Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56cb35606f861ae7428b45a2/80
Foto: Hina

Orban: Mađarska je na strani "europske slobode"

Mađarski premijer Viktor Orban branio je svoje protuimigrantsko stajalište izjavivši u južnoj Njemačkoj da je Mađarska na strani "europske slobode"

- Obećavam vam da će Mađarska i u budućnosti biti na strani europske slobode - rekao je Orban u svom govoru pred parlamentom Bavarske u ponedjeljak.

Mađarska je uvijek bila zemlja koja je odbijala prihvatiti okupaciju, gušenje sloboda  i diktaturu, kazao je on na događaju upriličenom povodom 60. godišnjice mađarskog ustanka protiv Sovjetskog Saveza 1956.

Orban se također osvrnuo na kretanje migranata, većinom s Bliskog istoka i iz Afrike, kroz Europu nazvavši ga "ugrožavajućim".

Bavarski premijer Horst Seehofer, jedan od najoštrijih kritičara odluke kancelarke Angele Merkel da ostavi njemačke granice otvorenima za izbjeglice, prošle je godine počeo usvajati dio Orbanove restriktivne politike prema migrantima. Njih su se dvojica triput sastala tijekom prošle godine.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 10:50:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/5335e9da1799429f657b2456/80
Foto: Screenshot YouTube

Venezuelanski predsjednik Maduro u iznenadnom posjetu Papi

Taj susret je održan u sklopu zabrinjavajućeg stanja političke, socijalne i gospodarske krize u zemlji koje imaju teške posljedice na svakodnevicu stanovništva

Papa Franjo je u ponedjeljak primio venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura i zatražio od njega da vodi iskren i konstruktivan dijalog s oporbom kako bi sačuvao jedinstvo svoje zemlje u krizi, objavio je Vatikan.

Tijekom nenajavljenog posjeta, Papa je istaknuo da svima želi dobro, prema priopćenju Svete Stolice.

- Pozvao ga je da hrabro krene putem iskrenog i konstruktivnog dijaloga" s oporbom koja je tražila njegov odlazak, "za dobrobit naroda, posebice siromašnih i za očuvanje jedinstva".

Taj susret je održan u sklopu zabrinjavajućeg stanja političke, socijalne i gospodarske krize u zemlji koje imaju teške posljedice na svakodnevicu stanovništva, naglašava se u tekstu. Maduro, politički nasljednik bivšeg predsjednika Huga Chaveza (1999-2013) je izložen oštrom osporavanju u zemlji. Oporba ga optužuje da je odgovoran za gospodarski krah te naftom bogate zemlje, jer nije predvidio ni na vrijeme reagirao na pad cijene nafte.

Parlament Venezuele, kojim dominira oproba, prihvatio je u nedjelju rezoluciju u kojoj se proglašava da je režim predsjednika Nicolasa Madura izveo "državni udar" obustavom procesa referenduma protiv šefa države.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 23:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/580e6dc91eea8f437c8b465e/80
Foto: Screenshot / YouTube

Kanada se nada trgovinskom sporazumu s Europom

CETA nije mrtva, radimo bez prekida na ukidanju valonskog veta - naglasila je Freeland

Kanada se nada potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini s Europskom unijom (CETA)  u četvrtak u Bruxellesu, bez obzira na sadašnje odbijanje Valonije, rekla je u ponedjeljak kanadska ministrica međunarodne trgovine Chrystia Freeland.

Vrativši se u Ottawu, ministrica je održala kratku konferenciju za novinare u parlamentu. "Nadam se. Loptica je sada na strani Europe", rekla je.

- CETA nije mrtva, radimo bez prekida na ukidanju valonskog veta - naglasila je Freeland.

Europske i kanadske vlasti još nisu otkazale summit predviđen u četvrtak za potpisivanje tog sporazuma o kojem se pregovara sedam godina i vjeruju da je moguć izlazak iz krize.

Još je uvijek moguć summit, iako je Belgija obznanila da ga ne može potvrditi, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazavši i da se s time slaže kanadski premijer Justin Trudeau.

Dok Europsko vijeće želi vjerovati u brzo pozitivno rješenje, Komisija, koja je pregovarala u ime država članica je spremna Belgiji dati još vremena, tj. nekoliko tjedana, prema jednom europskom izvoru.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 22:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/55d9e627bd0b0910008b4db9/80
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Više od 2300 migranata napustilo Džunglu Calaisa

Uz 7500 mjesta u 451 centru, njihovo je premještanje izazvalo žestoke reakcije u nekim regijama

Više od 2300 migranata je bez incidenta evakuirano autobusima iz logora "Džungle" u Calaisu u različite prihvatne centre u Francuskoj u ponedjeljak, prvog dana raspuštanja tog golemog naselja baraka.

 Između 6000 i 8000 muškaraca, žena i djece, većinom iz Afganistana, Sudana i Eritreje žive u tom logoru koji je postao okupljalište migranata koji žele stići do Engleske, s druge strane kanala La Manche.

Oko 2318 migranata je odvezeno prvog dana operacije, objavio je ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve.

- 1918 odraslih osoba je napustilo Calais u 45 autobusa i odlaze u 80 prihvatnih centara u 11 francuskih regija - rekao je ministar. Četristo maloljetnika je upućeno u privremene prihvatne centre u očekivanju rješenja njihovih predmeta.

Oko 1300 maloljetnika bez pratnje živi u Džungli, od kojih 500 tvrde da imaju rođake u Velikoj Britaniji.

Logor će ubrzo biti srušen, bageri će već u utorak početi uklanjati šatore i barake. Uvjeti života u Džungli i njezin utjecaj na regiju su postali osjetljiva tema šest mjeseci prije predsjedničkih izbora. Taj logor također simbolizira nemoć Europe da odgovori na najtežu migrantsku krizu nakon Drugog svjetskog rata.

- Vlada je donijela hrabru i potrebnu odluku, zemlja poput Francuske sa 67 milijuna stanovnika je i te kako sposobna prihvatiti te ljude u nevolji, dostojanstveno ih prihvatiti bez pretjerane polemike - rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault tijekom posjeta Turskoj.

Pokretanje razmještanja migranata nije zaključilo političku debatu: ljevica je zabrinuta za uvjete premiještanja, desno orijentirana oporba strahuje od nicanja novih slučajeva "mini-Calaisa", krajnja desnica se zalaže za povratak migranata u njihove domovine.

Uz 7500 mjesta u 451 centru, njihovo je premještanje izazvalo žestoke reakcije u nekim regijama.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 22:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet
http://www.dalmacijanews.hr/files/565a0f15b118e193368b4b9f/80

NGO traže isključenje Moskve iz Vijeća za ljudska prava

Rusija, Hrvatska i Mađarska se natječu za dva mjesta rezervirana za Istočnu Europu u Vijeću

Više od 80 humanitarnih organizacija je tražilo u ponedjeljak od zemalja članica UN-a da ne prihvate Rusiju za članicu Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda zbog njezine uloge u Siriji.

Te NGO, među kojima su Human Rights Watch, CARE International i Refugees International su poduzele tu inicijativu nekoliko dana prije izbora za 14 od 47 članica Vijeća.

Rusija, Hrvatska i Mađarska se natječu za dva mjesta rezervirana za Istočnu Europu u Vijeću.

Organizacije potpisnice su tražile od zemalja članica da razmotre može li uloga Rusije u Siriji omogućiti toj zemlji da zasijeda u glavnoj međuvladinoj instanci UN-a zaduženoj za ljudska prava.

U petak će Opća skupština UN-a izabrati 14 članova Vijeća za mandat od tri godine od 2017.

Selekcija se obavlja na regionalanoj bazi.

Kina i Saudijska Arabija se natječu za jedno mjesto, kao i Irak i Japan.

Brazil, Kuba i Gvatemala se natječu za dva mjesta predstavnika Latinske Amerike.

Egipat, Ruanda, Južnoafrička Republika i Tunis bi trebali u Vijeću predstavljati Afriku.

Sjedinjene Države i Velika Britanija imaju dva mjesta rezervirana za zapadne zemlje. 

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 22:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Svijet

Pročitajte još . . .