Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c62f45d0e493862a98b456e/80

Trik za savršeno mekani pečeni krumpir s najhrskavijom koricom

Pečeni krumpir s hrskavom koricom san je brojnih gastronoma. Oni koji su pokušali ispeći ovakav krumpir znaju da to nije i najlakši zadatak...

Chef John na YouTube kanalu Food Wishes otkrio je recept za svoje hrskave krumpire s paprom i limunom koji obećavaju ostvarivanje svih sna. 

1. Odaberite krumpire sorte russet koje imaju više škroba. Dobro ih operite s korom, te iz prepolovite na dvije jednake polovice. 

2. Dobro ih osušite papirnatim ručnikom pa ih nasolite, popaprite, a možete dodati i nešto kajenskog papra s obje strane. 

3. Stavite ih u lim za pečenje koje ste prethodno obilno namazali s dobrim maslinovim uljem. Upotrijebite otprilike 50 ml ulja. 

4. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Izvadite ih pažljivo iz pećnice, okrenite krumpire na drugu stranu i prelijte sa specijalnom tekućinom.

Točnije, u 200 ml pilećeg temeljca stavite sok jednog iscijeđenog limuna i nešto svježe naribane limunove korice. 

5. Dobro promiješajte tekućinu i prelijte preko krumpira. Pazite samo da limunova korica ne završi na krumpiru, već u tekućini oko tog gomiljastog ploda. Možete dodati i nešto začinskog bilja po želji. 

6. Vratite u pećnicu na 15 minuta, pa okrenite krumpire još jednom, te ih pustite da se peku sve dok krumpiru ne “popiju” tekućinu. 

Izvadite iz pećnice i poslužite samostalno ili uz pečenje, piše punkufer.hr

Na YouTube kanalu Food Wishes chef John pokazuje korak po korak kako postići savršeno pečene krumpirom s pahuljastom sredinom i hrskavom koricom.


hr Sat Jun 29 2019 14:37:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ec5d29111ca5b58b45e1/80
Foto: Maja Prgomet

Splićani uplovili u najluđu noć na Jameson party trajektu

Protekli vikend prošao u znaku Jamesolinije i najboljeg provoda na Jadranu

Da gospodin John Jameson ima nekog skrivenog asa u rukavu, s kojim baš svaki put svih oduševi i iznenadi, pokazao je fenomenalan tulum, kojeg je organizirao proteklog vikenda u gradu pod Marjanom. Svi njegovi vjerni fanovi i ljubitelji imali su tako priliku postati članovi najzabavnije brodske posade koja je navigirala na party trajektu naziva Jamesolinija.

Poznate koordinate trajektne luke Split prerasle su u ultimativno place to be, mjesto najboljeg provoda u gradu, za koje se tražila karta više. Sretnici, koji su uspjeli svoju morsku ulaznicu nabaviti na vrijeme, proveli su večer u najoriginalnijem party ambijentu trajekta, kojeg je gospodin Jameson uspio odvesti u neku posve novu dimenziju. Zvijezde večeri bili su, naravno, kokteli s Jamesonom u glavnoj ulozi, između kojih je svatko mogao izabrati nešto za sebe, bilo da je ljubitelj pikantnih, slađih ili klasičnijih nota; žeđ se gasila pićima naziva 'Afterwork' s đumbirom i sokom od limete, kombinaciji 'Jameson Sensation&Lime' i 'Jameson Sprite', dok su klasičari uživali u punom okusu čistog Jamesona, u verziji 'neat' ili s ledom. A kako je zabava trajala do dugo u noć, za sve gladne tu je bio popularni splitski Fabrique, koji je nudio sjajna jela po pristupačnim cijenama.

Mnogobrojne posjetitelje, usidrene na Jamesoliniji, svojim ritmovima prvo je dobro zagrijao DJ Carl Maxx, a zatim su ih rasplesali uvijek genijalni Diktatori. Splićani su i ovog puta pak pokazali kako su punokrvni partijaneri, stvorivši nenadmašnu atmosferu na nesumnjivo nenadmašnom jesenskom partyju sezone. Kako ne bi sve ostalo samo na vrhunskoj zabavi pobrinuo se, dakako, gospodin Jameson. Party trajekt Jamesolinija imao je naime, i svoju humanitarnu stranu te je tako, osim nezaboravnog provoda, organizacijom ovog partyja omiljeni Irac mladima iz Splita dao svoj financijski doprinos. Prihod od kupljenih karata doniran je „Klubu mladih Split“ za njihov super projekt 'Poduzetnička kava'.

Među nekoliko stotina Splićana, viđena su i neka poznata lica, koja nisu htjela propustiti najbolju zabavu u gradu, poput Maria Petrekovića (ujedno u ulozi najveselijeg domaćina večeri), Maria Valentića, Žanamari i Maria Peričića, Gianne Apostolski, Sonje i Silvije Dvornik, Gabrijele Budimir, Katarine Smolić (modni brend Obekei) itd.

Poznavajući Johna Jamesona, uvijek spremnog za dobar provod, ne sumnjamo kako na umu već ima novu lokaciju za svoj sljedeći tulum.

hr Tue Oct 15 2019 17:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ebf229111c23b78b457c/80
Foto: Pixabay

Zdrave grickalice: Jabuka i kivi za kvalitetniji san

Studija iz rujna 2016. godine u časopisu "EXCLI" sugerira da jabuke, kao i drugo voće i povrće, sadrže protuupalna i antidijabetička svojstva

Posljednji obrok najbolje je jesti dva do tri sata prije spavanja. Međutim, 'Harvard Health Publishing' navodi da su kriška sira i jabuka pola sata prije spavanja dobar primjer hranjive grickalice koja će zadovoljiti apetit do jutra.

Jabuke su odličan izvor vlakana, kažu stručnjaci sa Sveučilišta Ilinois. Sadrže vitamin A, vitamin C, kao i kalij, fosfor, željeza i kalcija. Prirodno su niskokalorične pa su odličan i zdrav izbor za 'noćnu užinu.

Studija iz rujna 2016. godine u časopisu "EXCLI" sugerira da jabuke, kao i drugo voće i povrće, sadrže protuupalna i antidijabetička svojstva. Svakodnevna konzumacija jabuka povezana je sa zaštitom od niza bolesti, uključujući astmu i prevenciju nekoliko vrsta raka, piše Livestrong.com.

Jabuke mogu pomoći u reguliranju tjelesne težine, usporiti starenje i pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti te kardiovaskularnih bolesti, navodi studija. Posebno se naglašava važnost konzumiranja jabuke s korom prije spavanja. Otprilike polovina sadržaja vitamina C nalazi se odmah ispod same kore.

Ali jabuka nije jedino voće koje je dobro za san. Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu "Advances in Nutrition", najbolje voće koje možete jesti prije spavanja je kivi. Konzumiranje dva ploda kivija sat vremena prije spavanja poboljšava odmor kod ljudi s poremećajima spavanja i kvalitetu sna kod zdravih ljudi. - prenosi N1

hr Tue Oct 15 2019 17:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5943c29111cceb58b459a/80

Splićanin poslao oštru poruku susjedima koji renoviraju stan

Fotografiju je objavila stranica 'Dnevna doza prosjećnog Dalmatinca'
- Ako ne znate kulturu stanovanja u zgradi vratite se u pećinu i evoluirajte i tamo tucite zidove cijeli dan. Hvala - pisalo je u poruci koju je jedan bijesni Splićanin ostavio na vratima stana u kojemu traju radovi.

Fotografija, koju je objavila stranica 'Dnevna doza prosjećnog Dalmatinca', odmah je postala hit na društvenim mrežama.

hr Tue Oct 15 2019 11:41:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da57abe29111ca9b58b45a8/80

Mjesec hrvatske knjige u Solinu: Večer s Vjekoslavom Huljić i izložba "Zagora-mudrost s kamena"

Sve se održava u Gradskoj knjižnici u Solinu
Gradska knjižnica Solin bit će poprište zanimljivih događanja u ovom Mjesecu hrvatske knjige. Tako će biti otvorena izložba akademske slikarice Anite Jakelić Bačić naziva "Zagora - mudrost sa kameba".

Izložba će biti otvorena u Teatrinu GK Solin, u četvrtak, 24. listopada u 19 sati, a otvorit će je akademski slikar Vinko Barić.

Ulaz je besplatan, a izložba će biti otvorena do 15. studenog.

Dan ranije svi će moći prisustvovati i 
književnoj tribini s Vjekoslavom Huljić. Večer s autoricom održat će se u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, 23. listopada u 19 sati

I na ovo događanje ulaz je besplatan.
hr Tue Oct 15 2019 09:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .