Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0251570e49389d2f8b45a2/80
Foto: PIXABAY

Zadranin uhićen zbog namještanja natječaja: Prazne papire stavljao u kuverte i uzimao mito

Uskok je podigao optužnicu protiv 16 osoba. među kojima je savjetnik Danijel Pavić
USKOK je podigao optužnicu protiv 16 hrvatskih državljana, među kojima je Danijel Pavić, savjetnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije i član Povjerenstva za provedbu Javnog poziva za sufinanciranje mjera energetske obnove postojećih obiteljskih kuća, zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Naime, USKOK je, ne navodeći imena, već samo godišta, naveo kako je prvookrivljeni Danijel Pavić od 11. svibnja do 29. lipnja 2018. u Zadru na traženje ostalih okrivljenika kao podnositelja zahtjeva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, u nakani da im pribavi nepripadnu materijalnu korist, dogovorio da će im na temelju Javnog poziva prikupiti dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva i ishoditi dobivanje bespovratnih sredstava za energetsku obnovu njihovih kuća.

U kuverte stavio prazne papire

S obzirom na to da je u Javnom pozivu bilo naznačeno da pravo izbora imaju ranije zaprimljeni zahtjevi, Pavić je izradio kuverte s imenima, prezimenima i adresama okrivljenika i u njih stavio razne dokumente nepovezane s dokumentacijom koja je tražena u natječaju, odnosno stavio je prazne listove papira formata A4.

Zatim je od službenice za zaprimanje pošte Zadarske županije zatražio da na kuverte otisne prijemni štambilj od prethodnog dana kako bi podnositelji dobili pravo prvenstva iako je znao da su podnositelji trebali osobno ili putem pošte podnijeti zahtjeve. Kada je to službenica odbila, podnositelje je uputio da osobno predaju zahtjeve, što su ovi i učinili. Međutim, bespovratna sredstva za energetsku obnovu nisu im dodijeljena jer je Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva, za vrijeme dok je Pavić bio odsutan s posla, otvorilo njihove kuverte i utvrdilo da se u njima ne nalazi potrebna dokumentacija.

Predložio ih kao osobe koje ispunjavaju uvjete

Nadalje, Pavić je od 21. srpnja do 31. prosinca 2017., u istom svojstvu te s ovlastima za provedbu Javnog poziva za prikupljanje prijava fizičkih osoba za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća predložio 11 osoba, sada okrivljenika, kao osobe koje ispunjavaju te uvjete, iako je znao da ne ispunjavaju. 

Ne sumnjajući u ispravnost takvog prijedloga, župan Zadarske županije Božidar Longin  je 27. prosinca 2017. donio Odluku o sufinanciranju mjera energetske obnove obiteljskih kuća u Zadarskoj županiji u 2017. godini prema kojoj se navedenim okrivljenicima isplaćuju iznosi sufinanciranja iako njihove obiteljske kuće nisu bile obnovljene ili nisu u prijavama dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Na taj način je Pavić Zadarsku županiju oštetio za 277.200,00 kuna.

Isto tako, Pavića USKOK tereti da je, ponovno u istom svojstvu i s istim ovlaštenjem, od 8. lipnja do 31. prosinca 2016. na nagovor i traženje jednog od okrivljenika, predložio ga kao osobu koja ispunjava uvjete. Na temelju tog prijedloga zadarski župan je 21. prosinca 2016. donio odluku o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća kojom je 73-godišnjaku isplaćeno 15.000 kuna.

Tražio mito za usluge

Danijel Pavić tražio je novčane naknade za svoje usluge. Od 66-godišnjaka dobio 3000 kuna, od 46-godišnjaka 10.800 kuna, a od 73-godišnjaka 1.200 kuna te 50 eura. Dakle, pribavio si je imovinsku korist od 15.000,00 kuna i 50 eura, a Zadarsku županiju oštetio je za 292.200,00 kuna. 

U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi od svih okrivljenika.


hr Sat Feb 15 2020 10:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Policija pronašla više od milijun eura gotovine u Toyoti Dragana Kovačevića

Da je Dragan Kovačević negdje “sklonio” veći iznos gotovine, istražitelji su sumnjali i prije prošlotjedne akcije u kojoj su uhićeni i Kovačević i još 12 suosumnjičenih osoba

Gotovina u ukupnom iznosu većem od milijun eura pronađena je pretragom provedenom u utorak i srijedu u Samoboru, u kući poznanika dojučerašnjeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića, uhićenog u prošlotjednoj USKOK-ovoj akciji pod optužbom za primanje nepunih dva milijuna kuna mita od ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka, saznaje Jutarnji list.

Zaplijenjeni novac izravno se povezuje upravo s Kovačevićem, pri čemu postoji mogućnost da njegov prijatelj za tu gotovinu nije ni znao.

Naime, kako doznaje Jutarnji list iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora, Kovačević je prije nekog vremena zamolio svog poznanika Deana Šparavca, jednog od direktora u tvrtki Alfa stan, da mu dopusti da u garaži njegove vile u Samoboru parkira svoj osobni automobil. Šparavec mu je to i dopustio. No, za to su u međuvremenu doznali i istražitelji te su pribavili potrebne naloge za pretres i upali u spomenutu garažu. Bio je to, neslužbeno doznaje Jutarnji, pun pogodak.

U garaži su zatekli Kovačevićev pick-up, Toyotu Hilux. Kovačević inače u svojoj imovinskoj kartici nije naveo da posjeduje bilo kakav automobil, no, policija je raspolagala konkretnim informacijama da je upravo on koristio spomenutu Toyotu. A u vozilu je pronađena veća količina gotovog novca u raznim valutama i apoenima. Bilo je tu kuna, dolara, eura... Kada su sve zbrojili, istražitelji su došli do iznosa koji premašuje milijun eura.

Zanimljivo je da je u pretraženoj Toyoti Hilux pronađena i veća količina dokumentacije, koju je Kovačević očigledno u određenom trenutku odlučio skloniti. O kakvoj se konkretno dokumentaciji radi nije bilo moguće doznati, jer je i istražitelji tek trebaju pomno pregledati.

Da je Dragan Kovačević negdje “sklonio” veći iznos gotovine, istražitelji su sumnjali i prije prošlotjedne akcije u kojoj su uhićeni i Kovačević i još 12 suosumnjičenih osoba, među kojima su se našla i dva gradonačelnika i saborska zastupnika, HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić, piše Jutarnji list.

hr Thu Sep 24 2020 19:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Prometna u Solinu: Sudarili se skuter i motor, vozači završili u bolnici

Sudar se dogodio kod skretanja za Dračevac.

U 11.10 sati u Matoševoj ulici u Solinu dogodila se prometna nesreća.

Naime, došlo je do sudara skutera i motora na skretanju za Dračevac.

Policija obavlja očevid, a oba vozača su prevezena u bolnicu u Splitu. Kakve su ozlijede zadobili, još uvijek nije poznato.

hr Wed Sep 23 2020 12:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f5a4d1adaf72de5918b45df/80
Foto: DalmacijaNews

SPLIT Predstavile se kao maserke pa ženi ukrale veći iznos novca

Iz splitske policije pozivaju na oprez.

Jučer poslije podne u Splitu dvije nepoznate ženske osobe prevarile su 82-godišnju ženu kojoj su se predstavile kao djelatnice javne službe i ponudile uslugu masaže koju je oštećena prihvatila i pustila ih u svoj stan.  Kada su nepoznate otišle 82-godišnjakinja je utvrdila da joj nedostaje veći iznos novca. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Iz splitske policije stoga pozivaju na oprez:

- Podsjećamo kako su starije osobe nerijetko žrtve ovakvih kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla života dob, nemoć, samostalno stanovanje, te neupućenost i nepažnja. Radi se o prijevarama koje čine osobe koje dolaskom na kućna vrata i razgovorom s potencijalnom žrtvom nude različite usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, dozvoljavaju nepoznatim osobama ulazak u kuću i postaju žrtve prijevara. Unatoč obavljenim uhićenjima počinitelja takvih kaznenih djela, uvijek postoji mogućnost  pojavljivanja novih osoba s namjerom počinjenja prijevare na štetu starijih osoba. U cilju sprječavanja takvih događaja, građanima savjetujemo slijedeće:

·         ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ

·         ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid

·         ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje Vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje predmeta po "povoljnim" cijenama  ( npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku

·         kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži

·         zabilježite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila

·         zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)

·         odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192! 

hr Wed Sep 23 2020 10:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: Dnews

Teška prometna nesreća u Marušićima: Vozač motocikla prevezen u splitsku bolnicu

U nesreći su sudjelovala tri osobna automobila te motocikl
U Marušićima kod Omiša dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđena jedna osoba.

U nesreći su sudjelovala tri osobna automobila te motocikl, a vozač motocikla je hitno prevezen u splitsku bolnicu. Težina zadobivenih ozljeda još uvijek nije poznata.

Uzroci nesreće bit će poznati nakon obavljenog očevida, a cesta kroz Marušiće je bila zatvorena za promet u oba smjera. Oko 14:30 promet je normaliziran.
hr Tue Sep 22 2020 14:44:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .