Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5ad3010e4938989e8b45c0/80
Foto: PIXABAY

Što napraviti kada osjećate da dijete prelazi postavljene granice?

Roditeljstvo je avantura koja sa sobom nosi čitav niz upitnika iznad glave. To itekako znaju na ''Hrabrom telefon'' gdje se u radu s roditeljima i djecom susreću s različitim roditeljskim pitanjima i stavovima prema odgoju djece.

Neke teme teže su od drugih, a jedna koja je roditeljima teška često je i ljutnja na djecu jer osjećaju da njihova djeca prelaze neke postavljene granice ili se ne ponašaju onako kako oni očekuju da bi se trebali ponašati. 

Upravo o ovoj temi razgovarali smo s psihologinjama na Hrabrom telefonu Mirnom Čagalj Farkas i Sarom Lulić.

Kako su objasnile, najčešća razvojna faza u kojoj nastaju teškoće u komunikaciji između roditelja i djeteta je period adolescencije u kojem roditelji ponekad promjene koje se događaju njihovom djetetu tumače kao nepoštivanje ili 'bezobrazno' ponašanje.

No, važno je, kažu, spomenuti kako 'djeca tijekom svih, i različitih razvojnih faza, od rane dobi svladavaju i odgovaraju na neke razvojne zadatke koji su povezani s njihovim tjelesnim, kognitivnim, ali i onim socio-emocionalnim svijetom.

Tako, objašnjavaju, svaka životna faza djeteta donosi neka nova pitanja za njih u kojoj okolina djeteta, a posebice roditelji imaju izuzetno važnu ulogu jer djeca svakodnevno, i u svakoj razvojnoj fazi šalju neke važne poruke, i ukazuju na brojne potrebe koje imaju. 

Međutim, neslaganje između djece i odraslih se najčešće događa upravo u izražavanju tih poruka. 

Naime, objašnjavaju psihologinje, odrasli najčešće očekuju da djeca jasno i otvoreno komuniciraju svoje potrebe, da razumiju sve odrasle želje i potrebe, ne protive se i nepokolebljivo ih slušaju, odnosno, očekuju od njih da se ponašaju kao odrasle osobe.

No, kada roditelji na taj način interpretiraju ponašanje djeteta, postavlja se pitanje odgovornosti.

Kako dalje objašnjavaju stručnjakinje, s jedne strane, važno je da roditelji poštuju autonomiju djeteta, no s druge strane, roditelji ne mogu na djecu prebacivati odgovornost za njihov odnos. 

Kada primijete neke teškoće u komunikaciji s djecom, na roditeljima je odgovornost preuzimanja inicijative i razgovora o tim teškoćama.

Uz to, važno je imati u svijesti da bilo koje odgojno pitanje, odnosno roditeljski odgojni postupak u osnovi ovisi o odnosu roditelja i djeteta, a taj odnos bi trebao težiti ravnopravnosti, međusobnom davanju i primanju te otvorenoj komunikaciji, kažu.

RAZVOJ DJETETA

Govoreći o razvoju djece, psihologinje su naglasile kako je bitno spomenuti da je on individualan za svako dijete zbog čega se ne može generalizirati ponašanje različite djece i imati ideju na koji način će dijete svladati određenu razvoju fazu.

Imajući tu informaciju na umu, proširujemo mogućnost da ćemo kvalitetnije odgovoriti na zahtjeve određene razvojne faze, ili potrebe našeg djeteta', objašnjavaju i nastavljaju: 

Puno je faktora koji utječu na to kako se netko ponaša u određenom trenutku. Nešto od toga može biti odraz razvojne faze, međutim možemo govoriti i o temperamentu, situacijskim faktorima, ali i kvaliteti odnosa. 

Roditelji svojim ponašanjem svakodnevno utječu na to kako se im se djeca osjećaju, kakvu sliku svijeta stvaraju, kakav pogled imaju na sebe, na okolinu, razvijaju perspektivu o odnosima i slično, ne samo u određenim razvojnim fazama. 

Podržavanjem, pružanjem potpore, zaštićivanjem, razumijevanjem i pružanjem pozitivnog primjera svome djetetu pomažete da savlada svaku, ne bismo rekli razvojnu, već 
svaku životnu fazu.

VAŽNOST ODGOVORNOSTI ODRASLIH

Roditeljski odnos s djetetom predstavlja, kažu, temelj svih budućih odnosa te je iz tog razloga važno odraslima ukazivati na odgovornost koju imaju u odnosu s djetetom, te važnost preuzimanja iste.

I na kraju dotaknuli smo se načina na koji bi se roditelji u ovakvim situacijama trebali ponašati. Evo što kažu psihologinje: 

Ponekad roditelji na takvo ponašanje djeteta reagiraju vlastitom frustracijom i ljutnjomjer vjeruju da dijete 'to njima radi namjerno'. 

O takvim idejama važno je u miru dobro razmisliti, zapitati se što se djetetu trenutno događa, kako se ono osjeća i zna li se uopće na drugačiji način nositi s neugodnim emocijama koje možda proživljava. 

I djeca i roditelji imaju pravo osjećati ljutnju i frustriranost, ali roditelji imaju odgovornost za način na koji će izraziti te osjećaje i kakvom će izražavanju osjećaja podučiti svoju djecu. 

Također, važno je takav pristup ne zamijeniti s idejom da onda kao roditelj ne trebate postavljati granice i obiteljska pravila te se pridržavati istih u njihovom provođenju. 

Roditelj i dijete ne mogu imati ravnopravan odnos te je važno da te uloge budu jasne odvojive
, kažu psihologinje i naglašavaju korak koji nikad neće izgubiti na snazi, a često ga podcjenjujemo. Radi se o – razgovoru. 

Preuzmite inicijativu te kroz razgovor pružite svome djetetu prostor da vam se otvori i podijeli s vama brige koje ga muče.

Ignoriranje djeteta nikada nije dobra opcija jer u tom trenutku ne odgovarate na njegove potrebe već ga na neki način odbacujete i šaljete mu poruku da niste zainteresirani za to kako se osjeća, objasnile su.

ŠTO KADA NEMATE IDEJU KAKO DALJE?

Neke savjete o tome kako se snaći u trenutcima u kojima se dijete ponaša neprihvatljivo, objavio je i Hrabri telefon u svom priručniku "Kako biti bolji roditelj". 

Jedna od tema koje su se dotaknuli u priručniku je i postavljanje granica. Objašnjavaju tako da se radi o procesu koji zahtijeva puno strpljenja, truda i vremena.

Granice usmjerite na pozitivan ishod djetetove suradnje, da bude obećanje i/ili nagrada, a ne prijetnja, navode, između ostalog, u priručniku.

Rečenica koju ćete uputiti djetetu neka glasi:

"Možeš gledati seriju nakon što pospremiš sobu", a ne

"Nećeš gledati seriju ako ne pospremiš sobu".

Kada su u pitanju pravila, važno je da ona djetetu budu razumljiva i objašnjena u skladu s djetetovom dobi. Djetetu, navodi se u priručniku, ne namećite više pravila nego je potrebno da bi ih moglo poštvati i da se ne bi obeshrabrilo.

Pravila ponašanja nešto su što biste trebali pokušati osmisliti zajedničkim snagama, a kada izričete pravila koristite se pozitivnim riječima. I na taj način možete jasno dati do znanja što želite.

Naprimjer - pozitivno izrečeno pravilo glasi

"Molim te, nakon škole dođi odmah kući", a opcija koju ne biste trebali koristiti je

"Nemoj se poslije škole zadržavati na ulici".

A u slučaju da se u nekom trenutku osjetite izgubljeno, nemate ideju što dalje ili ste previše zabrinuti za svoje dijete, nemojte čekati nego se obratite stručnjacima mentalnog zdravlja i svoja promišljanja podijelite s njima.

Za vas je tu i "Hrabri telefon za mame i tate" – svaki radni dan se na besplatni broj 0800 0800 možete obratiti savjetovateljima koji su tu za sve vaše roditeljske brige, piše Zadovoljna.hr

hr Wed Feb 06 2019 13:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbcbca229111cf2528b466f/80

Jeste li danas pretjerali s hranom? Evo spasa

Šalica čaja od mente ili komorača poboljšat će probavljanje hrane, kamilica i đumbir umirit će uznemireni želudac, a zeleni čaj ubrzat će metabolizam i 'isprati' toksine...

Biljni čajevi ubrzavaju ubrzavaju metabolizam i poboljšavaju probavu, zato je šalica čaja idealna za oporavak nakon teške blagdanske hrane. Podižu i energiju pa ćete se osjećati manje 'tromo'.

Pričekajte da se čaj manje ohladi prije ispijanja jer vrući napici nisu preporučljivi za želudac. Najbolje ih je piti mlake jer ih organizam tako najbrže upije.

Menta

Čaj od mente osvježava organizam i poboljšava probavu jer pomaže hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva. Ublažava želučane tegobe, grčeve, vjetrove i zatvor, a odličan je i protiv nadutosti. 

Kamilica

S razlogom je omiljena biljka od davnina za ljude s probavnim smetnjama. Čaj od kamilice umiruje probavni sustav, ublažava nadutost i žgaravicu. Pomaže protiv upala, grčeva i bolova. 

Đumbir

Ima protuupalna svojstva i ublažava mučnine. Pospješuje rad probave, jača imunitet i pomaže u detoksikaciji jetre. Čaj od đumbira također je odličan saveznik i za borbu protiv nadutosti te za reguliranje spore probave.

Komorač

Pospješuje probavu pa će vam olakšati neugodan osjećaj nakon prejedanja. Njegova eterična ulja blagotvorno djeluju na želudac i crijeva. Čaj od komorača koristi se za ublažavanje nadutosti i želučanih grčeva. 

Zeleni čaj

Odličan je za detoksikaciju zahvaljujući obilju antioksidansa, a uz to daje energiju i razbuđuje organizam. Ubrzat će metabolizam i pospješiti probavljanje hrane, a uz to učinkovito topi i masne naslage, piše 24sata

hr Sun Apr 21 2019 20:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc97e129111cc5558b4572/80
Foto: ljiljan.com.hr

Bijeli ljiljan: Cvijet koji ima posebno značenje za vrijeme Uskrsa

Uz pisanice, maslinove i palmine grančice, križ, beskvasni kruh i vino, zvona, janjad te zečeve i piliće, jedan od simbola Uskrsa je i cvijet – i to Marijin ili bijeli ljiljan.

Ljiljan pripada rodu ukrasnih biljaka, a može se naći diljem Sjeverne Amerike, Europe i Azije. Jedan od mnogima najdražih, posebno kada je u pitanju vrijeme Uskrsa, je Gospin, Madonin ili Marijin ljiljan, podrijetlom iz Libanona i Izraela.

U botanici je poznat već više od tri tisuće godina, a svojim mirisnim, ljevkastim cvjetovima sastavljenima od šest bijelih latica neopisivo privlači pažnju. Nježnost i nevinost već su tisućljećima njegovi neprikosnoveni elementi.

Postoji i verzija koja bijeli ljiljan smješta u samu Bibliju. Naime, kako stoji u retcima Biblije, bijeli ili uskrsni ljiljan niknuo je u Getsemanskom vrtu u Jeruzalemu na obroncima Maslinske gore, mjestu na kojem je Juda izdao Isusa. 

To je bilo mjesto na kojem je, prema evanđeljima, često molio sa svojim učenicima, pa tako i te posljednje noći svog života. Iako je svoje učenike molio da ostanu budni, oni su zaspali, a Isus je ostao jedini budan, i to u velikoj boli znajući što ga čeka. Biblija kaže da je molio u smrtnom znoju i da su upravo te kapljice znoja, ali i suza, pale na tlo. Točno na tom mjestu niknuli su bijeli ljijani.

Tako je bijeli ljiljan postao simbol čistoće, simbol Isusove majke Blažene Djevice Marije te se često može vidjeti i na slikama biblijske tematike.

Vrlo su često slikari posezali za elementom bijelog ljiljana kada bi prikazivali Bogorodicu u bilo kojem kontekstu, pažljivo analizirajući čitav cvijet. Pritom su latice, kako je već navedeno, simbolizirale čistoću, a žuti prašnici Marijinu zlatnu dušu.

Baš kao i Isusova smrt, i njezina je obilježena ljiljanima. Naime, kada su ljudi posjetili Marijin grob tri dana nakon što je bila pokopana, na njemu su pronađeni veličanstveni bijeli ljiljani.

Danas je bijeli ljiljan čest stanovnik naših domova, a da bi uspio, potrebno mu je dobro osvjetljeno mjesto u rahlom i propusnom tlu, no zaštićeno od jakog podnevnog sunca. Možete ga zasaditi i sami kao lukovicu u kasno ljeto ili ranu jesen.

Svoje će najljepše ruho pokazati tijekom ljetnih mjeseci, a do tada u njemu možete uživati odlaskom u najbližu cvjećarnicu te svome uskrsnom stolu dodati još jednu simboličnu dekoraciju., piše zadovoljna.hr

hr Sun Apr 21 2019 18:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc8a4629111cf2528b4658/80
Foto: screenshot Youtube

Čudo u Fatimi: Priča o troje djece kojima se ukazala Gospa

Gospa Fatimska obilježava se 13. svibnja kada se djeci ukazala Gospa, a prvi put bilo je to davne 1917.godine
Fatima je jedno od najvažnijih Marijanskih svetišta na svijetu koje godišnje posjeti veliki broj vjernika koji poštuju Gospu Fatimsku.

Ime Fatima potječe iz legende kada po kojoj je Fátima, lijepa kćer maurskog kneza, u 12. stoljeću iz ljubavi prema kršćanskom vitezu prešla na kršćanstvo i provela u njemu ostatak života.

Priča o ukazanju Gospe 
u Cova da Iriji u portugalskoj Fatimi dogodilo se 1917.godine troje djece:  Lucija (Lucia de Jesus dos Santos), bl. Franjo (Francisco Marto) i bl. Jacinta (Jacinta Marto). 

Prije nego im se Gospa ukazala, troje malih pastira imali su četiri viđenja i susreta s Anđelom čuvarom (Anđelom Portugala) o čemu je u svojim memoarima pisala Lucija - vidjelica koja je najduže poživjela. 

Bila je nedjela 13. svibnja kada se Luciji, Franji i Jacinti ukazala Gospa i zamolila ih je da dolaze svakog 13. u mjesecu sve do listopada. 

Lucija je u svojim memoarima opisala susret s Gospom:

Bila je to jedna Gospođa potpuno odjevena u bijelo, sjajnija od sunca, oko koje se širilo svjetlo sjajnije i blistavije od onog koje isijava kristalna posuda puna čiste vode obasjana zlatnim zrakama sunca. Na desnoj ruci visjela joj je krunica.

Gospa je u razgovoru s Lucijom poručila djeci da se ne boje te nadodala da mole krunicu svaki dan kako bi bio mir u svijetu, a rat što prije završio. 

Na drugom susretu Jaciniti i Franji rekla je kako će ih brzo pozvati k sebi. U svim ukazanjima govorila im je koliko je molitva važna i da mole za mir u svijetu.

Presudan događaj bio je 13. srpnja kada su djeca imala viđenje pakla te ih je upozorila kako će doći do još goreg ratnog stanja nastavili se vrijeđanje Boga. Toga dana Gospa je djecu naučila molitvu koja se i danas moli poslije svake desetine krunice. 

Gospa se posljednji put ukazala 13. listopada.

Jacinta Marto imala je desetak godina kada joj se Gospa ukazala. 
Ona je vidjela i čula Gospu, ali nije s njom razgovarala,  Jacinta je imala još nekoliko ukazanja osim tih. Bila je prilično pametna, poticala je druge ljude na obraćenje Bogu i na molitvu, pogotovo za svećenike, redovnike i državnike. 

Papa Ivan Pavao II. proglasio je nju i njenog brata Francisca, blaženima, 13. svibnja 2000. godine.

Francisco (Franjo) Marto, Jacintin brat, samo je vidio Mariju. Imao je posebne vizije, a prije nego što je umro ima je viziju - vidio je  lijepo svijetlo kraj prozora, lice mu je obasjao anđeoski osmijeh. Umro je u 11-oj godini života, blago i mirno. 

Lucija Dos Santos, Jacintina i Franjina rođakinja, imala je 10 godina kada joj se Gospa ukazala. Razgovarala je s njom više puta tijekom ukazanja, a cijeli život posvetila je Bogu. Postala je portugalska redovnica, karmelićanka. O ukazanjima pisala je u svojim memoarima, a umrla je 2005. godine. 
hr Sun Apr 21 2019 17:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc73fa29111ca1558b4568/80
Foto: Pixabay

Mladi luk: Česti zdravstveni problemi koje zeleni dio rješava za tren

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka

Alternativna medicina mladi luk smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.

Osim što pomaže kod prehlade i snižavanja visokog krvnog tlaka, mladi luk ima protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka.

1. Upala grla

Izrežite stručak zelenog dijela na komadiće, dodajte mu malo naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje.

2. Natečene noge

Stručak zelenog dijela mladog luka kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Tom pastom namažite natečene dijelove nogu.

3. Odčepljivanje nosa

Zgnječite malo zelenog dijela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate ili dvije blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti dišne kanale. - piše Zadovoljna

hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .