Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a76ddc79e3133ac008b46ec/80
Foto: INSTAGRAM: life.with.niksa

Ne jede i ne nosi ništa životinjskog podrijetla, a njegovi recepti raj su za oči

Svojim veganskim receptima na društvenoj mreži Instagramu mnoge iskušava da isprobaju ovaj način života. Nikša, 17-godišnjak iz Osijeka jela uglavnom smišlja sam, a tvrdi, mnogi ne shvaćaju njegov odabir.
Inspiraciju za jela pronalazi na internetu. Ondje prati mnoštvo veganskih food bloggera. Recepte često kreira sam, a san mu je još više naučiti o veganskoj kuhinji i fotografiji. 

-Volim eksperimentirati s hranom i probati nešto novo. Često dobivam pohvale, pogotovo od mojih najbližih i prijatelja koji me podupiru, ali i od ljudi na Instagramu.

Ondje ima preko 700 pratitelja koje je prikupio u kratkom roku, s obzirom na to da je Instagram profil otvorio tek nedavno.

Oduvijek voli životinje, a meso mu ističe, nikad nije bila najdraža namirnica.

-Negdje u ovo vrijeme prošle godine počeo sam postupno prelaziti na biljnu hranu, a u srpnju 2016. sam odlučio postati vegetarijanac. Uskoro ću potpuno prijeći na veganstvo jer ne vidim smisao u jedenju jaja i mliječnih proizvoda, a proizvode poput kože, vune i krzna odavno ne kupujem, kao ni proizvode testirane na životinjama, dodaje Nikša.

Njegova obitelj ne živi vegetarijanskim niti veganskim životom, ali ga podupire i često im kuha jer tvrdi, vole tako jesti. 

Nikša u svojim receptima krije mnoga kulinarska rješenja; poput toga kako zamijeniti jaje u kolačima i/ili napraviti veganski šlag. 

Da je privržen životinjama ne krije te često odlazi u prirodu sa svojim psom kojeg, kaže, neizmjerno voli.

Uz sve to, ipak, nerijetko nailazi na kritike. 

-Ljudi koji najviše osuđuju vegane nisu dovoljno informirani o toj temi, zaključuje.

Za DalmacijaNews podijelio je i nekoliko mirisnih recepata koji se svakome mogu naći na tanjuru, a kako bi uživali u još više jelovnika, inspiraciju možete pronaći i na njegovom instagram profilu

Dupli veganski burger:

250 g slanutka 
100 g leće
2 žličice soli
2 žličice papra
2 žličice mljevene paprike
1 šalica krušnih mrvica 
1 šalica brašna (po želji)
pola šalice sezama.

Ako koristite suhi slanutak, namočite ga 6 sati prije pripreme i skuhajte ga. Jednostavnije je koristiti onaj iz konzerve. Ocijedite ga. Leću namočite barem 4 sata prije pripreme te ju skuhajte. Blendajte slanutak i leću sa začinima dok ne dobijete gustu smjesu (najbolje štapnim mikserom).

Dodajte mrvice, brašno i sezam. Ako je smjesa prerijetka, dodajte još brašna. Ostavite smjesu u hladnjaku oko pola sata da vam bude lakše oblikovati burgere.

Ispecite ih u pećnici (oko 15 minuta) ili u ulju. Poslužite u pecivu s povrćem i umacima po želji.

Ideja za umak:
domaća veganska majoneza.
Pola šalice sojinog mlijeka blendajte s malo soli i 2 žličice jabučnog octa.
Polako sipajte šalicu ulja dok ne dobijete gustu smjesu.
Ostavite u hladnjaku oko sat vremena.

Snickers palačinke:

1 vegansko jaje - napravite ga od žlice mljevenih lanenih sjemenki s 3 žlice vode (umjesto toga može i jedna banana, ali će promijeniti okus)
1 1/2 šalica bademovog mlijeka
1/3 šalice mineralne vode
2 žlice šećera (bilo kojeg zaslađivača)
1 žlica kakao praha
2 žlice brašna (dodajte više ako bude prerijetko)

Pomiješajte sve sastojke. Ispecite palačinke na tavi s malo suncokretovog ulja.

Za kikiriki punjenje:
pomiješajte šalicu veganskog šlaga,
2 žlice kikiriki maslaca i pola šalice bademovog mlijeka.

Za karamelu: otopite 2 žlice šećera sa žlicom kikiriki maslaca na laganoj vatri. Kad se zgusne, dodajte malo bademovog mlijeka i miješajte. Napunite palačinke s kikiriki umakom, prelijte karamelom i posipajte kikirikijem.



Facebook komentari

hr Sun Feb 04 2018 12:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d6bb42af47f33088b45c1/80
Foto: radio Imotski

Spomenik Mercedesu mogao bi pod poznatu imotsku kostelu

Imoćani se nisu šalili kada su objelodanili da će podignuti spomenik automobilu, legendarnom Mercedesu, prvi takav u Europi, možda i u svijetu. Iako ih već mnogi uspoređuju s tim kultnim automobilom, većina je bila skeptična da će to i realizirati.

No vrijedni članovi Oldtimer kluba Imotski sa svojim poduzetnim predsjednikom Ivanom Topićem Notom radili su u tišini i  konačno u utorak su izišli sa završnom skicom budućeg spomenika.


Rad je to nadarenoga umjetnika i poznatoga građevinara Mislava Rebića. 


Mercedes „Minika 115“ bit će isklesan od imotskog kamena u naravnoj veličini. Upravo tom tipu ove godine je i pedeseti rođendan od prvog izlaska iz tvornice, a i najveći broj Imoćana upravo vozi tu popularnu sto petnaesticu. 


Spomenik će se financirati od donacija, a ime svakog donatora bit će, kako kaže Nota, zlatnim slovima ispisano na posebnoj ploči uz spomenik. Otvoren je i natječaj za donacije i za izvođača radova. Postoje tri ideje za lokaciju, ali je najizglednija ona pod starom kostelom na starom imotskom kolodvoru s kojega je kretala vojska Imoćana put njemačkih bauštela, piše radio Imotski


Facebook komentari

hr Wed Feb 21 2018 13:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d5cf92af47fb3078b45fa/80
Foto: Pixabay

SLANE PALAČINKE: Ukradite nam recept i večerajte palačinke!

Omiljene palačinke, da, ali slane. Za one najgladnije predlažemo slanu tortu.

Kuha: Slavica Šagolj

Jedni ih rade ‘od oka’, drugi se drže samo provjerenih metoda, treći pak nikad nisu dobili isti rezultat dva puta zaredom. Ne znamo kojoj palačinkastoj školi vi pripadate, ali imamo tri trika koja će podignuti bilo koju verziju palačinki. 

Ako volite mekane, tanke i slasne palačinke, primijenite ove savjete i odmah se zaputite po omiljeno punjenje.

1. Da palačinke ne bi bile premasne, pecite ih u teflonskoj tavi koju ste samo malo prilikom pečenja prve palačinke premazali uljem.  (za palačinke à la française umjesto ulja koristite maslac).

2. Ako želite lagane i mekane palačinke, dio mlijeka zamijenite vodom ili čak mineralnom vodom. Palačinke neće biti žilave, već lagane poput pahulje.

3. Majstori kažu da je najbolje da smjesa za palačinke odleži u hladnjaku nekoliko sati prije korištenja. Ako želite slasne palačinke navečer, najbolje je da smjesu napravite već popodne, piše Jutarnji

Slana torta


Za palačinke:

500 g brašna 
500 ml mlijeka 
500 ml mineralne vode 
3 jaja 
žličica soli 
50 g rastopljenog maslaca

Za nadjev:
100 g pinjola 
450 g graška 
4 češnja češnjaka 
maslinovo ulje 
4 žlice hrena 
kiselo vrhnje 
100 g sirnog namaza 
200 g mozzarelle 
350 g pečene rog paprike 
150 g kulena 
150 g kuhane šunke

Pomiješajte sve sastojke u glatku smjesu i na vrućoj tavi za palačinke ispecite minimalno 25 komada. Poželjno je da budu tanje.

Namaz od graška:
u posudu stavite grašak i češnjak te kuhajte 15 - 20 minuta. Procijedite, dodajte malo soli, maslinova ulja, šaku tostiranih pinjola i 2 - 3 žlice parmezana. Sve sastojke štapnim mikserom miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Namaz od hrena: od kiselog vrhnja, sirnog namaza, hrena, naribane mozarelle i malo soli napravite glatku smijesu i stavite u hladnjak na sat vremena. Posluživanje: na dno pladnja stavite dvije palačinke bez nadjeva, zatim počnite s namazom od hrena, gore stavite kuhanu šunku, potom palačinku na koju posložite pečenu papriku, opet palačinku koju premažite namazom od graška, palačinku koju obložite kulenom... i tako redom. Posljednju posipajte preostalim tostiranim pinjolima, preporuča Dobra hrana

Facebook komentari

hr Wed Feb 21 2018 12:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d4eeb2af47f33088b45ad/80

18- godišnjakinja pokrenula humanitarnu akciju

Plesnim koracima za udrugu “Srce”

Mladost, entuzijazam i altruizam, glavne su vrline 18- godišnje Lee Radanović koja po prvi put organizira humanitarni plesni koncert “Heart of the dance”.


Koncert će se održati 17. Ožujka u amfiteatru MKC Doma mladih, a sudjelovat će 20 različitih plesnih škola i grupa.


Program će biti zanimljiv, prepun plesa, zabave i pozitivne energije. Uključuje brojna iznenađenja koja će nositi lutrija, a nitko neće otići praznih ruku. Ono što je najvažnije neće otići ni prazna srca.


Lea završava 4. razred srednje škole, a ideja za ovom akcijom pojavila se zbog želje za pomoći onima kojima je to najpotrebnije. 


Želja joj je da jednoga dana postane instruktorica plesa i plesnog fitnessa kao što je to njena sadašnja instruktorica Josipa Baliban. 


Strast i ljubav prema plesu željela je spojiti zajedno s humanitarnom akcijom i na taj način učiniti nešto pozitivno za one kojima je svaka pomoć dobrodošla.


Ovom akcijom pomoći će udruzi osoba s cerebralnom paralizom  “Srce”. 


Mlada 18- godišnjakinja želi biti primjer svojim vršnjacima i dokazati kako se može doći do pozitivnih ideja, a da je za sve potrebno malo volje, truda i dobrog srca, a ne uzaludno gubljenje vremena na društvenim mrežama.


- Vjerujem da će odaziv publike biti velik. Odazvalo se 20 plesnih klubova i od toga će biti čak 500 plesača.  


Lea poziva sve ljude dobre volje da dođu i podrže događaj i naravno, uživaju u plesnom programu. Ono što ih očekuje samo je pozitivna energija, veliko srce i par plesnih koraka.

Facebook komentari

hr Wed Feb 21 2018 11:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d38962af47fcc068b4643/80
Foto: Pixabay

Policija otkrila 219 zmija u stanu

Jedna osoba je optužena.
Argentinska policija u utorak je otkrila 219 zmija u stanu u središtu Buenos Airesa uključujući pitone i boe.

Zmije su bile pripremljene za prodaju, kazao je ministar za okoliš Sergio Bergman za Todo Noticias.

Bergman je dodao da je jedna osoba optužena.

"Unatoč zastrašujućem izgledu zmije nisu predstavljale opasnost za lokalno stanovništvo", kazao je Santiago D'Alessio iz udruge Fauna Silvestre.

Znanstvenici će pregledati zmije kako bi utvrdili mogu li se pustiti u prirodna staništa.

Facebook komentari

hr Wed Feb 21 2018 10:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .