Atlasu, Karavanskim Alpama, Dolomitima, Francuskim Alpama, Albanskim Prokletijama, mnogim crnogorskim i bosansko-hercegovačkim planinama. Bili smo također i na Himalaji, a jedna naša članica se pridružila zadnjoj ekspediciji u Himalaje sa Stipom Božićem, inače našim počasnim članom. Upravo je u tijeku ekspedicija na najviši vrh Oceanije u kojoj učestvuje jedna naša članica, a ekspedicija je u njemačkoj organizaciji – ponosno će Gavrić.

Planinarstvo je danas postalo ''in'', govori Gavrić i ono je puno više od one poznate „besciljno lutanje planinama“. Kao takvo, puno više im se pruža nego što na prvi pogled izgleda.

- Znamo da je bilo kakvo kretanje zdravo, a planinarenje posebno, osim toga u prilici smo upoznati mnoge nove krajeve, ljude, te njihove običaje. Druženje u prirodi i stjecanje novih prijateljstava je nešto posebno. Koji su nedostatci planinarenja? Mislimo da ih nema, zapravo znamo, nema ih, zato hajdete s nama u planine! – poziva uz osmijeh Gavrić.


hr Thu Jan 21 2016 07:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: pdsvetijure@gmail.com

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .