Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59ccff44b9e03e23718b4577/80

Otvorena izložba Gorana Jovića ˝Iz dalekih svjetova˝

Prekrasne i inspirativne slike iz Afrike koje je svakako vrijedno pogledati..
Afrika je kontinent prepun tradicije, različitih kultura, plemena i običaja koji su za suvremeni svijet nešto potpuno drugačije i novo. Ovih dana u etnografskom muzeju bit će prikazana izložba fotografija Gorana Jovića, ˝Iz dalekih svjetova˝, točnije Afrika iz njegovog objektiva. 

Goran Jović, rođen je u Imotskom, a po struci je profesor tjelesne kulture u srednjoj školi, ali više od toga fotograf i istraživač. Fotografijom se počeo baviti 2009. godine, a dokumentarna fotografija oduvijek je bila njegova strast. Putovao je u razne dijelove svijeta gdje je bilježio neobične običaje i svakodnevicu. Već dugo sudjeluje u humanitarnim akcijama kako bi pomogao djeci Afrike, ali i na taj način dobiva inspiraciju i životno zadovoljstvo onim što radi. 

Promatrajući izložbu u prvom se redu nameću portretne fotografije u crno bijeloj tehnici. 

Goran kaže da ga često pitaju zašto je odabrao Afriku, a on kaže da ga je ona privukla zbog svoje fotogeničnosti. Kaže da su afrički narodi nevjerojatni, a za fotografe posebno. Afrika ga je dijelom promijenila i vratila  ono što mu je moderni život oduzeo. Suvremeni svijet pogubio se u jednostavnosti življenja.

Izložba je podijeljena u dva dijela: Portreti  i svakodnevica,a  za svaki ima drugačiji pristup. U portrete unosi sebe i kaže kako su portreti dobri dijelom i on i osoba iza objektiva. U fotografiji koja prikazuje svakodnevicu nastoji nestati kako bi vjerodostojno prikazao što oni rade, ali za to morate provesti određeno vrijeme s njima, kaže Goran. 

Porazgovarali smo s Goranom..

Ukratko nam predstavite izložbu..
- Izložba je jedna cjelina koja zapravo nema kraja. Želim nastaviti ovu tematiku iz Afrike još dugi niz godina i ponovno posjetiti ova ista plemena jer uvijek dobiješ nešto novo od njih,ali uz to i istražiti ostalo.

Što je to što vas neprestano vuče u Afriku? Što je inspirativno u njoj?
Njihove priče i način života je ono što je inspirativno za mene. Ta jednostavno življenja koju smo mi izgubili u modernom svijetu. Sve je prebrzo, preopterećeno, možemo reći da je to nužno, ali i nije. Tko god ima priliku treba otići u Afriku i siguran sam da će upoznati sebe još malo bolje.

Koliko vam je vremena trebalo za pripremu ovakvog projekta?
S izložbom smo krenuli od 2011. pa do sada. Ukupno šest godina do ostvarenja.

Zašto ste se odlučili da većina fotografija bude crno bijela?
Crno bijela fotografija dovodi do toga da postavljamo neka dodatna pitanja i tražimo sami boje u fotografijama. Naravno da volim i fotografije u boji, ali crno bijela ima to nešto.

Što je najposebnije u fotografiji, počevši od trenutka pripreme objektiva do samog klika na fotoaparatu?
Odnos s osobom je ono najposebnije. Tehniku zaboravite, to može svatko savladati. Bitan je odnos i kako i koliko sebe dajete u fotografiju  i što ćete dobiti natrag od osobe koju fotografirate. 

Planirate li održati ovu izložbu u još nekoliko gradova?
- Sad sam dobio informaciju da je Zagreb već dogovoren. Nadam se da ćemo napraviti turneju po Hrvatskoj, a u planu je i da idem van s izložbom.

Kakvi su vam planovi za budućnost?
- Sredinom studenog ću odraditi sve države centralne Amerike, završit ću s Kolumbijom i Venezuelom, kratko kući i onda idem u Keniju i Tanzaniju jer sam ambasador Afrikane. To je udruga koja gradi vrtiće i pomaže školovanju afričke djece. 

Svakako otiđite i pogledajte prekrasne slike jer svi znamo da slika govori više od 1000 riječi..

Facebook komentari

hr Thu Sep 28 2017 15:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2fd3c3b9e03ed8248b4577/80
Foto: Facebook

˝Sportko pomaže!˝: Humanitarna akcija za djecu s poteškoćama u razvoju iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Splitu

Polaznici Sportkovog program iz Splita, Solina, Imotskog, Omiša i Dugopolja sudjelovati će na priredbi u sportskoj dvorani Komercijalno - trgovačke škole (Matoševa 60,Split) u subotu, 16. prosinca od 11 sati

Sportska akademija Sportko već niz godina organizira različite sportsko-humanitarne projekte, te razne programe za djecu i mlade. Uoči Božića, Sportko priređuje 5. humanitarno – sportsku priredbu ˝Sportko pomaže!˝, kojoj je cilj uveseliti Božićne blagdane djeci s poteškoćama u razvoju iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Splitu.

Polaznici Sportkovog program iz Splita, Solina, Imotskog, Omiša i Dugopolja sudjelovati će na priredbi u sportskoj dvorani Komercijalno - trgovačke škole (Matoševa 60,Split) u subotu, 16. prosinca od 11 sati.

Naši mali sportaši i njihovi roditelji uvijek izraze spremnost u donacijama i naravi da potpomognu ovoj priredbi. Najčešće se doniraju pelene za djecu, potrošni materijala za održavanje higijene, didaktičke igračke te sportski rekviziti.

Na priredbi se očekuje 300-tinjak djece sportaša i preko 700 gledatelja.

Facebook komentari

hr Tue Dec 12 2017 14:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a824b6b47398da5a8b456b/80
Foto: Pixabay

Rad za računalom i važnost pauza svakih sat vremena

Istraživanje koje su proveli njemački znanstvenici pokazalo je da nije toliko važno koliko zaposlenici dugo rade, već na koji način planiraju svoj radni dan

 Osobe čiji je posao vezan uz višesatni rad za računalom moraju praviti stanke od po pet do petnaest minuta svakih sat vremena, jer u suprotnom zurenje u ekran može rezultirati oštećenjem vida, glavoboljom i boli u vratu i leđima, podsjetili su njemački liječnici. 

Istraživanje koje su proveli njemački znanstvenici pokazalo je da nije toliko važno koliko zaposlenici dugo rade, već na koji način planiraju svoj radni dan.

Pokazalo se da su osobe koje su pazile da redovito odlaze na kratke pauze bile puno odmornije i produktivnije od onih koje su radile više sati "u komadu".

Najboljim se pokazao omjer od 52 minute rada, nakon čega bi uslijedilo pet do petnaest minuta odmora. Usto su zaposlenici koji su se pridržavali ovakvog rasporeda imali izvrsnu razinu usredotočenosti na posao. Čitavih su sat vremena bili u potpunosti posvećeni radnoj zadaći, što znači da pritom nisu provjeravali ni Facebook ni privatni email.

Kad su osjetili laganu slabost, a to je obično bilo nakon sat vremena, uzeli su kratak predah tijekom kojeg bi se odvojili od posla, što im je omogućilo da se radu vrate odmorni i produktivni.

Njemački su znanstvenici podsjetili da mozak prirodno funkcionira s naglim rastom i padom energije. Ona obično raste sat vremena, nakon čega slijedi 5 do 10 minuta dug pad.

Objasnili su da uzimanje pauze ne znači nastavak sjedenja za kompjuterom i dopisivanje s prijateljima. U pauzi treba ustati, prošetati po prostoriji ili, ako je moguće, izaći izvan zgrade. Baterije se mogu napuniti razgovorom s kolegama, kratkom šetnjom, čitanjem.

Upozoravaju kako ne treba čekati da organizam bude toliko iscrpljen da vam tijelo samo 'poruči' da trebate predah. Ukoliko vam se to dogodi, prekasno je, jer ste već umorni i dekoncentrirani. 

Facebook komentari

hr Tue Dec 12 2017 12:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58c51114b47398c5ba8b457d/80
Foto: Pixabay

Stručnjak za pluća otkriva kako povremeno pušenje utječe na naše tijelo

Svoju tvrdnju potkrepljuje medicinskim dokazima...

Jeste li pušač ili samo povremeno zapalite? Dr. Richard Russel, savjetnik za zdravlje pluća pri britanskoj Udruzi za plućne bolesti tvrdi da ne postoje povremeni pušači i da je to termin koji su pušači izmislili kako bi opravdali svoje navike.

Naime, vaš organizam računa svaku popušenu cigaretu pa bila ona samo uz piće, samo u društvu ili neko drugo "samo". 

 - Kad god pušite - povremeno ili uvijek, udišete otrovne kemikalije. Čak i to povremeno pušenje izlaže vaše tijelo riziku. Jedina sigurna strana kada govorimo o pušenju je da ne pušite. - kaže Russell. 

Svoju tvrdnju potkrepljuje medicinskim dokazima.  

- Znanstvenici sa Sveučilišta Bristol ustvrdili su da svaka cigareta koju čovjek popuši, skraćuje život za 11 minuta. Dugogodišnja studija pokazala je da su ljudi koji su pušili jednu do četiri cigarete dnevno imali puno viši rizik od prijevremene smrti od nepušača. - dodaje liječnik.

Razlog tome je činjenica da pušenje oslabljuje pluća i izlaže ih infekcijama. Također, pušenje umanjuje vašu sposobnost disanja i opskrbu krvi kisikom. Tijelo koje nije dovoljno opskrbljeno kisikom propada, što se jasno vidi na koži i kosi.

Znanstvenici sa Instituta Wellcome Trust Sanger su analizirali DNK tzv. povremenih pušača i otkrili da čak i najmanja količina popušenih cigareta izaziva mutacije na DNK koje mogu dovesti do razvoja raka. 

No, nije sve tako crno. Jednom kada prestanete pušiti, vaše tijelo se počinje oporavljati i to odmah. Stoga, što čekate? - piše Život i stil

Facebook komentari

hr Tue Dec 12 2017 12:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a2edb39b9e03e40248b4588/80

Advent u Zagrebu ponovno najbolji u Europi

Zagreb je prema izboru glasača portala European Best Destinations po treći put proglašen najboljom destinacijom za božićne blagdane u Europi, priopćeno je u ponedjeljak navečer iz Turističke zajednice (TZ) grada Zagreba.

Time je glavni grad Hrvatske u konkurenciji od 20 gradova obranio titulu koju će nositi i za 2018. godinu te ujedno postao jedini grad koji titulu najbolje božićne destinacije nosi tri godine zaredom.

U izboru za najbolju božićnu destinaciju 2018. godine na portalu European Best Destinations sudjelovalo je 200.596 osoba iz 131 zemlje, a svoj glas među kandidiranim gradovima Zagrebu je dalo 38.830 glasača, navode iz TZ grada Zagreba.

Drugoplasirani Colmar je dobio ukupno 24.625 glasova.

Da taj laskavi naslov Zagreb nije slučajno zaslužio ne dokazuje se samo blještavilom i raznovrsnim programom, nego izuzetno visokim stopama rasta u dolascima i noćenjima gostiju, ističu iz zagrebačke TZ.

Tako je u prvih devet dana ovogodišnjeg Adventa, od 1. do 10. prosinca, zabilježeno 37.685 dolazaka gostiju, što je 28 posto više u odnosu na prvih devet dana Adventa 2016., a ostvareno je 68.480 noćenja, uz stopu rasta od 23 posto.

Od toga su domaći gosti ostvarili 20.158 noćenja, što je porast od 22 posto, dok je stranih noćenja registrirano 48.322, što je porast od 24 posto.

Osim gostiju iz Hrvatske, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i SAD-a.

Advent i zimska događanja u Zagrebu traju sve do 7. siječnja 2018. Sve novosti, servisne informacije, kao i detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama: www.adventzagreb.hr

Turistička zajednica grada Zagreba zahvaljuje svima koji su glasali za Zagreb te time pridonjeli u obrani titule najbolje božićne destinacije, navodi se u priopćenjU.

Facebook komentari

hr Mon Dec 11 2017 20:25:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .