Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7316cc9e31334f008b45a3/80
Foto: Pixabay

Zašto veljača ima samo 28 dana?

Stari Rimljani su se teško snalazili u kalendarima koje su pokušavali napraviti, a za onaj kakav poznajemo danas zaslužan je Julije Cezar. Ipak, prijestupnu godinu nije mogao izbjeći

Sve je počelo kod starih Rimljana, preciznije inicijator svega bio je njihov prvi kralj Romul koji se dosjetio napraviti kalendar koji je imao samo deset mjeseci. Godina je počinjala u ožujku, a završavala u prosincu. Siječanj i veljača nisu postojali. Naime, zima im nije bila bitna jer se njihovo bogatstvo temeljilo na sadnji i žetvi, prenosi Reader's digest.

Dolaskom drugog rimskog kralja Numa Pompilijea na prijestolje oko 750 godine prije Krista, odlučili su dodati još dva mjeseca kako bi ga sinkronizirali s 12 lunarnih ciklusa. To su bili siječanj i veljača, a imali su svaki po 28 dana. Tada je kralj odlučio dodati još jedan dan u siječnju kako bi godina imala 355 dana. Međutim, kalendar je i dalje imao nedostatke.

To je funkcioniralo dobro nekoliko godina, ali ubrzo sezone nisu bile usklađene s njihovim tipičnim mjesecima, odnosno godišnjim dobima. Kako bi to popravili, Rimljani su dodali još jedan mjesec - Mercedonius - koji su ubacivali u kalendar svakih nekoliko godina, nakon 23. veljače. Bila je to noćna mora jer je takav kalendar bilo teško pratiti.

Stvar je potom u svoje ruke uzeo Julije Cezar oko 45 godine prije Krista. Angažirao je stručnjaka da napravi kalendar po uzoru na egipatski. U kalendar su dodali deset dana i dodatni dan u veljači svake četiri godine. Takav kalendar zadržao se do danas i zato veljača ima 28 dana, odnosno 29 kada je prijestupna godina. - piše 24 sata.

hr Thu Feb 01 2018 14:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5430cfcb557ad62e8b4951/80
Foto: PIXABAY

Pet neočekivanih razloga zašto trebamo jesti koštice lubenice

Istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja

Koštice lubenice navikli smo bacati, vjerojatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti. No istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja. - piše punkufer.hr

1. Smanjuju nadutost

Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utječu na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.

2. Sadrže kalij

Ovaj mineral regulira količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.

3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu

Koštice sadrže vitamin E, koji utječe na zdravlje kože, a sprječava fleke i pjegice. Također, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.

4. Jačaju naš imunitet

Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u košticama, poput željeza, bit ćemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji sudjeluje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.

5. Sadrže magnezij i cink

Oni su bitni u funkcioniranju cijelog organizma.

hr Thu Aug 16 2018 19:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b75ab01cb557ad6648b4a1c/80
Foto: Pixabay

Biste li zavirili u partnerov mobitel?: Evo što biste trebali znati

Istraživanje iz 2014., koje je proveo Avast, pokazalo je da jedna od četiri žene i jedan od pet muškaraca provjeravaju što se krije u mobitelima njihovim partnera i partnerica

Danas je lakše nego ikada prije "špijunirati" svoje partnere. Pogled u njen ili njegov pametni telefon može otkriti mnogo toga.

Dovoljno je baciti pogled na poruke, mailove, povijest pretraživanja da biste doznali gotovo sve što se događa u životu te osobe. Ali, ako je dostupno, znači li i da je ispravno to raditi?

Istraživanje iz 2014., koje je proveo Avast, pokazalo je da jedna od četiri žene i jedan od pet muškaraca provjeravaju što se krije u mobitelima njihovim partnera i partnerica. 

Stručnjaci tvrde da je takvo ponašanje znak nedostatka povjerenja u vezi. Provjeravanje informacija u partnerovom mobitelu samo može produbiti osjećaj nesigurnosti u vezi, kaže Kurt Smith i dovesti vas u dublje probleme. - piše Večernji list.

hr Thu Aug 16 2018 18:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b6dd1cccb557a234f8b4c9c/80

Savršen posao za ljubitelje mačaka: Odseli na grčki otok i brini o 55 maca

Svi ljubitelji mačaka bit će oduševljeni. Naime, organizacija koja vodi brigu o životinjama objavila zanimljiv Facebook oglas - traži se njegovateljica ili njegovatelj čak 55 maca. Jedini uvjet? Moraš ih obožavati!
Ako ti se selidba na prekrasan otok okružen tirkiznim morem, u mir i tišinu prirode i briga o životinjama čini kao idealan, ali nerealan posao, varaš se. Takvo zanimanje stvarno postoji, a glavna odgovorna za ponudu ovog posla je organizacija "God's Little People Cat Rescue". Radi se o organizaciji koja spašava mačke, a smještena je na divnom grčkom otoku Syros, piše miss7.

Potencijalni novi zaposlenik mora ispunjavati sljedeće obaveze (jao, baš mu je teško): morat će maziti, hraniti i brinuti se o životinjama, a za uzvrat će dobiti besplatni smještaj, hranu, vodu, struju i naravno - plaću. Ako ovaj oglas sam po sebi već nije dovoljno privlačan, dobit ćeš i  pogled koji se ne može kupiti - pogled na Egejsko more i vrtove. Uvjeti koje budući njegovatelj maca mora zadovoljiti su vozačko iskustvo te velika ljubav prema životinjama.  

Zato je organizacija na Facebooku dodatno pojasnila kako se radi o prvotno volonterskom, te nakon 3 tjedna (probnog roka?) plaćenom poslu. Poslodavci se, jasno, žele osigurati da se radi o pravom entuzijastu, zaljubljeniku u život i životinje čiji motiv nisu isključivo novac i lagan posao. Nakon početnog volontiranja potpisuje su ugovor na najmanje 6 mjeseci, a svi zainteresirani se mogu prijaviti i to do kraja kolovoza na Facebook oglas.  


hr Thu Aug 16 2018 14:05:15 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b7566dbcb557ad6648b49f6/80

Saznajte kako spriječiti nastanak strija

Skoro se svaka žena bori s problemom strija, a u nastavku doznajte pet načina kako ih se riješiti

Strije su normalna pojava na tijelu muškaraca i, mnogo češće, žena bez obzira na tip kože, godine osobe ili izgled tijela. Ne uzrokuju bol ili zdravstvene probleme, no mnogima smeta njihova prisutnost pa se pitaju kako spriječiti njihov nastanak, piše Život i stil.

Najčešće se pojavljuju uoči prebrzog rasta tijela kada širenjem kože kolagen i elastična tkiva mogu popucati, što uzrokuje stvaranje strija. Najprije ih karakterizira ljubičasta, crvena ili roza boja koja nakon nekog vremena nestaje, a strije postaju manje vidljive. No, nikada ne nestaju u potpunosti. 

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji mogu spriječiti nastanak strija.

1. Unos omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline pomažu koži da ostaje gipka, a najviše ih se može pronaći uribljim vrstama - haringi, lososu, sardinama i skuši. Ako niste ljubitelji riba, vegetarijanski izvori su chia sjemenke, soja, alge i orasi.

2. Konzumiranje vitamina D

Vitamin D čini osnovu zdrave kože, a u tijelo ga unosimo i samim izlaganjem suncu. No, pretjerano izlaganje suncu povećava rizik od bržeg starenja i raka kože. Stoga, radije jesti hranu bogatijom vitaminom D nego pržiti se po cijele dane.

3. Koristite hidratantne losione za tijelo 

Iako ne postoje kreme i losioni koji u potpunosti sprječavaju pojavu strija, svakodnevno korištenje može pomoći u reduciranju rizika od njihove pojave jer održavamo kožu vlažnom. 

4. Prestanite pušiti 

Pušenje smanjuje protok krvi u koži što smanjuje razinu kisika koji je potreban za njezinu regeneraciju. Također, oslobađa štetne radikale koji mogu razbiti vlakna kolagena i elastina u koži. 

5. Konzumirajte mnogo voća i povrća

Uz vitamin D koji koža dobiva od sunca, potrebno joj je i mnogo drugih vitamina, kao vitamini A, C i E te cink kako bi ostala zdrava, a može ih se pronaći u voću i povrću. 

hr Thu Aug 16 2018 13:59:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .