Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfc52760e493863288b458f/80
Foto: Pixabay

Besplatan prijevoz sinjskih studenata za vrijeme nastave, ne i ispita: odluka izazvala "političku buru" i nezadovoljstvo studenata

Već drugu godinu zaredom redoviti studenti s područja grada Sinja imaju besplatan prijevoz kojeg u potpunosti subvencionira grad Sinj, a ove godine je ista odluka izazvala popriličnu buru. U odluci sinjske gradonačelnice sinjski studenti ostvarivali bi pravo na prijevoz dok traje redovna nastava dok bi prijevoz u vrijeme ispita studenti morali sami pokrivati...
Zaključak je to koji se iščitava iz odluke gradonačelnice Sinja, Kristine Križanac u kojem piše kako besplatan prijevoz vrijedi: "...u razdoblju od 7. siječnja do 25. siječnja 2019. godine i od 4. ožujka do 14. lipnja 2019. godine..."

Na odluku gradonačelnice jako je brzo reagirao sinjski student Domagoj Bazina koji je u svom tekstu gradonačelnici poručio kako, iako studenti nemaju nastavu, primorani su boraviti u Splitu i koristiti sadržaje za učenje kako bi uspješno položili ispite te dodaje:

"...u vrlo stresnom razdoblju polaganja ispita i učenja, mislim da nije ispravno da se studenti dodatno brinu o financijskim izdatcima koje će uzrokovati svaki izlazak na ispit."

Reagirao je potom i MOST-ov gradski vijećnik Frano Boko koji se priopćenjem za javnost osvrnuo na tu odluku te apelirao gradonačelnici da vrijeme prolongira i omogući s besplatnim, subvencioniranim prijevozom cijelu akademsku godinu za redovite studente:

"Gradskog vijećnika Mosta nezavisnih lista Franu Boku zanima zbog čega se Sinjska gradonačelnica boji odgovoriti Sinjskim studentima, kada se već nije bojala donijeti odluku u kojoj Grad Sinj neće sufinancirati troškove prijevoza za vrijeme ispitnih rokova u periodu od 25. siječnja do 04.ožujka kao i razdoblju nakon 14. lipnja. U tim teškim vremenima za studente u kojima je većina dana oduzeta učenjem i stalnim putovanjema u Split, Grad Sinj im još otežava i ovako tešku situaciju i stvara im dodatne financijske troškove putovanja. Gradonačelnice maknite ovaj dodatni financijski teret s leđa studenata i njihovih roditelja te im omogućite besplatan prijevoz u ovoj akademskoj godini", napisao je Frano Boko u priopćenju.

Iako je prošle godine tek "premijerno", na amandman MOST-a nezavisnih lista, na snagu stupila odluka koja je veliku brigu svrgnula s leđa obitelji sinjskih studenata u toj istoj koja je krenula vrijediti od početka 2018. godine razdoblje subvencioniranja bilo je od 26. veljače do 15. lipnja, što je rasplet sličan ovogodišnjoj odluci jer se i prošle godine izbjeglo subvencioniranje u razdoblju trajanja ispitnih rokova. Vrlo vjerojatno manje primjetno s obzirom na tek prvo izdanje te odluke...
hr Thu Jan 17 2019 09:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c719f390e4938b9bb8b4588/80
Foto: Screenshot / Dnevnik Nove TV

''Bura je sve slabija, ali još se ne da'': Nino Vela ima nekoliko savjeta za građane

Obavijestio je su tijekom dana na terenu bile 24 ekipe, no kako je došlo do smanjenja udara bure, taj se broj smanjio

O stanju u Splitu u subotu navečer u Dnevniku Nove TV govorio je načelnik stožera Civilne zaštite grada Splita Nino Vela.

- Bura je popustila. Sada je stanje puno bolje nego je bilo u petak navečer u ovo doba i tijekom dana u subotu. Bura je sve slabija, ali još se ne da. Očekujemo daljnje slabljenje kao bi se normaliziralo već u subotu navečer i u nedjelju tijekom dana. - rekao je. 

Građanima je savjetovao da pridržavaju uputa na terenu i privremene signalizacije.

- Oni koji moraju izaći, neka se za to opreme. Neka budu pažljivi pri izlasku van. Dosta je komada koji lete, različitih predmeta, najviše stabala i grana, ali i komada plastike i reklama, kontejnera. Ako primijete nešto neka pozovu nadležnu službu, ako to nije otklonjeno. Neka se pridržavaju uputa na terenu, privremene signalizacije i sve će biti u redu. Grad funkcionira normalno. Sve su službe na terenu. Rade u svim predijelima grada, saniraju posljedice ovih vrlo jakih udara vjetra. - rekao je Vela

Obavijestio je su tijekom dana na terenu bile 24 ekipe, no kako je došlo do smanjenja udara bure, taj se broj smanjio.

- Na terenu je velik broj ljudi, 24 ekipe, oko 150 ljudi je bilo, iz svih službi, interventnih i dežurnih komunalnih, sada je to bitno manje. Ostat će tijekom noći samo dežurne službe kako bi pripazile za moguće nove pojave odbacivanja predmeta zbog udara vjetra. U nedjelju ujutro, već u četiri sata, starta nova akcija. Svi programi koji su bili predviđani u gradu Splitu, dogodili su se normalno. Očekujemo u nedjelju ujutro polumaraton gdje nam dolaze gosti iz 40 zemalja. Učinit ćemo sve kako bi bilo sve spremno da svi mogu normalno funkcionirati. - rekao je za Dnevnik Nove TV


hr Sat Feb 23 2019 20:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c718acb0e493842b98b45f0/80
Foto: Screenshot / YouTube

VIDEO Bura uzburkala more, valovi "okupali" otok Brač

Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke
Današnji dan u Dalmaciji obilježila je najjača bura ovog stoljeća. Olujni vjetar rušio je sve pred sobom, a nije zaobišao ni otoke, u ovom slučaju otok Brač.

Na društvenim mrežama objavljen je video bure koja je "bacala" valove nekoliko metara u zrak te tako mjesto Pučišća u potpunosti okupalo. 

Pogledajte video: 


hr Sat Feb 23 2019 19:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c717cf50e4938f5b68b4668/80

Prijem za župana Posavca: Međimurci na Splitskom polumaratonu

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama

Sutrašnji splitski polumaraton trčat će i župan Međimurske županije Matija Posavec, a po dolasku u Split danas ga je u Banovini ugostio gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Uz župana Posavca prijemu su nazočili i članovi Atletskog kluba Međimurje na čelu s predsjednikom Mariom Dobšom.

Međimurci su se pohvalili kako su stigli s još 100 svojih natjecatelja te kako vole splitski polumaraton kojeg odlikuje izvanredna organizacija pa su redoviti gosti već godinama.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara poželio je svima dobrodošlicu i sportsku sreću u sutrašnjoj utrci. Rekao je kako je od jutra u obilasku grada, da sve funkcionira unatoč snažnoj buri te da će se zahvaljujući žurnim službama koje su od sinoć na terenu i volonterima koji će sutra pripomoći u organizaciji, 19. splitski polumaraton otrčati bez ikakvih problema.

Župan Posavec pozvao je splitske trkače na uzvratni posjet 28. travnja kada se održava 3. čakovečki polumaraton Zrinskih.

Uz gradonačelnika Krstulovića Oparu, međimursku delegaciju pozdravile su Iris Jurčić i Mariana Pivalica ispred Organizacijskog odbora Splitskog polumaratona.

hr Sat Feb 23 2019 18:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c715d930e493839b78b4699/80
Foto: Info Vodice

Požar kod Vodica: Vatra se širi te je zaprijetila kućama

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera

Vatra je prešla brdo te je zaprijetila kućama u Tribunju koji je obavijem dimom. - javlja Info Vodice

Od Marka Grubelića, načelnika općine Tribunj koji je u patroli s Ivicom Begićem, zapovjednikom JVP Vodice saznaje se kako su se 30 do 40 pripadnika Civilne zaštite zajedno s mlađim mještanima Tribunja uputili prema brdu Križine s vodenim naprtnjačama. 

Oni zajedno s vatrogasnim snagama gase požar i u stanju su pripravnosti ako se vatra približi kućama. 

Ranije objavljeno

Požar koji je planuo nešto iza 11 sati poviše Orlovih krugova – Vitrenice, kod Vodica, zbog jake bure rasplamsao se te se proširio na cijelu južnu stranu brda Mrzanac. Tribunj je obavijen gustim dimom.

Vatrogasci zbog bure ne mogu računati na pomoć kanadera. 

- Situacija je takva da ne možemo dobiti zračne snage koje bi gasile požar. Sve snage su na terenu, međutim požar nije moguće gasiti. U ovom trenutku prioritet nam je da branimo kuće i objekte od požara i u tome dajemo sve od sebe. – saznaje Info Vodice od Ivice Begića, zapovjednika JVP Vodice.hr Sat Feb 23 2019 18:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .