Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6d648dcb557a4f6a8b459e/80

Bundeva pomaže kod artritisa, povišenog šećera, upala, akni...

Meso bundeve dijetna je namirnica bogata važnim mineralima. Sjemenke liječe prostatu, kora gljivične infekcije, a dobra je i za zdravlje očiju i kostiju te imunitet...
Bundeva (Cucurbita pepo) prošla je dalek put. Ovo povrće bilo je među glavnim namirnicama američkih Indijanaca. 
Uzgajali su je s kukuruzom i grahom, a ta je biljna zajednica bila poznata kao “tri sestre”. Krupni listovi bundeve pokrivali su tlo i štitili ga od isušivanja, dok su stabljike kukuruza pružale savršen potporanj za vitice graha.

U Europu bundeva je stigla u 16. stoljeću. Njezine sjemenke su se prerađivale u visokovrijedno ulje, koje je brzo pronašlo svoje mjesto u narodnoj medicini. Suvremena znanost potvrdila je opravdanost te primjene. Istraživanja pokazuju da sjemenke bundeve sadrže spojeve koji se uspješno bore protiv kancerogenih stanica, ali dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja. One su bogate proteinima, manganom, vlaknima, magnezijem i fosforom. Sadrže visok postotak cinka, što je vrlo važno za imunitet, utječu na san i popravljaju vid.

Njemačko istraživanje pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke od bundeve imaju 23% manji rizik od raka dojke. Istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima u kojima se redovito jedu sjemenke bundeve. Kao vrlo dobar izvor magnezija pomažu regulirati visoki krvni tlak i prevenirati napadaje migrene, a zahvaljujući obilju bakra, pomažu u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom. Bogate su i željezom, zbog čega su osobito preporučljive veganima, kojima često nedostaje ovaj važan mineral. Neke od posljedica nedostatka željeza su umor, podložnost infekcijama te smanjena sposobnost učenja i koncentracije. 

Iako se na meso bundeve dugo gledalo s prezirom i smatralo stočnom hranom, danas se bundeva kao povrće sve češće koristi za spravljanje ukusnih mesnih i slatkih jela. Za novu popularnost bundeve najzaslužnije su malene sorte kao što su hokaido i butternut, no ni velike domaće sorte ne zaostaju za njima.

Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, C, E i K. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja. Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, pojačava imunitet.

Unatoč svojoj slatkoći, bundeva se preporučuje i dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks, odnosno samo neznatno povisuje razine šećera u krvi. Također djeluje na obnavljanje stanica gušterače. Ljekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, a to je posebno važno u jesenskom i zimskom razdoblju. 

Čak je i kora bundeve ljekovita budući da sadrži bjelančevine koje se uspješno bore s mikroorganizmima i sprečavaju infekcije, a posebice razvitak gljivice vrste Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije, pelenski osip u djece i brojne druge tegobe. Kušate li neku osobito ukusnu bundevu, sačuvajte njezine sjemenke kako biste ih nagodinu mogli posijati u vrt. 

20 ljekovitih recepata

1. Povećana prostata - Triput na tjedan pojedite po šaku sjemenki bundeve – najbolje je nabaviti sirove ili ih ispržiti kod kuće. I dodavanje bučina ulja salatama može pomoći u liječenju povećane prostate.

2. Maska protiv akni - Izmiksajte pola šalice svježe bundeve i nanesite na lice. Ostavite da djeluje od 15 do 20 minuta i potom isperite mlakom vodom. Maska će očistiti i suziti pore, a bundeva, koja regulira rad žlijezda lojnica, smirit će upalu.

3. Protiv kolesterola - Sameljite po 100 g sjemenki bundeve, lana, suncokreta i sezama. Dodajte 50 g cimeta i stavite u staklenku. Svake večeri veliku žlicu mješavine umiješajte u čašu jogurta. Ujutro pojedite i odmah napravite istu smjesu za navečer.

4. Grickalica za dojilje - Za poticanje laktacije dobro je jesti lanene sjemenke, koštice bundeve i suncokret te sjemenke sezama. Također jedite zelenu salatu, šampinjone, lišće maslačka, bademe, zob i ječam.

5. Pomaže i ljubimcima - Pate li pas ili mačka od probavnih tegoba poput zatvora, proljeva ili nadraženog želuca, posegnite za bundevom. Ona je bogata vodom i vlaknima, pa omogućuje redovitu stolicu, a ujedno je bogata vitaminima. U hranu im dodajte malo kuhane ili pečene bundeve.

6. Pire za lakši san - Pečenu bundevu zdrobite u pire, začinite prema želji ili upotrijebite za izradu krem juhe. Možete ga i zamrznuti kako biste ga imali cijele godine. Patite li od nesanice ili nervoze, jedite ga što češće. 

7. Kosti i zglobovi - Navečer umiješajte žlicu zobenih pahuljica i na vrh žličice u šalicu jogurta dodajte kurkumu pa ostavite tijekom noći u hladnjaku. Ujutro premjestite u veću zdjelicu. Sameljite ili u mužaru usitnite po žličicu sjemenki bundeve i lana te dodajte jogurtu sa žličicom sezama i pola žličice svježe naribanog đumbira, naribajte jednu jabuku pa sve dobro pomiješajte, zasladite prema želji i pojedite za doručak.

8. Upala mjehura - Oboljelima od upale bubrega ili mjehura savjetuje se da svakodnevno jedu po jedan obrok od pirjane bundeve s malo rajčice i sjeckanog luka. Ovo jelo dobro je začiniti s 1-2 žlice kiselog vrhnja, no ne bi ga se smjelo soliti. 

9. Juha od bundeve - Bundevu ogulite, izvadite sjemenke i narežite na kockice. Iz čili papričice izvadite sjemenke i nasjeckajte je. Đumbir ogulite i sitno naribajte. Kockice bundeve stavite kuhati u temeljac. Kad omekšaju, izmiksajte ih. Umiješajte čili papričicu i đumbir. Zagrijte vrhnje i dodajte mu sir narezan na kockice. Miješajte dok se sir ne otopi i umiješajte u juhu. Posolite i kuhajte još nekoliko minuta.

10. Čaj od kore - Kora bundeve bogata je cinkom i beta karotenom, koji štiti od srčanih bolesti, a sadrži i spojeve koji djeluju kao prirodni antibiotik. Sastružite dio kore najbliži pulpi kako biste dobili više hranjivih sastojaka, osušite na toplome mjestu i dodajte zimskim čajevima.

11. Njega kože protiv bora - Maske od bundeva dobre su za svaki tip kože. Bogate su vitaminom A i C te cinkom, koji pomažu u obnovi i hidratizaciji kože. Narančasta boja dolazi iz karotenoida, pigmenta koji usporava starenje i pojavu bora. U posudu stavite dvije žličice kuhane pasirane bundeve, dodajte pola žličice meda i četvrtinu žličice mlijeka. Ostavite da djeluje oko 15 minuta i potom isperite.

12. Artritis - Znanstvenici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g sjemenki bundeve kako biste olakšali simptome.

13. Osteoporoza - Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti o tome da počnu grickati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šalice sjemenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrijednosti cinka. 

14. Sirup od bundeve i meda - Izrežite vrh bundeve te uklonite unutrašnjost. U rupu stavite šećer ili med te poklopite vrhom bundeve. Ostavite da odstoji 10 dana na hladnom. Čuvajte u hladnjaku, najdulje mjesec dana. Prokuhan će trajati dulje, ali će se tad izgubiti dio hranjivosti. Uzimajte 2-3 žlice na dan. Jača imunitet, pomaže kod zatvora i tegoba debelog crijeva, izlučivanja žuči, problema s jetrom i bubrezima, liječi mokraćne putove i snižava kolesterol.

15. Proširene vene - Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se svježe strugana bundeva stavi kao blog na oboljela mjesta i drži što dulje, najbolje tijekom noći, omotana zavojem.

16. Maska za njegu kose - Meso bundeve narežite na kockice i kuhajte ga u loncu s malo vode dok ne omekša i pretvori se u kašastu smjesu. Izgnječite drobilicom za krumpir, ohladite i dodajte 180 ml jogurta, žlicu meda, pola žličice cimeta i centimetar naribanog đumbira. Nanesite na cijelu dužinu kose i tijelo. Ostavite da djeluje 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Kosu
operite na uobičajen način.

17. Protiv parazita - U blenderu izmiksajte šalicu sirovih sjemenki bundeve s pola šalice kokosova mlijeka (kravlje mlijeko “hrani” parazite) i pola šalice vode. Trebali biste dobiti glatku pastu, pa vodu dodajte malo-pomalo. Ako želite, možete zasladiti stevijom. Pojedite ujutro na prazan želudac, a zatim u roku od jednog sata popijte veliku čašu vode ili nekoliko čaša.

18. Masna koža - Da biste napravili masku za masnu kožu, u posudu stavite dvije žličice pasirane bundeve, četvrtinu žličice jabučnog octa ili četvrtinu žličice soka od brusnice i pomiješajte. Smjesu koju ste dobili nanesite na lice i ostavite da djeluju 10-15 minuta. Jabučni ocat povećava cirkulaciju krvi i regulira pH kože, a bundeve hidratiziraju i usporavaju starenje.

19. Suha koža - Pomiješajte dvije žličice kuhane pasirane bundeve s jednom četvrtinom žličice vrhnja i pola žličice smeđeg šećera. Ostavite 10-15 minuta i potom isperite mlakom vodom. Šećer će pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože, a vrhnje i bundeva će je hidratizirati.

20. Uljem protiv opeklina i ispucalih peta - U narodnoj medicini se protiv opeklina, ispucale kože, rana od ležanja i drugih tegoba s kožom preporučuje mazanje uljem od sjemenki bundeva. Kod ispucalih peta uljem bundeve namažite stopala prije spavanja, navucite stare pamučne čarape, prespavajte u njima te ujutro operite noge toplom vodom i sapunom, piše 24sata.hr

hr Thu Nov 01 2018 10:23:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bedc3e30e49381d128b4640/80
Foto: Pixabay

Perfekcionizam - naizgled korisna karakteristika koja veoma negativno utječe na zdravlje

Iako u poslovnom smislu većinom nosi samo pozitivne konotacije, s vremenom uništava psihičko zdravlje

Osobe koje krasi karakteristika 'perfekcionista' u poslovnom svijetu nosi samo pozitivne konotacije. No, kada govorimo o utjecaju koji može imati na zdravlje, rezultati nisu bajni - istraživanja su pokazala kako neprestana težnja prema savršenom nepogodno djeluje na psihičko zdravlje pojedinca.

Previsoka te nerealna očekivanja stvaraju osjećaj manje vrijednosti ako rezultati nisu onakvi kakve je pojedinac zamišljao. Psiholozi Gordon Flett i Paul Hewitt iz Kanade definirali su tri glavna stupnja perfekcionizma - onaj okrenut sebi, onaj okrenut drugima te onaj koji je orijentiran na cjelokupno društvo. 

Sve vrste perfekcionizma utječu na čovjeka na jednak način, a kvare njegovo psihičko i fizičko zdravlje, iako pojedini profesori smatraju da je onaj sociološki orijentiran (na cjelokupno društvo) najgori. Oni koji se bore s ovom vrstom problema, smatraju kako društvo ima visoka očekivanja koja oni moraju ispuniti jer će ih u suprotnom osuđivati.

Anksioznost, depresija i samoubilačke misli samo su neki od simptoma koji se s vremenom mogu javiti, a tome svjedoče i stvarni događaji. Naime, jedno je istraživanje pokazalo kako je 70 posto mladih ljudi, koji su počinili samoubojstvo, imalo visoka očekivanja od samih sebe.

Samokritičnost podiže postotak mogućnosti pojave bipolarnog poremećaja, ali i kroničnog stresa koji može veoma utjecati i na zdravlje srca, piše Život i stil.

hr Thu Nov 15 2018 20:07:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bed8ee10e49381d128b461e/80

U četvrtak se otvara izložba "Duh Planine Dah planine"

Izložba je podijeljena u pet cjelina koje nose naslov: Blenda22, Oku lijepo, Planina i mi, Speleologija i Via Dinarica.

U četvrtak, 15. studenog 2018. u 20 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se tradicionalna izložba HPD Mosor koja ove godine nosi naslov "Duh Planine Dah planine" , a možete je pogedati do 30.studenog.

Izložba je podijeljena u pet cjelina koje nose naslov: Blenda22, Oku lijepo, Planina i mi, Speleologija i Via Dinarica.

Stručni žiri u sastavu Darko Veršić, Ivan Stanić i Predrag Kurtović odabrao je po pet najljepših fotografija iz svake od kategorija ( osim iz cjeline Speleologija kod koje je odabrano četiri fotografije) te je odabrao i najbolju fotografiju cijele izložbe.

Pobjednička fotografija cijele izložbe je Uspon ka nepoznatom (BLENDA22) Ivana Miljka.

Pobjednici po kategorijama

BLENDA 22

1. Jerolim Vulić Spiderman

2. Frane Kožemelj - Uspon Ka Nepoznatom

3. Frane Kožemelj - Maleni pod Glečerom

4. Frane Kožemelj -Izlazak Pred Vrh

5. Josip Glavinović - Kad Penješ odmori


OKU LIJEPO

1. Ivan Miljak - Jesen u Nastanku

2. Goran Dorić - Kanjon rijeke Sušice

3. Frane Kožemelj - Jesen Uzmiče

4. Frane Kožemelj -Ledene Pustinje Grenlanda

5. Goran Dorić - Pogled sa Durmitora


PLANINA I MI

1. Frane Kožemelj -Pred Počinak

2.Jerolim Vulić - Bura na Velebitu

3. Frane Kožemelj -Jednostavnost Užitka

4. Slaven Damjanović - Korak

5. Frane Kožemelj -Prilaz


SPELEOLOGIJA

1- Anetta Waniczek - Sloboda

2. Zoran Tripalo -Vranjača

3. Josipa Bumbak -Detalj

4. Josipa Bumbak -Marija


VIA DINARICA

1. Ivan Miljak - BIOKOVO

2.Ivan Miljak Sv.Maksim

3. Jerolim Vulić -Debelo Brdo

4. Anetta Waniczek -Sv Ilija Rules

5.Goran Dorić - Pogled na Kizu


hr Thu Nov 15 2018 16:22:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bed732f0e493867138b45aa/80
Foto: Pixabay

Šutnja je zlato: Neke stvari ne biste trebali reći ni najboljim prijateljima

Ako ste među onima koji imaju potrebu podijeliti baš svaki detalj iz vaše veze, posebice ako je riječ o učestalim svađama, možete prouzročiti da vaši prijatelji počnu osuđivati vašeg partnera ili partnericu i to možda sasvim neopravdano
Iako žive sa svojim partnerima, žene su bliže sa svojim prijateljicama, pokazalo je to nedavno istraživanje i potvrdilo ono što smo, ustvari, znali i prije. Žene sa svojim prijateljicama pričaju zaista o svemu, dijele s njima i najmanje detalje, one koje ne bi rekle nikom drugom, a poput pravih čarobnica njihovi savjeti gotovo u trenu mogu umiriti gotovo svaku ženu i učiniti da situacije i ne budu tako strašne kako nam se može činiti.

Ipak, neke stvari biste zaista trebali zadržati za sebe... Evo koje...

Detalje svake svađe koju ste imali s partnerom

Ako ste među onima koji imaju potrebu podijeliti baš svaki detalj iz vaše veze, posebice ako je riječ o učestalim svađama, možete prouzročiti da vaši prijatelji počnu osuđivati vašeg partnera ili partnericu i to možda sasvim neopravdano. Ako već dijelite takve informacije, potrebno je iznijeti stajališta obje strane te priznati i svoje pogreške. Ali bolje je sitne svađe zadržati za sebe. To možete razriješiti i bez prijateljičine pomoći. 

Svaki put kad ste tužni

Znamo da je lakše kada se izjadate nekome tko će vas sigurno utješiti i razveseliti, no nemojte birati prijateljičin broj ili joj slati poruku ili tražiti da se nađete na kavi svaki put kada vas nešto muči. Svi mi moramo naučiti kako se sami nositi s problemima i u situacijama koje nam nisu po volji. 
 
Problemi u obitelji

Iako vam je prijateljica kao sestra, nemojte otkrivati baš svaki problem koji se dogodi unutar vaše obitelji. Isto kao i s partnerom, ako čuje samo jednu stranu, vašu, vjerojatno će početi suditi o vašoj obitelji i misliti o njoj negativno. A možda ćete već sutra htjeti da to ne bude tako. Ako imate zaista realnu osobu za prijateljicu koja će bez predrasuda moći sagledati situaciju, tada možete slobodnije iznositi neke stvari. 

Detalje vašeg seksualnog odnosa

Ako imate nekih neugodnih pitanja vezanih za seks, obratit ćete se svojoj prijateljici u koju imate potpuno povjerenje. No, kakav je vaš seksualni život i detalje koje dijelite s partnerom u vašoj spavaćoj sobi ostavite baš tamo, javlja Večernji

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/sutnja-je-zlato-neke-stvari-ne-biste-trebali-reci-ni-najboljim-prijateljima-1282786 - www.vecernji.hr
hr Thu Nov 15 2018 14:23:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aee8e692af47fc1b28b4590/80
Foto: Ilustracija Pixabay

Osam namirnica koje su odobrili stomatolozi i koje će izbijeliti vaše zube

Već svi znamo namirnice koji su glavni krivci zbog kojih naši zubi nisu bijeli. Kava, čaj, vino, ali postoji li hrana ili piće moje može učiniti suprotno?
Vjerovali ili ne, odgovor je da. Ne samo da prava hrana i piće mogu pomoći izbijeliti tvoje zube nego ih može ojačati i iznutra. Ovo je osam namirnica koje su odobrili stomatolozi:  

Jogurt
Djeluje dvostruko na zube, jogurt je bogat kalcijem, što je neophodno za održavanje zdravih i sjajnih zubi. "Hrana bogata kalcijem pomaže ojačati caklinu, vanjski sloj zuba koji im daje bjelinu", rekla je stomatologinja Timothy Chase, vlasnica ordinacije SmilesNY u New Yorku. Također, jogurt je dobar izvor fosfora, minerala koji pojačava učinak kalcija. "Dok fosfor nema specifičan učinak izbjeljivanja, pomaže u odražavanju emajla koji daje zubu njihovu vanjsku ljepotu", rekla je Chase. Pri odabiru jogurta drži se običnog, izbjegavaj voćne jer tijekom vremena, dodani šećeri mogu uništiti zubnu caklinu. 

Sir
Poput jogurta, bogat je kalcijem i fosforom koji značajno utječu na snagu i izgled zubi. Najveću količinu ovih minerala dobit ćeš iz tvrdih sireva, poput cheddara, Gruyèrea i parmezana. Naravno, možda nećeš primijetiti izbjeljivanje ako uz sir poslužiš čašu crnog vina. 

Jabuke
Razmisli o njima kao najbolje dizajniranim četkicama za zube, tekstura jabuke djeluje kao nježan piling za tvoje zube. "Žvakanje koje je potrebno također promiče proizvodnju sline, što pomaže spriječiti razvoj plaka", rekla je parodontalna i prehrambena stručnjakinja Sandra Moldovan. Isto tako, naglasila je da zube treba zaštiti od plaka jer plak na gotovo 'magnetičan' način privlači mrlje. 

Mrkva
Baš kao i jabuke, tvrda i hrapava tekstura mrkve može ti pomoći u pranju zubi. Naravno, kako bi bolje funkcionirali, moraš ih držati sirovima. Kuhana mrkva previše je mekana pa ne bi mogla pružiti piling djelovanje.

Mlijeko
Trebaš ga piti za jače kosti i bjelje zube. Mlijeko je još jedan vrhunski izvor kalcija i fosfora. Imaj na umu da količina minerala raste što je sadržaj masnoće manji, tako ćeš više hranjivih tvari dobiti iz obranog mlijeka. (Šalica niskomasnog mlijeka ima 316 mg kalcija i 255 mg fosfora, a šalica punomasnog mlijeka ima 276 mg i 205 mg fosfora.) 

Celer
Kao i jabuka i mrkva, ova biljka pomaže u uklanjanju plaka koji uzrokuje mrlje, a potiče i proizvodnju sline. Naravno, ako nisi ljubiteljica celera, možeš ga probati umočiti u malo maslaca od kikirikija. 

Jagode
Ne, tvoji zubi neće biti crveni od njih, i ne samo to, jagode ti mogu pomoći da ti zubi postanu svjetliji i bjelji. "Sadrže enzim zvan jabučna kiselina koji uklanja površinske mrlje", rekao je Steven Freeman, vlasnik stomatološke ordinacije Elite Smiles na Floridi. Za još bolje izbjeljivanje, pokušaj primijeniti pire od jagoda poput paste za zube na pet minuta, a zatim isperi i operi zube. Jedna je studija utvrdila da ova metoda može pomoći u uklanjanju plaka da bi zubi postali bjelji bez izbjeljivanja. 

Xylitol žvakaće gume
Iako ovo tehnički nije namirnica niti hrana, žvakača guma pomaže u proizvodnji sline. Zašto odabrati zaslađene xylitolom? Pomoći će ti da izbjegneš dodatne šećere. No, još važnije pokazalo se da šećerni alkohol smanjuje formiranje plaka, što ga čini težim za uklanjanje mrlja, piše miss7zdrava.




hr Wed Nov 14 2018 17:53:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .