Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e41091429111c0b308b4661/80

Politički krah u općini Otok pored Sinja: 'Dvije godine iz Proračuna nije odvojeno ni lipe za moju Galu!'

Politička situacija dosegnula je vrhunac, Otočani će na nove izbore za Općinsko vijeće
Krivudava cesta kroz Sinjsko polje vodi do Otoka, malene općine s velikim problemima. U tek nekoliko riječi može se opisati situacija 'bezglavosti' u općini koju vodi nezavisna garnitura predvođena načelnikom Dušanom Đulom.

Politička situacija dosegnula je vrhunac, Otočani će na nove izbore za Općinsko vijeće, a konačan slom odvijao se prije više od mjesec dana u ovom pitom mjestu kojeg graniče planina Kamešnica i rijeka Cetina.

Politički život sadašnjeg načelnika krenuo je u lipnju 2017. godine. Bila je to izborna godina, u prvom krugu u Otoku se nadmetalo 5 kandidata za načelnika, a kako pobjedonosni prag nije prošao niti jedan od kandidata bilo je jasno kako će Otočani u drugi krug.

Branko Samardžić, istaknuti HDZ-ovac četiri mandata vladao je ovom malom općinom, tražio je i peti, ali put mu je presjekao, voljom sumještana, Dušan Đula, nezavisni kandidat.
Tijesno, ali uspješno.

Svega 53 glasa dijelila su Đulu i Samardžića. Izborni rezultat skoro je ispisao povijest na razini cijele Hrvatske, ali i dao priliku da novi načelnik većinu u Općinskom vijeću složi i bez ljutih rivala iz HDZ-a. 

Pošlo mu je to za rukom. Dva vijećnika HSP-a 1861 i vijećnica stranke 'Biram bolje' stali su uz još pet vijećnika Dušana Đule i stvorili većinu koja je bila dovoljna da sve zamišljeno 'upadne' u zakonske kalupe i okvire.

Funkcioniralo je tako dvije godine. Mnogo je toga obećano, mnogo i napravljeno, a svako mišljenje HDZ-ovaca ostalo je samo 'mrtvo slovo na papiru' ili riječ koja bi 'na jedno uho ušla, a na drugo izašla'. Posve normalno je izgledala i situacija u kojoj bi oporbeni vijećnici malčice 'zapalili vatru' kakvim pitanjem, optužbom ili kritikom koju bi, nezavisna kompanija, vrlo brzo i posve učinkovito ugasila.

Podrhtavanja pod otočkim tlom u općinskoj vijećnici osjetila su se već krajem 2018. godine. Izglasavanje Proračuna za 2019. godinu podržao je i jedan HDZ-ovac. Marko Mravak digao je ruku za taj skup podataka i brojki, a sve to zbog jednog dijela novog Proračuna, točnije amandmana koji bi župi Gala 'u blagajnu' donio 900 tisuća kuna.

Ogroman iznos bio je za otkupljenje zemljišta u Gali. Zemljišta namijenjenog za izgradnju nove crkve i vrtića. Ona stara crkva Svih Svetih, napravljena još u 18. stoljeću, od davnih je vremena već bila premala za potrebe mjesta u kojem iz godine u godinu raste broj vjenčanja, ali i plača novorođene djece. 

Marko predložio, Dušan prihvatio. Vrlo jednostavna formula koja je bila, u najmanju ruku, početak kraja općinske vlasti u Otoku.


Prihvaćeni iznos još do dana današnjeg nije dobio svoj konačan rasplet. Jasno je valjda svima što je uslijedilo nakon takvih činjenica. Čak se i župnik promijenio u spomenutom razdoblju pa je fra Mladena Marića, jednog od podupiratelja cijelog projekta, zamijenio fra Luka Delić.

Dva vijećnika iz Gale, dva prezimenjaka - Anđelko i Marko zalagali su se za još jednu financijsku injekciju Gali - 150 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju odvodnje i kanalizacije za Galu u novoj godini. Prijedlog nije prošao.

Strpljenje je curilo, informacije su prolazile 'na kapaljku', a stanje u Otoku bivalo je sve gore i gore. Štoviše, do usijanja je stiglo samo dva dana prije kraja 2019. godine. No, krenimo od početka 'političkog ubojstva' Dušana Đule.

3. prosinca. Općinska vijećnica u Otoku. Jedina točka Dnevnog reda prvo je čitanje Proračuna za 2020. godinu. U vijećnici prisutna cijela vladajuća većina. Nakon prijedloga i rasprave kreće glasovanje. 7 ruku je u zraku. Vijećnik Anđelko Mravak iz vladajuće većine nije podržao Prijedlog.

18. prosinca. Drugi pokušaj donošenja Proračuna. Anđelko Mravak ne pojavljuje se u općinskim klupama. Većine nema, nema ni prolaska Proračuna. Nije bilo ni Marka Mravka. Načelnik Đula smirivao je, govorio kako i dalje imaju vremena te ustvrdio kako mu nije poznat razlog ne dolaska Mravka.

30. prosinca. Pet minuta prije podne. Proračunsko 'biti ili ne biti'. Marko i Anđelko odlučili su ići 'do kraja'. Proračun za 2020. godinu nije donešen, a Općinsko vijeće otišlo je u novi izborni proces.

Dušan Đula netom poslije sjednice optužio je za izbornu kuhinju.

- U toj kuhinji glavni kuhar je bio bivši načelnik Branko Samardžić, pomoćni kuhar je Marko Mravak, a perač posuđa Anđelko Mravak. Iskreno, ja se sramim zbog ovoga zadnjeg, a mislim da se i mještani sela Gale trebaju sramiti, rekao je otočki načelnik.

Kasno poslijepodne zaputili smo se prema Otoku u potrazi za dva Mravka koji su bili dosljedni volji svojih sumještana, kako tvrde, i iščekujući obećano osjetili poniženje i i tek mnoštvo riječi nepretvorenih u djela.

- Naša dva zahtjeva bila su jasna. Licemjerno je bilo prihvatiti amandman od 900 tisuća kuna i onda stati protiv toga, a u Proračunu je bilo viška oko 8 milijuna kuna, kratko nam je kazao Marko Mravak pokazujući papire s amandmanima, ali i dopis koji mu je stigao na adresu. Dopis u kojem se od njega zahtijeva povratak pečata Mjesnog odbora Gala iako izbori za mjesno vijeće nisu raspisani. 

Razlog pada Proračuna, iz gledišta drugog sugovornika - Anđelka Mravka, bio je vrlo jednostavan i jasan.

- Dvije godine iz Proračuna nije odvojeni ni lipe za moju Galu, govori nam Anđelko i nastavlja.
- Ako sam izabran od strane mojih mještana onda je i cilj da se borim za svoje mjesto, a na političke prozivke neću odgovoriti niti se spuštati na takvu razinu komunikacije, zaključio je Mravak.

U međuvremenu su Otočani dobili povjerenika Tomislava Opačka, zamjenika pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije koji će obavljati poslove u nadležnosti Općinskog vijeća. Novih 15 imena u vijećnici Otočani će birati, po svemu sudeći, idućeg mjeseca.
hr Tue Feb 11 2020 10:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/592579ffb9e03e97178b4655/80
Foto: Pixabay

Ususret sezoni: Ponovno nedostaje domaćih radnika, traže se stranci

Procjenjuje se da će u turističkom sektoru na području Dalmacije nedostajati između 1500 do 2000 djelatnika

U tijeku je užurbana potraga za radnicima u turizmu. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji lani je strancima izdano više od 3,300 dozvola za rad, a čega je njih dvije tisuće radilo u turizmu i ugostiteljstvu.

A zbog nedovoljnog broja iskusnih radnika u Hrvatskoj i ovu sezonu poslodavci će za radnicima očito morati posegnuti izvan granice. - piše RTL

Iskusan i kvalitetan radnik posao u turističkom sektoru može naći gotovo odmah.

- Sad je velika potražanja za našim kadrom, svi nas doslovno vuku za rukav, a ja sam se odlučila za radno mjesto gdje mi najviše odgovaraju uvjeti. - rekla je Nera Maras, kuharica u hotelu.

Upravo uvjetima, mali hotel u centru, nastoji privući buduće zaposlenike.

- Prvenstveno bi voljeli zaposliti domaće ljude, ali ukoliko bude potreba gledat ćemo i šire. Radi se o malo manjem objektu, pa će možda biti i lakše naći adekvatnu radnu snagu, a planiramo svakako dugoročno zapošljavati kvalitetne ljude te vjerujemo da će to biti nekima okidač zašto će se odlučiti za nas. - izjavila je Davina Ljubičić Đirilić, direktorica hotela.

Još malo i u centru Splita brojni ugostiteljski objekti otvorit će vrata, a upravo sezonsko zapošljavanje dio je problema u traženju radnika.

Iz splitske gospodarske komore procjenjuju da će samo u turističkom sektoru na području Dalmacije nedostajati između 1500 i 2000 djelatnika.

- Svake godine sve ranije i ranije ide potraga za radnom snagom. Veliki hotelski lanci su već u 11. i 12. mjesecu prošle godine odradili turu i kaparali određeni broj ljudi za ovu sezonu, a na svakom poslodavcu je da zadrži svoje ljude. - poručio je Joze Tomaš, predsjednik HGK-a Županijske komore Split.

Za početak radnike treba naći, a o uvjetima ovisi hoće li se i zadržati ili će poslodavac i slijedeću sezonu biti u novoj potrazi. - piše RTL

hr Wed Feb 19 2020 22:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4bd0b429111c40428b45ec/80

Podnio kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac: "Himnu je izvela na izrugljiv i omalovažavajući način"

Tvrdi da je Josipa Lisac obezvrijedila hrvatsku himnu...
Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com podnio je DORH-u kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, odnosno povrede ugleda Republike Hrvatske.

Naime, Županović optužuje popularnu pjevačicu Lisac da je na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na izrugljiv i omalovažavajući način. 

 Koristila je izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi te je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja. 

Smatram da nijedan građanin, bez obzira bio on glazbeni umjetnik ili netko drugi, nema pravo tonalitetno, vokalno, gestikularno i manifestativno umanjivati težinu, ozbiljnost i značaj intonacije nacionalne himne. Držim da je bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. 

Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela. - napisao je u kaznenoj prijavi te predložio Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu da reproduciraju snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide te podignu optužnicu protiv Josipe Lisac. 


hr Wed Feb 19 2020 21:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4d8dee29111c09458b45dc/80
Foto: Screenshot / Policija zaustavlja - Split

Tijekom točenja plina: Na benzinskoj postaju u Splitu planuo automobil

Na teren je izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca

Na benzinskoj postaji Lukoil kraj Poljuda zapalio se automobil tijekom točenja plina.

JVP Split je dobila dojavu u 18,24 sata te je na teren izašlo jedno vozilo sa šest vatrogasaca. Požar je ubrzo ugašen, a od automobil je izgorio.

Srećom, nitko nije ozlijeđen.


hr Wed Feb 19 2020 20:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e38082829111ca1248b4608/80
Foto: MORH

Hrvatski vojnici spasili ozlijeđenog migranta na vojnom poligonu

Tijekom pada migrant je dobio ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske pomogli su ozlijeđenoj osobi koju su 18. veljače 2020. godine zatekli na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj.

Naime, pripadnici Hrvatske kopnene vojske su tijekom redovnog osiguranja vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ na Slunj u noći 17./18. veljače u neovlaštenom ulasku na prostor vojnog poligona, pronašli skupinu od sedam osoba, stranih državljana, od kojih je jedan prilikom pokušaja utvrđivanja identiteta pokušao pobjeći te skočio s litice u ponor dubine tri metara.

Tijekom pada navedena osoba je zadobila ozljedu noge te su joj pripadnici Hrvatske vojske odmah pružili prvu pomoć i imobilizirali nogu.

Ozlijeđeni je predan djelatnicima Hitne medicinske pomoći koja je ga je prevezla u Opću bolnicu Karlovac na daljnju obradu.

Ostale osobe zatečene na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju su, sukladno propisanim procedurama, predane policijskim službenicima Policijske postaje Slunj na daljnje postupanje.

Na mjestu događaja izvršen je očevid od strane Vojne i civilne policije.

hr Wed Feb 19 2020 19:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .