Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9076462af47f32088b4774/80
Foto: Pixabay

Moja životna priča: Jedno "spavanje" obilježilo me za čitav život

Svatko od nas ima svoju životnu priču. Svaka je drugačija i jedinstvena na svoj način. Bez obzira želimo li ili ne u nju se moramo uklopiti.

Koliko god djelovalo lako uz pretpostavku da si sam sebi najveća inspiracija, u ovom trenutku shvaćam da to i nije tako. Nije problem u inspiraciji nego u tome kako zapravo započeti ovu priču u kojoj sam glavni akter baš ja. Imam osjećaj da što god napišem može izazvati krivu reakciju. Zato prije nego krenem otvarati poglavlje po poglavlje svog života želim istaknuti sljedeće: Ne pišem ovo da bih izazvao sažaljenje ili podizanje spomenika, hvalospjeve...

Naprotiv, želim samo da pomoću mog teksta shvatite da su sve prepreke u životu savladive, neke prije neke kasnije. Problem je samo što mi većinom ili neki od nas nemaju strpljenja pa idu glavom kroza zid i prekasno shvate da nedužnima zapravo nanose najveću bol svojom tvrdoglavošću da nešto mora biti sad i odmah. Vrijeme i upornost jedino mogu dati rezultate, a sve drugo samo dodatno udaljiti od cilja.  

 Da krenem lagano s onim zbog čega ovo i pišem..

Rodio sam se u ožujku prije skoro 30 godina. Te noći moja majka je kako kaže osjetila najveće bolove u svom životu. Bilo je oko 1 sat ujutro i nju je probudila jaka bol. Kada je shvatila da jako krvari odmah se uputila prema zadarskom rodilištu. Mama i dan danas zna reći da je taj  put do bolnice trajao kao čitava vječnost.  Tata je vozio sporije jer je ona kako kaže imala osjećaj da će ako prođu preko malo veće udubine na cesti doslovno „sve iz nje ispasti“.

Da napomenem bila je 7 i po mjeseci trudna u tom trenutku. U bolnicu stiže oko 1:30 sati, pomalo zbunjena. Tada su je dežurni doktori, umjesto da je odmah odvedu na carski rez, što je bilo logično, s obzirom na situaciju u kakvoj je bila, smjestili u tada „ umiruću  sobu“ i  ostavili ju do negdje 6 sati ujutro da se muči s bolovima i krvarenjem dok su oni, kako su rekli otišli malo odspavati.

To njihovo „ spavanje“  kasnije će me obilježit za čitav život

Kad su dežurne sestre vidjele da krvarenje ne staje otišle su po doktora. Kada je doktor vidio situaciju odmah je rekao da se ide spašavati majku, a da sam ja vjerojatno već izgubljen. Odveli su je u konačnici na carski rez. Ispred moje obitelji, majke i mene koji sam već na neki način bio  „otpisan“ uslijedili su sati, a kasnije će se uspostaviti i dani neizvjesnosti. 

U operacijskoj sali priča majka za vrijeme operacije  doživjela je bolove kao nikada u životu. Kaže da je čula negdje u daljini moj prodoran plač, a isto tako napominje da se budila pri kraju operacije iz anastezije te da je posljednja dva šava na njenom trbuhu osjetila „kako šivaju“ što ističe da je nešto izrazito strašno. Naposljetku, saznala je razlog sve toga: Doktori su rekli da se to sve dogodilo zato što joj nisu smjeli dati jaku anasteziju jer je izgubila previše krvi i u slučaju da su joj dali dozu koju su trebali vjerojatno se više ne bi probudila. Tu informaciju naravno nije saznala odmah nego tek nakon nekog vremena. Doktori, a kasnije i medicinske sestre sve svoje propuste u mom slučaju pokušali su zatajiti.

Nakon poroda majka je lagano dolazila k sebi, a ja sam nakon teškog poroda završio  u inkubatoru težak 2 kilograma i 200 grama, što je bila i relativno dobra težina za dijete rođeno od 7 mjeseci i jednog tjedna. 

Sama činjenica da sam preživjeo bila je iznenađenje, ali tu tek započinje prava borba za moj život

Do majke su dolazile razne informacije, od toga da neću preživjeti noć, do toga da ću imati nekakvo oštećenje, ali se neće znati kakvo do nekih 2- 2 i po godine mog razvoja. U početku se mami skrivalo dosta s obzirom da je bila u šoku od svega. 

A onda je do nje do nje došao doktor. Onaj isti, onaj koji je izvršio carski rez i rekao: Bori se, ali ne znam dokada i što će biti s njim i slegao ramenima.

Kasnije je do mame stigao i moj otac koji rekao da ja nisam dobro i da ću umrijeti. Bio je sav u šoku i zbunjen. 

Moja majka mu je na to samo uzvratila: On će živjeti!

I ostali članovi obitelji uglavnom su do majke dolazili s informacijama da sam u jako teškom stanju i da ne vjeruju da ću dugo izdržati. Mami je bilo jako teško, ali vjerovala je u čuda i u nijednom trenutku nije sumnjala u to da neću preživjeti.

Treći dan od poroda do majke je došla doktorica, tadašnja dječja neonatalna pedijatrica i prva koja je postavila dijagnozu. Rekla je da sam u porodu ostao bez kisika i da imam krvarenje u mozgu. Zbog toga je stanje bilo jako teško. Rekla je da ako preživim, posljedice neće biti vidljive sve dok se ne razvijem. 

Tada se moji roditelji zakljinu Sv. Anti Padovanskom i mole za moje zdravlje i odlučuju da će mi ime biti Antonio.. 

hr Fri Feb 23 2018 21:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aaaf85f2af47fc2348b461e/80
Foto: Pixabay

Prvi put na operacijskom stolu s pet i po mjeseci

Zadranin Antonio, završio je dva fakulteta unatoč poteškoćama koje su ga snašle u životu i dalje hrabro ide naprijed. Danas nam u novom nastavku svoje kolumne otkriva što je prouzrokovalo iznenadnu nervozu i bol kod njega kao malog djeteta i kako je prvi put sa pet i po mjeseci završio na operacijskom stolu

Drugi mjesec boravka doma počeli su se pojavljivati iznenadni bolovi pa me majka odlučila odvesti pedijatru koji  nas je poslalo na kirurgiju opće bolnice u Zadru, gdje su ustanovili da imam herniju (kilu). Poslali su me doma na čekanje do devetog mjeseca za operativni zahvat jer te operacije koje oni nazivaju hladne, rade se na jesen to jest kad je hladnije vrijeme. U međuvremenu smo otišli na ultrazvuk mozga u bolnicu  Firule u Splitu. Preko fontanele su ultrazvukom  gledali moj mozak (fontanela je nezatvoreni dio glave) . Doktor primarijus, dječji neurolog, rekao je da je glava uredna i da nema nikakvih tragova krvarenja na mozgu. 

"Ovo dijete je rođeno prije vremena i ima malo vode oko mozga što će s vremenom nestati", rekao je mami koja se sretna vratila u Zadar. Mjesec dana iza  tog pregleda dječji neurolog je ipak ustanovio da imam malo pojačan tonus mišića, zbog kojeg bi trebao otići u Zagreb u bolnicu Goljak (bolnica za djecu s posebnim potrebama) kako bi tamo majku naučili raditi neke vježbe sa mnom. 

"UPALA GRLA NA PUTU"

Majka je sve svladala za dva tjedna boravka u bolnici Goljak. Dva dana prije bolnice Goljak ponovo sam imao bolove (napominjem da  je mama rekla doktoru da imam kilu i pitala ga hoće li  to smetati pri vježbama u bolnici u koju me šalju na što je rekao je da neće smetati). Dobio sam i temperaturu pa me je odvela doktoru, prije odlaska u Zagreb. Pri pregledu sve je bilo u redu, niti upale grla, nikakvih dišnih problema. Majka je i ovom liječniku opet napomenula da je hernija u pitanju na što je on rekao da nije, DA JE MOŽDA UPALA GRLA NA PUTU.  Mama se nasmijala i pitala ga : Otkuda dolazi ta upala iz kojeg mjesta (KADA JE NA PUTU KAKO JE REKAO). Otišla je doma sa mnom.  Sutradan smo krenuli sa stricem i strinom za Zagreb. Kad smo došli kod naših kumova u Zagreb pojavili su se strašni bolovi, gdje me nitko nije mogao umiriti i odmah smo otišli u bolnicu Goljak. Tamo nas je primila dežurna doktorica gledajući me i govoreći: "Joj, Bože, kako okice lete na sve strane".Tada su se moja majka i strina nagnule i pogledale u moje oči koje su stvarno otišle u krivo, a to se naposljetku desilo od jakih bolova , a zatim je pri pregledu doktorica rekla da nisam trebao dolaziti uopće kod njih jer ona ne vidi nikakav tonus pojačani mišića niti bilo kakav problem motorike. Uputila me u drugu bolnicu za dječje bolesti, Klaićevu bolnicu.

OPERACIJSKI STOL

 Došli smo kod drugog liječnika koji je rekao da se vratimo u Zadar  i da me trebaju ujutro odmah operirati jer ako ostanem kod njih oni imaju princip da prvo operiraju jednu stranu hernije, a za 15 dana drugu jer sam naime imao obostranu herniju. "Vratite se u Zadar i držite ga na rukama tijekom puta".  Mama me nije ispuštala iz ruku. Na putu prema Zadru bio sam dosta dobar, a kada smo stigli u Zadar, odmah smo otišli na kirurgiju zadarske opće bolnice gdje je majka naletjela na jako neljubaznog doktora koji je rekao: "Zašto ga niste operirali u Zagrebu"? Mama mu je odgovorila: "Vaš posao je da ga operirate zato ste završili školu, jako ste ljubazni kao jedan doktor, zahvaljujem"! Operacija je bila dogovorena rano ujutro. Nisam smio jesti od ponoć pa do operacije. Nije bilo spavanja jer bez hrane nisam mogao spavati, ali tko će to objasniti djetetu od pet i po mjeseci.  

Mama je već u pet sati ujutro bila u bolnici sa mnom. Dok smo čekali poziv doktora  u operacijsku salu dovodili su liječnike stažiste koji su me promatrali i na meni učili što je hernija.  U jednom trenutku sam poplavio i počeo plakati, a onda su me majka i medicinska sestra zamotali u plahtu i trčeći otišli na kirurgiju. Mene je sestra odvela u salu, a mama je ostala vani čekati dok ne završe sa operacijom. Trajalo je to od 8 do 10 ujutro, a doktor je rekao da će trajati samo pola sata… 


hr Fri Mar 16 2018 09:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aa2a6982af47f6b2c8b456a/80
Foto: Pixabay

Konačno u majčinim rukama

Zadranin Antonio, završio je dva fakulteta unatoč poteškoćama koje su ga snašle u životu i dalje hrabro ide naprijed. Danas nam u novom nastavku svoje kolumne otkriva što se događalo nakon očevog odlaska te kako su njemu i majci protekli ostali dani do izlaska iz rodilišta te prvi dani kod kuće

Prolazili su dani, a ja sam polako dobivao na težini. Trebao sam doći do 2,5 kilograma kako bih mogao izaći iz bolnice.

Sljedeći dani  prošli su bez ikakvih komplikacija. Majka je kao i svaki dan u 17 sati odlazila u sobu za novorođenčad, promatrajući me pet minuta kroz staklo. Blizu mene u inkubatoru bila je djevojčica rođena od šest mjeseci. Jako živahna djevojčica, govori majka.

Napominjem da je djevojčica ili dječak jer je jedan liječnik posebno isticao tada majkama da su to djeca, a ne bebe jer bebe su u trgovini. To je uvijek govorio. Moja majka je tražila da me bar malo dodirne, ali ipak nisu dozvolili zbog mogućih infekcija. Nakon 37 dana boravka u rodilištu, medicinska sestra koja je bila jako dobra, došla je do moje majke i rekla:  Ozana (tako su je zvali u rodilištu),  danas popodne ćeš doći hraniti Antonia, prvi put. 

Majka je bila van sebe jer nije znala kako će to proći s obzirom da sam imao samo 2,350 kilograma.

Majka je morala obući steriliziranu odjeću i poći u posebnu sobu za hranjenje. Bila je van sebe kad je sestra došla i dala me prvi put u njene ruke.

Nisam htio jesti jer sam spavao, a medicinska sestra je rekla mami: Sad ćeš vidjeti kako se to radi.

Uzela me od majke, otvorila mi usta, stavila dudu s bocom i ubacila mlijeko koje sam progutao iz tri puta. Moja mama je bila u šoku jer to je bilo po njoj bez imalo osjećaja jer ipak se radilo o malom djetetu. Majka ju je upitala, što misli kakav će biti doma za hranjenje?

Sestra je odgovorila: TEŠKO JER JE SLAB ZA HRANU.

Dva dana poslje, izašao sam iz bolnice sa svojom majkom po koju je došao moj stric i mamina rodica.  Nakon 39 dana provedenih u bolnici , napokon sam bio doma kod maminih roditelja jer me tada očeva strana nije prihvaćala.  Jedino u tom trenutku tko me prihvatio s očeve strane su: očev brat, njegova supruga i očeva mlađa sestra koja  me obožavala. Ostatak ljudi s očeve strane me uglavnom otpisao, a posebno njegova majka koja je htjela da mi se isključi dovod kisika u trenutku kad sam bio u kritičnom stanju jer je smatrala da nema smisla dati život takvom djetetu koji je imao krvarenje u mozgu i uopće se boriti za njega. 

Valja napomenuti da moji roditelji nisu tada znali za njenu namjeru nego se tek to saznalo nakon 22 godine. O ovoj situaciji ću pričati  u narednim nastavcima, a sad da se vratim na moj prvi dan kod kuće. Mama  se bojala kako me nahraniti.  

Prvi plač i hranjenje, mama je bila u panici, ali na kraju je ipak uspjela napraviti bočicu s mlijekom  Onako kako su joj rekli u bolnici- UZELA ME U NARUČJE I STAVILA MI DUDU S BOČICOM I MLIJKOM NA USTA. Praktički sam iz jednog poteza  sve pojeo. Budio sam se svaka tri sata, dan i noć, a komentari u kući su bili- povisi mu dozu hrane. Ovo je bila čista suprotnost od onoga što su majci govorili u bolnici..

Ovako je to bilo bez ikakvih problema prvih mjesec dana boravka u kući...

hr Fri Mar 09 2018 16:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a992be32af47f4b1b8b45df/80

Prvi susret majke sa mnom nakon poroda

Zadranin Antonio, završio je dva fakulteta unatoč poteškoćama koje su ga snašle u životu i dalje hrabro ide naprijed. Danas nam u novom nastavku svoje kolumne otkriva što se događalo nakon razgovora doktorice s majkom te kako je protekao prvi susret u rodilištu između majke i njega..

Doktorica je došla do moje majke i rekla: Možete ga vidjeti u 17 sati na par minuta od danas pa unaprijed. U 17 sati mama je otišla u sobu za novorođenčad koja su bila u inkubatoru. To je bio prvi susret mene i moje majke. Majka je rekla da je bila sretna, a i tužna jer me nije mogla dotaknuti nego samo gledati kroz staklo zbog teškog stanja u kojem sam se nalazio, ali bila je sretna jer sam bio živ. 

Što se tiče nje nakon devet dana ona je mogla napustiti bolnicu, no nije htjela, odlučila je ostati do kraja sa mnom u bolnici, i izaći kada puste i mene. Svaki dan me imala pravo vidjeti na pet minuta kroz staklo. Ležao sam u inkubatoru preplanule lijepe boje. Mama kaže da sam uvijek spavao kao “mali medo“. Nakon 12 dana mama me dolazi vidjeti i primjećuje na mom desnom oku modricu i veliku oteklinu. Odmah je otišla kod doktorice, pitajući se što se događa s desnim okom mog sina? Odgovor je bio upalni proces, ali oko je bilo plavo i natečeno, za nju to nije bila nikakva upala. 

Majka je posumnjala na nekakav udarac kao što je rekla doktorici, koja nije htjela saslušati majku do kraja ali, kasnije se ispostavilo da sam najvjerojatnije sestri ispao iz ruke za vrijeme tuširanja i udario okom o rub špine jer su neke majke imale priliku vidjeti njihovu nespretnost na svoje oči. 

Nije se moglo ništa konkretno učiniti glede toga jer su tada one lukavo prikrivale svoje propuste i jer tada još nisu bili toliko strogi zakoni, zapravo sama uprava bolnice tad nije previše marila za takve propuste.

Sve to vrijeme boravka u bolnici, moja majka je gledala djecu koja su umirala, djecu koju su donosili majkama na prsa dok su sestre od brzine i nepažnje dječjom glavicom udarale o rub bolničkih vrata. Bilo je tu i majki koje su zbog bahatog ponašanja pojedinih medicinskih sestara i osoblja završavala na psihijatrijskom liječenju.

Ja sam napredovao na težini svaki treći, četvrti dan po 50 grama, pa bih izgubio, onda drugi dan dobio na težini i tako bi to išlo u krug. Rečeno je da mogu izaći iz bolnice tek kad budem imao 2 i pol kilograma. Moja majka je također imala knjigu u kojoj je opisivala svaki moj napredak i cijeli boravak u bolnici. Vrijeme je prolazilo i bilo je upitno i dalje što će biti sa mnom. 

Nitko nije znao reći ništa konkretno osim toga da se dogodilo krvarenje u mozgu. To krvarenje u mozgu je bilo pod upitnikom jer se ništa u tom trenutku nije moglo stopostotno potvrditi. Trebalo je čekati, kao što sam već napomenuo da se malo razvijem kako bi se moglo vidjeti stvarno oštećenje na mozgu, ako naravno preživim dotada. Preostalo je dakle samo čekati,  što je mojima najteže padalo.

Nakon 15 dana boravka u bolnici moj otac je došao do majke u bolnicu i rekao joj da odlazi na brod u Francusku jer je dobio ponudu za posao. Iako je ona bila protiv toga da ide njegova obitelj je od njega zahtijevala da ipak ode. On je naposljetku odlučio otići jer se bojao da ako sad ne prihvati taj posao, da neće tako lako dobiti novu ponudu. To je jako teško palo mojoj majci, ali je naposljetku prihvatila njegovu odluku. Sutradan se otac došao pozdraviti s majkom prije odlaska na put. Oboje su bili u jako teškom psihičkom stanju i teško im je palo razdvajanje posebno u ovom trenutku. 

Otići u nepoznato sam, sa saznanjem da ti sinu visi život o koncu sigurno nije lako ali mislim da je još teže bilo ostati u bolnici sa sinom koji se bori za život gledajući kroz prozor bolničkog WC- a u autobus koji odlazi sa autobusnog kolodvora skupa sa tvojim suprugom u daleki svijet. 

Ostali smo sami nas dvoje. Nismo znali što nam nose idući sati, a kamoli dani…

hr Fri Mar 02 2018 12:01:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .