Macron obećao predanost u borbi protiv džihadista u Maliju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u simboličan posjet francuskim vojnicima koji se bore protiv džihadista u Maliju te naglasio francusku predanost borbi protiv militanata u afričkoj regiji Sahelu, a Njemačku i Europu pozvao je da daju veći doprinos.

“Francuska će ostati uz vas, s potpunom predanošću, radi sigurnosti ne samo Malija nego i Sahela, nastavljamo angažman naših snaga”, rekao je Macron malijskom kolegi Ibrahimu Boubacaru Keiti za vrijeme posjeta francuskoj vojnoj bazi u gradu Gaou na sjeveru zemlje.

Tijekom svojega drugog inozemnog puta nakon inauguracije, nakon posjeta njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u ponedjeljak, Macron je naglasio da djeluje kao zapovjednik francuske vojske.

“Francuska čuva europsku sigurnost u Maliju i na ostalim poprištima operacije”, rekao je Macron.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Keitom Macron je primijetio da “Njemačka nije angažirana na isti način kao mi u Maliju” dodajući da “politička ograničenja” znače da se njemački angažman uglavnom svodi na potporu.

“Međutim, ja bih volio ponovno ojačati to partnerstvo, kako bi njemački angažman, koji već jest zamjetan … mogao biti jači”, rekao je 39-godišnji predsjednik. “Moja je želja da u svojim vojnim angažmanima u Africi učinimo više zajedno s Europom i s Njemačkom”, istaknuo je Macron.

POSLJEDNJE DODANO: