Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a93bdac2af47f8f138b457e/80

Kako oprati svoje zimske kapute i jakne bez ostavljanja malog bogatstva u kemijskoj čistionici

Čišćenje zimskog kaputa nije samo pitanje dobre higijene, već ćete mu tako i produžiti 'rok trajanja'

Većina od nas nikada ne bi sanjala da cijelu sezonu ne operu traperice ili majicu.  Zašto je onda zimska odjeća - koja je jednako važna kao i one druge, ako ne i više - tako često izostavljena iz "zabave"'?

U redu, kaput ne dira izravno naše tijelo. Ali čak i ako se ne dotakne koža ili znoj, on zapravo uspostavlja kontakt s drugim, zagađenijim stvarima tijekom dana - ispušnim plinovima automobila, oborinama, raznim zagađenjima..., piše Život i stil

Čišćenje zimskog kaputa nije samo pitanje dobre higijene, već ćete mu tako i produžiti "rok trajanja". Briga za zimske kapute će povećati njihovu dugovječnost u nadolazećim sezonama. 

Pravilno pranje potrebno je jednom ili dvaput godišnje i uvijek perite kaput na kraju sezone prije dugotrajnog skladištenja. Posebnu pozornost posvetite rukavima. Čišćenje zimskih kaputa mnogo je lakše nego što očekujete, a mi vam donosimo nekoliko savjeta:

Vuneni kaputi

Zvuči nevjerojatno, ali zapravo možete strojno oprati vunene kapute. To je u osnovi isti proces kao i pranje džempera. Prvo tretirajte mrlje s odstranjivačem mrlja za vunu. Zatim okrenite kaput iznutra prema van i stavite ga u mrežastu vrećicu za rublje, isperite je hladnom vodom na vunenom, nježnom ili ručnom ciklusu mašine za pranje rublja. Pazite da koristite deterdžent koji je posebno dizajniran za vunu ili kašmir. Konačno, sušite ga izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost ili izvore topline (jer se vuna može skupiti). 

Pernate jakne

Postupak pranja započinje isto kao i kod vunenog kaputa - prethodno tretirajte bilo kakve mrlje, a zatim ih okrenite naopako i operite unutar mrežaste vrećice na delikatnom programu pranja, koristeći toplu ili hladnu vodu. (Svakako uklonite sve odvojive krznene dijelove ili detalje od umjetnog krzna prije prana - i ponovno, koristite koristite deterdžent pogodan za vunu.) U ovom slučaju, kaže duo, trebali biste osušiti kaput u sušilici. Osušite na niskoj temperaturi i ponavljajte dok kaput nije potpuno oslobođen vlage, jer će to spriječiti plijesan. Trebate izvaditi kaput iz sušilice na pola ciklusa i protresti ga kako biste rasporedili punjenje.

Umjetno krzno

Da bi bio kao novi, preporučuju se tretiranje bilo kakvih mrlja sredstvom koje je pogodno za umjetno krzno i ručno operite deterdžentom pogodnim za vunu. Nakon što ga pažljivo operete, ostavite ga da se namače 30 minuta prije nego ga isperete u hladnoj vodi. Kod sušenje, položite ga ravno ili objesite - nikad ne stavljajte umjetno krzno u u sušilicu. Možete upotrijebiti češalj širokog zuba kako biste ga "počešljali".

Jakne za outdoor aktivnosti i skijanje

Ako ste skijaš (ili neka drugi pustolov/ka), možda ste upoznati s mrljama od bljuzge - i koliko ih je teško ukloniti. Trik je namočiti jaknu prije pranja. Uzmite sredstvo za uklanjanje mrlja i umasirajte ga u mrlje. Zatim namočite jaknu u toplu vodu 30 minuta, dodajući izbjeljivača za rublje, ako su mrlje jake. Ako vaša jakna sadrži puno mrežica, najbolje je ručno pranje u hladnoj vodi s malo deterdženta, ostavljajući da se namače 30 minuta i ispere hladnom vodom. Ako ne, možete ga strojno oprati u mrežastoj vrećici na osjetljivom ciklusu, koristeći hladnu vodu ako su mrlje izašle, ili vruću vodu ako su se zadržale. Zatim položite kaput na suho, daleko od vrućine ili sunca.

hr Tue Jan 08 2019 19:22:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949c6729111c8e188b456e/80
Foto: Pixabay

Trik Jamieja Olivera za savršene pržene lignje

Jamie Oliver na svojem YouTube kanalu već nekoliko godina dijeli savjete za idealnu pripremu omiljenih jela. Među njima je i rado viđen favorit na brojnim hrvatskim stolovima – pržene lignje.
Britanski chef na reže lignje na kolutiće. Naprotiv, unutrašnju stranu očišćene lignje nježno će zarezati tupim nožem, a potom uvaljati u brašno koje je “začinio” sa solju, paprom, origanom te mljevenim sjemenkama komorača, piše punkufer.hr

Svaki komad lignje će prekriti ovom mješavinom te otresti višak brašna.

Duboki lonac napunit će biljnim uljem i čekati da isto dosegne temperaturu od 170 Celzijevih stupnjeva. Ako nemate termometar, Jamie Oliver predlaže da u ulje bacite tanku krišku krumpira. U trenutku kad će zlatno smeđi krumpir isplivati na površinu lonca – ulje će biti spremno za prženje. 

U ulje prvo stavlja krakove koje se peku otprilike 90 sekundi, dok će ostatak lignji staviti u ulje na otprilike polovicu toga vremena jer je njima potrebno manje za termičku obradu. 

Zlatnosmeđe komade lignji izvadit će iz ulja te staviti na papir za upijanje masnoće, a potom će one veće komade narezati na kolutiće.

Prženje lignje će poslužiti s majonezom koju je začinio s čili papričicama. 

Kako Jamie Olvier peče savršeno hrskave, a sočne lignje, pogledajte u YouTubevideu.


hr Fri Mar 22 2019 09:27:33 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c949a5029111cf6178b45a3/80
Foto: Instagram

Ponuda za posao iz snova! Mlađahni milijunaš traži asistenta, evo što traži od idealnog kandidata

Matthew Lepre u potrazi je za asistentom koji će biti plaćen 28 tisuća funti kako bi putovao s njim.

26-godišnji samostvoreni milijunaš Matthew Lepre trenutno je u potrazi za osobnim asistentom koji će biti plaćen čak 28 tisuća funti kako bi putovao s njim po svijetu te odsjedao u najluksuznijim hotelima.

Uspješni biznismen podrijetlom je iz Australije, no traži pomoćnika koji će s njim putovati po Americi, Japanu i Dubaiju, dok će on svoje znanje prenositi drugim tvrtkama. Inače, Matthew se obogatio zahvaljujući internetskoj trgovini, a s 23 godine odustao je od fakulteta kako bi se posvetio poslu.

Njegova mjesečna zarada je 66 tisuća funti, a priznaje kako je spreman pregovarati oko iznosa plaće svog asistenta, dokle god on bude kvalitetno obavljao svoj posao. "Plaća će se temeljiti na iskustvu osobe", istaknuo je milijunaš za britanski The Daily Mail.

A što Matthew traži od idealnog kandidata? Odlično služenje tehnologijom, sposobnost multitaskinga, dobro poznavanje društvenih mreža, proaktivnost te izvanrednu organizaciju. Na kraju je zaključio kako je ovo svakako "najcool posao na svijetu". Logično, idelani kandidat mora i voljeti luksuzna putovanjate imati važeću putovnicu.

"Volim to što radim i volim otkrivati nova mjesta. Živim idealni život i želim dati nekome priliku da sa mnom doživi sve te avanture", zaključio je Matthew koji će itekako zapasti za oko pripadnicama ljepšeg spola.

Ako se želite prijaviti, morate snimiti video u kojem ćete dotičnom objasniti zašto ste baš vi idealni kandidat za ovaj posao, piše dnevnik.hr


hr Fri Mar 22 2019 09:18:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c80c1bd9c49eeb1048b4578/80

Provedite ovaj vikend u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i povoljne cijene

Ovog vikenda počastite se domaćim specijalitetima
Počastite se ovog vikenda u restoranu Rus u Žrnovnici. Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 50 kuna, te mesna plata za 100 kuna. 

Restoran Rus, smješten uz Rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! Dobra spiza je zagarantirana!

Rezervirajte svoje mjesto na broj  091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri Mar 22 2019 07:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5baf8949cb557a0fa98b4d70/80
Foto: Pixabay

Promijenite svoju lozinku za Facebook, odmah!

Još jedan nevjerojatan sigurnosni propust otkriven je u Facebookovom sustavu.

Lozinke stotina milijuna korisnika Facebooka, umjesto zaštićene, pohranjene su na Facebookovim serverima u običnom tekstualnom obliku. U prijevodu, bilo tko od Facebookovih zaposlenika mogao je, u bilo kojem trenutku, iskoristiti lozinku i ući u tuđi profil ili ju proslijediti trećoj strani.

Procjenjuje se kako je ugroženo između 200 i 600 milijuna korisnika Facebooka.

Zanimljivo, iz Facebooka su se oglasili o ovom, najnovijem sigurnosnom propustu, te napisali kako su za problem saznali još u siječnju u sklopu provjere sigurnosti u tvrtki. Također, dodaju kako su u međuvremenu popravili propust te će o njemu obavijestiti sve koji su bili ugroženi.

Iz Facebooka su također objavili kako nema dokaza da je netko iskoristio taj propust i kompromitirao podatke pa smatraju da nije potrebno mijenjati lozinke. Navodno su nezaštićene lozinke korisnika Facebook Litea, Facebooka i Instagrama.

Bez obzira na Facebookove tvrdnje, za svaki slučaj, promijenite lozinku, javlja Zimo

hr Thu Mar 21 2019 20:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .