Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/583ecae91eea8f2c068b45ff/80

Dronovima dokazano: U park-šumi Marjan ima 40 tisuća stabala

Stručnjaci Instituta pregledali su sve snimke uzetih dronom i preciznim metodama izračunali da u park-šumi Marjan u ovom trenutku ima 40.000 stabala

Zbog potkornjaka na Marjanu posječeno je i uklonjeno  25.000 zelenih i 15.000 osušenih borova što ukupno iznosi 40.000 stabala. Nakon toga je,  prema ugovoru s gradom Splitom, Hrvatski Institut za šumarstvo izvršio  precizna mjerenja 180 ha pošumljenog dijela Marjana dronom leteći u svim smjerovima iznad Marjana.

 Stručnjaci Instituta pregledali su sve snimke uzetih dronom i preciznim metodama izračunali da u park-šumi Marjan u ovom trenutku ima 40.000 stabala. Ta činjenica je ugodno iznenadila posjetitelje Marjana, pa čak i one, koji stalno negoduju da je šuma na Marjanu nakon sječe zbog potkornjaka skoro pa nestala.

Prije sječe stabala zbog potkornjaka nitko precizno nije znao, pa čak ni JU Marjan, koliko stabala je stvarno bilo na Marjanu (misli se na visoka stabla čija su debla iznad 10 cm u promjeru). Najčešća brojka koja se spominjala je oko 60.000 stabala iako su u Kriznom stožeru često govorili da broj stabala na Marjanu izgleda vizualno mnogo veći od te brojke, jer je park-šuma Marjan  nakon sječe i dalje ostavljala dojam guste šume kao da sječa stabala i nije bila toliko intenzivna.

Matematičkom analizom proizlazi (nakon podataka koje su dali dronovi) da na 180 ha pošumljenog Marjana ima 40.000 stabala što znači da na jednom hektaru ima 222 stabla, odnosno 22 stabla na 1000 m2. Daljnjom analizom proizlazi  da u tom slučaju svako stablo ima na raspolaganju u prosjeku 45 m2 šumskog terena što bi trebalo biti idealno za njegov razvoj jer u tom slučaju  ima dovoljno zraka, sunca i hrane iz zemlje.

Usporedbe radi Central park u New Yorku na 200 ha svoje kopnene površine (nakon izuzimanja vodene jezerske površine)  ima 26.000 velikih stabala pa se može zaključiti da Marjan sa svojih 40.000 stabala na 180 ha ima skoro dvostruko više stabala od Central parka. Stoga bi, posjetitelji Marjana trebali biti prilično zadovoljni sadašnjim brojem stabala pogotovo ako se dodaju stotine tisuća različitih nižih stabljika koje rastu između borova i ispod njihovih krošnji.

Ako netko prošeta po prorijeđenim dijelovima Marjana na mjestima tzv. „žičanih vlaka“  gdje su se vukli posječeni borovi, svjedočili bi, da je s jedne i druge strane ovih umjetno nastalih prosjeka, park šuma  i dalje ne samo gusta po broju visokih stabala, već čak i neprohodna. Ti prosjeci (široki 5-10 m) mogu ubuduće služiti vatrogascima za uspješnije gašenje eventualnog požara kao i mogućnost zatečenim posjetiteljima Marjana za brže napuštanje park- šume u slučaju većeg požara s jakim vjetrom i gustim dimom.

Poznato je da su borovi na Marjanu u prošlosti sađeni pregusto a i samonikla stabla su često rasla nekontrolirano u razmaku od manje od jednog metra, što je rezultiralo  gustim i pretjeranim rastom borova u visinu s malom krošnjom smetajući jedan drugome.

U nekim dijelovima Marjana gdje je sječa bila intenzivnija kako je najavljeno iz JU Marjan i Instituta šumarstva, posadit će se nakon stručne analize, nove sadnice manjeg broja borova a više crnike, crnog jasena i nekih drugih mediteranskih stabala.

Važno je i utješno za sve posjetitelje da je Marjan nakon završene sječe s preostalih izbrojenih 40.000 stabala i bezbrojnih manjih stabljika i dalje zelen i lijep a sa strateškom sadnjom drugih mediteranskih stabala na raznim dijelovima park-šume Marjan bit će još zeleniji i ljepši.

hr Thu Jan 23 2020 08:16:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4af7bb29111c3c438b4577/80
Foto: Screenshot

Godišnjica pogibije Damira Tomljanovića Gavrana

U Krivom Putu kod Senja obilježena je 26. godišnjica pogibije Damira Tomljanovića Gavrana - legendarnog zapovjednika Tigrova i jednog od heroja Domovinskog rata. Njegovi suborci još su jednom istaknuli njegovu ljubav prema domovini te neustrašivost pred svakim zadatkom.
Nema toga bojišta u Domovinskom ratu na kojem Gavran nije vodio akcije ili branio položaje. Omiljen je bio i među vojnicima i među nadređenima. Nije bio profesionalni vojnik, no u hodu je brzo učio vojne vještine. Poginuo je na današnji dan od rafalne paljbe iz zasjede, dok je obilazio suborce na Velebitu. Ta je vijest slomila njegovu majku i obitelj, potresla suborce.

Damir Tomljanović Gavran, legendarni zapovjednik "Tigrova", dobio je najviša državna i vojna odlikovanja, a po njemu je nazvan i obučni centar gardijskog desantnog pješaštva u Šepurinama kod Zadra. Na Gavranovu grobu mnoštvo je došlo odati počast, piše HRT.
hr Mon Feb 17 2020 21:29:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e4af52329111c40428b45bb/80
Foto: MORH/F. Klen

U MORH-u potpisani ugovori o nabavi vojne opreme s 38 hrvatskih tvrtki

U Ministarstvu obrane (MORH) danas su potpisani ugovori s 38 hrvatskih tvrtki koje proizvode vojnu opremu i pružaju usluge u ukupnoj vrijednosti od oko 453 milijuna kuna, što je za oko 140 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu.
Ugovore s tvrtkama potpisao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasivši da su hrvatski vojnici potpuno opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, a njihovo sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama služi kao izvrsna referenca kod natječaja hrvatskih tvrtki na svjetskim tržištima.

Krstičević: MORH nije samo potrošač nego i generator razvoja

"Ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju da MORH nije samo potrošač nego i generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda“, rekao je Krstičević naglasivši da se time domaćim proizvođačima pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje.
Ministar obrane ustvrdio je da se proizvode hrvatske vojne industrije ne kupuje "zato što su naši" već zbog njihove konkurentnosti i kvalitete.

"Dičimo se i hvalimo s obalnim ophodnim brodom proizvedenim u Brodosplitu. Početne teškoće koje smo imali tijekom gradnje prototipa otklonjene su i ove godine započinjemo gradnju prvog iz serije obalnih ophodnih brodova", kazao Krstičević.

Đuro Đaković ove godine završava s generalnom revizijom tenkova M-84. Potencijal te kompanije vidimo u daljnjoj modernizaciji tenkova, ali i u nadolazećem projektu opremanja Hrvatske vojske impresivnim borbenim vozilima pješaštva Bradley, rekao je ministar istaknuvši da sve hrvatske tvrtke imaju potporu MORH-a, pogotovo kada je riječ o inovacijama i ulaganju u nove tehnologije.

Krstičević je najavio da se predaja drugog obalnog ophodnog broda planira na Dan HRM-a 18. rujna 2021., predaja druga dva broda do 2022. godine, dok će posljednji, peti obalni ophodni brod biti u rukama HRM-a do 2023. godine.

"Hrvatska vojska i obrambena industrija usko su vezane i međusobno ovisne. Nema snažne Hrvatske vojske bez snažne domaće industrije, to uvijek mora biti naš zajednički cilj", poručio je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je predstavnicima hrvatskih tvrtki da se od njih očekuje razvoj novih funkcionalnih proizvoda i inovativno promišljanje, te prijedloge novih rješenja koja će omogućiti kvalitetno opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske.

Šundov: Zadovoljni hrvatski vojnik najbolji je promotor kvalitete hrvatskih proizvoda

"Pred nama je odgovornost osiguranja potrebnih sredstava i umješno korištenje opreme, a pred vama razvoj i proizvodnja svega što Hrvatska vojska treba za provedbu svojih zadaća. Izazov je velik na obje strane, ali uspjeh je moguć, što dokazuje i dosadašnja praksa", kaže Šundov.
Po njegovim riječima, zadovoljni hrvatski vojnik opremljen hrvatskim proizvodima najbolji je promotor i preporuka kvalitete tih proizvoda.

Predstavnici hrvatskih tvrtki zahvalili su MORH-u i Hrvatskoj vojsci na potpori koju im pružaju iz godine u godinu.

Hrvoje Kekez iz Đuro Đaković grupe ističe da je hrvatska obrambena industrija pokazatelj snage i jačine Hrvatske vojske, pri čemu svi zajedno svojim radom i proizvodima smanjuju njezinu ovisnost o uvozu.

Tomislav Debeljak iz Brodosplita pozdravio je opremanje Hrvatske vojske hrvatskim proizvodima i zahvalio Vladi na podršci koju pružaju hrvatskim poduzetnicima.

"Odluka da se Hrvatska vojska oprema proizvodima domaćih proizvođača ne samo da je domoljubna, već prvenstveno ekonomski opravdana. Naime, od svake kune koju se danas ovdje potpisuje u državni proračun vratit će se barem 40 lipa", istaknuo je Debeljak.
hr Mon Feb 17 2020 21:18:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Poskupljuje gorivo: Dizel skuplji čak četiri kune

U posljednje vrijeme cijene goriva bile su u padu, no od sutra bi se mogle drastično povećati.

Kako doznaje portal cijenegoriva.info, od sutra bi spremnici goriva trebali biti nekoliko kuna skuplji.

Spremnik od 50 litara benzina trebao bi biti skuplji za tri kune, a prosječni spremnik dizela za četiri kune. Prosječni spremnik LPG-a trebao bi poskupiti za dvije kune.


hr Mon Feb 17 2020 20:37:54 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Grad Split raspisao dva javna poziva: Za projekte udruga osigurano milijun i 550 tisuća kuna

Grad Split je objavio dva javna poziva za financiranje projekata udruga iz područja socijalne skrbi, zdravstvene zaštite i demografije ukupne vrijednosti milijun i 550 tisuća kuna.
  • Prvi, Poziv za prijavu projekata udruga iz područja socijalne skrbi, zdravstvene zaštite i demografije u okviru raspoloživih sredstava iz Proračuna Grada Splita za 2020. godinu sa projekcijama za 2021.- 2022. godinu vrijedan je milijun kuna, a planirana sredstva se raspoređuju na prioritetna područja:

1. Socijalna skrb i zdravstvena zaštita djece i mladih – 250 tisuća kuna

2. Socijalna skrb i zdravstvena zaštita pojedinca i obitelji – 200 tisuća kuna

3. Socijalna skrb i zdravstvena zaštita osoba starije životne dobi – 100 tisuća kuna

4. Promicanje zdravlja i sprječavanje bolesti

    - Sprječavanje i suzbijanje kroničnih bolesti – 200 tisuća kuna

    - Sprječavanje i suzbijanje ovisnosti -  250 tisuća kuna.

Drugi objavljeni Poziv za prijavu projekata udruga iz područja socijalne skrbi i zdravstvene zaštite osoba s invaliditetom u okviru raspoloživih sredstava iz Proračuna Grada Splita za 2020. godinu sa projekcijama za 2021.-2022. godinu je u visini od 550 tisuća kuna, za sljedeće prioritetne aktivnosti i mjere:

  • razvoj usluga koje podižu kvalitetu života djece i odraslih osoba s invaliditetom
  • omogućavanje jednakih prava i mogućnosti
  • pomoć i podrška osobama s invaliditetom
  • promicanje zdravog načina života osoba s invaliditetom
  • poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom
  • unaprjeđenje zaštite zdravlja osoba s invaliditetom

Na Pozive se mogu prijaviti udruge koje su registrirane i djeluju najmanje jednu godinu u Republici Hrvatskoj zaključno s danom objave Poziva i koje ciljano i prema djelatnosti djeluju unutar prioritetnog područja Poziva. Detalji se nalaze u samom tekstu Poziva te u Uputama za prijavitelje objavljenima na internetskoj stranici Grada Splita. Rok za prijavu na pozive je 16. ožujka 2020. godine.

Pozivaju se i svi zainteresirani prijavitelji da se odazovu Radionici koja će se održati u utorak, 25. veljače 2020. godine u 11 sati u Velikoj vijećnici Grada Splita kako bi se informirali o svim potrebnim detaljima objavljenih poziva.

hr Mon Feb 17 2020 20:02:58 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .