Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/54ea5764486f9f185b8b4ca9/80
Foto: PD Imber Omiš

Omiška Dinara postaje sve omiljenija izletnička destinacija zahvaljući Planinarskom društvu Imber iz Omiša

Planinarsko društvo Imber brine se o svim putovima, oznakama i skloništima po Omiškoj Dinari, te promiče aktivni turizam. Svoje aktivnosti uglavnom provodi po sekcijama, a ni njih, ni članova - ne nedostaje!

Jedna od planinarskih kuća koja će uskoro postati rado posjećena planinarska destinacija zasigurno je kuća na Omiškoj Dinari čiji se završetak se s nestrpljenjem iščekuje. Naime, Planinarsko društvo Imber iz Omiša broji osamnaestu godinu svog djelovanja, a još su 2003. godine izgradili svoje planinarsko sklonište, poznato kao "Luda kuća". Ovo se sklonište nalazi na predjelu Izvor na Omiškoj Dinari, planini koja uz Mosor i Poljičku planinu (Perun) okružuje Omiš. Udruga je osnovana na poticaj grupe građana i zaljubljenika u prirodu i planine.

- Mi smo grupa volontera i zaljubljenika u prirodu koja već niz godina organizira razne akcije u prirodi, kao i manifestacije. Financiramo se isključivo donacijama te zahvaljujući volonterskom radu naših članova. Grad Omiš nam je prije nekoliko godina dao na korištenje tvrđavu Forticu za čiji obilazak prodajemo ulaznice i tim novcima se još također financiramo – rekao je član Imbera, te donedavni predsjednik Zvonimir Kujundžić koji broji 8 godina predsjedništva i 4 godine tajništva.

Svake godine u mjesecu ožujku društvo organizira već popularnu utrku Imbertrek koja je zamišljena kao utrka na području Omiša, a s vremenom se pojavila ideja da se ta priča poveže s ostalim utrkama koje se također godinama tradicionalno organiziraju u mjestima pored Omiša i time priča raste u proljetni treking kup koji, osim Imbertreka, obuhvaća ProminaTrek, Jesenice trekking i Mosor grebbening.

- Riječ je o utrkama koje su s godinama postale izuzetno popularne u Dalmaciji. Zaista smo sretni što je ova sportska priča prepoznata od strane brojnih planinara i ljubitelja sporta. Spomenuo bih još dvije bitne manifestacije koje organiziramo već godinama, prva je Oda proljeću koja je predviđena u zadnjem vikendu mjeseca travnja i to se može zapravo nazvati i godišnjim skupom mladih planinara na Dinari. Druga je ekipna pustolovna utrka Gusar challenge u kojoj sudjeluje više ekipa, po 3 ili 4 člana, koji moraju prijeći određenu stazu na unaprijed zadani način (plivajući, trčeći, vozeći bicikl i rafting brod ili kanu). Utrka se organizira u sklopu ljetnih Omiških gusarskih večeri – ponosno će Kujundžić ističući da su članovi i humanitarno aktivni što potvrđuje činjenica da je čak njih devet ujedno i član Gorske službe spašavanja.

Društvo se brine o svim putovima, oznakama i skloništima po Omiškoj Dinari, te promiče aktivni turizam. Svoje aktivnosti uglavnom provodi po sekcijama što bi značilo da su članovi podijeljeni u odsjeke po kojim pojedincu djeluju. Tako postoji speleološki odsjek koji istražuje jame, izletnički koji planira izlete, odsjek markacija koji se bave označavanjem planinskih putova, čuvari planinske prirode te mnogi drugi.

Planinarsko društvo Imber Omiš od grada je dobilo prostorije u barakama na pumpi gdje se redovito održavaju sastanci, predavanja, edukacije kadrova i još puno toga što svakodnevno privlači sve veći broj zainteresiranih građana koji bi se pridružili skupini zaljubljenika u prirodu. Kroz društvo je do sada prošlo preko 200 članova, a danas se broji 80 aktivnih.

Članovi društva su osim po planinama Hrvatske, bili i po drugim planinama Europe, Afrike i Azije. Svake godine se organizira opća planinarska škola u rujnu te otvorenje planinarske sezone u listopadu kojima se želi privući što veći broj planinara amatera te mladih obitelji koji bi se pridružili u promociji zdravog života u planinama.

hr Mon Feb 23 2015 07:10:13 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58a0ed76b473980d438b4585/80

Solin: Ove srijede počinje Opća planinarska škola PD Sveti Jure

Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno
Planinarsko društvo Sveti Jure i ove godine organizira Opću planinarsku školu te poziva sve svoje nove članove, ali i one već upisane koji još nisu pohađali Opću školu, da dođu u srijedu, 15. veljače (srijede) u 19 sati u Plavi salon Ustanove u kulturi Zvonimir u Solinu na uvodno predavanje. Škola traje dva mjeseca, predavanja su jednom tjedno (predavanja će se osim u prvom tjednu održavati utorkom u 19 sati u Plavom salonu Ustanove u kulturi Zvonimir), a za vikende su predviđeni izleti te vježbe na terenu.

Polaznici će u školi učiti o kretanju i boravku u planini, o osnovama spašavanja, prvoj pomoći, orijentaciji, alpinizmu, meteorologiji, speleologiji…. o svemu onome što im boravak u planini može učiniti sigurnijim, ali i atraktivnijim.
Prijave za školu i dodatne informacije na 0915839812 (Vesna Žižić) ili na mail: [email protected]

hr Mon Feb 13 2017 07:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5894e7afb47398ca0c8b4609/80
Foto: Tom Samotnjak

Pogledajte čarobne prizore sa zaleđenog Blidinjskog jezera

Planinarsko društvo Drniš organiziralo je izlet na Blidinje na kojem su uživali polaznici visokogorskog tečaja
Polaznici visokogorskog tečaja protekli vikend su proveli na Blidinju. Organizator tečaja je PD Promina Drniš, te uz njihove članove tu su još polaznici iz PU Dinaridi Split, HPD Zolj Vrlika, HPK Sv. Mihovil Šibenik i HPD Veliko Brdo Makarska.

Teoretski dio koji je bio u planinarskom domu "Orlova stina" i praktični na snijegu držali su iskusni i stručni predavači Željko Bockovac i Ivan Šafradin - Šafra.Slobodno vrijeme je iskorišteno za odlazak na Veliki Vilinac , Jelinak ili  na skijanje, a naš planinar i fotograf Tom Samotnjak još i za noćnu šetnju  zaleđenim  Blidinjskim jezerom.

Da je zaleđeno jezero i zvjezdano nebo u noći prava čarolija uvjerit će te se iz priloženih fotografija.

hr Fri Feb 03 2017 21:28:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f6ff6d454d864018b45dc/80
Foto: Rade Popadić

Bura oblikovala fascinantne formacije u snijegu i ledu: Snježna reportaža s Dinare

Donosimo vam bogatu foto reportažu s najviše dalmatinske planine napravljene proteklog vikenda

Jugo i pad tlaka zraka tijekom današnjeg jutra predznak su nadolazećeg zatopljenja i promjene vremena. Dani pred nama više ni blizu neće biti tako sunčani kao do sada, pa su svi oni koji su iskoristili posljednji siječanjski vikend za boravak na otvorenom mogu biti zadovoljni, jer kraj aktualnog tjedna donosi - kišu!

Na Dinaru su proteklog vikenda pohodili planinarske i planinari iz Splita, Šibenika i Sinja. Iako se planinarska kuća Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša, nalazi na 1630 metara nadmorske visine, što je čini najvišim planinarskim objektom u Hrvatskoj, sunčano vrijeme bez vjetra učinilo je boravak na ovom snijegom prekrivenom dijelu planine idealnim za zimsko uživanje.

Dvije staze do Velike Duvjakuše

Do ove lokacije stiže se iz dva moguća smjera. Prvi je kraći i teži - onaj iz Ježevića kod Vrlike. Umjereno zahtjevan uspon prosječno traje oko 3 i pol sata. Drugi put je lakši, jer nema velikog uspona, ali i duži. Radi se o dolasku iz smjera Vrdova, na istoku planine. Ipak, u ovom dijelu godine, kada ima puno snijega, spomenuti put sve je samo ne preporučljiv zbog velikih nanosa snijega i često potpuno zaleđene staze.

Zanimljiv je bio raspored temperature zraka na Dinari i okolici, ali i rasprostranjenost snijega proteklog vikenda. Iako nekoliko stotina metara niža, sjeverna strna Svilaje ima znatno više snijega nego cijela južna strana Dinare, a slično je i s Kamešnicom. Očito je za vrijeme padanja snijega, ali i nakon toga, bura snijeg nanosila na sjevernu stranu planina. Tako se na Svijali snježni pokrivač može naći i u njenom podnožju sa sjeverne strane, tragova snijega ima čak do Vrlike, a dijelovi južnih padina Dinare ponegdje su iznad 1200 metara nadmorske visine bez snježnog pokrivača. Ovisno o konfiguraciji reljefa, dubina snijega u nanosima ponegdje je veća od metra, osobito u docima ispod Troglava. Jaka i olujna bura koja je najviše bila pristuna u prvom dijelu mjeseca, od snijega i leda načinila je čarobne formacije na mnogim dijelovima planine.

 Inverzija

U dane vikenda bila je izražena temperaturna inverzija. To znači da su kotline ispod planina i niži dijelovi planina noću bili (znatno) hladniji od viših dijelova. Tako je u kotlinama noću temperatura mjestimice padala ispod -10°C, a iznad 1500 metara nadmorske visine bila je jedva ispod nule.

Kako je izgledala planinarska avantura na Dinari proteklog vikenda pogledajte u priloženoj foto galeriji.

 

hr Tue Jan 31 2017 07:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5887d89c1eea8f33268b45d1/80
Foto: Momir Karabuva

Surova zima na Dinari: Pogledajte kako je izgledao uspon na Veliku Duvjakušu

Članovi šibenskog HGSS-a i planinarskog društva Sv. Mihovil boravili su na Velikoj Duvjakuši na Dinari prošlog vikenda. Donosimo vam bogatu foto galeriju

Aktualna zima u Dalmaciji nije donijela velik broj snježnih dana, čak ni u planinama, no niskih temperatura i bure nije nedostajalo. Kod posljednjeg ledenog vala, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj bila je ona izmjerena na najvišem vrhu Biokova i iznosila je -23 Celzijeva stupnja. U kombinaciji s olujnom burom osjet hladnoće nerijetko je padao ispod -40°C!

U sklopu projekta MeteoDinara, prošle je godine u rad puštena automatska meteorološka postaja na Dinari, na lokalitetu Velika Duvjakuša. Postaja je postavljena na 1630 metara nadmorske visine. Nažalost, zbog nedostatnih solarnih ćelija, sustav je ostao bez električnog napajanja još u studenom, a vraćanje u pogon očekuje se u proljeće. Da je ova postaja slala podatke tijekom siječnja, postoji velika vjerojatnost da bi upravo na njoj bila izmjerena najniža temperatura zraka ove zime u Hrvatskoj. Ipak, kako tamošnja postaja sve izmjerene podatke arhivira u vlastitu memoriju, svi izmjereni podaci s njem mogli bi se doznati već sljedećeg vikenda, kada članovi Crometeo tima idu na ovu lokaciju s pripadajućom opremom.

A proteklog vikenda upravo su na Velikoj Duvjakuši i na planinarskom skloništu "Puma" boravili članovi šibenske stanice HGSS-a, te članovi planinarskog društva "Sveti Mihovil". Oba dana vikenda vrijeme je bilo gotovo idealno za boravak na planini, a nanosi snijega na Velikoj Duvjakuši mjestimice su veći od pola metra.

Kako izgleda najviše hrvatska planina usred zime pogledajte u priloženoj foto galeriji.

hr Wed Jan 25 2017 07:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .