Krize između Izraela i Sjedinjenih Država

 Posljednja kriza između Sjedinjenih Država i Izraela je izbila nakon što je Washington odbio upotrijebiti veto i blokirati UN-ovu rezoluciju kojom se osuđuje izgradnja židovskih naselja na palestinskim teritorijima koje okupira Izrael.

Godinama traju netrpeljivosti između američkog predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Slijedi popis kriza između dviju zemalja.

1975. Sinajska kriza

Jedna od najjačih kriza je zabilježena 1975. kada su Sjedinjene Države vršile pritisak na Izrael da se povuče s poluotoka Sinaj, koji je Izrael okupirao od Šestodnevnog rata 1967.

Bez globalnog mirovnog dogovora s Egiptom, Izrael to odbija. Američki predsjednik Gerald Ford informira izraelskog premijera Yitzhaka Rabina da će Washington ponovo razmotriti bilateralne odnose. Sjedinjene Države prekidaju isporuke oružja Izraelu, koji se konačno pristaje postupno povući sa Sinaja  1979. uz mirovni sporazum s Egiptom.

1985. Afera Pollard

Težak udarac odnosima zadaje 1985. uhićenje Johnathana Pollarda zbog špijuniranja u korist Izraela. Pollard, analitičar američke mornarice je osuđen 1987. na doživotni zatvor u SAD-u jer je Izraelu predao tajne informacije.

Kriza se rješava tek obećanjem Izraela da će prekinuti sva svoja špijuniranja na američkom teritoriju.

1990. “Kada budete stvarno željeli mir, nazovite nas”

Suradnja između administracije predsjednika Georgea W. H. Busha i premijera Yitzhaka Shamira  počinje grubo. Bushev državni tajnik James Baker se izraelskom sugovorniku grubo obratio u vezi uvjeta koje Izrael postavlja za mir s Palestincima. “Svi u Izraelu znaju telefonski broj Bijele kuće. Kada budete stvarno željeli mir, nazovite nas”, rekao je.

2009-2016 Osobna afera između Obame i Netanyahua

Izrael 2010. izaziva spor kada usred posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena daje dozvolu za izgradnju 1600 stanova u ultra-ortodoksnom naselju u istočnom Jeruzalemu. Neuspjeh nove američke mirovne inicijative u travnju 2014. dodatno otežava odnose, obilježene nesimpatijama između Netanyahua i Obame.

U travnju 2015.  se nastavlja pogoršanje Netanyahuovim govorom o Iranu pred američkim Kongresom.

U prosincu 2016. odnosi prerastaju u otvorenu krizu, nakon što SAD, prvi puta od 1979. odbijaju uložiti veto kako bi blokirali rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje.

Netanyahu i njegovi ministri oštro kritiziraju izravnu odgovornost američkog predsjednika Baracka Obame i državnog tajnika Johna Kerryja.

POSLJEDNJE DODANO: