Hasanbegović: Građani sve manje vjeruju zakonodavnoj vlasti

U saborskoj raspravi o izvješću Odbora za pritužbe i predstavke, zastupnik HDZ-a Zlatko Hasanbegović ocijenio je u četvrtak da sve manji broj predmeta građana upućenih tome odboru pokazuje da građani imaju sve manje povjerenja u zakonodavnu vlast, te da je uloga Odbora svedena na ulogu “goluba pismonoše”.

 – Iz godine u godinu pada broj predmeta na temelju pritužbi i predstavki upućenih saborskom odboru iz čega bi neupućeni promatrač mogao zaključiti kako državna uprava sve bolje vrši zadaće i da zadovoljni građani sve manje posežu za pomoći nadležnog saborskog tijela – kazao je Hasanbegović, dodavši da to međutim nije slučaj.

 – Nezadovoljni građani zapravao gube iluzije da rješavanje svojih problema mogu ubrzati putem instituta predstavke i pritužbe nadležnog saborskom tijelu”, rekao je Hasanbegović, ocijenivši da je uloga tog odbora svedena na “goluba listonošu” između nezadovoljnog građanina i tijela državne uprave i “vrstu besplatnoga državnog psihoterapeuta.

Upozorio je i na ne baš zanemariv broj požurnica koje je Odbor uputio nadležnim tijelima u slučajevima “šutnje administracije”.

 Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) upitala je koja je onda svrha tog odbora ako ništa ne može promijeniti za građane. 

– Apsurdno je da mu se građani obraćaju iz očaja i nakon obraćanja budu još očajniji – kazala je.

 U ime Kluba zastupnika SDP-a Domagoj Hajduković podržao je izvješće pozvavši sve države institucije da maksimalno surađuju s tim odborom. “To je jedini odbor koji direktno komunicira s građanima i daje dobar presjek onoga što ih muči”, rekao je.

 Što najviše muči građane nabrojio je Anđelko Stričak (HDZ): najviše dugotrajnost postupka na sudovima, korupcija u pravosuđu, postupanja u pojedinim zemljišno-knjižnim odjelima, ali i ovrhe, deložacije, troškovi bolničkih liječenja, liste čekanja, naplate parkiranja, loša organizacija popravnih ispita u školama, opskrba pitkom vodom, asfaltiranje cesta, prekomjerna buka, plaćanje HRT-a i slično.

 Predsjednik Odbora za predstavke i pritužbe Zdravko Ronko kazao je da je u 2015. godini zaprimljeno i obrađeno ukupno 349 predmeta, od čega 269 novih predstavki i 80 opetovanih predstavki i pritužbi građana otvorenih u 2012., 2013. i 2014. godini.

 Od ukupnog broja predstavki i pritužbi 158 bilo je iz područja pravosuđa i uprave, 59 predmeta sa socijalnom i zdravstvenom problematikom te iz područja zaštite obitelji, 62 predmeta iz područja stambene, komunalne i imovinskopravne problematike, 17 iz područja rada i radnih odnosa, 38 predmeta činila su ostala područja i 15 ostali predmeti.

 Tijekom 2015. i do početka travnja 2016. godine od ukupno 349 predmeta riješeno je njih 327 ili 93,69 posto, a najbolja suradnja ostvarena s Ministarstvom unutarnjih poslova, kazao je Ronko.
 Sabor nastavlja sjednicu u petak ujutro.

POSLJEDNJE DODANO: