Provedena analiza mesa: U Dalmaciji se pojavila parazitska bolest, posebno su opasne dvije namirnice

Analizom uzoraka mesa koje su lovci donijeli u Veterinarsku stanicu Omiš utvrđena je prisutnost trihinele spiralis, opake parazitne bolesti koja se manifestira upalnim i probavnim smetnjama, proljevom, bolom u mišićima, upalom očnih kapaka, pa do upale srčanih mišića.

“Od kada se radi analiza mesa, a to je negdje dvadesetak godina, ovo je prvi slučaj da nam u lovište doluta zaražena divljač. Teško je bilo što reći. Odakle je došla, najvjerojatnije negdje s područja gdje se deponira klaonički otpad. Možda čak i iz susjedne Bosne i Hercegovine, jer na ovim našim terenima ovako nešto nije zabilježeno.

Možda je divlja svinja zaražena preko raznih prijenosnika, uglavnom miševa, a vrlo vjerojatno da je jela kakvu zaraženu strvinu. Sve su to mogućnosti da se divljač zarazi. Međutim, i u ovom slučaju pokazala se trezvenost lovaca koji su prije konzumiranja zaraženu jedinku odnijeli na analizu” rekao je za Slobodnu Dalmaciju, Davor Komić, dopredsjednik Lovačke udruge Mosor-Priko iz Omiša.

Zarazili se kobasicama

I to nije prvi slučaj. Podgorski lovci su prije nešto više od mjesec dana jeli meso zaražene divlje svinje u obliku kobasica. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu jer su lovci odmah nakon potvrde o prisutnosti trihineloze uzeli preventivnu terapiju. I ovdje su potvrdili kako se radi o prvom slučaju zaražene životinje.

“Vepar samac koji je odstrijeljen na biokovskom predjelu Sutvid, na granici pogorskog i lovišta Rilić, najvjerojatnije je u naše lovište došetao iz susjedne BiH. U dosadašnjem tijeku lova na divlju svinju na dlaku smo položili tridesetak jedinki, a prema planu imamo pravo na još petnaestak. Ni u jednom slučaju ni sada ni prije kako kod divljih, tako i kod domaćih svinja, nije evidentiran niti jedan slučaj ove bolesti. Kako se u ovom našem slučaju radi o vepru samcu, koji do sada nije viđen u našem lovištu, očito je da je odnekud dolutao”, tvrdi Vladimir Glamuzina, predsjednik LU Kamenjarka iz Podgore.

Povećan odstrel

Zbog toga, ali i zbog pojave svinjske kuge u Mađarskoj povećan je odstrel, a lovci ističu kako više kod nijedne jedinke nije pronađena trihineloza.

No to ne znači kako ljudi, osobito oni koji uzgajaju svinje, ne bi trebali biti na oprezu. Dr. Jadran Peran, liječnik a ujedno i lovac, ističe kako su simptomi različiti piše net.hr; od visoke temperature, raznih probavnih smetnji do upale mišića i opće slabosti.

Jako, jako oprezno sa svinjetinom

“Sve su to simptomi zaražene osobe. Ono o čemu treba voditi računa kod konzumacije mesa divljači, to je da se divljač obvezno odnese na analizu. Bolest se javlja kod divljih i domaćih svinja. Stoga su preventivni pregledi mesa od velikog značenja. Naši ljudi koji drže više svinja, na analizu odnesu tek jednu vjerujući da su preostale sto posto zdrave.

Međutim, to nema nikakve osnove. Potrebno je svaku jedinku analizirati kako ne bi došlo do problema. U slučaju da se zaraženo meso jede prije kontrole, meso je potrebno termički obraditi kako bi visoka temperatura eliminirala virus. Također i niske temperature u ledenicama od -15 do -18 stupnjeva u 99 posto slučajeva ubijaju uzročnika bolesti. Najbitnije je izbjegavati konzumaciju suhog mesa, na primjer, kobasica koje nisu termički obrađene”, upozorava dr. Jadran Peran.

POSLJEDNJE DODANO: