Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc2edcf0e49380f008b467a/80

Prijavite se za foto natječaj "Čovjek i svjetionik"

Plovput d.o.o. Split i Fotoklub Split organiziraju foto-natječaj pod nazivom „Čovjek i svjetionik“ s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja kulturno-povijesne baštine i njegovanja hrvatske pomorske tradicije.

Direktni povod ovoj izložbi je činjenica kako se ove godine obilježava 200-ta obljetnica od početka rada najstarijeg postojećeg svjetionika na Jadranu „Rt Savudrija“ i začetka organizirane svjetioničarske službe na Jadranskom moru.    

Natječaj je otvoren za sve građane koji se bave fotografijom, amaterski i profesionalno. Najbolje fotografije nagradit će se zanimljivim nagradama, a bit će organizirana i izložba odabranih radova u galerijskom prostoru Trgovačkog centra „Mall of Split“, povodom dana Sv. Nikole, čije se otvorenje planira na dan 5. prosinca 2018. godine. Najbolji radovi će u sklopu pokretne izložbe Hrvatski svjetionici biti predstavljeni i na postavama budućih izložbi širom svijeta, a u organizaciji Društva Plovput i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

OPIS TEME

Hrvatski svjetionici su najveći i najpoznatiji objekti pomorske sigurnosti, svi odreda izgrađeni tijekom 19. stoljeća (od 1818. do 1899. godine). Sve godine njihova postojanja obilježio je čovjek njihovom izgradnjom, čuvanjem i održavanjem, obnovom ili turističkom valorizacijom. Njihova prvotna namjera da budu stup sigurne plovidbe Jadranom održala se do današnjih dana, te svi odreda i dalje svijetle i služe svim pomorcima, mornarima, ribarima i vikend kapetanima.

 

UVJETI SUDJELOVANJA

Fotografije se šalju isključivo putem online servisa za prijenos velikih datoteka (wetransfer, jumbomail i sl. – pošaljite i mail u kojem će biti umetnut link na fotografije) na e-mail adresu: info@fotoklubsplit.hr.  

Fotografije trebaju biti u digitalnom obliku, najmanje veličine 3000 piksela na dužoj strani, u tiff ili jpg formatu (high quality).

Naziv fotografije treba sadržavati ime i prezime autora/autorice, naziv fotografije kao i redni broj fotografije.

Pojedinac može poslati najviše do 5 fotografija, te 1 kolekciju od 4 fotografije. Pravo sudjelovanja imaju fotografije koje do sada nisu izlagane na pokretnoj izložbi fotografija u organizacij Društva Plovput.

Svaki autor suglasan je da njegove fotografije bez naknade mogu biti objavljivane na izložbi,katalogu,pozivnicama,web stranicama, društvenim mrežama, te ostalim medijima u svrhu promocije ovog natječaja i organizatora natječaja.

Fotografije za izložbu, kao i nagrađene fotografije, odabrat će žiri u sastavu: legendarni fotoreporter Feđa Klarić, poznati fotograf Valentino Bilić Prcić i predstavnik Plovputa Željko Višić.

Žiri će dodijeliti jednu prvu, jednu drugu nagradu i jednu treću nagradu u kategoriji pojedinačnih fotografija i jednu prvu nagradu u kategoriji kolekcije fotografija.


KATEGORIJA POJEDINAČNA FOTOGRAFIJA:

·         Prva nagrada u kategoriji: trodnevno korištenje apartmana na svjetioniku „Struga“ na Lastovu, tijekom 2019. godine

·         Druga nagrada je trodnevno korištenje apartmana na svjetioniku „Struga“ tijekom predsezonskog ili posezonskog razdoblja u 2019. godini

·         Treća nagrada je fotomonografija „Hrvatski svjetionici“

KATEGORIJA KOLEKCIJA FOTOGRAFIJA

·         Prva nagrada je trodnevno korištenje apartmana na svjetioniku „Rt Savudrija“ tijekom predsezonskog ili posezonskog razdoblja u 2019. godini

 

 

KALENDAR

Radovi se zaprimaju zaključno s datumom: 10. studenog 2018. 

Objava rezultata: 20. studenog 2018.

Izložba i podjela nagrada: 5. prosinca 2018. (srijeda)

 

S velikim nestrpljenjem i radošću očekujemo vaše radove. Za sva pitanja vezana uz natječaj javite se u tvrtku Plovput d.o.o. na e-mail: zeljko.visic@plovput.hr ili na broj telefona 021/390611, te u Fotoklub Split na e-mail: info@fotoklubsplit.hr ili na broj telefona 021/347597.         

hr Sun Oct 14 2018 09:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb4b3529111cf1528b45ef/80
Foto: Pixabay

Evo što rukovanje može otkriti o ljudima

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Ponizno rukovanje je kada je dlan okrenut prema gore

Rukovanje je puno više od toga što ljudi misle. Može reći mnogo toga o povjerenju, namjeri, kontroli, srahu, zastrašivanju i nedostatku poštovanja. Zbog toga je dobro znati kako čitati ovaj jednostavan, ali informativan znak tijela.

1. Dvostruko rukovanje

Ako se čovjek rukuje tako da koristi i drugu ruku, to je znak da prihvaća dominaciju protivnika, ali želi raspravu. Govori: 'Razgovarajmo o tome' i pokazuje da je iskren i otvoren za komunikaciju. Međutim, ako je druga ruka postavljena na vrh protivnikove, to može značiti nedostatak povjerenja i oblik samoobrane.

2. Dominantno rukovanje

Rukovanje poput hrvača i prebacivanje na ruku protivnika. Dlan okrenut prema dolje pokazuje dominaciju i čak se može smatrati agresivnom. Osoba u osnovi kaže: 'Ja sam šef, nije me briga što misliš, ja ću imati posljednju riječ'. Okretanje ruke prema dolje je znak preuzimanja kontrole nad drugom osobom.

3. Ponizno rukovanje

Obrnuto, dlan okrenut prema gore je 'pokorni' stisak ruke. Ova vrsta rukovanja označava plašljivu ili ljude koji se boje. To znači da čovjek nije siguran i lako može biti dominiran. Ako podsvjesno dopuštate da palac druge osobe bude na vrhu, dajete protivniku kontrolu.

4. 'Mrtva riba'

Ako je stisak ruke mlitav poput 'mrtve ribe', to otkriva nedostatak predanosti, ravnodušnost, pa čak i slabost. Daje poruku da taj čovjek može lako postati pokoran. Ipak, u nekim kulturama kao npr. u afričkim zemljama, mekano rukovanje je pristojan pozdrav dok se čvrsto može smatrati uvredljivim.

5. Hrpa mrkve

Kada se čovjek rukuje i stisne ruku između prstiju pokazuje pasivnost. On kaže: 'Nije me briga. Neću se ni truditi'. No, to također može značiti da taj čovjek jednostavno ne voli fizički kontakt, piše 24 sata


hr Sat Apr 20 2019 18:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54c3677fb0783594048b5464/80

Evo trika s aspirinom koji će vam pomoći kod uboda pčele ili ose

Ima logike da acetilsalicilna kiselina može pomoći zbog širokog spektra svojeg djelovanja

Ako vas ubode pčela ili osa, odmah malo navlažite andol ili aspirin i stavite na mjesto uboda. Držite tako neko vrijeme - intenzitet boli, otekline i svraba trebao bi biti manji. Možete napraviti i pastu tako da usitnite tabletu i stavite mrvicu vode te dobro pomiješate pa to nanesete na mjesto uboda. Imate li s čime, prije stavljanja tablete izvadite žalac. 

Međutim, stručnjaci tog centra zapitali su se godinama kasnije je li to zaista tako pa su napravili malo istraživanje na tu temu. Pronašli su dobrovoljce koji su bili spremni pretrpjeti bol od uboda ose i pčele. Njih 37 je na mjesto uboda stavljalo pastu napravljenu od aspirina i led, a 19 njih samo vrećice sa ledom. Istraživači su pratili koliko dugo će trajati oteklina, bol i crvenilo. Ispostavilo se da je samo led puno bolji izbor.

Iako je aspirinska pasta kod 57 posto sudionika smanjila oteklinu za 12 sati, samo led se pokazao boljim jer je oteklina splasnula u istom vremenskom razdoblju kod 74 posto dobrovoljaca. I kod trajanja boli se samo led pokazao boljim, iako je i aspirin pomagao. Najveća razlika pokazala se kod trajanja crvenila. Kod upotrebe aspirinske paste je trajalo šest sati, a kod leda dva sata. Istraživači su zaključili da je led bolji izbor kod uboda pčela i osa, prenosi US National Library of Medicine.

Ipak, ako idete negdje u prirodu i ubode vas pčela, teško ćete pronaći vrećicu sa ledom, ali aspirin uvijek možete imati uza sebe, piše 24 sata

hr Sat Apr 20 2019 17:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c59cb720e4938739e8b4588/80

Promijenite lozinku na Instagramu, Facebook je opet zabrljao!

Korisnicima je slaba utjeha da je "istraga utvrdila kako te lozinke nisu zloupotrebljavane ili neovlašteno korištene".

Iz Facebooka sve češće stižu vijesti o nekakvom sigurnosnom propustu. Teško je uopće pobrojiti sve probleme s kojima su se u proteklih godinu dana susreli.

Od skandala s Cambridge Analyticom, preko neovlaštenog korištenja korisničkih podataka za prodaju oglasa, do početničke pogreške - pohranjivanja lozinki u tekstualnom obliku.

Upravo je ovaj posljednji propust dobio svoj, za korisnike nepovoljan, epilog.

Naime, kad je u ožujku Facebook priznao kako je čuvao stotine milijuna lozinki svojih korisnika potpuno nezaštićene, u običnom tekstualnom obliku, na svojim serverima te da su iste bile dostupne njihovim zaposlenicima, rijetki su primijetili da se među oštećenim nalaze i korisnici Instagrama.

Prvotna je brojka spominjala desetak tisuća nezaštićenih lozinki korisnika Instagrama. Međutim, ta je brojka u međuvremenu "korigirana". Tako je Facebook priznao kako se zapravo radi o milijunima korisnika Instagrama čije su lozinke bile lako dostupne.

Korisnicima je slaba utjeha da je "istraga utvrdila kako te lozinke nisu zloupotrebljavane ili neovlašteno korištene". Što "zloupotrebljavanje" točno za Facebook znači, nije precizirano.

Kao i svaki put dosad, iz Facebooka ističu kako će o (još jednom u nizu) sigurnosnom propustu obavijestiti zahvaćene korisnike.

No bez obzira na to jeste li i vi među tim "sretnicima" ili ne, promijenite lozinku na svom Instagramu. Za svaki slučaj, piše Zimo

hr Sat Apr 20 2019 17:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbb377329111cc9538b4587/80

Ako još niste, voćem možete obojati jaja za Uskrs

Možete ih kuhati i s elastičnim gumicama..

Osim kupovnih boja, jaja možete ukrasiti na brojne druge načine. Svima je poznato bojanje ciklom ili crvenim lukom, al ovo su neki od manje poznatih načina.

Žutu boju možete dobiti kuhajući koru od limuna, čaj od kamilice, korijen celera ili pak žutu mrkvu. Borovnice će dati plavu boju, isto kao i crveni kupus i sok od crnog grožda.Ako u vodi prokuhate cvjetove ljubičice s limunovim sokom ili čajem od hibiskusa dobit ćete ljubičasta uskrsna jaja, a špinatom i koprivom zelena. Ljubitelji roze u vodi bi trebali prokuhati repu, brusnice ili maline.

Kompoot od trešanja i sok od rajčice dat će ljuski žarko crvenu boju.

Naravno, jaja u različitim prirodnim bojama možete kuhati s elastičnim gumicama koje će na njima ostaviti šare.


hr Sat Apr 20 2019 17:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .