Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b152f552af47fda158b467c/80
Foto: Pixabay

Kokice mogu biti jako zdrava grickalica? Ovisno o pripremi...

Sve se češće kokice predstavljaju kao zdrava alternativa raznim grickalicama, no jesu li uistinu zdrave? Odgovor leži u ulju na kojem se peku, dodacima koje na njih stavljamo, ali i samom zrnu

Kukuruz je cjelovita žitarica koja sadrži dosta hranjivih sastojaka poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata koji pomažu organizmu u borbi protiv raznih bolesti. Osim toga, one su i zasitne za razliku od rafiniranih žitarica, koje u procesu prerade izgube vlakna i nutrijente.

Znanstvenici čak tvrde da unos cjelovitih žitarica ima veze i s dužim životom, manje upala i nižim rizikom od srčanim bolesti, tumora, dijabetesa i pretilosti.

Kažu i da tri porcije cjelovitih žitarica na dan smanjuju BMI (indeks tjelesne težine) i salo na trbuhu. 

Mnoge znanstvenike i nutricioniste brine utjecaj GMO hrane na zdravlje, pogotovo jer ona nije još dovoljno istražena. A ako želite izbjeći GMO, na vrećici s kokicama potražite oznake koje potvrđuju da nije GMO ili da su proizvedene organskim putem.

Ulje

Kad kupujete kokice obratite pažnju na vrstu ulja na popisu sastojaka. Najbolja i najzdravija ulja su ekstra djevičansko maslinovo i avokadovo ulje. Zdrava ulja su dobra za srce, a imaju antiupalna svojstva i mononezasićene masti (MUFA), savjetuje nutricionistica, dr. Cynthia Sass, i objašnjava:

- Ulja koja imaju više omega 6 masnih kiselina spadaju među ulja koja mogu potaknuti upale, a tu spadaju suncokretovo, sojino i kukuruzno ulje. Kokice doma možete peći u mikrovalnoj bez ulja, a onda im dodati maslinovo ili avokadovo, zdravo ulje - kaže i dodaje da treba pripaziti i da same kokice ne sadrže mnogo štetnih, loših ulja.

Začini

- Razmislite i o tome što se dodaje kokicama. U kupovnim kokicama mogu iz vrećice biti dodani 'jednostavni' začini poput soli i crnog papra, ili neki konvencionalni, štetniji i neorganski mliječni sastojci poput maslaca ili sira. Slatke kokice često sadrže štetne šećere ili zaslađivače, pa prije nego navalite, provjerite što je točno u vrećici - kaže dr. Sass.

Dodaje i da, ako ih radite doma, možete biti kreativni pa dodati suho voće, orašaste plodove ili sjemenke, a možete ih jesti s umakom od kurkume ili ih samo posuti paprom, cimetom ili kakaom.

Ako kokice sami pripremate kod kuće vi kontrolirati i koliko soli i drugih začina stavljate na kokice. 

Zaključak

- Sve u svemu, kokice mogu biti zdrava grickalica, ali njihova nutritivna kvaliteta varira - kaže dr. Sass. Objasnila je i da su najzdravije one od organskog kukuruza koji nije GMO uzgojen, začinjene ili pečene na maslinovom ili avokadovim ulju i s malo himalajske soli.

Pripazite i na količinu, a preporučeno je pojesti najviše tri do tri i pol šalice odjednom. Inače, vrećica ili kartonska kutija kakva se kupi u kinima sadrži ugljikohidrata koliko i pet šnita kruha, a pune su i natrija koje su štetne za želudac, objašnjava dr. Sass, piše 24sata.hr

hr Fri May 10 2019 13:31:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2cbbc929111cf40d8b458b/80

Krenulo glazbeno putovanje po hrvatskim otocima s najvećim jedrenjakom na svijetu

Swedish House Mafia, Carl Cox i Cheat Codes zatvorili program u Splitu

Splitski dio festivala proteklih dana nisu propustile posjetiti ni brojne poznate osobe poput Vanne koja je došla u društvu supruga Andre i kćeri Jane, Ive Radić, Anamarije Asanović, Ivana Tandarića iz ELFSA, Petra Graše, Luke Nižetića, Damira Kedže, Ivana Pažanina, Domenice, Hane i Ivana Huljića, Jole, Radovana Stošića, modela Lune Valas, Paule Puškaš, Patrika Cvetka i Drage Pezića. U sjajnoj su atmosferi uživali i predstavnici vlasti te turističkog sektora; ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, državni tajnik Tonči Glavina, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktorica TZ grada Zagreba Martina Bienenfeld te Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.


Ovaj festivalski gigant nastoji sačuvati i povezati sve ono što Split čini Splitom te posjetiteljima iz svih krajeva svijeta ispričati jedinstvenu priču o gradu, Hrvatima i Hrvatskoj. Jedan od simbola Splita svakako je tvrtka Brodosplit te brodogradilište čiji su se kranovi bili dijelom industrijske scenografije na pozornici RESISTANCE. Splitska tvrtka upravo je završila izgradnju impozantnog jedrenjaka imena Flying Clipper, koji je danas ugostio predstavnike festivala ULTRA Europe i čime je na znakovit način započela DESTINATION ULTRA – glazbeno putovanje po hrvatskim otocima, Braču, Hvaru i Visu. 

Riječ je o najvećem jedrenjaku na svijetu koji će ući i u knjigu Guinnessovih rekorda, a ima 150 luksuznih kabina te može ugostiti 300 putnika i 150 članova posade. “Naše ćemo prijatelje iz ULTRE prevesti iz Splita za Hvar, kako bi na neki način spojili ova dva velika projekta zajedno. 

Riječ je o brodu dugom 162 metra, a ovo je posljednja tehnička proba prije kretanja u komercijalnu plovidbu. Tijekom ljetnih mjeseci zadržavat će se pretežito na Mediteranu dok će za vrijeme zimskih mjeseci ploviti Karibima“ – izjavio je Radovan Načinović, direktor projekta novogradnje 483 iz Brodosplita.

Prva stanica na popisu destinacijskog programa je otok Brač, točnije 585 Club na Bolu gdje će zasvirati Vanillaz i Cheat Codes, glazbeni trojac iz Los Angelesa koje je nastupio i sinoć na glavnoj pozornici.

“Bilo je doista nevjerojatno! Uvijek je poseban osjećaj svirati pred toliko ljudi, a energija koja se desi na festivalima je teško opisiva. Večeras na Braču će biti puno intimnije ali jednako dobro i zabavno. Jako volim Hrvatsku i bio sam ovdje više od sedam puta. Uspio sam vidjeti dosta obale, a posebno mi se sviđaju otoci“ – izjavio je Trevor Dahl.

ULTRA Beach je na rasporedu sutra, a na pozornici ispred atraktivnih kaskadnih bazena hotela Amfora Grand Beach Resort, zasvirat će trenutno najvrući i tek svijetu obznanjeni dvojac Europa – projekt iza kojeg stoje velikani Martin Solveig i Jax Jones. Drugo ime na popisu je britanski duo Sigma, a zabava će se nastaviti u Carpe Diem Beach Clubu uz program RESISTANCE i Dubfire, Techansia i Carlo Lio, koji će nastupiti pod imenom SCI + TECH. stanica ovogodišnjeg ultimativnog iskustva je RESISTANCE Vis Closing Party, koje je rezervirano za 17. srpnja, a održat će se, već tradicionalno, u bajkovitoj tvrđavi Fortica.

Ovo posebno druženje uz zalazak sunca i pogled na Jadransko more, za samo dvije tisuće posjetitelja obilježit će britanska house i dance zvijezda Nic Fanciulli i Art Department.
hr Mon Jul 15 2019 19:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d2c8acb29111c14088b4635/80
Foto: Zvonimir Barišin

FOTO Ultra Europe oduševio 150 tisuća partijanera

Na festivalu je sudjelovalo 150.000 posjetitelja koji su uživali u službenom pivu festivala - Heinekenu

Završio je još jedan, sedmi po redu,  ULTRA Europe festival u Splitu koji je nadmašio sva očekivanja. Jedan od najpopularnijih i najvećih ljetnih festivala ponovno je oduševio brojne posjetitelje koji su osim u odličnoj glazbi uživali i u službenom pivu festivala – Heinekenu. Suradnja između Heinekena, najinternacionalnijeg premium piva na svijetu i ULTRA Europe festivala traje već sedmu godinu zaredom jer Heineken sa svojim odraslim potrošačima dijeli strast prema glazbi i zabavi. A pivo je bilo jedan od razloga što se sve šarenilo i svijetlilo prošlog vikenda u Splitu. 

Podršku Ultri dao je i Desperados, pivo začinjeno tekilom, koje oslobađa divlju stranu zabave. Desperados se pobrinuo za najluđe fotografije s festivala - sa šarenim, fluorescentnim uzorcima kojima su posjetitelji ukrašavali tijela. 

Preko 150.000 posjetitelja iz više od 140 zemalja svijeta u tri dana festivala uživalo je u glazbi nekih od najboljih svjetskih DJ-a kao što su Swedish House Mafia, Above & Beyond, Afrojack, Armin van Buuren, Carl Cox, David Guetta i brojni drugi. 

Kao dio Heinekenove globalne kampanje Live Your Music, ULTRA Europe iz godine u godinu  okuplja najjača imena svjetske glazbene scene i događaj je za koji se uvijek traži karta više.  A da pivo i zabava odlično idu zajedno uvjerili su se i dobitnici ulaznica za festival putem Heinekenovog nagradnog natječaja, koji su uz ulaznice nagrađeni i druženjem u backstageu s poznatim hrvatsko- slovenskim DJ duom Vanillaz.

Ovogodišnju ULTRU nisu propustili ni Petar Grašo, Domenica Žuvela, Hana Huljić i poznati slovenski chef Tomaž Kavčić koji su se dugo u noć zabavljali u Heinekenovom VIP-u. 


hr Mon Jul 15 2019 16:17:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b67f693cb557a25498b4b4a/80
Foto: Pixabay

Trik koji odmah pali: Što napraviti kad se "smrzne mozak" od sladoleda?

Srećom, ima lijeka za suludu bol nakon što zagrizemo u nešto hladno. Iako osjećaj da će nam glava eksplodirati ne traje dugo, nema smisla da se mučimo i sekundu više...

Kratkotrajna, ali snažna glavobolja mračna je strana guštanja u omiljenoj ljetnoj poslastici ili ledenim pićima, no, srećom, postoji način na koji možete smanjiti agoniju.

Znanstveno objašnjenje je neuralgija, odnosno bol živca koja se javlja kod podražaja ili upale. Snažna bol u glavi odgovor je na ledenu temperaturu koja se širi nepcem. Kako bi se očuvala temperatura tijela, krvne žile nepca se stišću, a nakon što se ponovno vrate u normalu, signal koji osjećamo kao snažnu bol putuje živcem do mozga.

Glavobolja koju izaziva ledena hrana ne traje dulje od pet minuta, ali može se činiti da traje vječno. Kako biste si pomogli, potrebno je zagrijati nepce. Ako imate u blizini toplo piće, popijte ga, no pomoći će i to da na nepce naslonite palac, kojim ćete ga utopliti.

Da se bol ne bi pojavljivala, često je potrebno strpljenje. Pričekajte da se sladoled rastopi u ustima prije nego što ga progutate, a jednako vrijedi i za ledena pića – usporite, piše punkufer.hr

hr Mon Jul 15 2019 14:58:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb4947629111cec4a8b4592/80
Foto: PIXABAY

Bakterije u crijevima mogle bi biti 'krivac' za kronični umor

Glavni uzrok kroničnog umora i iscrpljenosti mogao bi biti u crijevima, točnije u vašem izmetu, a ne toliko u 'glavi', pokazuju rezultati nove studije objavljene u zborniku stručnih radova Microbiome.

Naime, sve je više ljudi u svijetu koji se javljaju liječniku zbog kronične iscrpljenosti i umora, za koje liječnici do sada nisu otkrili glavni uzrok, pa se povezuju s nizom problema, među kojima su anemija, problem s nadbubrežnom žlijezdom ili štitnjačom, kronična neispavanost ili činjenica da je čovjek preopterećen obavezama, piše 24sata.

No, istraživači iz Sveučilišta Cornell krenuli su odozdo, odnosno od istraživanja stolice ljudi koji su se javili sa simptomima kroničnog umora, koji uključuje povremene depresije, bolove u zglobovima, prekomjernu pospanost, zaboravljivost, slabost i umor koji značajno utječu na sposobnost da se nose sa svakodnevnim obavezama te utvrdili da se kod 80 posto njih može utvrditi drugačiji profil crijevnih bakterija u odnosu na bakterije prisutne u crijevima ljudi koji se ne žale na te probleme.

Uz markere u stolici, istraživali su i krv sudionika ispitivanja.

"Naš rad pokazuje da mikrobiom crijevnih bakterija u bolesnika sa sindromom kroničnog umora nije normalan, što može dovesti do gastrointestinalnih i upalnih simptoma kod ljudi koji boluju od tog sindroma", kaže dr. Maureen Hanson, profesorica molekularne biologije i genetike na Cornellu koja je vodila istraživanje

Time se, kaže, dokazuje da je riječ o sindromu koji je vrlo stvarna, biološki uzrokovana bolest, a ne samo izgovor da se ostane u krevetu.

Kod ljudi s tim sindromom zabilježena je veća količina loših bakterija u crijevima te manje onih koje djeluju protuupalno, zbog čega su podložniji upalama ili slaboj probavi, što dovodi do pada imuniteta. Istodobno, kod njih su pronađeni i neki upalni markeri u krvi koji ukazuju na to da je riječ o ljudima koji imaju propusnija crijeva, zbog čega bakterije lakše dospijevaju u krvotok.

To dovodi do toga da loše bakterije istiskuju one dobre, zbog čega se javlja i reakcija imunološkog sustava, što dovodi do iscrpljenosti i drugih simptoma.

Rješenje je relativno jednostavno, sugerira se u rezultatima studije, iako znanstvenici priznaju da tek treba utvrditi kako djeluje: pojačanim unosom zdravih bakterija kroz hranu ili probiotičke dodatke možemo podići razinu energije, ističe se u zaključku. Među preporukama je i ona da barem jedan obrok u danu sadrži kefir,, ili neki dodatak s probioticima.

hr Mon Jul 15 2019 14:19:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .