Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdc54000e4938de168b48fc/80

Od 6. do 8. studenog 2018. u hotelu Meteor u Makarskoj održava se Grand Gourmet

Povodom Grand Gourmeta- grupnog i individualnog natjecanja konobara, barista, barmena i restorana koji će se održati po četvrti put od 6. do 8. studenog 2018. u hotelu Meteor u Makarskoj, u Kuharskoj akademiji ŠKMER- a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija), u petak je upriličena konferencija za novinare uz degustacije i prezentacije partnera ovog festivala D16 Coffee, Hrvatske udruge barmena i Vino.likea - agencije za promociju vina, edukacije i konzalting.

"Pripremamo niz natjecanja i edukacije kod naših makarskih domaćina, a ova manifestacije je za sve one koji žele naučiti što je to dobar servis i na koji način unaprijediti poslovanje, učiniti ga što uspješnijim. Natjecanja počinjemo sinkroniziranim posluživanjem srednjih škola, pa nastavljamo s timovima kuhara i konobara restorana, a zatim i natjecanjima barista u pripremi kave te barmena u kategorijama Classic i Flaire. Sve to prate raznolike edukacije na temu vina, kave, koktela i gastronomije" - najavila je organizatorica Alma Harašić Bremec iz ŠKMER-a.

Iz ove udruge koju je osnovao, usput rečeno, Miro Bogdanović (1954-2017) pozvali su predstavnike medija da kao posebni gosti sudjeluju na otvaranju manifestacije, edukacijama s međunarodnim predavačima i nizu prezentacija, kao i da im se pridruže kao članovi žirija na natjecanjima uz degustacije jela.

Nakon informativnog dijela današnje konferencije za novinare, nagrađivani splitski koktel majstor Jure Vojković složio je koktel Golden Bled kojim je za dekoraciju barske mješavine prošlog tjedna osvojio prvo mjesto na 40th Bled Cupu, međunarodnom natjecanju barmena u Sloveniji.

"Najveće je zadovoljstvo vidjeti sretnog gosta s onim što mi prezentiramo za barom, jer mi smo jedna od razglednica hrvatskog turizma. Predstavio sam ovom prigodom svoj nagrađeni koktel od kombinacije Remy Martina, Kahlue i Bailey'sa, dekoriran ručno trganom čokoladom, kandiranim voćem, ružmarinom i jestivim zlatnim prahom. Ovo je bile prigoda da predstavimo državno prvenstvo Hrvatske udruge barmena koje će se za Grand Gourmet 2018. održati idućeg tjedna u Makarskoj. Pobjednici natjecanja predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu" – kazao je Jure Vojković, ujedno i tajnik Hrvatske udruge barmena.

Po prvi na Grand Gourmetu gostuju i D16 Coffee, mladi entuzijastični tim kavopija i pržioničara kave iz Splita, koji svoje vještine i znanje nudi na dvije lokacije u gradu, a ovom su prigodom predstavili Cold Brew Coffee, posebnu vrstu hladno prešane kave. Održat će edukacije i biti pokrovitelji natjecanja barista.

"Na Grand Gourmetu imat ćemo predavanje o Specialty Coffee, predstavit ćemo i koktel na bazi našeg Cold Brew Coffee, a inače kave pripremao po standardu Specialty Coffee Asoccination koji se smatra najboljim na svijetu jer tu se pomno pazi na temperiranje, ekstrakciji, kako da bude idealna temperatura mlijeka i time se ograničeni utjecaj laktoze koja daje slatkoću da ne trebate šećer u našim kavama. Što se tiče Cold Brew Coffee, to je svojevrsni čaj od kave koju držimo u filtriranoj vodi 16-18 sati, a ta kava ima 4 do 5 puta više kofeina nego obična. I dok se Splićani tek navikavaju, stranci su ovog ljeta potpuno bili poludjeli za ovim napitkom, te smo prodali više do 5.000 boca" – poručila je Mila Hvilshøj, suvlasnica i voditeljica marketinga D16 Coffee.

Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, najavio je kako će ovogodišnji Grand Gourmet otvoriti video Denisa Courtiadea, direktora pariškog hotela Plaza Athene, koji je proglašen najboljim Food & Beverage menadžerom na svijetu.

"Tu su u stručnom žiriju i na edukacijama brojna imena koja nešto znače kod nas i u svijetu. Svake godine trudimo se imati prezentaciju neke vinske sorte koja, kako se pokazalo, bude prihvaćena. Tako smo uz naše partnere iz agencije Vino.like predstavili kujundžušu i vrgorsku zlataricu koje su nakon toga pronašle put u vinske karte ozbiljnijih restorana, a ove godine radi se o plavki, laganoj vinskoj sorti, koji su prepoznali strani gosti i traži put kod domaćih ljubitelja vina. Na Grand Gourmetu prikazat ćemo kako barmeni, baš kao i kuhari traže sastojke i kombinacije iz tradicije, kako bi napravili prepoznatljive barske mješavine. U samom segmentu gastronomije na ovom festivalu, pokušat ćemo spojiti moderne tehnike kuhanja poput kuhanje u vakuumu u kontroliranim atmosferskim uvjetima i to pri radu s tradicionalnim jelima što i nije lako da se stvore uspješne kombinacije – najavio je chef Željko Neven Bremec.

Između ostalog, na Grand Gourmetu 2018 Master Class za chefove i one koji to tek kane postati vodit će Alan Payen s Mauricijusa – međunarodni WACS-ov sudac, predstavnik WCWB-a ( World Chef Without Borders) i donedavni predsjednik Mauritius Chefs Association. Kuhanje u vakumu predstavit će René Van Sevenant, francuski profesor kuharstva i autor niza kulinarskih udžbenika. Edukacije vode i Hrvoje Zirojević (Moderni morski pjat), kao i supružnici Stevo i Renata Karapandža (Planiranje i organizacija rada restorana) koji su 24 godine uspješno vodili restoran u Švicarskoj. "Moderne načine posluživanja gosta" prema trendovima u Francuskoj donosi nam Vladimir Vladić s dugogodišnjim stažom u ugostiteljstvu u toj zemlji, a tu je i niz radionica i prezentacija dalmatinskih promotora i konzultanata Vino.like (predstavljanje 10-ak proizvođača crljenka, temat "Prosecco i prošek", uzlet plavine (plavke), načini izrade vinskih karti te štošta drugo). Bit će tu i radionica izrade barskih mješavina od gina Jure Vojkovića, kao i kave u koktelima. "Carving - jestive dekoracije na tanjuru" tema je radionice banjalučkog majstora Bojana Dragića, a organiziramo i radionicu planiranja i organiziranja cateringa, te druge koje ćemo na ovim stranicama spomenuti idućih dana


Svečano otvaranje: 06. studenog 2018., 10:00 sati – Hotel Meteor, Makarska

Natjecateljske kategorije:

1. Sinkronizirano natjecanje srednjih škola

2. Individualno natjecanje konobara

3. Natjecanje barista

4. Natjecanje barmena

5. Natjecanje restorana i konoba (timsko natjecanje kuhar + konobar)

hr Fri Nov 02 2018 14:41:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbe18ae29111ce7578b4575/80

Evo što boja očiju govori o vašem karakteru

Jeste li znali da su oči indikator i nekih karakternih osobina? To su nedavno otkrili znanstvenici sa Sveučilišta Orebro u Švedskoj. Ispitivali su 428 osoba – istraživali su vezu između boje njihovih očiju i osobnosti.
Smeđe oči:

snažan karakter Smeđa je najčešća boja očiju. Tko ima smeđe oči ima potencijal da bude vođa jer one su indikator snažnog karaktera. Osobe s tamnosmeđim ili gotovo crnim očima smatraju se vrlo ugodnima. Smeđooke osobe smatraju se vjernima i nježnima – što se ne smije pomiješati s poniznošću. Za to je njihov karakter jednostavno presnažan. 

Plave oči:

unutarnja snaga  Plave oči su često indikator za veću unutarnju, duhovnu i psihičku snagu. Usprkos tome, ljudi s plavim očima često djeluju kao slabe i egoistične osobe. Iznenađujuća spoznaja je da žene s plavim očima lakše podnose bolove kod poroda od žena s drugom bojom očiju. 

Zelene oči:

snažan seksepil  Žene sa zelenim očima – a slažu se muškarci – često se smatraju vrlo atraktivnima. Ta boja očiju daje ženama nešto misteriozno i zavodnički. Osim toga, ljude sa zelenim očima teško je izbaciti iz takta te jako dobro funkcioniraju pod pritiskom. Također su vrlo kreativne osobe, piše miss7hr Mon Apr 22 2019 21:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbe0b6f29111ce4568b459e/80

Što je 'ljubav na prvi pogled' i postoji li uopće?

U svim slučajevima „ljubavi na prvi pogled“ radilo se o ekstremno snažnoj tjelesnoj privlačnosti.
Koliko ste se puta zaljubili na prvi pogled? Mišljenja znanstvenika sa Sveučilišta Groningen u Nizozemskoj su da je najvjerojatnije odgovor „nikada“ – jer su mišljenja da ljubav na prvi pogled ne postoji! 

Znanstvenici kažu da ljubav na prvi pogled često zamijenimo s osjećajem strasti ili žudnje. Naše tijelo poludi zbog snažne privlačnosti te se osjećamo kao da smo u sedmom nebu. Međutim, osjećaj ne treba zamijeniti s ljubavlju, jer treba vremena da se ljubav razvije i procvate. 

U istraživanju su znanstvenici ispitali 200 sudionika (60 posto od toga bile su žene) u srednjim dvadesetima o njihovim osjećajima privlačnosti prema partneru s kojim izlaze. Tih 200 sudionika moralo je za potrebe istraživanja apsolvirati ukupno 500 spojeva. Nakon susreta su ih pitali „jesu li doživjeli ljubav na prvi pogled“ i koliko im je privlačna osoba s kojom su bili, piše miss7

U svim slučajevima „ljubavi na prvi pogled“ radilo se o ekstremno snažnoj tjelesnoj privlačnosti. Zanimljivo je da se većina „ljubavi na prvi pogled“ dogodila kod muškaraca. Osim toga, osjećaj ljubavi na prvi pogled nije u većini slučajeva bio uzvraćen. Istraživanje je objavljeno u „Journal of the International Association for Relationship Research“.  


hr Mon Apr 22 2019 20:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56056a653ce1f4f60e8b46d3/80
Foto: D.N.

PITAJTE NUTRICIONISTE: Trebamo li izbaciti životinjske proizvode?

Najlakši je način sve nutritivne potrebe zadovoljiti raznovrsnom i cjelovitom prehranom, kombinacijom namirnica biljnog i životinjskog podrijetla.

Kako bi iz dana u dan vršili životne aktivnosti trebamo hranu. Pravilan unos makro i mikro nutrijenata uz prisutvo bioaktivnih spojeva omogućit će adekvatnu funkcionalnost organizma. Najlakši je način sve nutritivne potrebe zadovoljiti raznovrsnom i cjelovitom prehranom, kombinacijom namirnica biljnog i životinjskog podrijetla. 

Čovjek se evolucijski adaptirao na životne uvjete, između ostalog i na biljni i životinjski „materijal“ kojim je bio okružen i koji mu je bio dostupan prilikom traženja izvora energije i hranjivih tvari. Stoga nas anatomija i fiziologija našeg probavnog sustava definira kao svejede, odnosno spremni smo na konzumaciju hrane i biljnog i životinjskog podrijetla.

Pri tome većinu svojih kalorija unosimo biljnom hranom pa možemo reći kako većina ljudi na svijetu ima dominantno biljnu prehranu, no ne i isključivo biljnu. Iako je odveć poznata i dokazana korelacija između većeg unosa cjelovitih namirnica biljnog podrijetla i duljeg životnog vijeka te manje incidencije kroničnih nezaraznih bolesti, najveća se dugovječnost ostvaruje kada se na to pridoda niska do umjerena konzumacija namirnica životinjskog podrijetla kao što je slučaj primjerice kod konzumenata mediteranske prehrane.

Znači li to da bez životinjskih namirnica ne možemo preživjeti? Ni blizu tome, dapače možemo zadovoljiti većinu svojih nutritivnih potreba, no isključivo hranom, sve nažalost ne. Vitamin B12 se u hrani biljnog podrijetla gotovo ne nalazi ili isključivo u tragovima, a esencijalan je komponenta kao i još nekolicina nutrijenata kojima biljna hrana ili ne obiluje ili sadrži oblik smanjene bioiskoristivosti. Posljedično, većina dugogodišnjih vegana koja ne poseže za dodacima prehrani ima manjak vitamina B12 te povećani rizik za manjak određenih nutrijenata, što u konačnici može narušiti kvalitetu života.

A što ako ne jedemo samo meso? 

Ako konzumiramo dovoljne količine ribe, jaja te mliječnih proizvoda tada to ne predstavlja nikakav problem te u kombinaciji s raznovrsnim namirnicama biljnog podrijetla zadovoljavamo sve svoje nutritivne potrebe.

Stoga zapamtite, ako je vaš razlog nekonzumiranja hrane životinjskog podrijetla zdraviji i duži život, najvjerojatnije ste u zabludi. 

Svakog ponedjeljka očekujte zanimljivu temu iz područja nutricionizma, a uz to Roku i Nikoli možete postaviti i pitanja u vezi prehrambenih navika na koja će vam vrlo rado odgovoriti. Pitanja možete postaviti u komentare na Facebook objavu ili poslati na mail info@dalmacijanews.hr
hr Mon Apr 22 2019 17:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c45b15b0e4938dc848b45b2/80
Foto: Pixabay

WhatsApp priprema novost koja se mnogima neće svidjeti

Za otključavanje WhatsAppa biti će potrebna autentifikacija otiskom prsta, a ujedno će biti blokirana mogućnost stvaranja "screenshota".

WhatsApp priprema tri veoma zanimljive novosti koje bi mogle promijeniti način na koji koristimo tu popularnu aplikaciju za dopisivanje.

Iako još nije službeno poznato kad će ove promjene postati dostupne korisnicima, WABetaInfo otkriva mogućnosti koje su već dostupne u beta verziji aplikacije, a koje bi uskoro trebale biti i službeno dostupne svima.

Jedna od mogućnosti koja bi mogla naići na negodovanje korisnika je"autentifikacija" odnosno blokiranje snimki ekrana. "Autentifikacija" bi trebala garantirati osobi s druge strane prepiske da se zaista dopisuje s osobom s kojom to želi, odnosno da se izbjegne mogućnost da na poruke odgovara kriva osoba koristeći pametni telefon prave osobe.

Kad je ova mogućnost aktivirana, za otključavanje WhatsAppa biti će potrebna autentifikacija otiskom prsta, a ujedno će biti blokirana mogućnost stvaranja "screenshota".

Korisnici će i dalje moći odgovoriti na poruke kroz iskočne obavijesti i odgovoriti na pozive, ali ne i napraviti "screenshot".

Još nije poznato kad će ova opcija biti omogućena, ali već je naišla na negodovanje korisnika. Pogotovo onog dijela korisnika koji nemaju čitač otiska prsta na svom pametnom telefonu.

Osim "autentifikacije" u WhatsAppu rade i na novom setu emotikona koji bi trebali biti jednaki u samom chatu kao i u opciji uređivanja fotografija.

Još jedna novost vezana je uz animirane sličice koje bi trebale omogućiti korisnicima lakše izražavanje njihovih osjećaja i raspoloženja. Prema WABetaInfo, animirane sličice veoma sliče animiranim sličicama u Facebook Messengeru, ali kao i sa svim ostalim najavljenim mogućnostima, nije poznato kad će biti i službeno dostupne korisnicima., piše zimo.hr

hr Mon Apr 22 2019 17:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .