Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cef966c29111cd1ae8b45e6/80
Foto: PIXABAY

Bez novooboljelih nakon 76 dana: Splitsko-dalmatinska županija prednjači po broju zaraženih, ali i preminulih

Prvi puta nakon 76 dana, u Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema zabilježenih novooboljelih od koronavirusa, čime je ukupan broj slučajeva u 89. danu epidemije u Hrvatskoj ostao na 2243.

Prvi slučaj u Hrvatskoj pojavio se 25. veljače, a do sada je zaraženo 2243 osoba, oporavilo ih se 2023, a preminulo 99. Šest osoba je trenutačno na respiratoru, još je 121 osoba na liječenju, a dosad je na koronavirus testirano ukupno 60.864 osoba.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi se najviše oboljelih, njih 549, ali i preminulih, 34. Slijedi Grad Zagreb s 478 oboljelih i 23 preminulih. S više od 100 oboljelih slijede Krapinsko-zagorska županija, Osječko-baranjska, Zagrebačka te Dubrovačko-neretvanska. 

Istarska županija i Koprivničko-križevačka imaju po 92 oboljelih, ali Koprivničko-križevačka je treća po broju preminulih osoba - 11. Zaraza koronavirusom zabilježena je u svim županijama, a najmanje oboljelih je u Požeško-slavonskoj te Međimurskoj županiji gdje ih je po osam, dok u osam županija uslijed zaraze koronavirusom nije preminula niti jedna osoba. 

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite svakodnevno ističu kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj zadovoljavajuća prvenstveno zahvaljujući disciplini građana, a građane i dalje pozivaju na odgovornost jer se ne vraćamo starom načinu života.

Vlada je na sjednici 23. travnja prihvatila zaključak o popuštanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja. Stožer i dalje gotovo svakodnevno popušta razne mjere, otvara granice, a sve se više priča i o mogućoj turističkoj sezoni. 

Prvi slučaj 25. veljače

Prvi slučaj koronavirusa pojavio se u utorak 25. veljače u Zagrebu, izvijestio je to na konferenciji za medije premijer Andrej Plenković. Riječ je o mladiću koji je bio na nogometnoj utakmici u Milanu. 

Prvih 19 dana, broj novooboljelih bio je jednoznamenkast, a u prva dva tjedna bilo je dana kada nije bio zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze. Dvadesetog dana od pojave koronavirusa, broj novozaraženih bio je 10, ukupno 49. 

Psihološku granicu od 100 zaraženih, Hrvatska je prošla 24. dana zaraze, odnosno 19. ožujka s 18 novooboljelih. Nakon toga, broj zaraženih imao je velik dnevni rast. 

Tako je u tjedan dana, broj zaraženih porastao na 495, a za još tjedan dana broj zaraženih premašio je 1000. Tako je 2. travnja bilo 1011 oboljela osoba. Dan ranije, 1. travnja, zabilježen je najveći ukupni dnevni porast broja zaraženih - 96.

Na 60. dan od pojave koronavirusa, odnosno 24. travnja, broj zaraženih premašio je 2000 te je ukupno bilo zaraženo 2009 osoba. Sljedeći je pak dan, broj izliječenih premašio 1000, točnije, bilo ih je 1034. Mjesec kasnije, ukupan broj izliječenih je 2023. 

Prvi slučajevi smrti uslijed zaraze koronavirusom zabilježeni su krajem ožujka, a mjesec dana kasnije, broj preminulih bio je 69. Trenutno, 23. svibnja, ukupan broj preminulih je 99. Najveći dnevni porast broja preminulih bio je šest, 14. travnja i 1. svibnja. 

Situacija se popravlja nakon dva mjeseca

Sredinom travnja, krivulja dnevnog broja novooboljelih počela je postepeno padati uz manja odstupanja. 

Tako je 25. travnja po prvi puta nakon vrhunca epidemije u Hrvatskoj i dva mjeseca od njenog početka, broj novooboljelih opet bio jednoznamenkast - sedam. Sljedećih tjedana, dnevni broj novozaraženih je varirao između jednoznamenkastih i dvoznamenkastih, uglavnom do maksimalno 15 zaraženih. 

Izuzetak je nagli porast od 36 novooboljelih 8. svibnja koji je povezan sa žarištem na otoku Braču. Uz Brač, jedna od najvećih žarišta tijekom epidemije bili su domovi za starije i nemoćne u Splitu i Koprivnici, zbog čega su te županije pri vrhu po broju preminulih osoba. 

Od 79. dana epidemije, odnosno 13. svibnja, broj novozaraženih je konstantno ispod 10. U zadnjih desetak dana tako je broj novooboljenih varirao - 13. svibnja bio je šest, zatim osam, a 15. je bila samo jedna novooboljela osoba. Iduća tri dana zabilježene su po dvije novooboljele osobe, 19. svibnja bilo ih je četiri.

U srijedu 20. svibnja, zabilježena su dva nova slučaja, sljedeći dan tri, u petak šest, a u subotu je ta brojka konačno došla do nule.

"Danas se veselimo broju zbog kojeg smo bili odgovorni i disciplinirani. NULA je novooboljelih. Hvala svima", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Stožera Davor Božinović također se na Twitteru zahvalio svima. "Ovo je naš zajednički uspjeh. Moramo i dalje ostati tako odgovorni i savjesni", poručio je. 

hr Sat May 23 2020 20:28:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eccf0df6f2ab8fd3e8b45b9/80

FOTO Pogledajte kako napreduju radovi u Osnovnoj školi na Brdima

Do jeseni i početka nove školske godine svi radovi trebali bi biti završeni

Potkrovlje Osnovne škole na Brdima poprima konačne vizure novog multimedijalnog centra i nove knjižnice. 

Rekonstrukcija je započela u siječnju, prva faza obuhvaća radove u istočnom dijelu škole i na katu – budućem multimedijalnom centru, dok druga faza zahvata predviđa ugradnju dizala i radove na pješačkoj rampi i parkiralištu sa zapadne strane škole, a izvodit će se za vrijeme ljetnih praznika.

Do jeseni i početka nove školske godine svi radovi trebali bi biti završeni, a vrijednost rekonstrukcije ove osmoljetke je 4,2 milijuna kuna.

U fotogaleriji donosimo trenutno stanje...

hr Tue May 26 2020 12:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5eccf2766f2ab8493b8b4712/80

Stranka s Imenom i Prezimenom predstavila se u Splitu: 'Županije su kočnice razvoja i centri za uhljebljivanje'

Županije bi, istaknuli su, trebalo ukiniti, a za Dalmaciju stvoriti jedinstvenu regiju s jednom strategijom razvoja, jednim Prostornim planom i jednim razvojnim dokumentom.
'Stranka s Imenom i Prezimenom' svoj glavni program, teritorijalni preustroj, danas je predstavila u Splitu. Na Marjanu se danas spojila mladost i iskustvo te imena iz cijele Dalmacije koji su pokazali kako se, i bez velikih stranaka, može itekako dobro upravljati. Njima su imena, kažu, pokretni motiv jer svi smo dužni mijenjati sebe pa onda i druge.

- Dvije su osnovne postavke našeg programa. Prva bi se povećale ovlasti jedinica lokalne uprave kako bi usluga građanima bila lakša, brža i bolja. Zalažemo se i za ukidanje svih centara za gospodarenje stranačkim uhljebima u narodu znanima kao županije. Svi ti centri za gospodarenje stranačkim uhljebima bili su kočničari razvoja. Mogu sa sigurnošću reći da se ni građani nisu poistovjetili s njima na primjeru naše županije. Da pitate nekog s Korčule ili Murtera, svi bi rekli da su iz Dalmacije. Jedini koji brane ovakav ustroj su korisnici tih centara, osobe zaposlene na izmišljenim radnim mjestima i na maštovito nazvanim radnim mjestima, u uvodu je kazao Ivan Kovačić, predsjednik 'Stranke s Imenom i Prezimenom'.


Jedno od zvučnijih imena nove stranke je svakako i Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca koji je kazao da je korona kriza dokazala da je teritorijalni ustroj posve potreban.

Nalazimo se na ulazu u novo programsko razdoblje i ako sada ne dođe do preustroja, ovakvo stanje će ostati do 2030. godine, rekao je Pranić i ponovio kako su županije kočnice u Dalmaciji.

- Nije normalno da imamo četiri turističke zajednice u četiri županije ako ovo smatramo jednom turističkom destinacijom. Nije normalno da imamo četiri Županijske uprave za ceste gdje se jedna cesta obnavlja do granice s županijom, a onda tamo ostane neobnovljena. Imamo nefunkcionalno prostorno planiranje na razini županije gdje imate situaciju da su, primjerice, Centri za gospodarenje otpadom Lećevica i Bikarac na tek 30-tak kilometara udaljenosti i da to sve, na kraju, plaćaju građani.


Kazao je da se 'Stranka s Imenom i Prezimenom' zalaže za funkcionionalan model, točnije da se Dalmacija spoji u jednu regiju s jednom strategijom razvoja, jednim Prostornim planom i jednim razvojnim dokumentom.

Marko Jelić, gradonačelnik Knina nastavio je u sličnim tonovima.

- Bez zajedničkog rada i ljudi nema ni uspjeha. Ljudskih kapaciteta nedostaje, a Općine trebaju pomoć drugih. Zbog toga baš zajedno moramo raditi da se udružimo jer nema uspjeha od meha tvorevina, rekao je Jelić i kazao da u Hrvatskoj ima dobrih primjera i tako naveo Krk.

- Na otoku imaju jednu turističku zajednicu, jedno Komunalno poduzeće, razne druge zajedničke sadržaje, a zajedno bez gubitka za građane.


Dodao je da se jedino nadu građanima može vratiti bez stranačkog kadroviranja koji su bili negativna selekcija za uhljebljivanje.
- Trebamo se preorijentirati i napraviti promjenu vrlo brzo jer ako to ne napravimo danas, onda za nas neće biti sutra, zaključio je Marko Jelić.

Priče oko Marjana dotakla se Daša Dragnić, poznato splitsko političko ime naglašavajući kako je on tek jedan od primjera kako se treba boriti i mijenjati.
- Marjan je simbol i slika nebrige vlasti i neefikasnog upravljanja. Ne lokalno, nego na svim razinama. Ponos i srca grada Splita je od pustih nadležnosti dobio ono što se dogodilo. Marjan, ipak, nije jedini, kazala je Dragnić.


Županije bi, kaže Daša, trebale biti samo protočni kanal sredstava za jedinice lokalne samouprave.
-
Split ne upravlja velikim dijelom svog područja i ne može cjelovito osmišljavati razvoj. Takvo stanje je u Dubrovniku, Šibeniku i drugim gradovima. Imat ćemo priliku ojačati velike gradove što je potrebno za razvoj područja, a ne samo velike gradove nego i općine koji će dobiti direktniju nadležnost u upravljanju, zaključila je Dragnić.


hr Tue May 26 2020 12:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ec6539b6f2ab858368b45dd/80

Na području Splitsko-dalmatinske županije i dalje nema novooboljelih!

Do sada je zabilježeno 559 slučajeva zaraze koronavirusom
Od ukupno 104 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je oporavljeno 470 osoba.

16 osoba je hospitalizirano. 2 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji. 3 osobe iz Splitsko-dalmatinske županije nalaze se na respiratoru. U karanteni hotela Zagreb nema nijedna osoba.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 559 slučajeva zaraze koronavirusom.
hr Tue May 26 2020 12:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ccb3cf829111ca3698b4627/80
Foto: Dalmacija News

Popodne nam stiže nevrijeme - pljuskovi praćeni grmljavinom, vjetar, moguća i tuča!

Treba, dakle, računati na vjetrovite prilike i probleme u prometu, kako pomorskom, tako i cestovnom

Nakon što je jučer dijelove zemlje poharalo nevrijeme, i danas su visoki parametri nestabilnosti, osobito na sjeverozapadu unutrašnjosti, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. - piše N1

Mogući su izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, koje može pratiti i pojava tuče, jaki naleti vjetra sjevenog smjera.

Zbog bure i tramontane kasnije će zapuhati i sjeverozapadnjak, na snazi je viši stupanj Meteoalarma, sustava DHMZ-a, koji nas informira o potencijalno opasnim vremenskim prilikama.

Treba, dakle, računati na vjetrovite prilike i probleme u prometu, kako pomorskom, tako i cestovnom!

hr Tue May 26 2020 11:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .