Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdc54000e4938de168b48fc/80

Od 6. do 8. studenog 2018. u hotelu Meteor u Makarskoj održava se Grand Gourmet

Povodom Grand Gourmeta- grupnog i individualnog natjecanja konobara, barista, barmena i restorana koji će se održati po četvrti put od 6. do 8. studenog 2018. u hotelu Meteor u Makarskoj, u Kuharskoj akademiji ŠKMER- a (Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija), u petak je upriličena konferencija za novinare uz degustacije i prezentacije partnera ovog festivala D16 Coffee, Hrvatske udruge barmena i Vino.likea - agencije za promociju vina, edukacije i konzalting.

"Pripremamo niz natjecanja i edukacije kod naših makarskih domaćina, a ova manifestacije je za sve one koji žele naučiti što je to dobar servis i na koji način unaprijediti poslovanje, učiniti ga što uspješnijim. Natjecanja počinjemo sinkroniziranim posluživanjem srednjih škola, pa nastavljamo s timovima kuhara i konobara restorana, a zatim i natjecanjima barista u pripremi kave te barmena u kategorijama Classic i Flaire. Sve to prate raznolike edukacije na temu vina, kave, koktela i gastronomije" - najavila je organizatorica Alma Harašić Bremec iz ŠKMER-a.

Iz ove udruge koju je osnovao, usput rečeno, Miro Bogdanović (1954-2017) pozvali su predstavnike medija da kao posebni gosti sudjeluju na otvaranju manifestacije, edukacijama s međunarodnim predavačima i nizu prezentacija, kao i da im se pridruže kao članovi žirija na natjecanjima uz degustacije jela.

Nakon informativnog dijela današnje konferencije za novinare, nagrađivani splitski koktel majstor Jure Vojković složio je koktel Golden Bled kojim je za dekoraciju barske mješavine prošlog tjedna osvojio prvo mjesto na 40th Bled Cupu, međunarodnom natjecanju barmena u Sloveniji.

"Najveće je zadovoljstvo vidjeti sretnog gosta s onim što mi prezentiramo za barom, jer mi smo jedna od razglednica hrvatskog turizma. Predstavio sam ovom prigodom svoj nagrađeni koktel od kombinacije Remy Martina, Kahlue i Bailey'sa, dekoriran ručno trganom čokoladom, kandiranim voćem, ružmarinom i jestivim zlatnim prahom. Ovo je bile prigoda da predstavimo državno prvenstvo Hrvatske udruge barmena koje će se za Grand Gourmet 2018. održati idućeg tjedna u Makarskoj. Pobjednici natjecanja predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu" – kazao je Jure Vojković, ujedno i tajnik Hrvatske udruge barmena.

Po prvi na Grand Gourmetu gostuju i D16 Coffee, mladi entuzijastični tim kavopija i pržioničara kave iz Splita, koji svoje vještine i znanje nudi na dvije lokacije u gradu, a ovom su prigodom predstavili Cold Brew Coffee, posebnu vrstu hladno prešane kave. Održat će edukacije i biti pokrovitelji natjecanja barista.

"Na Grand Gourmetu imat ćemo predavanje o Specialty Coffee, predstavit ćemo i koktel na bazi našeg Cold Brew Coffee, a inače kave pripremao po standardu Specialty Coffee Asoccination koji se smatra najboljim na svijetu jer tu se pomno pazi na temperiranje, ekstrakciji, kako da bude idealna temperatura mlijeka i time se ograničeni utjecaj laktoze koja daje slatkoću da ne trebate šećer u našim kavama. Što se tiče Cold Brew Coffee, to je svojevrsni čaj od kave koju držimo u filtriranoj vodi 16-18 sati, a ta kava ima 4 do 5 puta više kofeina nego obična. I dok se Splićani tek navikavaju, stranci su ovog ljeta potpuno bili poludjeli za ovim napitkom, te smo prodali više do 5.000 boca" – poručila je Mila Hvilshøj, suvlasnica i voditeljica marketinga D16 Coffee.

Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, najavio je kako će ovogodišnji Grand Gourmet otvoriti video Denisa Courtiadea, direktora pariškog hotela Plaza Athene, koji je proglašen najboljim Food & Beverage menadžerom na svijetu.

"Tu su u stručnom žiriju i na edukacijama brojna imena koja nešto znače kod nas i u svijetu. Svake godine trudimo se imati prezentaciju neke vinske sorte koja, kako se pokazalo, bude prihvaćena. Tako smo uz naše partnere iz agencije Vino.like predstavili kujundžušu i vrgorsku zlataricu koje su nakon toga pronašle put u vinske karte ozbiljnijih restorana, a ove godine radi se o plavki, laganoj vinskoj sorti, koji su prepoznali strani gosti i traži put kod domaćih ljubitelja vina. Na Grand Gourmetu prikazat ćemo kako barmeni, baš kao i kuhari traže sastojke i kombinacije iz tradicije, kako bi napravili prepoznatljive barske mješavine. U samom segmentu gastronomije na ovom festivalu, pokušat ćemo spojiti moderne tehnike kuhanja poput kuhanje u vakuumu u kontroliranim atmosferskim uvjetima i to pri radu s tradicionalnim jelima što i nije lako da se stvore uspješne kombinacije – najavio je chef Željko Neven Bremec.

Između ostalog, na Grand Gourmetu 2018 Master Class za chefove i one koji to tek kane postati vodit će Alan Payen s Mauricijusa – međunarodni WACS-ov sudac, predstavnik WCWB-a ( World Chef Without Borders) i donedavni predsjednik Mauritius Chefs Association. Kuhanje u vakumu predstavit će René Van Sevenant, francuski profesor kuharstva i autor niza kulinarskih udžbenika. Edukacije vode i Hrvoje Zirojević (Moderni morski pjat), kao i supružnici Stevo i Renata Karapandža (Planiranje i organizacija rada restorana) koji su 24 godine uspješno vodili restoran u Švicarskoj. "Moderne načine posluživanja gosta" prema trendovima u Francuskoj donosi nam Vladimir Vladić s dugogodišnjim stažom u ugostiteljstvu u toj zemlji, a tu je i niz radionica i prezentacija dalmatinskih promotora i konzultanata Vino.like (predstavljanje 10-ak proizvođača crljenka, temat "Prosecco i prošek", uzlet plavine (plavke), načini izrade vinskih karti te štošta drugo). Bit će tu i radionica izrade barskih mješavina od gina Jure Vojkovića, kao i kave u koktelima. "Carving - jestive dekoracije na tanjuru" tema je radionice banjalučkog majstora Bojana Dragića, a organiziramo i radionicu planiranja i organiziranja cateringa, te druge koje ćemo na ovim stranicama spomenuti idućih dana


Svečano otvaranje: 06. studenog 2018., 10:00 sati – Hotel Meteor, Makarska

Natjecateljske kategorije:

1. Sinkronizirano natjecanje srednjih škola

2. Individualno natjecanje konobara

3. Natjecanje barista

4. Natjecanje barmena

5. Natjecanje restorana i konoba (timsko natjecanje kuhar + konobar)

hr Fri Nov 02 2018 14:41:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5af15ebc2af47fd1ac8b4822/80

Hrana za zdravo srce: Pet namirnica koje čiste krvne žile

Nutricionisti i liječnici savjetuju da se što češće bijela riža zamijeni integralnom, a ne treba zaboraviti niti na svestrani ječam, zob, kvinoju, pir i amarant koji se rijetko nađu na jelovnicima većine...

Cjelovite žitarice riznica su zdravlja koje snižavaju loš kolesterol i blagotvorno djeluju na cjelokupan organizam. Saveznice su mršavljenja jer produljuju osjećaj sitosti, štite zdravlje probave, kao i srca te kardiovaskularnog sustava.

Stoga nutricionisti i liječnici savjetuju da se što češće bijela riža zamijeni integralnom, a ne treba zaboraviti niti na svestrani ječam, zob, kvinoju, pir i amarant koji se rijetko nalaze na jelovniku mnogih. Najmanje je 7 razloga zašto bismo gotovo svaki dan trebali jesti "besmrtnu žitaricu", baš kao i druga zrnca dobra zdravlja. 

Pseudožitarica heljda popularan je izbor jer se ne kuha predugo, ali prije pripreme dobro ju je namočiti. Tako fitinska kiselina iz heljde neće vezati minerale tijekom probave – i izbaciti ih iz organizma.

Zlatni začin

Kurkumin je prirodni pigment i najvrjedniji sastojak kurkume, korjenaste biljke koja se tijekom povijesti koristila se kao začin, sredstvo za iscjeljivanje. Dio je curry praha koji je mješavina 20 vrsta začinskog bilja i sjemenki. karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu koji je djelotvoran u snižavanju kolesterola i šećera te sprečava grušanje krvi.

Zamjena za maslac

Aligatorska kruška' je jedna od najkaloričnijih voćki na svijetu. U 100 grama ploda skriva se čak 160 kalorija, no riječ je o zdravim masnoćama – oleinskoj kiselini. Ove nezasićene masne kiseline smanjuju loš kolesterol u krvi, te doprinose zdravlju srca i krvožilnog sustava.

U stotinu grama avokada ima 2 grama bjelančevina zbog čega se ovo tropsko voće smatra dobrom alternativom za vegane, ali i ljude koji ne jedu meso ili ribu. Avokado se najčešće maže na tost, ili se od ovog voća rade umaci kao što je guacamole. Europski moreplovci su ga, pak, nekad koristili kao maslac.

Čuvar srca 

Losos je jedna od najzdravijih riba u svjetskim morima, a karakterizira ju narančasto-ružičasta boja mesa. U stotinu grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama bjelančevina. Omega-3 masne kiseline smanjuju masnoću u krvi, odnosno loš kolesterol, pa se smatraju čuvarem srca i cijelog krvožilnog sustava. Losos je i dobar izvor selena, fosfora, kalija te vitamina iz B skupine. Ovi nutrijenti jamče dobar rad živčanog sustava, jačaju kosti i zube te pretvaraju hranu u energiju.

Svemoćni češnjak

Veliki grčki matematičar Pitagora češnjak je nazivao "kraljem začina“, ne samo zbog okusa već i zbog utjecaja na zdravlje. U narodnoj i tradicionalnoj medicini oduvijek zauzima važno mjesto. Češnjak sprječava starenje i začepljenje arterija, značajno smanjuje kolesterol u krvi i vrlo je učinkovit u borbi protiv srčanih bolesti. Osim toga, snižava krvni tlak i učinkovit je lijek za uobičajene prehlade, piše punkufer.hr


hr Sun Jan 20 2019 08:58:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c438f810e49388a838b4579/80
Foto: Pixabay

Evo zašto biste trebali biti oprezni ako se grijete na električne grijalice

Ako ste među onima koji nakon kupanja pale električnu grijalicu kako bi se ugrijali, ovo je za vas
Neki ove uređaje pale kako bi dodatno ugrijali prostor ili ruke ili promrzle noge nakon dolaska kući.

Sve u svemu, koji god razlog bio što koristite električne grijalice, ovo je dobro znati. 

Isušuju zrak

Električne grijalilce isušuju zrak prostorije u kojem boravite pa ako ih često koristite može se dogoditi da je zrak u vašem stambenom prostoru previše suh. To može uzrokovati i probleme s kožom, posebice djece i dojenčadi koja imaju osjetljiviju kožu. 

Pogoduju respiratornim poblemima

Upravo zbog već navedenog problema sa suhim zrakom, može za posljedicu imati i uzrokovanje ili pogoršanje respiratornih problema. Ako koristite električne grijalice, svakako vodite računa oko toga da imate dovoljno vlage u zraku. 

Svakako pazite da grijalice, dok ih koristite, ne pokrivate s ničim i pazite da ih ne držite u blizini djece. - piše Večernji list


hr Sat Jan 19 2019 21:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf917fa0e493852238b4607/80

Trenutak u danu kada biste trebali prestati s konzumacijom kave

Iako ste zadnju šalicu kave popili još popodne, svejedno će imati utjecaj na kvalitetu sna

Za mnoge od nas, kava je neizostavni dio svakodnevne rutine. Ujutro nam daje snage za lakši ulazak u dan, popodne nam pomaže u trenucima kada nam energija počinje padati, a navečer nas drži budnima da lakše učimo za ispit koji imamo jutro nakon. 

No, koliko god nam pomaže prebroditi dan, znanstvenici sugeriraju da bi u određeno vrijeme u danu trebali kavi reći 'dosta'. 

Prema rezultatima istraživanja, trebali bi prestati konzumirati kofein nakon 14:00 sati ili barem sedam sati prije odlaska na spavanje. U suprotnom bi mogao negativno utjecati na zdravlje, iako osobe više ni ne osjećaju njegove učinke. 

Iako su svi sudionici istraživanja bez problema noću uspjeli zaspati, uređaji koji prate kvalitetu sna su otkrili kako je san bio ometan svima onima koji su konzumirali kofein šest sati, tri sata i neposredno prije spavanja. 

Također, rezultati su pokazali kako konzumiranje dvostrukog espressa tri sata prije spavanja može vratiti 'tjelesni sat' 60 minuta unatrag. Neuravnotežen tjelesni sat može voditi do pojave raznih srčanih bolesti i neurodegenerativnih poremećaja kao Alzheimerove bolesti. 

Idealno vrijeme za konzumiranje kofeina je između 10 ujutro i 12 popodne, a to je ujedno i vrijeme kada nam je kava najpotrebnija. - piše Život i stil

hr Sat Jan 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c2fc08e0e49388b6d8b456a/80
Foto: Pixabay

Jeste li znali da geni mogu usmjeriti čak 50% naših poslovnih odluka?

Nikolaus Franke, voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy, otkriva.

Profesor Nikolaus Franke, voditelj Instituta za poduzetništvo i inovacije na bečkoj poslovnoj školi WU Executive Academy govori o povezanosti genetike i poduzetništva, objašnjava kako njihova poslovna škola potiče razvoj poduzetništva kod polaznika te kako im pomažu u razvoju njihovih poduzetničkih ideja. 

Koliko su geni povezani s poduzetništvom?

Provedeno je internacionalno istraživanje povezanosti gena i poduzetništva, a rezultati su važni i slični u gotovo svim zemljama. Ako su vam roditelji poduzetnici, imaju svoju tvrtku ili su samo pokrenuli tvrtku, velike su šanse da ćete i vi ići tim stopama, postotak je desetak posto u Austriji i sličan je za  većinu europskih zemalja. Nema sumnje da poslovni put vaših uzora ima velik utjecaj na to kako ćete gledati na svoju poslovnu budućnost i način na koji ćete o tome razmišljati. Upravo zbog toga na našim predavanjima i seminarima imamo niz takvih primjera i priča jer su nam one bliske, prenosi poslovni.hr

Posebno su zanimljivi rezultati s blizancima, odgajaju ih isti roditelji, rastu u istom okruženju i jedno od njih je gotovo uvijek slijedilo put roditelja. Jednojajčani imaju veću vjerojatnost da će slijediti roditelje i jasno je da na to ne utječe okolina i odgoj već genetika. U skandinavskim zemljama imaju posebne baze podataka i za to, dokazujući da geni utječu barem 50 posto na poslovne odluke i put koji ćemo odabrati. To nije iznenađujuće jer takvih primjera ima i na drugim poljima, u sportu, glazbi, likovnoj umjetnosti. Govorimo o vjerojatnosti, ne o sigurnosti jer ne postoji gen za poduzetništvo poput, primjerice gena, koje će vam odrediti boju očiju i ostalih fizičkih karakteristika. 

Na koje načine na vašem fakultetu potičete poduzetništvo u studentima?
Trudimo se da oni postanu svjesni svojih potencijala i da ideja poduzetništva bude popularna među našim polaznicima, razgovaramo s njima, individualno i u grupama. To je problem u mnogim kontinentalnim europskim zemljama koje nisu svjesne vrijednosti i važnosti poduzetništva i važnosti  razvijanja poduzetničkog duha kod ljudi. Hrabrost, ekstrovertiranost, kreativnost , potreba za dokazivanjem sve su to osobine koje su potrebne za uspješnog poduzetnika. Iz toga proizlazi da mi na fakultetima i u obrazovnim institucijama pokušavamo aktivirati taj potencijal. To nisu osobine koje dolaze same od sebe, treba ih razvijati i poticati. Nedavno smo imali projekt u kojem smo poslali naše studente u škole da djeci približe poduzetništvo i ideju da samostalno naprave projekt, pokažu inicijativu i da nađu kreativno rješenje.  Poduzetništvo treba razvijati od malih nogu.

Kako biste vi objasnili što danas znači biti poduzetnik?
Ključne su dvije stvari, uočiti priliku, a kad to učinite, aktivirati se i iskoristiti je i to tako da iz toga izvučete najbolje što možete i znate. Bez toga niste poduzetnik. Ne smijete razmišljati o tome kako netko bi mogao iskoristit tu priliku, vi morate biti ti koji će je iskoristiti. Tržišta i stanje na tržištu stvaraju prilike i vi ih samo trebate naći i biti odvažni. Ipak, ne treba ići ni u krajnosti jer u poduzetništvu ne trebate biti kockari, već svaki korak promisliti i tražiti pomoć ako je potrebno. Magične formule  i recepta nema, ali hrabrost je ključna. 

Napravili smo istraživanje s našim studentima, mjerili smo njihove sposobnosti prepoznavanje prilike na vrlo standardizirani način, i zatim smo to ponovili nakon što su proveli semestar u inozemstvu. Čak 70% njih pokazalo je razvijenije sposobnosti nakon tog semestra. Kasnije smo napravili isto testiranje i s onima koji nisu proveli semestar vani i u drugom mjerenju nije bilo promjene. To je dokaz da iskustvo mijenja vašu percepciju i sposobnosti, kad vidite nešto novo, nove prilike tržišta i stvaranja novih proizvoda. Ti rezultati su posebno zanimljivi jer se danas na migracije gleda kao na nešto loše što moramo zaustaviti, a to je zapravo samo jedan od načina stvaranja boljih poduzetnika i širenja njihovih znanja. 

Na koje načine pomažete svojim studentima koji imaju stvarne i razrađene poduzetničke ideje, startupe ili proizvode?
Uz mene je cijeli tim ljudi koji pomaže takvim studentima, imamo centar koji je posvećen ranoj fazi razvoja poduzetništva. To nije inkubator, jer njih imam puno po Austriji, mi smo više za početni razvoj ideja. Podrška smo im u razvoju ideje do finalnog proizvoda, savjetujemo ih, ohrabrujemo ih da nađu tim jer je tako lakše razraditi ideju. Radimo i na projektima sa samim poduzetnicima i naše studente šaljemo njima, provedu semestar tamo i uče. 

Ulažete li vi kao fakultet u startupe?
Ne. Osobno sam protiv toga jer smatram da bismo time usporili njihov razvoj, nije na nama da investiramo u njih nego da ih naučimo kako da sami dođu do toga.

hr Sat Jan 19 2019 10:28:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .