Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/568e7cfd323d6142068b45a3/80
Foto: piercepioneer.com

Na današnji dan: Preminuo Nikola Tesla- bezvremenski genije

˝Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo˝, rekao je Tesla

Nikola Tesla. Izumitelj, fizičar, inženjer, ekscentrik, genije, vizionar, samo su neke riječi koje bi ga mogle opisati. Dok se i dandanas, nažalost, na našim prostorima vode polemike o tome „čiji je“ Nikola Tesla, pomalo kao da zaboravljaju što li je sve ovaj veliki čovjek ostavio za sobom – izmjeničnu struju, zavojnicu, indukcijski motor, samo su neki od mnogih izuma. Rođen je 10. srpnja 1856. godine u ličkom Smiljanu na prostoru nekadašnje Austro-Ugarske države. Njegov je otac Milutin bio srpski pravoslavni svećenik i pisac koji je gurao Nikolu da ode u svećenstvo, no njegovo je zanimanje bilo puno više od nekakvog svećenstva. Navodno je njegov interes za električne izume pobudila njegova majka Đuka Mandić koja je u slobodno vrijeme osmišljavala jednostavne kućanske aparate.

Studirao je na Politehničkom Institutu u Grazu te na Sveučilištu u Pragu tijekom sedamdesetih godina 19. stoljeća, a ubrzo se seli u Budimpeštu gdje je neko vrijeme radio u telefonskoj centrali. Upravo je ondje Teslin um zaokupirala ideja o indukcijskom motoru, no nakon nekoliko godina traženja interesa i potvrda drugih, u dobi od 28 godina odlučio je napustiti Europu., piše studentski.hr


Sjedinjene Američke Države dolazi 1884. godine s tek malo odjeće, navodno 4 centa u džepu i pismom preporuke jednog Edisonovog suradnika u kojem je pisalo kako isti poznaje samo dva velika čovjeka – Edisona i Teslu. U to su vrijeme patenti Thomasa Edisona, bazirani na istosmjernoj struji, postajali standardom u zemlji unatoč svojim velikim nedostatcima. Edison je zaposlio Teslu te su zajedno neumorno radili nastojeći poboljšati Edisonove izume, no nekoliko mjeseci kasnije njihovi su se putevi razišli uslijed kojekakvih poslovnih i znanstvenih konflikata. Neki su povjesničari taj razlaz pripisivali različitim karakterima, no u tu se temu nećemo upuštati. - Moja metoda pristupa je drukčija. Ja ne žurim u praksu. Kada dobijem novu ideju, počinjem je razvijati u svojoj mašti i pravim poboljšanja i pokrećem uređaj u svojim mislima. Kada otiđem tako daleko da utjelovim sve što je u mom izumu, sva moguća poboljšanja kojih se mogu sjetiti, a da ne vidim niti jednu pogrešku onda završim konkretan proizvod mog uma. - 

1885. godine Tesla je dobio financije za Tesla Electric Light Company te svojevrstan zadatak investitora da razvije poboljšane svjetlosne sisteme. Uspjevši, bio je udaljen iz tog pothvata i neko je vrijeme morao raditi kao radnik kako bi preživio. No, sreća se još jednom osmjehnula dvije godine kasnije kad je ponovno dobio financije za novi Tesla Electric Company. Opsjednut idejom o bežičnom prijenosu energije, oko 1900. godine Tesla se primio najtežeg projekta do sad – izgraditi globalni bežični komunikacijski sustav za prijenos informacija i pružanje besplatne električne energije cijelome svijetu putem velikim električnih tornjeva. S grupom investitora 1901. godine počeo je raditi na projektu koji je uključivao dizajniranje i gradnju laboratorija s elektranom i masivnim tornjem na Long Islandu u New Yorku, koji je postao poznat kao Wardenclyffe.

No, ubrzo su sjenke sumnji počele rasti u investitorima oko vjerodostojnosti Teslina sustava. Njegovi su rivali nastavili raditi i razvijati vlastite radijske tehnologije s velikim uspjehom pa je upravo zbog toga napustio projekt. Tesla je ubrzo proglasio bankrot, a Wardenclyffe je rastavio i prodao kako bi platio dugove. Nakon što je doživio živčani slom jer je njegov projekt napušten, pomalo se vratio poslu, uglavnom kao konzultant. No, kako je vrijeme prolazilo postajao je sve otuđeniji, ekscentričniji, sve je više vremena počeo provoditi brinući se za golubove u njujorškim parkovima.

Znan je ponajviše radi dizajniranja izmjenične struje. Osmislio je i tzv. Teslinu zavojnicu koja se i danas koristi u radijskim tehnologijama. Tijekom čitave je, uvjetno rečeno, karijere Tesla otkrio, dizajnirao i razvijao ideje za veliki broj važnih izuma, od kojih je većina službeno patentirana od drugih izumitelja, uključujući dinamo i indukcijski motor. Također je bio pionir otkrivanja radarske tehnologije, tehnologije x-zraka, daljinskog upravljanja i rotirajućeg magnetskog polja.

Siromašan i povučen, Nikola Tesla umro je na današnji dan, 7. siječnja 1943., u dobi od 86 godina u sobi 3327 u New Yorku, gdje je živio skoro 60 godina. Njegov se pepeo čuva u urni sferična oblika, Teslinom najdražem geometrijskom tijelu, u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Nikola Tesla težio je svjetlosti, možda nije rekao „Neka bude svjetlost", ali ona je bila - kako u njegovom umu, tako i u svijetu., piše studentski.hr

Facebook komentari

hr Sun Jan 07 2018 11:49:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a60eba1b9e03eb74b8b474b/80
Foto: Pixabay

Hrana iz konzerve: Što kupovati, a što izbjegavati?

Ovo su tri najbolje namirnice iz konzerve i tri koje bismo ipak trebali preskočiti i odabrati bolji izbor

Konzervirane hrane uglavnom se ne bismo trebali bojati, jer je dobra pomoć kad želimo brz i zdrav obrok, čak i ako znamo da se u konzervama obično krije malo veća količina soli. - piše Index

No taj se problem relativno lako ublaži ako ćete namirnice iz konzerve prije konzumacije isprati u tekućoj vodi.

Tako ćete isprati dobar dio dodanih soli i moći uživati u zdravim zalogajima, no to ipak ne znači da je baš sve iz konzerve dobro.

Što kupovati konzervirano, a što je ipak bolje birati svježe ili smrznuto, odgonetnula je nutricionistica Keri Gans koja je odabrala tri najbolje namirnice iz konzerve i tri koje bismo ipak trebali preskočiti i odabrati bolji izbor.

Najbolje:

Grahorice

Nema razloga da ne uživate u grahu i ostalim grahoricama iz konzerve jer su jednako bogate dobrim nutrijentima kao da ste ih i sami pripremali. Jedino što morate pripaziti je količina soli pa je dobro da prije kupnje obratite pozornost na deklaraciju ili se najjednostavnije osigurate od svega tako što ćete sadržaj konzerve dobro isprati vodom.

Povrće

Iako će mnogi radije odabrati smrznuto ili svježe povrće, nećete pogriješiti ako kupite povrće iz konzerve te s njim postupite kao s grahoricama. Što god se nalazi u konzervi može se lako isprati od dodanih soli te od toga brzo spraviti zdrav obrok. Ono ima i dodatnu prednost, jer se neće tako brzo osušiti ili pokvariti ako nećete iskoristiti odmah sve.

Riba 

Osim što je dostupnija, riba u konzervi često je jeftinija od svježe, a odličan je izvor esencijalnih nutrijenata i masnih kiselina, posebno Omega 3.

Ako nemate mogućnost nabavke svježe, zdrave ribe, ne bojte se one iz konzerve. Što god odabrali - tunu, losos ili sardine - bit će to dobar dodatak zdravoj prehrani koja mora uključivati dovoljnu količinu ribe.

Što izbjegavati:

Juhe

Namirnice iz konzerve koje nije moguće isprati najbolje je izbjegavati, jer sadrže previše štetne soli.

Tjestenina i umaci

Gotovi proizvodi na bazi tjestenine kao i gotovi umaci puni su soli i dodataka koje biste trebali maksimalno izbjegavati.

Na koncu, svaka je tjestenina relativno brzo kuhana, kao i jednostavni umaci od povrća, što je svakako puno zdraviji izbor od već gotovog obroka.

Voće

S obzirom na to da danas ipak imamo relativno širok izbor voća tijekom cijele godine, doista biste trebali izbjegavati ono iz konzerve. Uostalom, ako već nemate svježe voće, radije kupite smrznuto čiji su vitamini i minerali očuvani smrzavanjem, a ne gomilom šećera kao što je slučaj s voćem iz konzerve. - piše Index

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 19:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58628a631eea8f339b8b45ab/80
Foto: Ilustracija

Znanstvenici ukazuju na bogatstvo na deponijima smeća diljem Europe

Znanstvenici su završili prvu studiju o dragocjenom materijalu koji se nalazi na velikim deponijima smeća i na otpadu diljem Europe u sklopu projekta ProSUM koji se provodi na razini Europske unije.

Konzorcij 17 partnera, koji predstavljaju istraživačke institute, geološke institute i industriju, u srijedu je pokrenuo internetsku bazu podataka o "urbanim rudnicima" na kojoj su detaljno navedene dragocjene sirovine skrivene u odbačenim akumulatorima i baterijama, u elektroničkim uređajima ili na otpadima vozila diljem Europe. 

Cilj projekta ProSUM je utvrditi inovativne mogućnosti za upotrebu sekundarnih izvora kritičnih sirovina (KS) u reciklažnoj industriji te ukazati na mjesta na kojima se nalaze aluminij, bakar i zlato u vrijednosti od više milijarda dolara. 

Grupa, koja uključuje i Sveučilište UN-a, navodi da su bogat izvor spomenutih sirovina suvremena vozila, a među njima su litij iz električnih automobila te čelik i magnezij. 

Ističe da je u pametnim telefonima koncentracija zlata 25 puta veća nego u najbogatijoj podzemnoj rudi. 

Projektom ProSUM uspostavljena je europska mreža znanja o sekundarnim izvorima kritičnih sirovina koje su od vitalnog značaja za današnje visoko tehnološko društvo. Svrha projekta je koordinirati i prikupiti podatke o sekundarnim izvorima kritičnih sirovina te usporediti karte zaliha iz "urbanih rudnika". 

Projekt se financira iz programa Obzor 2020 (Horizon 2020) Europske unije za istraživanje i inovacije u razdoblju od 2014. do 2020.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 15:46:47 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a60b1c4b9e03eb64e8b4660/80

Loš zadah? Možda je zbog jezika!

Većina ljudi zna da dobra oralna higijena znači četkanje zuba i upotreba zubnog konca, ali što je s jezikom?

Neugodan zadah iz usta, medicinski nazvan halitoza, problem je s kojim se svatko od nas susreo bar nekoliko puta u životu, na vlastitom primjeru ili u svakodnevnim susretima s drugim ljudima.

U većini slučajeva rezultat je loše higijene usta i usne šupljine, no može biti znak i nekih drugih zdravstvenih problema. 

Usta su dom loših i dobrih bakterija. One se ne gomilaju samo na zubima, nego i na jeziku. Loše bakterije, osobito Helicobacter Pylori, jedan su od glavnih uzroka lošeg zadaha. 

H. Pylori uglavnom živi na jeziku, pa svaki put kada perete zube, četkicom prijeđite i preko jezika. Ako ste u mogućnosti, zube četkajte dva do tri puta dnevno. 

S obzirom na to da bakterije bujaju u suhim ustima, dodatni savjet za loš zadah je ispijanje više tekućine.

Ako ni čišćenje zuba niti jezika ne pomognu, vrijeme je za posjet liječniku.

Uzrok lošeg zadaha, naime, može biti i u dišnim putevima ili u želucu.

Najbolja prva pomoć protiv lošeg zadaha je žvakaća guma. No i tu postoji zamka. Naime, žvakaće gume koje sadrže šećer neće vam pomoći, pa treba pripaziti da kupite one bez dodatka šećera.  

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 15:46:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a60629fb9e03ead508b4585/80
Foto: Pixabay

Što kada strah postane fobija?

Zamislite da vas oblije znoj, drhtite i nekontrolirano brinete da ćete možda propustiti telefonski poziv zato što ste ostavili mobitel kod kuće? Zvuči apsurdno, ali to je vrlo stvarno stanje nazvano nomofobija.

Nomofobija je jedna od više od 250 poznatih fobija, vrsta tjeskobe koje su najčešće rezultat nekog osobnog dramatičnog iskustva, objašnjava profesor psihologije Juergen Margraf.

Taj dramatičan događaj pohranjen je u mozgu i neki okidači mogu izazvati i tjelesnu reakciju.

Bez obzira je li riječ o gelotofobiji, strahu od ismijavanja, ili oneirogmofobiji, strahu od "mokrih snova", osoba koja pati od fobija to teško podnosi, a može se i razboljeti.

Fobija se klasificira kao bolest nakon što se ispuni nekoliko kriterija, kaže Margraf. Primjerice, kada strah dosegne nepodnošljivu ili jedva podnošljivu razinu ili kada fobija ograničava kvalitetu života.

U tom slučaju osoba bi trebala potražiti pomoć psihoterapeuta. "Fobije se često liječe kognitivno-bihevioralnom terapijom", kaže Peter Falkai, ravnatelj sveučilišne klinike za psihijatriju i psihoterapiju Ludwiga Maximilijana.

Terapeut će s pacijentom pokušati kreirati situaciju koja izaziva tjeskobu i zatim je analizirati i pokazati moguća rješenja. Terapija se obično kombinira s odgovarajućom količinom antidepresiva, a vrsta fobije utječe na izbor terapije.

Neki ljudi fobiju uspiju prevladati sami, ali ako samoterapija ne da rezultate, rad s iskusnim terapeutom najbolji je način da ovaj psihički poremećaj postane kroničan.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 10:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .