Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e41091429111c0b308b4661/80

Politički krah u općini Otok pored Sinja: 'Dvije godine iz Proračuna nije odvojeno ni lipe za moju Galu!'

Politička situacija dosegnula je vrhunac, Otočani će na nove izbore za Općinsko vijeće
Krivudava cesta kroz Sinjsko polje vodi do Otoka, malene općine s velikim problemima. U tek nekoliko riječi može se opisati situacija 'bezglavosti' u općini koju vodi nezavisna garnitura predvođena načelnikom Dušanom Đulom.

Politička situacija dosegnula je vrhunac, Otočani će na nove izbore za Općinsko vijeće, a konačan slom odvijao se prije više od mjesec dana u ovom pitom mjestu kojeg graniče planina Kamešnica i rijeka Cetina.

Politički život sadašnjeg načelnika krenuo je u lipnju 2017. godine. Bila je to izborna godina, u prvom krugu u Otoku se nadmetalo 5 kandidata za načelnika, a kako pobjedonosni prag nije prošao niti jedan od kandidata bilo je jasno kako će Otočani u drugi krug.

Branko Samardžić, istaknuti HDZ-ovac četiri mandata vladao je ovom malom općinom, tražio je i peti, ali put mu je presjekao, voljom sumještana, Dušan Đula, nezavisni kandidat.
Tijesno, ali uspješno.

Svega 53 glasa dijelila su Đulu i Samardžića. Izborni rezultat skoro je ispisao povijest na razini cijele Hrvatske, ali i dao priliku da novi načelnik većinu u Općinskom vijeću složi i bez ljutih rivala iz HDZ-a. 

Pošlo mu je to za rukom. Dva vijećnika HSP-a 1861 i vijećnica stranke 'Biram bolje' stali su uz još pet vijećnika Dušana Đule i stvorili većinu koja je bila dovoljna da sve zamišljeno 'upadne' u zakonske kalupe i okvire.

Funkcioniralo je tako dvije godine. Mnogo je toga obećano, mnogo i napravljeno, a svako mišljenje HDZ-ovaca ostalo je samo 'mrtvo slovo na papiru' ili riječ koja bi 'na jedno uho ušla, a na drugo izašla'. Posve normalno je izgledala i situacija u kojoj bi oporbeni vijećnici malčice 'zapalili vatru' kakvim pitanjem, optužbom ili kritikom koju bi, nezavisna kompanija, vrlo brzo i posve učinkovito ugasila.

Podrhtavanja pod otočkim tlom u općinskoj vijećnici osjetila su se već krajem 2018. godine. Izglasavanje Proračuna za 2019. godinu podržao je i jedan HDZ-ovac. Marko Mravak digao je ruku za taj skup podataka i brojki, a sve to zbog jednog dijela novog Proračuna, točnije amandmana koji bi župi Gala 'u blagajnu' donio 900 tisuća kuna.

Ogroman iznos bio je za otkupljenje zemljišta u Gali. Zemljišta namijenjenog za izgradnju nove crkve i vrtića. Ona stara crkva Svih Svetih, napravljena još u 18. stoljeću, od davnih je vremena već bila premala za potrebe mjesta u kojem iz godine u godinu raste broj vjenčanja, ali i plača novorođene djece. 

Marko predložio, Dušan prihvatio. Vrlo jednostavna formula koja je bila, u najmanju ruku, početak kraja općinske vlasti u Otoku.


Prihvaćeni iznos još do dana današnjeg nije dobio svoj konačan rasplet. Jasno je valjda svima što je uslijedilo nakon takvih činjenica. Čak se i župnik promijenio u spomenutom razdoblju pa je fra Mladena Marića, jednog od podupiratelja cijelog projekta, zamijenio fra Luka Delić.

Dva vijećnika iz Gale, dva prezimenjaka - Anđelko i Marko zalagali su se za još jednu financijsku injekciju Gali - 150 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju odvodnje i kanalizacije za Galu u novoj godini. Prijedlog nije prošao.

Strpljenje je curilo, informacije su prolazile 'na kapaljku', a stanje u Otoku bivalo je sve gore i gore. Štoviše, do usijanja je stiglo samo dva dana prije kraja 2019. godine. No, krenimo od početka 'političkog ubojstva' Dušana Đule.

3. prosinca. Općinska vijećnica u Otoku. Jedina točka Dnevnog reda prvo je čitanje Proračuna za 2020. godinu. U vijećnici prisutna cijela vladajuća većina. Nakon prijedloga i rasprave kreće glasovanje. 7 ruku je u zraku. Vijećnik Anđelko Mravak iz vladajuće većine nije podržao Prijedlog.

18. prosinca. Drugi pokušaj donošenja Proračuna. Anđelko Mravak ne pojavljuje se u općinskim klupama. Većine nema, nema ni prolaska Proračuna. Nije bilo ni Marka Mravka. Načelnik Đula smirivao je, govorio kako i dalje imaju vremena te ustvrdio kako mu nije poznat razlog ne dolaska Mravka.

30. prosinca. Pet minuta prije podne. Proračunsko 'biti ili ne biti'. Marko i Anđelko odlučili su ići 'do kraja'. Proračun za 2020. godinu nije donešen, a Općinsko vijeće otišlo je u novi izborni proces.

Dušan Đula netom poslije sjednice optužio je za izbornu kuhinju.

- U toj kuhinji glavni kuhar je bio bivši načelnik Branko Samardžić, pomoćni kuhar je Marko Mravak, a perač posuđa Anđelko Mravak. Iskreno, ja se sramim zbog ovoga zadnjeg, a mislim da se i mještani sela Gale trebaju sramiti, rekao je otočki načelnik.

Kasno poslijepodne zaputili smo se prema Otoku u potrazi za dva Mravka koji su bili dosljedni volji svojih sumještana, kako tvrde, i iščekujući obećano osjetili poniženje i i tek mnoštvo riječi nepretvorenih u djela.

- Naša dva zahtjeva bila su jasna. Licemjerno je bilo prihvatiti amandman od 900 tisuća kuna i onda stati protiv toga, a u Proračunu je bilo viška oko 8 milijuna kuna, kratko nam je kazao Marko Mravak pokazujući papire s amandmanima, ali i dopis koji mu je stigao na adresu. Dopis u kojem se od njega zahtijeva povratak pečata Mjesnog odbora Gala iako izbori za mjesno vijeće nisu raspisani. 

Razlog pada Proračuna, iz gledišta drugog sugovornika - Anđelka Mravka, bio je vrlo jednostavan i jasan.

- Dvije godine iz Proračuna nije odvojeni ni lipe za moju Galu, govori nam Anđelko i nastavlja.
- Ako sam izabran od strane mojih mještana onda je i cilj da se borim za svoje mjesto, a na političke prozivke neću odgovoriti niti se spuštati na takvu razinu komunikacije, zaključio je Mravak.

U međuvremenu su Otočani dobili povjerenika Tomislava Opačka, zamjenika pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije koji će obavljati poslove u nadležnosti Općinskog vijeća. Novih 15 imena u vijećnici Otočani će birati, po svemu sudeći, idućeg mjeseca.
hr Tue Feb 11 2020 10:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f67a98ddaf72deca08b4582/80

Najveća akcija čišćenja podmorja u uvali u Jelsi, Vrboskoj i Zavali

Najveći problem predstavlja plastika koja završi na morskom dnu zajedno sa ostalim glomaznim otpadom

Drugu godinu za redom održana je hvalevrijedna, najveća do sada akcija čišćenja podmorja u uvali u Jelsi, Vrboskoj i Zavali. Svjedoci smo sve većeg zagađenja koje ugrožava naš bogati eko sustav. 

Najveći problem predstavlja plastika koja završi na morskom dnu zajedno sa ostalim glomaznim otpadom. Jelšanske uvale zbog svoje specifične konfiguracije obale zajedno sa morskom strujom postaju svojevrstan lijevak u koji završava plutajući otpad te predstavljaju magnet za onečišćenje.

Sunčani vikend od 19. do 20 rujna poslužio je uhodanoj družini ronilaca u suradnji s Udrugom veterana HRM, Ronilačkim klubom Nautilus, Ronilačkim klubom Black Pearl, udrugom “Lantina” i Turističkom zajednicom općine Jelsa za veliku akciju čišćenja podmorja. Akciji je svojim angažmanom pridonijelo vatrogasno društvo Jelsa, Jelkom – trgovačko društvo za komunalnu djelatnost na otoku Hvaru kao i sama Općina Jelsa uz potporu sufinanciranja fonda za zaštitu okoliša.

Čak 60 vrijednih sudionika uspjelo je lišit prekrasne uvale od ukupno 18 kubika i 10 tona raznoraznog smeća. Moramo priznati da smo ostali zatečeni količinom glomaznog otpada koje se malim brodicama iznosilo na obalu te kasnije prevozilo na deponij. Bilo je tu svega i svačega, a naravno prednjačile su gume automobila, PVC i stakleni otpad.

- Spomenutom akcijom želimo ukazati na važnost očuvanja našeg morskog prostranstva. Pokažimo moru da smo zahvalni za sve ono dobro što nam nesebično daruje. Nećemo stati, idemo punom parom naprijed! Ovakvih pothvata će biti sve više, a sam dokaz za to su prethodno očišćeni dijelovi akvatorija gdje je primijećeno značajno poboljšanje čistoće podmorja. Rezultati nam govore da ovakve akcije treba i dalje provoditi te adekvatnom edukacijom probuditi svijest u ljudima da se ponašaju odgovorno i zahvalno.

Veliko hvala svim sudionicima koji su velikodušno i bezrezervno uz veliki smiješak pomogli da smeće ne pobijedi! Svima želim vrlo uspješan daljnji rad. Vidimo se i sljedeće godine u nadi da će smeća biti sve manje i manje, a vrijeme za marendu duže. - rekli su organizatori.


hr Sun Sep 20 2020 21:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cd6e49729111c477f8b45a8/80
Foto: D.N.

Stari trajekt u Šibeniku još gori: Na terenu će cijelu noć dežurati vatrogasci

Od ranoga jutra šibenski vatrogasci pokušavaju ugasiti požar u utrobi nefunkcionalnoga putničkog broda Moli

Požar broda privezanog za staru rivu na prostoru TEF-a još uvijek nije lokaliziran.

- Nema značajnijih promjena ni na bolje ni na gore. U potpalublju još uvijek tinja i temperatura je previsoka da bi vatrogasci mogli pristupiti žarištu požara. Puno je tamo drvenog interijera i nezgodno je za saniranje – kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.

Vatrogasci trenutno hlade oplatu broda kako vatra ne bi zahvatila strojarnicu i ostale dijelove koji nisu zahvaćeni požarom. - piše ŠibenikIN

Intervencija traje bez prekida od 5,35 sati ujutro, a na terenu će cijelu noć dežurati pet gasitelja iz šibenske JVP.

Nema opasnosti od proširenja vatre niti onečišćenja mora, dodao je zapovjednik Volimir Milošević.

Ranije objavljeno:

Od ranoga jutra šibenski vatrogasci pokušavaju ugasiti požar u utrobi nefunkcionalnoga putničkog broda Moli.

U vlasništvu splitske tvrtke "Nacionalni linijski promet", brod je godinama privezan na doku šibenske luke u TEF-u. Čekajući kupca, gomilali su se dugovi.

Lučka kapetanija i uprava odavno su izdale naloge za uklanjanje plovila s privezišta.

Provodi se istraga o uzroku požara, a onečišćenja nema.

- Ujutro u 5,30h vatrogasci su zaprimili dojavu o požaru, nakon čega su izišli na intervenciju i vidjeli da se radi o požaru u potpalublju broda. Trenutačno su vatrogasci na brodu. Problem je što je žarište požara nedostupno tako da vatrogasci naizmjenice ulaze s obzirom na veliku zadimljenost i temepraturu, te će vrlo vjerojatno požar potrajati dugo. - istaknuo je zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević za HRT.
hr Sun Sep 20 2020 21:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e6f480d29111c967f8b458a/80
Foto: Pixabay

Objavila SOA: Evo kakva je sigurnosna situacija u Hrvatskoj

Istaknuto je i da je Centar za kibernetičke tehnologije lani zaustavio 5 sofisticiranih kiberetičkih napada, među kojima su bili i oni na MORH i Ministarstvo vanjskih poslova

Sigurnosno-obavještajna agencija, SOA, objavila je godišnje izvješće. Naglasak je na pandemiji koja će ostaviti posljedice i na globalnu sigurnost. Istaknuto je i da je Centar za kibernetičke tehnologije lani zaustavio 5 sofisticiranih kiberetičkih napada, među kojima su bili i oni na MORH i Ministarstvo vanjskih poslova. 

No, iz SOA-e poručuju da unatoč tomu ne postoje naznake znatnije destabilizacije sigurnosnih prilika. - prenosi HRT.

Hrvatska je sigurna i stabilna. Najvažniji je to zaključak novog javnog izvješća SOA-e, čiji ravnatelj poručuje da građani mogu mirno spavati.

"Uz sve sigurnosne izazove s kojima se suočavamo, trenutno ne postoje naznake ozbiljnijeg narušavanja nacionalne sigurnosti i našeg demokratskog ustavnog poretka", stoji u izvješću SOA-e.

No sigurnosni su izazovi, poručuju iz SOA-e, sve raznovrsniji. I pandemija bolesti COVID-19, upozoravaju, utjecat će i na globalnu sigurnost.

"Pandemija je, primjerice, otvorila pitanje ovisnosti Europske unije o medicinskoj opremi, lijekovima i drugim ključnim proizvodima koji se proizvode u državama izvan Europe, posebice u Kini. Isto tako, pandemija je otvorila pitanje sigurnosti globalnih lanaca opskrbe."

Sve je izraženije i geopolitičko nadmetanje velikih sila u trokutu SAD - Rusija - Kina, što prate sve snažnije obavještajne aktivnosti i kibernetički napadi iza kojih stoje neke države. Zbog takvih je napada Europska unija u srpnju prvi put uvela sankcije.

"Sankcije su odgovor EU na kibernetičke napade koji su imali negativan utjecaj na europsku sigurnost i gospodarstvo. Sankcije se odnose na šest pojedinaca i tri institucije iz Rusije, Kine i Sjeverne Koreje."

Hrvatska nije bila pošteđena kibernetičkih napada.

"U 2019. godini Centar za kibernetičke tehnologije SOA-e detektirao je i zaustavio pet sofisticiranih kibernetičkih napada, među kojima su bili napadi na MORH i MVEP."

Razvoj tehnologije doveo je, upozorava SOA, i do stvaranja tzv. deepfakea - lažnih video i audio zapisa s pomoću kojih se lažiraju nečije izjave. 

"Kako bi se utjecalo na demokratske izborne procese, financijske i gospodarske procese, općedruštvene stavove o aktualnim temama, na procese donošenja odluka tijekom kriza ili izazivanja panike i uznemirenosti u društvu."

Internet kao sredstvo promidžbe i radikalizacije novih pristaša sve češće iskorištavaju i terorističke organizacije. Teroristička prijetnja i dalje je prisutna, a osobit rizik SOA vidi u povratku poraženih boraca IS-a iz Sirije.

"Tijekom 2019. godine u države hrvatskog jugoistočnog susjedstva vratilo se 136 osoba iz Sirije, od kojih je najmanje 12 boraca ISIL-a, dok su ostalo žene i djeca."

"Radi se o osobama koje su sudjelovale u borbama na strani terorističke organizacije. Vojno su obučeni i dodatno radikalizirani i traumatizirani na ratištu."

Jugoistočno susjedstvo Hrvatske i dalje je, navodi SOA, opterećeno sigurnosnim i političkim izazovima, poput vjerskog i nacionalističkog ekstremizma.  

"I dalje se radi o prostoru koji obilježavaju teške gospodarske prilike uz pojavnosti korupcije i organiziranog kriminala, političkog klijentelizma te manjkavosti u vladavini prava."

U Crnoj Gori sve je izraženiji rascjep između suverenista i prosrpskih snaga, BiH još muči problem unutarnjeg funkcioniranja, a Srbija i dalje balansira između Rusije i Zapada.

"U pojedinim državama susjedstva i dalje su prisutne pojave plasiranja lažnih vijesti u medijskom prostoru ili na društvenim mrežama kojima se Republiku Hrvatsku želi prikazati u negativnom svjetlu."

Transnacionalni organizirani kriminal i dalje je snažno prisutan na jugoistoku Europe, a te su skupine odlično umrežene s kriminalcima u Hrvatskoj, s kojima surađuju u krijumčarenju narkotika, oružja i ljudi u EU. 

"Prema podacima Frontexa, tijekom 2019. godine na balkanskoj ruti je detektirano više od 82.000 ilegalnih migranata, odnosno oko 46% više nego godinu ranije", piše u izvješću SOA-e za 2019. 

U samoj Hrvatskoj - procjenjuje SOA - ni jedna vrsta ekstremizma nema potencijal za rušenje demokratskog ustavnog poretka ili izazivanje nasilja. No zato korupcija u državnim institucijama predstavlja ozbiljnu prijetnju za gospodarski razvoj naše zemlje.
hr Sun Sep 20 2020 20:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9e26abcb557a04ab8b46b5/80

"Ti ljudi su korov društva": Marin Pauk komentirao oglas koji radnicima za berbu mandarina nudi dnevnicu od 90 kuna

Jedan OPG traži radnike, a uvjeti su sljedeći: "hrana i smještaj osigurani, dnevnica 90 kuna"

Sezona berbe neretvanskih mandarina samo što nije počela pa je tako krenula i potraga za radnicima.

Tako je oglas jednog OPG-a iz Opuzena naišao na brojne osude, kako dijela javnosti, tako i čelnika Nezavisnih hrvatskih sindikata. Naime, OPG traži radnike, a uvjeti su sljedeći: "hrana i smještaj osigurani, dnevnica 90 kuna". 

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da je dnevnica od 90 kuna sramotna i uvredljiva za sve radnike u Hrvatskoj. Isto mišljenje dijeli i splitski gradski vijećnik Martin Pauk

Njegovu objavu donosimo u nastavku: 

- Ljudi poput antagonista ovog članka su korov društva i velika kočnica socio-ekonomskog razvoja, a vrlo često i pokazni primjer za razne fronte kad žele poduzetnike prikazati kao negativce, unatoč tomu što nam je svima jasno kako su poduzetnici nužni zamašnjaci za razvoj cijelog gospodarstva.

Osim što nudi ‘motivirajuće’ dnevnice od 90 kuna, ovaj veliki um u sljedećoj rečenici odmah napada Hrvate kako ne žele raditi, a onda nudi i genijalno rješenje – uvoz Bugara ili Nepalaca koji su spremni crnčiti za crkavicu.

Iz osobnog iskustva znam kako su često ovakvi tipovi upravo oni blokiraju ceste zbog poticaja i plaču zbog niskih otkupnih cijena napadajući jeftinije poljoprivredne proizvode, primjerice one iz Španjolske.

Cijela njihova prazna priča pada u vodu onog trenutka kad ih upitate kako to da je španjolska mandarina jeftinija ako je tamo voda izrazito skupa (za razliku od Bogom dane doline Neretve), ako su tamo dnevnice radnika puno veće zbog životnog standarda, a pogotovo zato što španjolski poljoprivrednik ima ogroman trošak transporta i skladištenja proizvoda na putu od 2000 kilometara od Kastilje do Splita.

Naravno, tada je kriva država, uvozni lobi, lijeni Hrvati i tako dalje. Po njemu bi najbolje bilo da kod njega nadničari rade za 90 kuna dnevno, da mu država da luđački poticaj na svaku tonu mandarina, a na kraju i da ta ista država zabrani njegovoj konkurenciji uvoz i prodaju proizvoda tako da budemo prisiljeni kupovati njegove mandarine za 20 kuna po kilogramu.

Poljoprivrednici poput ovog navedenog u članku su uglavnom glavni kočničari hrvatske poljoprivrede i razlog propadanja hrvatskog sela. Nije kriva ni ‘zločesta država’ ni ‘lijeni Hrvati neradnici’, već samo i jedino – pohlepa. - napisao je Pauk.


hr Sun Sep 20 2020 19:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .