Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5877c9831eea8f05eb8b459e/80
Foto: Ina

Gradsko vijeće Šibenika: Inina benzinska crpka ostaje na rivi

Riječ je Ininoj crpki na šibenskoj rivi kod gata Krke, gdje investitori iz tvrtke "Riva Sunca" namjeravaju izgraditi ekskluzivni gradski hotel, a najavljivali su da će od toga odustati ako na tome mjestu ostane benzinska crpka

Benzinska crpka na šibenskoj rivi vraćena je u Generalni urbanistički plan (GUP) jer je u četvrtak 14 vijećnika na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća uz jedan suzdržani glas prihvatilo odluku o njezinu vraćanju u taj plan, donesen prije tri mjeseca, u kojemu je, kako je objašnjeno, nije bilo zbog tehničke pogreške. 

 Riječ je Ininoj crpki na šibenskoj rivi kod gata Krke, gdje investitori iz tvrtke "Riva Sunca" namjeravaju izgraditi ekskluzivni gradski hotel, a najavljivali su da će od toga odustati ako na tome mjestu ostane benzinska crpka , zaključeno je na sjednici GV-a u ponedjeljak  

 Prekosutra, 14. siječnja istječe rok za davanje koncesije za tu benzinsku crpku.

 SDP-ovi vijećnici napustili su Gradsko vijeće jer, kako je rekao jedan od njih Ivan Rajić, nisu željeli sudjelovati u glasovanju o nečemu što graniči sa sivom zonom.   U raspravi oporba je napadala vladajuće, ističući kako nije riječ o tehničkoj pogrešci u GUP-u te da nije poštovan temeljni dokument, a to je Strategija razvoja grada Šibenika.

 Vladajući HDZ, posebice pročelnica gradskog Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Madlena Dulibić isticala je da je benzinska crpka dio GUP-a, ali pogreškom u nj nije ucrtana.  

 U medijima se pojavljuju informacije, a posebice ih plasira investitor hotela, koji je privatno i izravno zainteresiran, da tehničkih pogrešaka nema te da se planovi mijenjaju jedino izmjenama i dopunama GUP-a, rekla je, ističući kako to nije točno jer o tome već imaju tri mišljenja mjerodavnog ministarstva

- Većina gradova u Hrvatskoj imala je pogreške u GUP-ovima, evo Pula ima nekoliko stranica tehničkih pogrešaka. Ta pogreška je na razini tipfelera u novinama i pumpa na rivi u GUP-u postoji - istaknula je Roša Dulibić.

 Predstavnica tvrtke "Urbing", koja je autor GUP-a, Ljiljana Doležal rekla je da se pogreške događaju zbog mnoštva podataka i tehnologije izrade plana.

 Na pitanje bivšega gradonačelnika Ante Županovića (SDP) zašto se nije pratila Strategija razvoja grada Šibenika Doležal mu je odgovorila da ona vrijedi 20 godina, a GUP se donosi za otprilike pet godina te se može naknadno izmijeniti.

 - Nije nama nestao simbol pumpe na rivi, nego su nestali simboli svih pumpi u gradu - objasnila je pogrešku Doležal.

  Rajić je ponovio kako se GUP nije donosio u skladu sa Strategijom razvoja grada Šibenika. Istaknuo je kako "ne postoji ispravak tehničke pogreške u slučaju pumpe na rivi, već se mora ići u izmjenu i dopunu GUP-a", prije čega se mora provesti javna rasprava.

 Izrada GUP-a temelji se na raznim dokumentima. Kako je GUP provedbeni dokument, on je odraz trenutka i ne znači da mora sadržavati sve elemente strategije, odgovorila je autorica GUP-a koji je izglasovalo Gradsko vijeće.

 Petar Baranović iz Narodne stranke – reformista upitao je hoće li autori GUP-a iz tvrtke "Urbing" na temelju propusta platiti za pogrešku ako investitori odluče podići tužbu. Misli da Grad na višim sudskim instancama ne bi prošao dobro.

 - Ako je pumpa bila u GUP-u, uzmite marker i nacrtajte simbol pumpe ako je samo u tome bio problem - poručio je Baranović.

 Ivan Rajić zatražio je na kraju da se saborskom zastupniku i čelniku šibenskoga SDP-a Franku Vidoviću kao gostu da riječ, što je predsjednik Gradskog vijeća Ante Rakić odbio.

 Vidović je ipak u stranačkim prostorijama rekao novinarima da je današnja rasprava podvala gradonačelnika i gradskih službi.

 - Vidljiva je politička volja gradonačelnika da jednu investiciju pretpostavi drugoj i da 35 zaposlenih ljudi pretpostavi troje zaposlenih ljudi. Ne vidim nikakav dobar razlog zbog čega pumpa ostaje. Ovdje se radi o podzemnim igrama jer - kako smo uopće došli do toga da pumpa konačno dolazi u GUP. Moji vijećnici neće sudjelovati dalje u ovoj farsi jer ovo ulazi u sivu zonu - zaključio je Vidović.  

 "Šibenik neće i ne smije ostati bez pumpe na obali", poručio je gradonačelnik Željko Burić

- Benzinska crpka ostaje na tom mjestu do daljnjega. Dok sam ja gradonačelnik, neću dopustiti da Šibenik ostane bez benzinske crpke na obalnom području. Podržavao sam izgradnju hotela, podržavam je i dalje, investitori su do sada imali moju veliku pomoć i imat će je i ubuduće - istaknuo je gradonačelnik Burić i dodao da rješenje u vezi s premještanjem benzinske crpke s obale treba tražiti u sklopu uređenje prostora bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF).

  Na sjednici GV-a 19. prosinca gradonačelnik Burić se pozivao na ugovor koji je Grad potpisao s Inom u vezi s rješavanjem duga Tvornice elektroda i ferolegura (TEF).  Naime travnja 2014. Ina je sklopila nagodbu sa Šibenikom i TEF-om u vezi s dugom TEF-a koji je bio u vlasništvu grada. U skladu s nagodbom Šibenik, koji je Vladinom odlukom iz 1998. obvezan podmiriti tražbine Ine od TEF-a, Ini će isplatiti 13 milijuna kuna u dvije rate do kraja 2015. Također, Ina će u Šibeniku dobiti novu lokaciju za benzinsku postaju ili novčanu naknadu nakon pet godina ako se ne pronađe zadovoljavajuća lokacija, čime će se Gradu omogućiti nastavak planiranog investicijskog ulaganja na imovini TEF-a,  stoji u tom ugovoru.  

Kako je u prosincu rekao gradonačelnik, Šibenika  u ugovoru je bilo određeno da će se ta beninska postaja na rivi ukloniti i da će Grad nastojati iznaći rezervnu lokaciju, a ako to ne uspije da je obvezan  platiti četiri milijuna kuna.

Facebook komentari

hr Thu Jan 12 2017 19:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57d65e728d350a960b8b46f7/80
Foto: Promo

Preporuke za krizmu: Beatlesi, Metallica,...otvoreno šire zlo i krizmanici se trebaju takvoj glazbi othrvati

Obožavatelji rock, pop ili heavy metal glazbe teško da će u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima ove godine moći dobiti sakramenat Svete potvrde.

Po njima izvođači poput legendarnih The Beatlesa, Black Sabbatha, Metallice, Jimi Hendrixa, Micka Jaggera, Pink Floyda i slično, otvoreno šire zlo koristeći sotonističke znakove, slike, tekstove, skrivene poruke, a djeca koja se pripremaju za čin krizme od takve se glazbe trebaju othrvati jer, kako smatraju svećenici iz sesvetske župe, ona može izazvati pesimistične, suicidalne i bludne misli, nemirne noći, samožaljenje..., pišu 24 sata.

- Moj sin (14) je s priprema za krizmu kući donio 23 pitanja s pripadajućim odgovorima koje mora dobro naučiti. Dok se drugi dio pitanja odnosi na zapovjedi, sakramente, darove Duha Svetoga, ono što nas kao roditelje zabrinjava su pitanja koja se odnose na sotonizam, magiju, vračanje - ogorčeno je rekao otac 14-godišnjaka dodavši da Crkva nema pravo od djece tražiti da napamet uče takve stvari, a pogotovo ne kako bi stekli uvjete za sakrament Svete potvrde.

- Ljut sam, zabrinut i užasnut u što se Crkva pretvorila - zaključio je otac. Tko je i na temelju čega sastavio pitanja pokušali smo saznati i od samog župnika Antuna Sentea.

- Na hodočašću sam u Portugalu. Nazovite u Župu i tražite kapelana Davora Lukačevića. On je s djecom radio na pripremama za krizmu - kratko nam je na pitanje odgovorio župnik. - Djeca su sama pokazala interes za ovakvim temama i žao mi je što me roditelji sada na ovaj način ocrnjuju - rekao je Lukačević nakon što smo ga upitali na temelju čega je sastavio pitanja i jesu li mu se roditelji na njih požalili.

- Smatrali smo da je Crkva sigurna ustanova, a oni našoj djeci u ruke guraju papire s kojima ih direktno upoznaju sa sotonizmom. Dok se mi kao borimo i pokušavamo kontrolirati što će djeca čitati na internetu i kakve će stranice posjećivati, u Crkvi od njih traže da znaju definicije sotonizma, praznovjerja, vračanja, magije, sekte, spiritizma - zaključio je otac.

Sudeći prema napisanim pitanjima, ali i njihovim pripadajućim odgovorima, nikako ne bi bilo dobro da djeca kojim slučajem, u prisustvu svećenika, pjevuše Lucy in the Sky with Diamond (The Beatles) jer u pjesmi bi se zapravo moglo pjevati o LSD-u, kao ni pjesmu Hey Jude istimenog benda (jer se zapravo ne zna tko je Jude). Sporna bi mogla biti i pjesma Rolling Stonesa ‘Sympathy for the Devil (Simpatija za đavla) ili ploča britanskog banda Iron Maiden koja nosi naslov ‘The Number of the Beast’ (Broj Zvijeri).  

Kapelan Davor Lukačević govori da su krizmanici željeli da se na pripremama govori o temama poput sotonizma, praznovjerja i slično. Žao mu je što su roditelji gnjevni, no želio bi da mu se osobno jave ako su nezadovoljni.

- Ranije nismo imali identične pripreme, bile su slične ovima no sada smo se prilagodili interesima i željama djece - dodao je Lukačević koji za negodovanje roditelja nije znao dok mu mi to nismo prenijeli, pišu 24 sata.  

Facebook komentari

hr Mon Apr 24 2017 14:51:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fb760fb4739809458b45e8/80

Obrat: Tvrtka SPORT B odustala od koncesije za korištenje plaže Zlatni rat u Bolu

"Pritisci i otpor doveli su u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti"

Tvrtka SPORT B d.o.o. odlučila je odustati od koncesije za korištenje plaže 'Zlatni rat' u Bolu, stoji u priopćenju, javlja RTL

Navode kako je njihova ponuda "ocijenjena najpovoljnijom" zbog čega je Županijska skupština i donijela odluku da se njima dodjeli koncesija.

U priopćenju pišu i kako su 'medijski i politički pritisci' te 'neutemeljeni otpor lokalne zajednice' prema njihovoj tvrtki doveo u pitanje mogućnost 'obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području' te da zbog toga nisu spremni sklopiti ugovor o koncesiji 'osim ukoliko se, prethodno, situacija ne stabilizira'.

"Naša ponuda je utemeljena isključivo na gospodarskim kriterijima, čime štitimo javni interes daleko bolje od onih koji neargumentirano 'svojataju' javno dobro (i to bez plaćanja adekvatne naknade", stoji u priopćenju.

"Nadamo se da će, u budućnosti, o ovako važnim pitanjima, odluku donositi struka, rukovodeći se propisanim kriterijima, a ne 'ulica' ni politički centri moći, bez argumenata, budući da je otvoreni, razvojni i savjesni pristup. potencijalnim investitorima, ma tko oni bili, jedini koji je moguć, ukoliko je cilj stvaranje transparentnog, naprednog i civiliziranog društva", naveli su u priopćenju.

Facebook komentari

hr Mon Apr 24 2017 14:51:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58fdc9dbb47398e54d8b456a/80

Mario Tomasović: "Odurna i simptomatična, civilizacijski neprihvatljiva Frljićeva predstava, neprijateljski je projektil u srce ovoga grada"

U sklopu Marulićevih dana priprema se izvođenje predstave „Naše nasilje i Vaše nasilje” u kojoj se vrijeđaju vjerski i nacionalni osjećaji našega naroda, što je za portal Dalmacija News komentirao predsjednik HVIDRA-e Mario Tomasović

Autorski projekt visokog rizika, redatelja Olivera Frljića, predstava Naše nasilje i vaše nasilje koja "širom otvorenih očiju promatra Europu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskešenim zubima zatvara granice tisućama onih koji bježe upravo pred posljedicama europske i američke politike", izazvala je burne polemike posljednjih dana. Upravo iz razloga jer se sporna predstava treba večeras u sklopu "27. Marulićevih dana" na sceni splitskoga HNK.

Scenama koje je dio europske kazališne publike imao prilike vidjeti, od prizora gole žena s hidžabom na glavi koja u jednom trenutku iz svojega spolnog organa vadi nacionalnu zastavu nakon čega glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa i siluje tu muslimanku, zida od kanistara goriva koji se urušava, glumaca u narančastim kombinezonima, zgroženi su bili gledatelji, kao i kazališni kritičari; u Berlinu, a zatim u Beču gdje je izbio mali skandal, da bi potom zbog vrijeđanja vjerskog i nacionalnog dostojanstva građana bila podignuta i kaznena prijava u Poljskoj. U susjednoj BIH reagirao je i sam Nadbiskup vrhbosanski kardinal Puljić , a između ostalih, reagirala je i Splitsko dalmatinska biskupija svojim priopćenjem

Tomasović: “Vrijeđaju se kulturne i tradicijske zasade hrvatskog naroda”

O ovoj gorućoj temi, za komentar smo upitali i predsjednika splitske HVIDRA-e, Maria Tomasovića.

- Simptomatično odurna, civilizacijski i kulturološki neprihvatljiva predstava ciljano plasirana u manifestaciju "Marulićevi dani", Marka Marulića kao oca hrvatske književnosti, kršćanskog humanista, koje li ironije, gdje se tom predstavom vrijeđaju upravo one vrijednosti, kulturne i tradicijske zasade hrvatskog naroda, vjerničkog puka i ljude druge nacionalnosti i vjeroispovijesti kao vulgarno uprizorenje kršćanskih simbola i dijabolična manipulacija osjećajima većinskog katoličkog naroda grada Splita. Ta predstava je svojevrsni neprijateljski projektil u srce ovoga grada; ravno u kulturno, povijesno i tradicijsko srce - smatra Tomasović.

 Za danas, u 17 sati, najavljen je mirni prosvjedni skup ispred splitskog Teatra, a protiv održavanja predstave “Naše nasilje i vaše nasilje. Ima li pravo glasa i druga strana, upitali smo Tomasovića.

 - Ako smo demokratska i slobodna zemlja smatram da i druga strana, pa makar i ispred teatra, ima pravo reći što misli o spomenutoj predstavi, tom provokativnom, nekulturnom i necivilizacijskom uratku do boli netalentiranog izvjesnog Olivera Frljića i njemu pripadajuće družine – poručio je Tomasović.

Facebook komentari

hr Mon Apr 24 2017 11:57:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f2a11d454d80e008b4578/80
Foto: Press

Pametno: Banovina za građane, a ne za sebe

Split će biti grad u kojem će se svi dijelovi grada razvijati ravnomjerno, pa predstavnici Pametno planiraju prvi radni dan provesti u Slatinama, Srinjinama, Sitnom Gornjem, Sitnom Donjem, Žrnovnici, Stobreču i Kamenu
Stranka Pametno prva je politička stranka u Hrvatskoj, koja je osmislila program pametnoga grada prije četiri godine upravo za Split i time 'udarila temelje' mnogima u Hrvatskoj koji danas govore o tome. Pametno je danas javnosti predstavilo novi, još detaljniji program za razvoj Splita u idućem mandatu. Program, za razliku od ostalih stranaka, promatra svakodnevni život i razvoj urbanih središta kroz šest pažljivo odabranih modula: pametni ljudi, pametno življenje, pametna okolina, pametna pokretljivost, pametna ekonomija i pametna uprava. Time se program razlikuje od ostalih, koji grad promatraju isključivo kao građevinsko poduzeće i pričaju o dizalicama i zgradama, dok program Pametno stavlja ljude u prvi plan i kreira kvalitetno življenje za sve generacije, od djece do starije dobi. 

- Prvi korak u upravljanju gradom počet ćemo svakako izradom strategije razvoja grada, o kojoj pričamo već godinama, ali gradske vlasti nisu imale sluha. Ne možemo više dozvoliti da se Split razvija stihijski i da gubimo vrijeme, moramo točno znati što je najbolje za grad, njegove stanovnike i kako će naš grad izgledati i za pet, 10 ili 15 godina – istaknula je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i kandidatkinja za gradonačelnicu Splita.

Predstavljajući pametnu buduću upravu Splita, Puljak je naglasila da je osnovni smisao gradske uprave da služi građanima, tvrtkama i gostima grada, a ne samoj sebi. Kako bi to postigli, u stranci Pametno planiraju racionalizirati javnu upravu, smanjiti broj zaposlenih kroz prirodan odljev, ali i uvesti nagrađivanje odgovornih i aktivnih zaposlenika te privući najbolje stručnjake. U programu je i niz mjera kojima će se omogućiti građanima direktna kontrola javne uprave, kao i sudjelovanje u planiranju aktivnosti grada. 
- Kao što smo prvi napravili mapu poslovnih prostora i to u nekoliko dana, a što gradske vlasti nisu bile u stanju napraviti godinama, tako ćemo građanima omogućiti uvid u sve što ćemo raditi, od proračuna, do aktivnosti po kotarevima. Našu smo *mapu poslovnih prostora upravo dodatno ažurirali i s podacima korisnika gradskih prostora, kao i cijene kvadrata koje tko plaća i pozivamo građane da pogledaju jer će tamo naći puno zanimljivih podataka – kazala je Puljak

O suradnji s kotarevima u Pametno ističu da će ostvariti bolju suradnju s njima i slušati njihove zahtjeve jer su oni u direktnom kontaktu s građanima. Kotarevima planiraju povećati i proračun tri puta u odnosu na sadašnje proračune te ostaviti dodatna četiri milijuna kuna za fond, preko kojega će financirati najbolje kotarske projekte. 

- Kotarevi se ne razvijaju ravnomjerno, a u pametnom življenju osnovni naglasak stavljamo na ravnomjeran razvoj grada Splita. Mnogi naši dijelovi grada su napušteni i ni dobar dio Splićana ne zna da pripadaju Splitu. Zato ćemo prvi dan našeg upravljanja gradom obići najudaljenije mjesne odbore – Slatine, Srinjine, Sitno Gornje i Sitno Donje, Žrnovnica, Stobreč i Kamen i pričati s tim građanima jer su i oni dio Splita. Žalosno je da su ih svi gradonačelnici potpuno ignorirali – rekao je Jakov Prkić, kandidat za dogradonačelnika stranke Pametno, zadužen za suradnju s gradskim kotarevima i mjesnim odborima, komunalne djelatnosti i sport. Prkić je dodao da će svaki kotar imati i zelenu površinu, dječje i sportsko igralište, prostor za kulturne i društvene aktivnosti i za kućne ljubimce. U programu je naglašena i aktivnost grada prijatelja svih svojih građana, što uključuje i sve ranjive skupine, od djece, do osoba starije dobi, ali i posebne mjere za osobe s invaliditetom te djecom s teškoćama u razvoju. 
Osim veće samostalnosti i većeg proračuna kotareva, u Pametno imaju i cijeli plan pametne ekonomije, koja će gradu Splitu omogućiti da postane grad u kojem će kvalitetu življenja pratiti i gospodarski razvoj grada. Split će, prema njihovom programu, postati grad poduzetništva i obrta, održivog razvoja, temeljenog na kreativnim industrijama, grad svjetski značajnih događaja, u kojeg će ljudi dolaziti ne samo u turistički posjet, već i studirati i živjeti u njemu. 

- Tužno je koliko Split zaostaje u korištenju EU fondova i to će nam biti prvi zadatak, upregnuti sva znanja i sve naše snage da Split postane vodeći u iskorištavanju EU fondova, iz kojih možemo izvući puno novca i ostvariti niz projekata, a da ne potrošimo ni kune našega novca. U Splitu postoji već niz mladih s dobrim idejama, oni sada rade samostalno s cijelim svijetom, ali mi ćemo im omogućiti lakši rad, bolje uvjete i podršku grada. Time ćemo proširiti bazu mladih poduzetnika i pokrenuti projekt SplIT- centar svita, za razvoj IT-a, kao moderne industrije, kako bismo mladima omogućili budućnost, a u Split doveli i zadržali najbolje stručnjake. Ne možemo živjeti samo od turizma. Split može i mora biti predvodnik i Dalmacije i Hrvatske i stranka Pametno će mu to i omogućiti – zaključila je Natalia Tafra Bazina, kandidatkinja za dogradonačelnicu, zadužena za financije i društvene djelatnosti grada. 

Predstavljanje cjelokupnog programa za građane Splita će stranka Pametno imati u utorak, 24. travnja u 19 sati u Multimedijalnom kulturnom centru, Ulica slobode 28 (Beton kino). 

Facebook komentari

hr Mon Apr 24 2017 11:27:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .