Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5707a2450dfb8a02548b496d/80
Foto: D.N.

Split domaćin dvodnevnog stručnog skupa "Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu"

Brojni su se odazvali pozivu na stručni skup kojem je tema sigurnija svakodnevica.
Dvorana hotela Dalmina na splitskim Stinicama bila je danas premala da bi primila sve zainteresirane za stručni skup "Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu" u organizaciji kluba IPA (International Police Association) Splitsko- dalmatinske županije. U dva dana trajanja skupa (petak i subota) predviđen je niz zanimljivih prezentacija. 

Pozivu na sudjelovanje odazvali su se mnogi, od predstavnika Grada Splita, Županije splitsko- dalmatinske, predstavnika gradskih kotareva, kontakt policajci, policijski službenici za prevenciju iz policijskih postaja i Policijske uprave... 

Sve prisutne pozdravio je na početku friški prvi čovjek splitske PU i predsjednik kluba IPA Splitsko- dalmatinske županije Slobodan Marendić, dok je prvo predavanje odnosno prezentaciju održao Paško Ugrina, voditelj Odjela za prevenciju splitske PU.  Vijeća za prevenciju kriminaliteta – praktična partnerstva u sigurnosti na području Republike Hrvatske, bila je to tema o kojoj je govorio Ugrina. Među ostalim, istakao je da je upravo Županija splitsko- dalmatinska na prvom mjestu u RH što se tiče sigurnosti (ako ne znate, grad Sinj najsigurniji je grad u RH, pokazalo je to najnovije nezavisno istraživanje), kao i da na području cijele države postoji 225 Vijeća za prevenciju (od toga 30 u Splitsko- dalmatinskoj županiji). 

- Sam skup i naša promišljanja o sigurnosti nisu ograničena statistikom. Sinj je na prvom mjestu, a Split je negdje na sedmom, Solin peti/šesti, pokazalo je to neovisno istraživanje. Od deset prvih gradova po sigurnosti, tri su sa područja naše županije. Mogli bismo biti ponosni na to, no pitajte ljude u Sinju, ljude u Solinu, ljude u Splitu i dobit ćete možda nekakvu drugačiju sliku. Naša ideja zapravo je pokrenuti partnerstva na lokalnim razinama, prepoznati one stvarne probleme građana. Nekada je građanima problem neuređena šetnica, problem im je šahta koja se ne popravlja danima, problem im je rasvjeta na putu djece do škole, a oni koji mjere sigurnost razmišljaju o terorizmu, bombama, rašpama, rivolverima kako se kod nas kaže. Mi želimo promijeniti taj fokus, želimo se fokusirati na ono što je građanima zapravo važno i što dolazi kao tema onda kad vam se nešto dogodi ili kada nevoljko šetate svojim kvartom i zaključite da šetate jednim kvartom koji je neuređen, i koji samo zato što je neuređen postaje nesiguran, i postaje neko mjesto izbjegavanja - kazao nam je Slobodan Marendić. 

- Policija je tu da pruži ruku građanima, da se bavi i onim teškim policijskim stvarima, teškim policijskim temama, ali da živi u ovoj svakodnevici i upravo zato se ovaj skup zove "Partnerstvo za sigurniju svakodnevicu" - dodao je Marendić te pojasnio da se problemi koji muče građane mijenjaju- to može biti promet noću, okupljanja mladih, palež kontejnera...
 
Paško Ugrina pojasnio nam je da Županija splitsko- dalmatinska na prvom mjestu po sigurnosti sa 1046 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika. 

- Sukladno pokazateljima koji su javno dostupni, evidentno je da se u RH stopa kriminaliteta mjeri brojem kaznenih djela na sto tisuća stanovnika i uvidom u istu evidentno je da PU splitsko- dalmatinska 2015. godinu završila sa 1046 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika, što je čini jednom od najsigurnijih županija u našoj državi - pojasnio je Ugrina.

- Imamo 30 Vijeća za prevenciju i to je dokaz angažmana PU da razvije partnerstvo sa zajednicom. Jednako tako moram biti kritičan, jedan dio tih Vijeća ne funkcionira, naša zajednička zadaća je revitalizirati ta Vijeća, staviti ih u funkciju jer sam broj kao takav ne znači puno. Tri grada iz naše županije su na spisku deset najsigurnijih gradova u RH, što nas čini jako zadovoljnima jer je to jednim dijelom rezultat rada policije, ali ne samo rezultat rada policije, a ono što je bitno napomenuti je da je grad Split već duže vrijeme među prvih deset gradova u odnosu na parametre broja stanovnika - zaključio je Paško Ugrina. 

Što se tiče govornika, mikrofona će se prihvatiti i prof.dr. Gorazd Meško, prodekan Fakulteta za varnostne vede iz Ljubljane, Slobodan Marendić sa temom  Planiranje kao bitna odlika lokalnog partnerstva na primjeru Grada Solina, Darko Dragičević, voditelj službe policije PU varaždinske i predsjednik kluba IPA Međimurje (tema je Zaklada za prevenciju „Sveti Mihovil“), dr.med. epidemiolog Davor Čorak, a bit će predstavljen i Sveučilišni odjel za forenzične znanosti iz Splita.
hr Fri Apr 08 2016 14:23:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0848422af47f55018b45f5/80
Foto: Narod.hr

U saborsku proceduru upućen prijedlog promjene Ustava o referendumu

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je u petak u Saboru novinare da su prikupili 50 potpisa saborskih zastupnika i u saborsku proceduru uputili prijedlog promjene Ustava Republike Hrvatske kojim bi se precizno uredilo pitanje referenduma.

Grbin je predložio i da se stavi moratorij na trenutačne inicijative za raspisivanje referenduma dok se ne promijeni Ustav.

Inicijativu koju su početkom tjedna predstavili u SDP-u potpisali su zastupnici SDP-a, HSS-a, GLAS-a, IDS-a, HSU-a, SNAGA-e, SDSS-a i nezavisni Mirando Mrsić i Zdravko Ronko.

Zanimljivo je da su za izvjestitelje u saborskoj raspravi, uz oporbene zastupnike, određeni i članovi vladajuće većine Milorad Pupovac i Furio Radin. Prijedlog nije potpisao nijedan zastupnik Mosta ni Živog zida.

U ponedjeljak su Grbin i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavili da predlažu promjenu kojim bi se propisao broj od 200 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma kako bi omogućili da se referendum može češće, bolje i efikasnije raspisati.

Također, definirali bi, po uzoru Sloveniju, da se referendum ne bi mogao raspisivati na temu smanjivanja temeljnih sloboda i prava građana, porezni sustav i proračun, izvršavanje obveza iz međunarodnih ugovora, pitanja obrane i nacionalne sigurnosti te pitanja koja se odnose na izbore i imenovanja iz nadležnosti Sabora.

Promijenila bi se, pojasnio je tada Grbin, i većina potrebna za donošenje odluke na referendumu, i to u tri skupine - redovna, za koju bi trebalo da je podupre najmanje 25 posto birača, zatim organska, za odluke i zakone koji se donose natpolovičnim brojem zastupnika, a za koju bi se na referendumu trebalo izjasniti najmanje 40 posto glasača te promjena Ustava za koju bi bilo potrebno 50 posto plus jedan glas birača.

Bauk je rekao i da je po pitanju promjene Ustava u dijelu koji definira raspisivanje referenduma "opipavao bilo HDZ-a i nije naišao na veliko protivljenje".


hr Fri May 25 2018 19:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b08111b2af47fbd008b45dc/80
Foto: Grad Split

Potpisan sporazum o nastavku suradnje Grada Splita i UNICEF-a

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i predstojnica Ureda UNICEF-a u Zagrebu Valentina Otimačić danas su potpisale sporazum o nastavku suradnje Grada Splita i UNICEF-a.
Sporazumom se omogućuje širenje prostora djelovanja te međunarodne humanitarne organizacije u Splitu, uključivanjem gradskih tvrtki „Čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“, čiji predstavnici su i supotpisnici sporazuma.

-Ovim činom radimo iskorak u davanju podrške najmlađima i najpotrebitijima, u prvom redu podizanjem svijesti za one u potrebi. Riječ je o jednostavnom tehničkom iskoraku kako bi i što više naših sugrađana bilo u prilici pružiti pomoć bližnjima i potrebitima. Stvar je jednostavna, naši sugrađani putem redovnog plaćanja računa imaju mogućnost činiti i humanitarna djela.

Naime, na poleđini uplatnice je otisnut podsjetnik da među nama postoje oni koji su u većoj potrebi od nas. Time ujedno svi postajemo svjesniji i da je mala pomoć ponekad velika te da zajedničkim akcijama postajemo društvo osjetljivije na bližnjeg u potrebi“, kazala je zamjenica Hrgović, napomenuvši kako je riječ o malom koraku, ali velikoj i snažnoj poruci da Grad stoji iza onih kojima je pomoć potrebna.

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Zagrebu Valentina Otimačić istaknula je kako će sklapanje sporazuma omogućiti da se zajednički doprinese dobrobiti neke od najranjivijih skupina djece.

- U Splitu se provode brojni UNICEF-ovi programi podrške roditeljima i djeci, dok Splićanke i Splićani istovremeno pomažu da se programi za najranjiviju djecu ostvare u svim krajevima Hrvatske. Raduje me ta dvosmjerna suradnja s Gradom, koja se eto širi i veseli me njen nastavak“, rekla je Otimačić, posebno pohvalivši splitsku djecu koja godinama prikupljaju pomoć za djecu – vršnjake u Burkini Faso. Napomenula je kako se sporazumom inaugurira jednostavna, ali učinkovita metoda da se građani osvijeste i uključe u program pomoći.

Zahvalila je Gradu Splitu, Čistoći i ViK-u na predanosti u zajedničkoj misiji a na korist brojne djece, zaključivši da kad odrasli surađuju djeca prosperiraju.

hr Fri May 25 2018 15:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b07fe242af47fa3028b4571/80

Tolušić izabran za potpredsjednika Vlade, Horvat za ministra gospodarstva

Hrvatski sabor u petak je potvrdio novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva, nakon što je Martina Dalić zbog afere Hotmail na te dužnosti dala ostavku.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, potvrđen je za potpredsjednika Vlade u Saboru sa 77 ruku dok je protiv bilo osam zastupnika. 

HDZ-ov Darko Horvat izabran je također sa 77 glasova za novog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta. Protiv je bilo 11 zastupnika. 

Darka Horvata u Saboru će zamijeniti Sunčana Glavak, bivša zastupnica i Vladina glasnogovornica, koja se vratila u zastupničke klupe. Sabor je o tome odlučio jednoglasno, sa 87 glasova 'za', zbog tehničkih problema s elektroničkim sustavom, spomenutu je odluku izglasovao ručno, piše dnevnik.hr.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izvijestio je novinare o razlozima zbog kojih je veći dio oporbe napustio dvoranu za vrijeme glasanja o novom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću i ministru gospodarstva Darku Horvatu, poručivši da treba ići na prijevremene izbore.

- Umjesto da javnost bude obaviještena o upletenosti Vlade i njezinih najviših dužnosnika u priču o Agrokoru, oni se ponašaju kao da je sve normalno i imenuju nove ministre. Mi u tome nećemo sudjelovati i nećemo im biti kulisa u reguliranju unutarstranačkih odnosa u HDZ-u i davanje legitimiteta nečemu što bi u svakoj normalnoj zemlji završilo prijevremenim izborima - kazao je Bauk.

Nakon što je većina zastupnika oporbe, predvođena SDP-om, HSS-om i Mostom, napustila sabornicu u dvorani je ostalo 88 zastupnika, a Tolušić i Horvat su izglasani sa 77 glasova, koliko trenutačno broji parlamentarna većina.

hr Fri May 25 2018 14:14:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e776a3b9e03e11878b4571/80
Foto: HRT

Roditelji bez odobrenja djece više ne smiju vidjeti njihove ocjene?

Novom uredbom o zaštiti osobnih podataka mijenja se i donja dobna granica kad je riječ o odlučivanju o vlastitim podacima. Ona više nije 18, nego 16 godina.

Danas je na snagu stupila direktiva EU-a o zaštiti osobnih podataka, koja predstavlja najveću promjenu u tom području u posljednjih 20 godina. Tzv. GDPR - predviđa drastične kazne za tvrtke i institucije koje ne poštuju odredbe. I škole su dužne štititi podatke učenika, a to nije nimalo jednostavno s obzirom na maturu, upise, natjecanja i ostalo, piše 24sata.hr.

Kako javlja HRT, uredbom o zaštiti osobnih podataka ponajprije se mijenja donja dobna granica kad je riječ o odlučivanju o vlastitim podacima. Ona više nije 18, nego 16 godina.

- To znači da će dijete od 16 godina davati privolu za uporabu svojih podataka čak i roditeljima. Mislim da mi za to nismo spremni - kaže Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu. 

Ravnatelji i profesori pitaju se: Hoće li 16-godišnjaci imati veća prava od roditelja? Npr., samo uz njihovu privolu roditelji mogu vidjeti ocjene i izostanke u imeniku.

Nadalje, više nema javne objave imena, primjerice za upise na oglasnim pločama.

- U slučaju da neka škola na oglasnoj ploči objavi popis upisanih učenika - treba postaviti odraslu osobu ili zaštitara koji bi spriječio da neka druga osoba to gleda ili snimi - kaže Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

I za sve maturante koji imaju dodatna pitanja, u Nacionalnom centru vrijedit će nova pravila - Info centar će morati snimiti izjavu kada djelatnici centra razgovaraju s korisnicima izvana. 

Neće biti jednostavno ni kada učenici idu na natjecanja.

- Natjecanja se i sada odvijaju pod lozinkom, međutim od sada će svaki roditelj maloljetnom učeniku morati dati privolu da se njegovi podaci mogu koristiti u svim natjecanjima i objavi rezultata - kaže ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković. Ali, kada se vrate s natjecanja, nema objave fotografija na školskim stranicama bez pristanka roditelja. 

Kazne nisu zanemarive. Primjerice, ako škola nema videonadzor, kazna može biti i do 50 tisuća kuna.


hr Fri May 25 2018 12:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .