Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ea28a1529111c43ff8b4568/80
Foto: Pametno

Potpredsjednica stranke Pametno dala ostavku: 'Duboko sam uvjerena da je put kojim nas ovo Predsjedništvo vodi loš za stranku'

'Zar je važnija promjena brojčice na ekranu od par postotaka gore dole, koja će se mijenjati bezbroj puta u iduće 3 godine, od budućnosti Splita?', pita se Vidan

Priopćenje Kristine Vidan prenosimo u cijelosti:

Dragi članovi stranke Pametno,

obraćam vam se prvi, ali i posljednji put kao potpredsjednica stranke koja će uskoro otići u povijest neuspjelih trećih opcija koje su potpuno napustile vrijednosti zbog kojih su osnovane.

Zašto to radim sad? Zato što smatram da je politika nezamjeranja i šutke prihvaćenih loših rješenja ono što Hrvatsku drži tu gdje jesmo, na dnu. Sasvim je svejedno gdje se ona odvija, u stranci, poslu, instituciji, obitelji. Ako šutimo i gledamo svoja posla, u ime vlastitog mira, nema napreka, ono loše se neće promijeniti samo od sebe. 

Neki  od vas će večeras biti delegati na Izvanrednoj Skupštini stranke na kojoj će se promijeniti način  izbornog procesa u stranci i nemoralno produžiti mandat krnjem Predsjedništvu stranke iz kojeg je dosad otišlo 6 ljudi (5 s pravom glasa) i ja sam od danas 7. 

Voljela bih da ovo pročitate do kraja jer situacija nije takva da bi ste trebali bezbrižno otići na Skupštinu jer vam je netko rekao kao će nam sad rejting narasti na 5% i da su ove promjene super jer ih odobrilo Ministarstvo uprave, a vaše je samo da glasate za to. Vrijeme je da doista pročitate promjene Statuta i razmislite šta one zaista znače za demokraciju i izborni proces unutar stranke.

Kratko ću sažeti probleme koje smo mi u Ogranku Split uočili kao sporne:

- nisu provedeni unutarstranački izbori u roku od 90 dana od parlamentarnih izbora već se krnjem Predsjedništvu produžuje mandat do izbora novog koje će se prema promjenama Statuta odvijati na nedemokratski način,

- iako u Statutu ostaje članak po kojem se svaki član može kandidirati za središnja tijela stranke uvodi se institut liste, dakle na predstojećoj izbornoj Skupštini se neće bilo koji član moći kandidirati za supredsjedatelja, potpredsjednika, tajnika ili člana Predsjedništva već samo onaj tko skupi cijelu listu ili bolje rečeno onaj tko bude pozvan na listu,

- članak o članstvu samo u našoj stranci se mijenja tako da Predsjedništvo može odlučiti, u opravdanim slučajevima, da se može biti član u dvije stranke (koji su to opravdani slučajevima se navodi tako da se otvara mogućnost zloupotrebe),

- više puta je rečeno kako se ovaj članak mjenja kako bi bilo primljeno 6 članova STRIPa koji će ući direktno na listi u Predsjedništvo (bez stvarnog izbornog procesa  i mogućnosti da ne prođu).

Pitanja na koja nismo dobili odgovore:

Zašto nisu bili provedeni unutarstranački izbori u roku od 90 dana kako bi ova priča imala čist start? 

Zašto nije rađena anketa da bismo mogli s podacima razgovarati o pozitivnim i negativnim učincima ujedinjenja na rejting nacionalno i lokalno?

Zašto se o promjenama Statuta nije provela široka i duža unutarstranačka rasprava koja bi omogućila da pred Skupštinu dođu i drugačija rješenja već  je ostavljeno samo 5 dana za raspravu, tako da ostaje samo prihvatiti gotov čin ili ne?

Zašto nemamo potvrdu nadzornog odbora da su ove promijene Statuta u redu?

Tko su članovi STRIPa koji će ući u Predsjedništvo, što znamo o njima? 

Koji istaknuti članovi STRIPa neće ući Predsjedništvo i zašto?

I na kraju moje osobno pitanje onima koji guraju ovo rješenje, a koje vodi u raskol stranke je:  

Zar je važnija promjena brojčice na ekranu od par postotaka gore dole, koja će se mijenjati bezbroj puta u iduće 3 godine, od budućnosti  Splita?  Jer raspad stranke Pametno znači  upravo to, nenadoknadiv gubitak za budućnost Grada iz kojeg je ova priča počela.

Sve vas lijepo pozdravljam, ne odlazim iz Predsjedništva stranke zbog bolesti, mirovine ili odlaska u inozemstvo kao što se to pričalo za ostale članove koji su otišli. Odlazim jer sam duboko uvjerena kako je put kojim nas ovo Predsjedništvo vodi loš za ovu stranku, loš za Split, a time dugoročno i za Hrvatsku", zaključila je Kristina Vidan.


hr Wed Oct 28 2020 13:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Objavljena dugoročna prognoza za zime, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike

Oblačno, tmurno i maglovito vrijeme proteklih dana te moguć snijeg u dane vikenda (ali i sljedeći tjedan) u unutrašnjosti su nas već na neki način uveli u zimski ugođaj i novo godišnje doba. I dok su nam i vremenske, ali i druge prilike veći dio ove godine bile neobične, ponekad i teško podnošljive, možemo se nadati da nam zima donosi bolje dane. - navodi Državni hidrometeorološki zavod u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za ovu zimu.

- Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dugoročna prognoza za zimu (klimatološki početak zime je 1. 12., a astronomski 21. 12. 2020. u 11:02 SEV), gledajući sezonu u cjelini, ukazuje na veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka, dakle na još jednu iznadprosječno toplu zimu. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, a uz prodore hladnog zraka, temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već će prvi dani prosinca donijeti hladnije vrijeme od prosjeka. - najavljuju iz DHMZ-a.

- Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, prema prognoziranoj prevladavajućoj sinoptičkoj situaciji, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se u nastavku sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg. - navode.

- Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.

hr Sat Nov 28 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 107 novih slučajeva, četiri osobe na respiratoru

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 107 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Trenutno je 328 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 30 pacijenata, od kojih je četiri na respiratoru. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe. 

U protekla 24 sata uzorkovano je 320 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sat Nov 28 2020 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533fbe32179942fc1d7303ae/80

Splitska policija utvrdila čak 30 kršenja strožih mjera: 'U nekoliko objekata bilo je više od dvadeset osoba!'

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.
Pooštravanje mjera koje je krenulo u ponoć donijelo je i mnogo posla za splitsku policiju koja je sinoć bila u obilascima objekata. Napravljene su 242 provjere, a u njih trideset utvrđeno je kršenje radnog vremena, točnije objekti su radili van propisanog roka.

- U objektima je zatečeno nekoliko osoba, a u tek njih par bilo je više od dvadeset osoba o čemu ćemo izvijestiti lokalni Stožer - kazali su iz splitske policije.

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.



hr Sat Nov 28 2020 14:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno više od petsto novozaraženih, testiran je rekordan broj uzoraka!

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1309 obrađenih testova danas je 528 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 223, Hvara 5, Imotskog 9, Kaštela 51, Makarske 9, Omiša 38, Sinja 34, Solina 30, Starog Grada 6, Trilja 15, Trogira 11, Visa 1, Vrgorca 2, Vrlike 2, Bola 1, Baške Vode 1, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 14, Dugopolja 3, Hrvaca 7, Jelse 5, Klisa 10, Lovreća 2, Marine 2, Milne 2, Muća 9, Nerežišća 2, Okruga 2, Otoka 4, Podgore 3, Podstrane 10, Postira 1, Prološca 1, Pučišća 1, Segeta 2, Šestanovca 2 i Šolte 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 301 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3017 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 151 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 

hr Sat Nov 28 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .