Ministar ljut zbog stanja s Čiovskim mostom: Viaduktu prijeti raskidanje ugovora ako ne dokažu da mogu ispoštovati rok

Radovi na Mostu kopno – otok Čiovo trebali su biti gotovi do kraja ove godine, no zbog problema s kojima se suočio izvođač radova, tvrtka Viadukt, most neće biti završen na vrijeme, a novi rok za dovršetak radova je 15. lipanj 2017. godine. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je bio u Trogiru na sastanku vezanom uz ovaj problem. Tvrtka Vijadukt dobila je rok od osam dana u kojem trebaju predočiti dokaze da će biti u stanju ispoštovati novi rok i da će prva vozila preko Čiovskog mosta proći 15. lipnja. Ako im to ne uspiju dokazati, kaže ministar, raskinut će ugovor. 

– Nisam zadovoljan, sastanak je bio dosta buran i dramatičan. Dali smo rok izvođaču radova osam dana da se složi sam sa sobom, da se izjasni hoće li on to napraviti do početka turističke sezone ili neće. Opet ćemo se naći 5. ili 6. prosinca ovdje u Trogiru. Most je trebao biti gotov do kraja ove godine, on se financira od strane EU u iznosu od 85 posto, ali smo taj problem uspjeli riješiti. Financiranje će biti osigurano, ali ako bude situacija kakva je danas s ovakvim tempom i ovakvim pristupom teško da će se i do 15. lipnja završiti ovaj most – sumnjičav je Butković.

“Odgovornost je na izvođaču”

Na pitanje da konkretnije definira o kakvim je problemima riječ, je li se pogriješilo u projektu i što kaže na tvrdnje da je most projektiran dva metra prenisko ministar je odgovorio da ne može govoriti u ime izvođača niti može ulaziti u njihovu problematiku.

– Odgovornost nije na Hrvatskim cestama, ni u nadzoru, ni u projektantu, ni na Gradu, odgovornost je na izvođaču. Ako za osam dana ne dobijemo konkretne dokaze da će završiti projekt razmotrit ćemo i varijantu raskidanja ugovora, ali postoje i druge varijante. Za osam dana ćemo vidjeti gdje smo, ali apeliram na izvođača i vjerujem da se sve to može izvući – zaključuje ministar.

Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta, ističe kako je do problema na ovom projektu došlo prije svega zbog odnosa izvođača radova prema projektu.

– U pitanju su interni odnosi, određeni problemi koje je on imao s dobavljačima čelične konstrukcije iz Makedonije. Problemi traju već duže vrijeme, ali su sada potpuno eskalirali. Jasno je da most neće biti gotov do kraja godine, mi smo kao investitor napravili sve da spasimo financiranje projekta i podijelili smo ga u faze da ga možemo prebaciti u sljedeće operativno razdoblje. Međutim, rok koji je jedini prihvatljiv za Hrvatske ceste i Grad Trogir je 15. lipanj. Viadukt ima osam dana da nam dokažu da će taj rok ostvariti, inače ćemo morati ići na raskidanje ugovora – dodaje Škorić.

“Prelazak s Čiova na kopno traje sat i pol do dva”

Trogirski gradonačelnik, Ante Stipčić očekuje da će most zaista biti završen do početka sezone jer iz godine u godinu bilježe porast broja dolazaka i noćenja turista od oko 15 posto. 

– Trogir to više ne može izdržati. Sezona se produljuje, a usto, svake godine plaćamo dodatni medicinski tim zbog Hitne pomoći s Čiova, plaćamo i vatrogasce, previše je i jedan ljudski život kojeg ne možemo spasiti zbog gužve. Prelazak s Čiova na kopno traje sat i pol do dva – opisuje Stipčić.

Izgradnja mosta kopno – otok Čiovo počela je u veljači 2015. Riječ je o jednom od najvažnijih prometnih projekata u Dalmaciji. Njegovom izgradnjom riješiti će se dugogodišnje prometne gužve tijekom ljetnih mjeseci te kilometarske kolone vozila i višesatni zastoji u prometu na području Trogira. Projekt je vrijedan oko 207,9 milijuna kuna, a iz EU fondova sufinanciran je sa 176,7 milijuna kuna. 

POSLJEDNJE DODANO: