Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/584121691eea8fe7108b456b/80
Foto: Rade Popadić

Potpisan ugovor o javnoj nabavi ICT rješenja za pametno ulično parkiranje vrijedan 2,9 milijuna kuna

U svečanom amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Splitu danas je potpisan ugovor između Split Parkinga, tvrtke Ericsson Nikola Tesla i tvrtke Profico te će za šest mjeseci splitski gradski parking dobiti ICT rješenje za pametno parkiranje.

Posao je vrijedan gotovo 2,9 milijuna kuna, a riječ je o prvom cjelovitom rješenju za pametno parkiranje u Hrvatskoj i predstavlja jedan od koraka prema pametnom gradu u području mobilnosti. Na 43 lokacije uličnih parkirališta s ukupno 1.360 parkirnih mjesta bit će instalirani bežični senzori, koji će bežičnom mrežom releja i kolektora podataka biti povezani na centralni sustav. Na centralni sustav će biti povezana i postojeća izvanulična parkirališta pod upravom Split parkinga. Korisnici će, u realnom vremenu na Google maps karti, moći vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta, gdje su parkirna mjesta za invalide te će imati i mogućnost navigacije, plaćanja i anonimne prijave nepropisnog parkiranja, odnosno blokiranja pristupa parkirnom mjestu. Na administratorskom sučelju sustava, Split parking će imati mogućnost nadzora i upravljanja sustavom u realnom vremenu.

Marko Bartulić, direktor Split Parkinga, istaknuo je koliki je značaj ovog rješenja za grad Split i njegove građane.

- Prvi cilj je da se zaštite građani. Lakše će se pronalaziti parking mjesto, smanjit će se gužve, smanjit će se emisija C02, platiti parking bit će jednostavnije, bit će moguće prijaviti nepropisno parkiranje i još praktičnih rješenja. Ukratko, cilj je učiniti grad urednijim i komunalno sređenijim.  Uspostavlja se i nadzorni centar koji će raditi 24 h dnevno koji će pomoći u upravljanju, a dobivat ćemo puno podataka za daljnju analizu prometa u mirovanju i rješavanje problema koje, u konačnici, možemo prezentirati vijećnicima - istaknuo je Bartulić i dodao podatak da je iskoristivost splitskih parkinga u vremenu naplate tek 80 posto, da je registrirano 92.000 vozila i da je pod naplatom 7000 parkirnih mjesta.

Mateo Perak, direktor splitske softverske tvrtke Profico izrazio je zadovoljstvo što su dio projekta.

- Za nas je ovo novo iskustvo, ali i korak naprijed jer smo iz privatnog globalnog sektora došli do lokalnog komunalnog poduzeća, no nekad je i to put. Nekad je teže kod kuće uvjeriti ljude da ste dobri, a ovo je prvi projekt kojeg radimo za domaćeg klijenta. Aplikacija će biti dostupna na svim mobilnim platformama i integrirat će se u pet-šest postojećih sustava Split parkinga te će se cijeli njihov sustav dignuti na jedan novi nivo - istaknuo je Mateo Perak.

 

Mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, kazala je kako vjeruje kako je ovo tek početak puta digitalizacije za grad Split. 

- Rješenje koje ćemo implementirati slijedi Ericssonovu viziju umreženog društva u kojoj će sve što donosi korist poslovanju ili društvu općenito, biti umreženo. Riječ je o jednom od inovativnih rješenja za nisko-ugljično gospodarstvo, a na samom smo početku puta i u raznim segmentima života gradova ima prostora za mnoga druga pametna rješenja. Drago mi je da je Split krenuo ovim putem i vjerujem da će vrlo brzo građani Splita i gradska uprava osjetiti koristi ovog rješenja. Mislim da je ovo početak jedne lijepe priče i nastavka digitalne transformacije Splita u punom obimu.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara opisao je ovaj projekt kao početak 'smart city' ere u Splitu.

- Ovo je jedan mali korak za našu komunalnu tvrtku, ali veliki korak za Split. Ovime počinjemo s projektom 'smart cityja'. Od ukupno 35 vijećnika, ovdje su dvojica te samo dvojica komunalnih direktora, ali drago mi je da su ovdje predstavnici medija i da ih zanima budućnost grada. Da prenesu svima onima koji nisu vjerovali da idemo prema pametnome gradu. Ovo je pravi put gdje imamo uspješno komunalno poduzeće, veliku svjetsku tvrtku i splitski start-up, a to se sve odvija na Splitskom sveučilištu koje je nedavno preteklo zagrebačko. Čestitam svima koji su sudjelovali na ovom projektu i što su ušli u posao koji je problem u našem gradu, možda i najveći - istaknuo je Gradonačelnik.

hr Fri Sep 29 2017 18:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533402f7179942b91c7b23f8/80

Sutkinja odbila primiti prijatelje i obitelj Cesarea, ovrha zakazana za sutra

Cesare je završio u bolnici, a sutkinji su htjeli predati i potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi se ovrha odgodila
Ispred zgrade Općinskog suda danas su se okupili prijatelji i rodbina devetogodišnjeg Cesarea Avenatija kako bi predali peticiju s 10.000 potpisa što bi značilo odgodu ovrhe koja je zakazana sutra u 9 sati na Pujankama. 

Predsjednica općinskog suda, Marina Boko odbila ih je primiti. 

Cesareova teta, Vanja Kuluz izjavila je kako je sutkinja poručila da dođu u srijedu zajedno s odvjetnikom. 

-Događa se ono na što psihijatar upćuje već dvije godine. Psihijatar koji prati dijete već je izjavio nebrojno puta da će ova ovrha dijetetu prouzročiti traume, kazala je Vanja Kuluz.  

Anđela Šuštić, obiteljska prijateljica kazala je kako su tražili razgovor sa sutkinjom kako bi joj predali dokumente koje imaju i koji su više nego dovoljni da se ovrha odgodi, no ona ih je odbila. 

Vanja Kuluz pozvala je sve da ljude da se pridruže na prosvjedu sutra u blizini njihove zgrade na Pujankama. 

Cesare bi trebao biti oduzet majci i odveden ocu u Italiju, no završio je u bolnici pa se još ne zna cjelokupni ishod ovrhe. 
hr Mon Jun 18 2018 12:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532f69681799424f067b24bf/80

Izlaznost na kotarskim izborima 11,5 posto

Manja je za dva posto u odnosu na kotarske izbore prije četiri godine
U Split su jučer održani kotarski i mjesni izbori. Od ukupno 17,5 tisuća upisanih birača ove godine izašlo je 11,5 posto građana. Prije četiri godine izašlo je 13, 5 posto građana. 

Najviše mandata je osvojio HDZ, a na Pujankama će se ponoviti izbori 24. lipnja. 

Izborno povjerenstvo ustanovilo je  da je broj glasačkih listića na tom mjestu za 5 komada veći od broja birača koji su glasovali.

HDZ u gradskom vijeću za sada ima 120 vijećnika, SDP sa svojim koalicijskim partnerima ima 41 vijećnički mandat. Most je osvojio 14 vijećnika, Pametno 11 vijećnika, HNS 3 vijećnika, a po dva vijećnika imaju 
 HSP, HSLS, HSS i HSU. 
hr Mon Jun 18 2018 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad716282af47f217f8b477a/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika": Policija u lovu na neodgovorne vozače

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U utorak,19. lipnja 2018. od 16 do 20 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.

hr Mon Jun 18 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2762b32af47f783c8b4584/80
Foto: MMPI

Prekinuto je tegljenje: Na turskom brodu pojavilo se novo puknuće

Turski teretni brod Haksa ipak nije dotegljen u ponedjeljak ujutro u Trogir, već "zapeo" 12 nautičkih milja dalje, kod otoka Drvenika zbog nove pukotine

Tegljenje Hakse je prekinuto oko 1 sat u noći na ponedjeljak jer je u brod ponovo počela prodirati voda, potvrđeno je Dnvniku Nove TV u splitskoj Lučkoj kapetaniji. 

Prema trenutnim informacijama, more ne prodire u brod na mjestu jučerašnjeg puknuća, već se radi o novom puknuću. 

Ronioc je tijekom jutra obavio pregled broda kako bi se ustanovilo gdje se pukotina točno nalazi i na koji će se način sanirati. U tijeku je i ispumpavanje mora iz strojarnice, no u Lučkoj kapetaniji tvrde da onečišćenja mora nema. 

Nakon što se pokrpa nova pukotina turski brod će biti otegljen do Trogira, za što će im s ove pozicije trebati još nekih četiri ili pet sati. Kada će se to dogoditi još uvijek nitko ne zna. 

Na Haksi više nema nikoga, a kapeta i četvero članova posade koji su posljednji ostali na brodu, s njega su evakuirani i trenutno su na sigurnom, kažu u Kapetaniji. - piše Dnevnik

hr Mon Jun 18 2018 09:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .