Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b654448cb557afa558b4725/80
Foto: Ferata

Ante Zorica nakon pripetavanja pobijedio na Bari

Natjecanjem za pobjednika Bare u Sinju su počele 303. alkarske svečanosti. S ukupno devet punata i nakon pripetavanja s Alenom Filipovićem Grčićem i Kristijanom Bikićem alkar Ante Zorica na svom je koplju ponio dva metra zelenog sukna. Dva punta nasuprot jednom Filipovića Grčića i Bikića u pripetavanju bila su dovoljna da slavlje ode u susjedne Hrvace...

Visoki plus u zraku otežao je uvjete na Alkarskom trkalištu. Tek 23 punta u prvoj trci i tek tri sride uz dva promašaja tako su pomalo i očekivan ishod, ali ipak kako je vrijeme odmicalo i sunce se spuštalo iza zgrada na Trkalištu tako je rastao i postotak uspješnosti sprava za gađanje pa je nakon druge trke ukupni saldo bio 28 uz to kako su četvorica alkara na svom koplju ponijela sridu.

U prvom su pokušaju tri punta prikupili Alen Filipović Grčić, Tino Radanović i Ante Zorica dok se taj zadnjespomenuti istaknuo i kao najuspešniji nakon dvije trke skupivši 5 punata dok su mu uz bok bila još petorica s tek bodom manje – Alen Filipović Grčić, Kristijan Bikić, Josip Čačija, Ivo Zorica i Nenad Marić.

S velikom pozornošću tako se čekao polazak Zorice uz Trkalište i njegov posljednji pokušaj na Bari, očigledno je bilo da nakon što je imao najveći broj punata iz dvije trke sridom u posljednjoj eliminira sve pratitelje i postaje pobjednik. Filipović Grčić i Bikić su na svom koplju, od gore spomenute petorice ponijeli maksimalan učinak, preuzeli vodstvo sa sedam punata, a među zadnjim je pred alku pohitao i Ante Zorica i pogodio u dva.

Vojvodin ađutant Marko Vrca izvjestio je vojvodu Boška Ramljaka kako trojica imaju isti broj punata nakon tri trke, a rasplet je bio „neka se pripetavaju do kraja“.

Trojica u pripetavanju – Filipović Grčić, Bikić i Zorica. Prvo je krenuo Alen Filipović Grčić i pogodio u jedan, poslije njega odmah i Kristijan Bikić koji je ponovio Alenov učinak, a onda, ziheraški, s pogotkom u dva Ante Zorica postao je pobjednik 303. Sinjske Bare.

Pobjedniku Bare alkarski Boško Ramljak na koplje je privezao dva metra zelenog sukna koje simbolizira pravo alkara na košnju u sinjskom polju na nekadašnjoj livadi zvanoj „alkarica“, a Zorici je pripala i brončana plaketa Alke te 20 tisuća kuna kojim ga je darovalo Viteško Alkarsko društvo. Ivica Marić, alkarski momak pobjednika Bare također je dobio brončanu plaketu Alke.

Ante Zorica u svojoj alkarskoj karijeri ima osvojene četiri alke – tri Sinjske – 294., 296 i 298. te Svečanu alku u Vukovaru, a ovo mu je prvi trofej na Bari. Inače je upravni pravnik, predsjednik Crvenog križa u Sinju te vrsni jahač, treći alkar u svojoj obitelji. Debitirao je 2008. kao alkar kopljanik, a 2009. godine osvojio je Alku sa sva tri pogotka u sridu i upisao se među tek 12 alkara koji su u bogatoj sinjskoj povijesti teškoj više od 300 godina to isto učinili.

U Zorica, u susjednim Hrvacama u čast pobjedniku se slavilo do dugo u noć, a svakako je ova godina za Antu posebna jer je postao i otac malene djevojčice.

Alkarske svečanosti se nastavljaju danas od 17:30 sati natjecanjem za pobjednika 303. Čoje. Pobjedniku će alkarski vojvoda Boško Ramljak na koplje privezati 311 cm crvene čoje,a Viteško alkarsko društvo nagradit će ga s 20 tisuća kuna i srebrnom plaketom alke. Srebrnu plaketu alke dobit će i alkarski momak pobjednika Čoje.

hr Sat Aug 04 2018 08:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf55c90e493810138b4594/80
Foto: Grad Split

Razvoj održivog turizma: "Turizam s mjerom vratit će život u povijesne jezgre"

Danas je održana konferencija na temu razvoja održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom

- Povijesnu jezgru čuva stanovnik. Velika je odgovornost na nama građanima, mi sami moramo uspostaviti standard, jer povijesne jezgre čuvamo mi. Od turizma živimo i samo edukacijom i dobrim mjerama možemo doći do kvalitetne točke preokreta. - rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom današnje konferencije na temu razvoja održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom.

Dodao je kako se o održivom turizmu trebalo razgovarati puno prije, sada se već vide posljedice turistifikacije koje su razorno ušle u povijesne jezgre, ne samo hrvatskih jadranskih gradova, nego i čitavog Mediterana. 

- Pohlepa, profit i krivi potezi su već napravili dovoljno, na nama je da to ispravimo i radimo na svim razinama, od svakog pojedinačnog građanina, svih razina vlasti, pa sve do svjetskih turističkih organizacija, moramo naći mjeru za turizam od kojeg možemo i s kojim možemo živjeti. - zaključio je Krstulović Opara. 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković govorio je o značajnom zaokretu dubrovačkog turizma proteklu godinu i pol dan, rekavši kako su uvođenjem jasnih pravila igre napravljeni mali koraci koji su već sad postali svjetski prepoznati. Naveo je mjere koje su prve rezultate pokazale protekle sezone, primjerice disperziranje dolazaka kruzera kroz cijeli tjedan, a ne samo u tri dana kako je to bilo prije. 

U panel diskusiji današnje konferencije „Razvoj održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom“ svoja su iskustva iznijeli i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, voditelj centra 'Cvito Fisković - Split' Joško Belamarić te Gorana Barišić-Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture iz Šibenika. 

U uvodnim je govorima Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture istaknuo kako se sada traži izlaz kako ne bi postali žrtve tolikog turističkog "uspjeha", a Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma dodao je kako novi zakon o Turističkim zajednicama predstavlja destinacijski menadžment koji podrazumijeva sinergiju svih dionika u turizmu. 

- Ključ je u razvoju kvalitetnih turističkih ponuda u destinaciji o čemu trebaju razmišljati svi dionici, od ugostitelja do agencija, direktora Turističkih zajednica, gradonačelnika...- rekao je Matušić. 

Konferencija se održala u organizaciji Slobodne Dalmacije, uz potporu Grada Splita, Grada Dubrovnika, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

hr Tue Oct 23 2018 19:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bb764f3cb557a44af8b4f05/80
Foto: Grad Split

Ispuni anketu i predloži svoju ideju za revitalizaciju Tvrđave Gripe

Grad Split poziva svoje građanke i građane, kao i one iz okolnih gradova i naselja, da je ispune i tako doprinesu prikupljanju dragocjenih podataka

Kao pokrovitelj ovogodišnjeg ciklusa predavanja i razgovora o arhitekturi „Split Talks 2018.“ i studentskih radionica na temu rekonceptualizacije Tvrđave Gripe, Grad Split je u cilju prikupljanja podataka o potrebama i željama korisnika pokrenuo on-line anketu za građane.

Anketa se može ispuniti do 10. studenog 2018. godine, a nalazi se OVDJE. Prikupljeni podaci i ulazne informacije bit će od velike važnosti prilikom razrade studentskih ideja za revitalizaciju ovog važnog kulturno-povijesnog i prostornog resursa.

U suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu kao organizatorom i provoditeljem radionica te uz stručnu i operativnu pomoć Razvojne agencije Split – RaST d.o.o. i podršku Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Splitu, održavaju se semestralne radionice studenata Diplomskog studija arhitekture u Splitu čija je svrha ponuditi nove oblikovne, sadržajne i urbanističke scenarije za revitalizaciju Tvrđave Gripe. Prilikom razrade studentskih ideja važne su i ulazne informacije dobivene od samih korisnika, građana Splita i urbane aglomeracije Split čije se potrebe i ideje žele istražiti ovom on-line anketom.

Anketa je u potpunosti anonimna, stoga Grad Split poziva svoje građanke i građane, kao i one iz okolnih gradova i naselja, da je ispune i tako doprinesu prikupljanju dragocjenih podataka.

hr Tue Oct 23 2018 18:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcf28720e4938a1128b45aa/80
Foto: Brodosplit

Američki veleposlanik posjetio Brodosplit: Posebno ga oduševio najveći jedrenjak na svijetu

Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu

Veleposlanika SAD-a dočekali su predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak i izvršni direktor Zoran Kunkera, koji su ga upoznali s trenutnim poslovima, projektima i investicijama koje su u tijeku, a koje za cilj imaju pozicioniranje Brodosplita kao najboljeg brodogradilišta u Europi.

Osobito ga se dojmio ‘Flying Clipper’, najveći jedrenjak na svijetu kojeg su gotovo cijelog obašli u pratnji Brodosplitovih voditelja projekta. Nakon uspješno obavljenih pregleda svih prostora putnika i posade od strane predstavnika U.S. Coast Guard (USCG) istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta, uključenih u ovom impresivnom projektu.

Posebno je istaknuta izgradnja najluksuznijeg putničkog broda za krstarenja polarnim područjima na svijetu u klasi “Polar Class 6” (Polar Expedition Cruise Vessel), čiji ugovor je potpisan s tvrtkom Quark Expeditions iz Seattlea u SAD-u, u sastavu Travelopia grupacije. Brod će biti dugačak 128 metara, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade.

hr Tue Oct 23 2018 15:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5856d8131eea8f1e668b45ef/80

Mladi športaši, javite se za gradske stipendije!

Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše

Nadarene splitske učenike i studente – športaše Grad Split stipendira i u ovoj školskoj i akademskoj godini, s ukupnim iznosom od 320 tisuća kuna. Proteklih je dana raspisan Natječaj za dodjelu 8 stipendija za redovite učenike - sportaše srednjih škola te 7 stipendija za redovite studente – sportaše, a prijave se mogu dostaviti do 6. studenog 2018. godine.

Mjesečni iznos stipendije za srednjoškolce iznosi 600 kuna, dok je 800 kuna stipendija za studente koji se školuju na splitskim fakultetima, kao i za studente koji se školuju na fakultetima izvan grada, a čije obrazovne grupe postoje i u Splitu. Za one studente koji se pak školuju na fakultetima izvan našeg grada, a čije obrazovne grupe ne postoje u Splitu, iznos stipendije je 1000 kuna mjesečno. Dodajmo da u financijski iznos od 320 tisuća kuna ulaze i učenici, odnosno studenti koji se stipendiraju iz ranijeg razdoblja. Prošle je godine dodijeljeno 13 stipendija.

Grad Split tako nastavlja s proaktivnim pristupom skrbi za dobrobit svojih mladih športaša i njihove akademske budućnosti. Učenici i studenti koji ispunjavaju uvjete Natječaja svoje prijave mogu podnijeti na adresu: Grad Split, Služba za društvene djelatnosti – Odsjek za šport, Obala kneza Branimira 17, 21 000 Split, u zatvorenoj omotnici, s naznakom „Natječaj – stipendiranje športaša grada Splita za 2018. / 2019. godinu“. Poziv za dodjelu stipendija objavljen i na internetskim stranicama Grada Splita  

hr Tue Oct 23 2018 15:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .