Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/581fa5ca1eea8fc1998b464d/80
Foto: D.N.

Zbog težeg stanja, u Šibensko-kninskoj županiji strože mjere Stožera

Načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije rekao je u petak na konferenciji za novinare, sazvanoj zbog povećanog broja zaraženih, da je Nacionalni stožer prihvatio strože mjere koje su u županiji na snazi od jučer do 30. studenoga te da je stanje teže nego proteklih dana.

- Situacija je danas teža i lošija nego svih ovih dana jer imamo 77 novooboljelih (u međuvremenu se broj povećao na 79, op.a.). Imamo 336 aktivnih slučajeva i te velike brojke opravdavaju nove mjere koje smo donijeli i očekujemo da će postići željeli efekt tijekom trajanja", rekao je načelnik Blažević.

Kako je dodao, žao mu je što će nove mjere ostaviti traga na ugostitelje i one koji obavljaju gospodarsku djelatnost.

- Njihovom primjenom željeli smo postići da kroz 15 dana situacija s brojkama bude bolja te da neće biti potrebe za uvođenjem strožih mjera", rekao je načelnik Blažević te je izvijestio o stanju u ustanovama socijalne skrbi.

U domovima za starije i nemoćne osobe imamo 23 pozitivna korisnika, od kojih je šest hospitalizirano, te deset pozitivnih radnika i četvero radnika u samoizolaciji. U Cvjetnom domu u Šibeniku još je 12 aktivnih slučajeva od kojih se osam liječi u Domu, četvero korisnika je hospitalizirano. U domu u predgrađu Šibenika je 11 pozitivnih korisnika. Devet ih je još u Domu, dvoje je u bolnici. Domovi u Oklaju i Kninu imaju po jednog zaraženog ili nema pozitivnih osoba, i tu je situacija stabilna.

- Imamo i 423 učenika u samoizolaciji od ukupno 6834 učenika srednjih i osnovnih škola. Po modelu C nastavu prati 13 razrednih odjela. U Osnovnoj školi Pirovcu nastava se održava po modelu C i u područnoj školi 'Mirlović Zagora' do 16. studenoga. U ovom trenutku je sedam zaposlenika i šest djelatnika nenastavnog osoblja pozitivno na koronavirus, a 17 ih je u samoizolaciji. Ukupno je pet posto učenika u samoizolaciji", rekao je Blažević.

Ponovio je da strože mjere zabranjuju sve javne događaje i okupljanje više od 30 osoba na jednom mjestu. To ne vrijedi za sportska natjecanja jer se na takvim događajima najveći dopušteni broj natjecatelja i službenih osoba određuje prema natjecateljskom propisniku za svako natjecanje posebno.

Mjera koja je podignula najviše prašine jest ograničavanje radnog vremena svih ugostiteljskih objekata do 22 sata.

- Apeliram na sve gradove i općine, sve stožere civilne zaštite da preko svojih djelatnika izlaze na teren i provjeravaju provode li se mjere ili ne, a sve u cilju zaštite njih i njihovih građana", rekao je Blažević.

Predsjednik Županijske obrtničke komore i predsjednik Ceha ugostitelja Joso Smolić iznio je nekoliko prijedloga mjera kojima Grad  može olakšati poslovanje obrtnicima i ugostiteljima. 

- Neka do 1. lipnja iduće godine sve javne površine budu besplatne. Svi obrtnici i poduzetnici koji su u najmu, a vlasnik je Grad Šibenik, neka budu oslobođeni minimalno 50 posto tog najma do 1. lipnja 2021. Porez na potrošnju od 1. siječnja do 1. lipnja neka bude nula. S Gradskim parkingom pregovaramo da prva dva sata parkinga budu besplatna za sve koji dođu u staru jezgru te čekamo da Gradsko vijeće donese odluku", rekao je Smolić pozivajući na odgovornost sve građane, ugostitelje, poduzetnike i obrtnike u županiji.

Voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Ankica Parat Baljkas ponovila je podatke o zaraženima. 

- Imamo 1333 zabilježene novooboljele osobe od početka epidemije, a od reaktivacije epidemije u lipnju 1239 zabilježenih oboljelih. Trenutno je u samoizolaciji oko 800 osoba, a aktivnih je slučajeva 336. Nakon što smo imali pogoršanje epidemiološke slike u kolovozu, u rujnu smo popravili  situaciju zahvaljujući pooštrenim mjerama. Od 12. listopada do danas bilježimo pogoršanje situacije, čak brojevi rastu na tjednoj bazi puno više od onih u kolovozu", istaknula je i dodala da su tako imali od 150, 200 pa i više od 200 oboljelih na tjedan.

Pozvala je sve oboljele da budu iskreni kad je riječ o tome koga su izložili virusu i tko bi trebao u samoizolaciju.

- Ne smatramo da se njihove slobode ograničavaju jer osobna sloboda prestaje gdje ugrožavamo druge", rekla je. 

hr Fri Nov 13 2020 17:37:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Objavljena dugoročna prognoza za zime, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike

Oblačno, tmurno i maglovito vrijeme proteklih dana te moguć snijeg u dane vikenda (ali i sljedeći tjedan) u unutrašnjosti su nas već na neki način uveli u zimski ugođaj i novo godišnje doba. I dok su nam i vremenske, ali i druge prilike veći dio ove godine bile neobične, ponekad i teško podnošljive, možemo se nadati da nam zima donosi bolje dane. - navodi Državni hidrometeorološki zavod u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za ovu zimu.

- Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dugoročna prognoza za zimu (klimatološki početak zime je 1. 12., a astronomski 21. 12. 2020. u 11:02 SEV), gledajući sezonu u cjelini, ukazuje na veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka, dakle na još jednu iznadprosječno toplu zimu. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, a uz prodore hladnog zraka, temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već će prvi dani prosinca donijeti hladnije vrijeme od prosjeka. - najavljuju iz DHMZ-a.

- Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, prema prognoziranoj prevladavajućoj sinoptičkoj situaciji, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se u nastavku sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg. - navode.

- Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.

hr Sat Nov 28 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 107 novih slučajeva, četiri osobe na respiratoru

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 107 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Trenutno je 328 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 30 pacijenata, od kojih je četiri na respiratoru. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe. 

U protekla 24 sata uzorkovano je 320 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sat Nov 28 2020 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533fbe32179942fc1d7303ae/80

Splitska policija utvrdila čak 30 kršenja strožih mjera: 'U nekoliko objekata bilo je više od dvadeset osoba!'

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.
Pooštravanje mjera koje je krenulo u ponoć donijelo je i mnogo posla za splitsku policiju koja je sinoć bila u obilascima objekata. Napravljene su 242 provjere, a u njih trideset utvrđeno je kršenje radnog vremena, točnije objekti su radili van propisanog roka.

- U objektima je zatečeno nekoliko osoba, a u tek njih par bilo je više od dvadeset osoba o čemu ćemo izvijestiti lokalni Stožer - kazali su iz splitske policije.

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.hr Sat Nov 28 2020 14:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno više od petsto novozaraženih, testiran je rekordan broj uzoraka!

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1309 obrađenih testova danas je 528 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 223, Hvara 5, Imotskog 9, Kaštela 51, Makarske 9, Omiša 38, Sinja 34, Solina 30, Starog Grada 6, Trilja 15, Trogira 11, Visa 1, Vrgorca 2, Vrlike 2, Bola 1, Baške Vode 1, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 14, Dugopolja 3, Hrvaca 7, Jelse 5, Klisa 10, Lovreća 2, Marine 2, Milne 2, Muća 9, Nerežišća 2, Okruga 2, Otoka 4, Podgore 3, Podstrane 10, Postira 1, Prološca 1, Pučišća 1, Segeta 2, Šestanovca 2 i Šolte 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 301 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3017 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 151 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 

hr Sat Nov 28 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .