Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a71ec7ab9e03eb6068b4626/80
Foto: Screenshot / YouTube

Odblokirali su imovinu u aferi Agrokor, ali ne i Ivici Todoriću

Na odluku o deblokadi imovine sud se odlučio smatrajući kako u rješenju o blokadi "nisu izneseni valjani razlozi o odlučnim činjenicama, a oni koji su izneseni su nejasni i u znatnoj mjeri proturječni"

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu ukinulo je odluku suca istrage i odblokiralo imovinu osumnjičenima u aferi Agrokor, pišu 24 sata.

- Nismo još dobili rješenje, ali koliko znamo Ivici Todoriću nije odblokirana imovina - rekao nam je njegov odvjetnik Čedo Prodanović

Podsjećamo, prvotno je na zahtjev tužiteljstva bila blokirana imovina samo vlasniku Agrokora Ivici Todoriću, budući da iz rješenja o provođenju istrage proizlazi da je samo on zaradio izvlačeći novac iz koncerna. Ivici Todoriću su, podsjećamo, blokirali brojne bankovne račune, dio Kulmerovih dvora, lovište, obiteljsko imanje….

No, naknadno je izvanredna uprava Agrokora zatražila da se blokira imovina i ostalim članovima njegove uprave protiv kojih je pokrenuta istraga kao i Todorićevoj kćeri Ivi Balent, koja nije osumnjičena. Agrokor tvrdi da je oštećen za iznos od 1,6 milijardi kuna, a blokirana imovina pokrivala je tek petinu tog iznosa. 

Na odluku o deblokadi imovine sud se odlučio smatrajući kako u rješenju o blokadi "nisu izneseni valjani razlozi o odlučnim činjenicama, a oni koji su izneseni su nejasni i u znatnoj mjeri proturječni." 

Stoga je izvanraspravno vijeće vratilo sucu istrage predmet na ponovno odlučivanje. Vijeće inzistira da sudac istrage utvrdi postoji li doista potraživanje koncerna prema svim okrivljenima u postupku kao i da utvrdi imaju li doista namjeru svoju imovinu skrivati pred istražiteljima, zbog čega bi je bilo nužno do podizanja optužnice zamrznuti.

Naime, Ljerka Puljić, bivša dopredsjednica Agrokora, Damir Kuštrak, član Todorićeve uprave koji još radi u Agrokoru, i bivši revizor Olivio Discordia već su uspjeli prodati ili prepisati na druge dio svoje imovine, dok je bivši direktor financija u Agrokoru Tomislav Lučić pokušao prebaciti na drugu osobu 100.000 svojih obveznica.  

Iva Balent u svojoj žalbi posebno je istakla kako se predložena mjera niti nije mogla prema njoj izreći imajući u vidu da ona nije okrivljenica u ovom kaznenom postupku. Odštetni zahtjev u kaznenom postupku može se podnijeti samo protiv osobe koja je predmetom kaznenog postupka kao  počinitelj kaznenog djela bilo da je riječ o osumnjičeniku, okrivljeniku ili optuženiku.

Odatle slijedi da se odštetni zahtjev u kaznenom postupku ne može podnijeti protiv trećih osoba, neovisno o tome da li postoji vjerojatnost da je okrivljenik imovinsku korist pribavljenu kaznenim djelo prenio u korist trećih osoba, ili ju je već samim kaznenim djelom pribavio trećoj osobi. Prema trećim osobama oštećenici mogu ustati zasebnim parnicama, u zasebnim postupcima, gdje eventualno mogu pobijati i pravne radnje koje su okrivljenici poduzeli u korist trećih osoba, ali to ne mogu učiniti u kaznenom postupku. Stoga u kaznenom postupku ni nema mjesta donošenju privremene mjere radi osiguranja odštetnih zahtjeva protiv trećih fizičkih i pravnih osoba. 

hr Tue Mar 06 2018 18:49:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b27f8462af47f783c8b462e/80

Dječak Cesare uoči najavljene ovrhe pušten na kućnu njegu iz splitskog KBC-a

Devetogodišnji Cesare Avenati, nad kojim je u utorak zakazana ovrha, pušten je u ponedjeljak poslijepodne iz splitskog KBC na kućnu njegu, doznaje se od njegove tete Vanje Kuluz.

Cesareovi roditelji, majka Nina Kuluz i otac Allesandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom u Italiji, ali majka je s njim otišla iz Italije te se prvo skrivala u BiH, a zatim se vratila u Split. Nakon toga dječakov otac Alessandro pokušava ga ovrhom vratiti u Italiju.

"Cesare je hospitaliziran u KBC Split prošlog petka, a kod njega su ustanovljeni psihosomatski simptomi zbog stresa kojem je izvrgnut uoči zakazane ovrhe u utorak. Psihijatar nam je rekao kako dječak treba biti pošteđen daljnjeg stresa te da bi njegovo eventualno ovršno odvajanje od majke i dobjeljivanje ocu koji živi u Italiji bilo pogubno za Cesarea," rekla je Kuluz za Hinu.

Potvrdila je kako će se najavljeni prosvjed protiv ovrhe nad Cesareom održati u utorak u splitskom naselju Pujanke, blizu stana u kojem živi s majkom i u kojem je zakazan ovrha.
Kuluz je ranije u ponedjeljak u splitski Općinski sud u Dračevcu donijela peticiju s 10.600 potpisa građana kojom se traži obustava ovrhe nad dječakom, ali je predsjednica suda Marina Boko odbila primiti peticiju.

hr Mon Jun 18 2018 20:22:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533402f7179942b91c7b23f8/80

Sutkinja odbila primiti prijatelje i obitelj Cesarea, ovrha zakazana za sutra

Cesare je završio u bolnici, a sutkinji su htjeli predati i potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi se ovrha odgodila
Ispred zgrade Općinskog suda danas su se okupili prijatelji i rodbina devetogodišnjeg Cesarea Avenatija kako bi predali peticiju s 10.000 potpisa što bi značilo odgodu ovrhe koja je zakazana sutra u 9 sati na Pujankama. 

Predsjednica općinskog suda, Marina Boko odbila ih je primiti. 

Cesareova teta, Vanja Kuluz izjavila je kako je sutkinja poručila da dođu u srijedu zajedno s odvjetnikom. 

-Događa se ono na što psihijatar upćuje već dvije godine. Psihijatar koji prati dijete već je izjavio nebrojno puta da će ova ovrha dijetetu prouzročiti traume, kazala je Vanja Kuluz.  

Anđela Šuštić, obiteljska prijateljica kazala je kako su tražili razgovor sa sutkinjom kako bi joj predali dokumente koje imaju i koji su više nego dovoljni da se ovrha odgodi, no ona ih je odbila. 

Vanja Kuluz pozvala je sve da ljude da se pridruže na prosvjedu sutra u blizini njihove zgrade na Pujankama. 

Cesare bi trebao biti oduzet majci i odveden ocu u Italiju, no završio je u bolnici pa se još ne zna cjelokupni ishod ovrhe. 
hr Mon Jun 18 2018 12:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532f69681799424f067b24bf/80

Izlaznost na kotarskim izborima 11,5 posto

Manja je za dva posto u odnosu na kotarske izbore prije četiri godine
U Split su jučer održani kotarski i mjesni izbori. Od ukupno 17,5 tisuća upisanih birača ove godine izašlo je 11,5 posto građana. Prije četiri godine izašlo je 13, 5 posto građana. 

Najviše mandata je osvojio HDZ, a na Pujankama će se ponoviti izbori 24. lipnja. 

Izborno povjerenstvo ustanovilo je  da je broj glasačkih listića na tom mjestu za 5 komada veći od broja birača koji su glasovali.

HDZ u gradskom vijeću za sada ima 120 vijećnika, SDP sa svojim koalicijskim partnerima ima 41 vijećnički mandat. Most je osvojio 14 vijećnika, Pametno 11 vijećnika, HNS 3 vijećnika, a po dva vijećnika imaju 
 HSP, HSLS, HSS i HSU. 
hr Mon Jun 18 2018 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad716282af47f217f8b477a/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika": Policija u lovu na neodgovorne vozače

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U utorak,19. lipnja 2018. od 16 do 20 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.

hr Mon Jun 18 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .