Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0251570e49389d2f8b45a2/80
Foto: PIXABAY

Zadranin uhićen zbog namještanja natječaja: Prazne papire stavljao u kuverte i uzimao mito

Uskok je podigao optužnicu protiv 16 osoba. među kojima je savjetnik Danijel Pavić
USKOK je podigao optužnicu protiv 16 hrvatskih državljana, među kojima je Danijel Pavić, savjetnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i član Povjerenstva za provedbu Javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća, zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Naime, USKOK je, ne navodeći imena, već samo godišta, naveo kako je prvookrivljeni Danijel Pavić od 11. svibnja do 29. lipnja 2018. u Zadru na traženje ostalih okrivljenika kao podnositelja zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, u nakani da im pribavi nepripadnu materijalnu korist, dogovorio da će im na temelju Javnog poziva prikupiti dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva i ishoditi dobivanje bespovratnih sredstava za energetsku obnovu njihovih kuća.

U kuverte stavio prazne papire

S obzirom na to da je u Javnom pozivu bilo naznačeno da pravo izbora imaju ranije zaprimljeni zahtjevi, Pavić je izradio kuverte s imenima, prezimenima i adresama okrivljenika i u njih stavio razne dokumente nepovezane s dokumentacijom koja je tražena u natječaju, odnosno stavio je prazne listove papira formata A4.

Zatim je od službenice za zaprimanje pošte Zadarske županije zatražio da na kuverte otisne prijemni štambilj od prethodnog dana kako bi podnositelji dobili pravo prvenstva iako je znao da su podnositelji trebali osobno ili putem pošte podnijeti zahtjeve. Kada je to službenica odbila, podnositelje je uputio da osobno predaju zahtjeve, što su ovi i učinili. Međutim, bespovratna sredstva za energetsku obnovu nisu im dodijeljena jer je Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva, za vrijeme dok je Pavić bio odsutan s posla, otvorilo njihove kuverte i utvrdilo da se u njima ne nalazi potrebna dokumentacija.

Predložio ih kao osobe koje ispunjavaju uvjete

Nadalje, Pavić je od 21. srpnja do 31. prosinca 2017., u istom svojstvu te s ovlastima za provedbu Javnog poziva za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća predložio 11 osoba, sada okrivljenika, kao osobe koje ispunjavaju te uvjete, iako je znao da ne ispunjavaju. 

Ne sumnjajući u ispravnost takvog prijedloga, župan Zadarske županije Božidar Longin  je 27. prosinca 2017. donio Odluku o sufinanciranju mjera energetske obnove obiteljskih kuća u Zadarskoj županiji u 2017. godini prema kojoj se navedenim okrivljenicima isplaćuju iznosi sufinanciranja iako njihove obiteljske kuće nisu bile obnovljene ili nisu u prijavama dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Na taj način je Pavić Zadarsku županiju oštetio za 277.200,00 kuna.

Isto tako, Pavića USKOK tereti da je, ponovno u istom svojstvu i s istim ovlaštenjem, od 8. lipnja do 31. prosinca 2016. na nagovor i traženje jednog od okrivljenika, predložio ga kao osobu koja ispunjava uvjete. Na temelju tog prijedloga zadarski župan je 21. prosinca 2016. donio odluku o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća kojom je 73-godišnjaku isplaćeno 15.000 kuna.

Tražio mito za usluge

Danijel Pavić tražio je novčane naknade za svoje usluge. Od 66-godišnjaka dobio 3000 kuna, od 46-godišnjaka 10.800 kuna, a od 73-godišnjaka 1.200 kuna te 50 eura. Dakle, pribavio si je imovinsku korist od 15.000,00 kuna i 50 eura, a Zadarsku županiju oštetio je za 292.200,00 kuna. 

U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi od svih okrivljenika.


hr Sat Feb 15 2020 10:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e526d5129111c9a458b47c5/80
Foto: Fb/Vatrogasci - Oni su naši heroji

Piroman iz Kaštela ima shizofreniju: S Bilica ide u zatvorsku bolnicu

Početkom mjeseca izazvao je više požara u Kaštelima, uključujući i onaj u srednjoj školi
25-godišnjak je početkom mjeseca u Kaštel Štafiliću zapalio plastične kontejnere, nakon čega se požar proširio i zahvatio restoran u sklopu škole, kojom prilikom je nastala znatna materijalna šteta.

Osim toga, osumnjičen je i za izazivanje požara istog dana u Kaštel Starom, u kojem su izgorjela tri suncobrana i plastični stol ispred ugostiteljskog objekta u ulici Koriolana Ćipika, a oštećen je i prozor na susjednom objektu sportskog kluba, kao i za izazivanje požara na dva plastična kontejnera koja su u potpunosti izgorjela, u Kaštel Kambelovcu 28. siječnja, te požara od 11. veljače ispred ugostiteljskog objekta na Obali kralja Tomislava u Kaštel Starom, u kojem su oštećeni suncobrani i fasada kuće, u kojoj su se u trenutku požara nalazili stanari.

Vještačenjem je utvrđeno kako mladić boluje od shizofrenije te je psihijatrica potvrdila da je neubrojiv, a kao takav ne smije biti smješten u zatvorsku ćeliju, javlja Slobodna Dalmacija.

Sudac istrage naložio je Zatvoru na splitskim Bilicama da se 25-godišnjak hitno preveze u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu.

hr Sun Feb 23 2020 13:17:37 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55a5560e4938ac938b46c5/80

Nevjerojatan slučaj: Reketarili 15-godišnjaka, prijetili mu da će ga baciti s balkona...

Dosad nijedan od njih nije imao nikakvu prijavu.

Splitska policija kazneno je prijavila trojicu mladića, jednog 18-godišnjaka i dvojicu 19-godišnjaka zbog iznude maloljetnika.

Dosad nijedan od njih nije imao nikakvu prijavu.

– Sumnja se da su ga, korištenjem saznanja da jedan maloljetnik ima kod sebe gotovinu od nekoliko stotina kuna, u siječnju prošle godine lažno optužili za novčani dug i zaprijetili fizičkim napadom ako im ne preda iznos od 500 kuna. Nakon što im je iz straha prvi put predao novac, nastavili su s lažnim optuživanjem i ucjenama te daljnjim iznuđivanjem novca – kazali su iz splitske policije.

Slobodna doznaje da su iznuđivali 15-godišnjaka, sina uglednog splitskog bračnog para. U više navrata su ga fizički napadali  tukli. Jednom su ga doveli na rub balkona obiteljske kuće jednokatnice te mu prijetili da će ga baciti. U više navrata zbog straha dječak im je dao ukuno 75 tisuća kuna, saznala je Slobodna

Jedan od osumnjičenih ima i starijeg brata koji je trenutno u istražnom zatvoru jer je USKOK zločinačku organizaciju koje je i on dio optužio za niz kaznenih djela - od pokušaja ubojstva i teškog ubojstva do iznude i pokušaja iznude te protupravnog oduzimanja slobode. Stariji brat je kao maloljetnik bio uhićen i prijavljen, a naposljetku i osuđen zbog iznude.

Prema presudi, žrtvu su 18. lipnja udarili nekoliko puta otvorenim dlanom ruke u lice i glavu, uzeli mu mobitel i tražili da donese novac i zlato, a sada pokojni mladić, koji je tada bio maloljetan, gasio je cigaretu na njegovoj desnoj potkoljenici.

Zatim su opet 26. lipnja 2015. godine zajednički odveli maloljetnika u podzemnu garažu kod jedne prodavaonice te od njega zatražili još novca, cijelo ga vrijeme “triskajući” i dodatno mu prijeteći, piše Slobodna Dalmacija.hr Fri Feb 21 2020 12:44:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d72772129111c6d738b456a/80
Foto: Pixabay

Slavonac ubio suprugu nožem u srce: Godinama je radio kao zaštitar u Splitu

Navodno je razlog ubojstva bio zahtjev za razvod braka s kojim se Herman nije mogao pomiriti...

Njemački policajci priveli su Rudolfa Hermana (42), Slavonca kojeg sumnjiče za ubojstvo žene Brigitte. Vezanih ruku, samo je šutio.

Sumnjiči ga se da je ženi dva puta zario nož u tijelo stoga je i pritovren zbog ubojstva iz niskih pobuda.

- Kad ju je ubo, pukla je oštrica noža duga 20 centimetara. Ta činjenica samo govori koliko je taj napad bio nasilan - rekao je za Bild tužitelj Dominik Mies. Prema do sada objavljenim informacijama, Brigitta je ubijena u utorak oko 5 sati. Susjedi su čuli svađu i vrisak žene te su pozvali policiju.

24sata neslužbeno je doznaje da je zbog obiteljskog nasilja Brigitta završila u bolnici na Firulama.

Dok su živjeli u Splitu Herman je trenirao boks, a 24sata je razgovarao s vlasnicima klubova u kojima je trenirao te jednim od poslodavca. Nitko nije imao loših riječi o njemu.


hr Fri Feb 21 2020 08:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c55a5560e4938ac938b46c5/80

Prijavio krađu automobila, a zapravo ih prijatelj premjestio

Muškarac mislio da mu je netko ukrao automobile, a zapravo su bili premješteni...
PU šibensko-kninska priopćila je da je u večernjim satima 15. veljače u Zatonu nepoznati počinitelj 36-godišnjaku iz dvorišta otuđio osobne automobile vrijedne više desetaka tisuća kuna.

Tijekom postupanja po zaprimljenoj kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja predmetna vozila su 18. veljače pronađena u Kninu i vraćena vlasniku.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je do prijave došlo, zbog nesporazuma oko premještanja vozila od strane druge osobe, uz znanje 32-godišnjaka, kojemu je vlasnik vozila povjerio na čuvanje, a o čemu vlasnik nije bio pravovremeno obaviješten.
hr Thu Feb 20 2020 17:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .