Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6319160e4938b7a78b460b/80
Foto: Facebook

Mladi solinski poduzetnik Ivan Mrvoš uvršten na Forbesovu listu '30 Under 30'

Mladi solinski poduzetnik i izumitelj prve pametne klupe u Europi, uvršten je na Forbesovu listu 30 Under 30 u Manufacturing & Industry kategoriji za 2019. godinu u Europi.
- Svaki put kad pomislim: 'Ok, osvojili smo sva priznanja koja su se mogla osvojiti. život kaže: Wroooooong!, napisao je Ivan Mrvoš na svojem Facebook profilu.

- Manufacturing & Industry kategoriji za 2019. godinu u Europi. Koliko vidim - najmlađi na gotovo svim listama i jedini iz Hrvatske (ako je još netko na listi - moje isprike). Apsolutno ogromno priznanje, ne samo za moj rad, nego i za rad cijelog tima u Include. Svaka čast ekipa.“

hr Tue Feb 12 2019 20:06:28 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f69ccebdaf72db6a38b45a4/80

Ugostitelji Dalmacije u četvrtak zatvaraju lokale na 60 minuta u akciji „4 do 12“

Udruga ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije inicirala je akciju u suradnji s Nacionalnom udrugom ugostitelja kao upozorenje odgovornim institucijama
Ugostitelji Dalmacije će u četvrtak 24. rujna s početkom u 11 sati i 56 minuta na sat vremena prestati posluživati goste u svojim ugostiteljskim objektima u sklopu akcije „4 do 12“. Akciji ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije pridružit će se i ugostitelji iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika i drugih gradova juga Hrvatske.

Kao i dva tjedna ranije u Istri i na Kvarneru, cilj akcije je upozoriti na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuti na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprečavanja kolapsa gospodarstva, samo što se ovaj put sat pomiče za jednu minutu jer je za ugostitelje 5 do 12 već prošlo.

Ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku. Od odgovornih institucija traže obustavu naplate PDV-a do 1.3.2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino - od 13% ili 10%, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

- Turistička sezona dala je neočekivano dobre rezultate, obzirom na očekivanu pustoš uzrokovanu pandemijom. Prednjačili smo u brojkama među mediteranskim zemljama zahvaljujući sinergiji malog čovjeka, poduzetnika i vladajućih institucija. Nažalost, ostvareno neće biti dovoljno za premostiti jaz nastao zbog karantene u proljeće, a za velik broj ugostitelja ni za dočekati iduću turističku sezonu“, kaže Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom prijašnjeg razdoblja prije pandemije. Poručuju kako su ih naslijeđeni problemi i novonastale zapreke u poslovanju natjerale na udruženo djelovanje i sve češće upozoravanje Vlade na propuste na terenu.

- Nikad u povijesti naše zemlje privatni sektor nije bio prisiljen prosvjedovati na način da obustavi stvaranje utrška, do danas. Naša je zadaća poručiti odgovornim institucijama da bez novih mjera neće biti moguće spasiti radna mjesta. Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. Sada su pristupi kreditnim linijama blokirani i primanja 60 tisuća ljudi su pod upitnikom. Oni su naš najvažniji resurs, i ako ih izgubimo, šteta će biti nepopravljiva“, rekla je Jelena Tabak.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60% njih bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.
hr Tue Sep 22 2020 12:09:14 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2fb104daf72dd55f8b457c/80

Ranije od planiranog: Austrijska aviokompanija ukida liniju prema Splitu

Austrijska nacionalna kompanija objavila je svoj red letenja za listopad. Kompanija će do sredine listopada prometovati prema tri hrvatske zračne luke: Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.
Kako je za Croatian Aviation potvrđeno iz ove aviokompanije, zbog ograničenja u putovanju kompanija je ipak odlučila smanjiti broj tjednih letova prema Hrvatskoj te ranije završiti s prometovanjem prema Splitu.

Podsjećamo, Austrian Airlines je ove ljetne sezone pokrenuo liniju Beč - Zadar koja je bila u prometu do sredine rujna. Pandemiji unatoč, u kompaniji su zadovoljni rezultatima ove linije i planiraju nastaviti prometovati na istoj i u ljetnoj sezoni 2021. godine.

Brojne promjene

Linija Beč - Split u ljetnom redu letenja prometovala je 6 puta tjedno, svakog dana osim utorka. Iako je Austrian planirao prometovati na ovoj liniji kroz cijeli listopad, zbog restrikcija i niske potražnje zadnji let bit će ranije nego što je to bilo planirano - 10. listopada. Od 01. do 10. listopada linija Beč - Split bit će u prometu tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom u popodnevnim satima.

Linija Beč - Dubrovnik također je prometovala 6 puta tjedno u ovoj ljetnoj sezoni. Ista će biti u prometu do samog kraja ljetnog reda letenja - 23. listopada.

- od 02. do 05. listopada najavljena su četiri leta tjedno, ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom,
- od 11. do 18. listopada najavljena su dva leta tjedno, petkom i nedjeljom,
- od 19. do 23. listopada najavljena su dva leta tjedno, ponedjeljkom i nedjeljom.

Austrian najavljuje promjene i na liniji Beč - Zagreb. Iako je ova linija trebala prometovati 6 puta tjedno u rujnu, kompanija je zbog slabe potražnje vrlo često otkazivala određene polaske. Iz tog je razloga došlo do redukcije u broju tjednih letova na liniji pa će Austrian povezivati Beč i Zagreb četiri puta tjedno u listopadu, svakog ponedjeljka, srijede, petka i nedjelje. Letovi su najavljeni u popodnevnim satima.

Austrian je u ljetnom redu letenja prethodnih godina prometovao prema Splitu i Dubrovniku svakodnevno, koristeći često svoje najveće zrakoplove iz Airbus obitelji (A321), dok je na liniji Beč - Zagreb prometovao i do 3 puta dnevno. Jedina linija koja bi u ovogodišnjem zimskom redu letenja trebala biti u prometu jest upravo Beč - Zagreb, no broj tjednih letova još uvijek nije siguran pa ćemo plan aviokompanije za ovu liniju u zimskim mjesecima objaviti sredinom listopada.
hr Tue Sep 22 2020 09:01:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f65d3e9daf72d289e8b4595/80

Hrvatska destinacije godine: Otok Vir dosegnuo brojku od dva milijuna noćenja domaćih i stranih gostiju

Najbolja ovogodišnja turistička destinacija u Hrvatskoj time je napravila još jedan korak više u odnosu na domaću turističku elitu kojoj pripada već petu godinu uzastopno, a sada prvi put kao vodeća u top 10

Do 17. rujna na otoku Viru ostvareno je 2.004.373 turističkih noćenja domaćih i stranih gostiju, čime je hrvatski otok rekorder postao prva domaća višemilijunska destinacija u turističkom prometu izraženom noćenjima. Uspjeh Vira još je značajniji ako ga stavimo u kontekst turističke sezone koju je obilježio ukupni nacionalni pad prometa od 59 posto u turističkim dolascima i 47 posto u noćenjima, jer su virska dva milijuna – zasad prva i jedina u domaćem turizmu – zabilježena s visokih 85 posto razine u odnosu na lanjske rekordne brojke (prošle godine 2.357.182 na isti dan). 

Najbolja ovogodišnja turistička destinacija u Hrvatskoj time je napravila još jedan korak više u odnosu na domaću turističku elitu kojoj pripada već petu godinu uzastopno, a sada prvi put kao vodeća u top 10.    

- Uspjeh Vira nije iznenađenje, jer u posljednjih deset godina naš otok ne predstavlja iznenađenje u turizmu, nego konstantu. Najbolja smo destinacija po noćenjima u Zadarskoj županiji unazad 10 deset godina i već pet godina uzastopno među deset najboljih u Hrvatskoj - kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović komentirajući činjenicu kako je Vir ove sezone ostvario najveće brojke noćenja u Hrvatskoj, a onda je pojasnio razloge. 

- Znali smo kako će nakon ukidanja lockdowna i liberalizacije putovanja, upravo otok Vir posjetiti veći broj turista iz naših emitivnih tržišta srednje Europe. Razlog je jednostavan: 50 posto objekata na otoku u vlasništvu je stranaca, a oni obično sa sobom dovode svoje obitelji i prijatelje, kao što to rade i naši domaći gosti koji posjeduju kuće na Viru. Dakle, znali smo da će se nekakav turizam sigurno dogoditi, ali nismo očekivali kako ćemo i u komercijalnom smještaju, vilama i apartmanima na turističkom tržištu, imati jako dobre brojke - dodaje načelnik Kapović. 

Tako je do 17. rujna u ukupnim noćenjima koja su prešla brojku od dva milijuna, ostvareno 443 tisuće noćenja u komercijalnom smještaju (78,1 posto stranaca) ili ukupno 796 tisuća noćenja gostiju iz inozemstva (40 posto od ukupnog prometa), u prvom redu Slovenaca, Nijemaca, Mađara i Čeha, ali i zavidan broj Slovaka, Poljaka i Austrijanaca. Istodobno turistička statistika bilježi i 101.513 turističkih dolazaka na otok Vir, u najvećem broju stranih turista (62.923) koji su ostvarili dominantnih 61,9 posto od svih dolazaka na otok. Kada se gledaju samo dolasci u komercijalnom smještaju, oni čine 55,6 posto od svih dolazaka, a najviše stranih turista (74,7 posto).

Pored dva milijuna noćenja koje je jedini ostvario u Hrvatskoj, otok Vir je dominirao turističkim tržištem u Hrvatskoj u prvoj polovici lipnja, potom u srpnju i kolovozu kada je, opet jedini, ostvario više od 700 tisuća noćenja ili oko 1,5 milijuna noćenja u dva udarna ljetna mjeseca. Ovaj je ritam samo donekle pratio Rovinj koji je do kraja kolovoza ostvario oko 1,6 milijuna noćenja uz 48,1 posto od lanjskih brojki, dok su Medulin, Poreč, Crikvenica, Mali Lošinj, Umag i Novalja bili na nešto više od milijun noćenja. U kontekstu krize s koronavirusom, brojke su za hrvatski turizam zapravo dobre, a za Vir – odlične.   

- Očekivali smo veći broj noćenja od drugih destinacija iz prije spomenutih razloga, ali dva milijuna noćenja i nama predstavlja iznenađenje, no to je rezultat našeg rada u turizmu posljednjih deset godina - zaključak je virskog načelnika. 

Domaći gosti

Vrhunskoj sezoni na otoku koja još uvijek traje, treba pridodati i činjenice kako je Vir trenutno najbolji u Hrvatskoj po turističkom prometu domaćih gostiju (1,2 milijuna noćenja) s 96,7 posto prošlogodišnje razine, noćenjima u nekomercijalnom smještaju (više od 1,5 milijuna) te noćenjima u prosjeku (19,7). U ovoj je potkategoriji praćenja turističkog prometa Vir sinonim destinacije obiteljskog turizma i višestruki nacionalni šampion: ima najviše noćenja u prosjeku domaćih gostiju (31,3), noćenja u prosjeku stranih turista (12,7), noćenja u prosjeku stranih gostiju u komercijalnom smještaju (8,2) itd. Vir je nadalje ušao među deset najboljih za prvih osam mjeseci u kategoriji turističkog prometa u obiteljskom smještaju (403 tisuće noćenja) te po noćenjima stranih gostiju (740 tisuća), gdje je bio na osmom mjestu u Hrvatskoj.

hr Sat Sep 19 2020 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed8f9d76f2ab869518b477d/80
Foto: pixabay

Adris grupa će u potpunosti srušiti splitski turistički biser: Evo kako će u budućnosti izgledati hotel Marjan

Na projektu novog hotela investitori su angažirali 3LHD studio iz Zagreba te čuvenog talijanskog arhitekta i dizajnera Piera Lissonija, a trenutno su u fazi ishođenja lokacijske dozvole

Nekadašnji splitski turistički biser i jedan od prepoznatljivih gradskih simbola nakon rekonstrukcije imat će novi toranj visine jednake dosadašnjoj, ali s jednom etažom manje zbog željene veće visine katova. Po neslužbenim najavama, u ovoj obnovi hotel će se smanjiti za oko 6,5 tisuća kvadrata i većim dijelom nastojati približiti izvornom obliku iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, odnosno pokušat će se neutralizirati posljedice nikad dovršene obnove otprije petnaestak godina, kada je investitor bio Željko Kerum, a projektant Jerko Rošin.

Između ostalog uklonit će se dva velika hotelska aneksa, koja su nazvana apartmanima, no u javnosti su se pojavile sumnje da se zapravo radi o stanovima, a neće više biti ni dvostruke staklene fasade koja je neobičnom bojom bola oči. Formirat će se veliko unutrašnje dvorište, odnosno atrij, a sama fasada pratit će originalne zamisli prilikom prvotnog projektiranja Zapadne obale, što uključuje čak i boju kamena, piše tportal.hr

U Adris grupi za tportal su tek šturo kazali da u suradnji s Gradom Splitom i mjerodavnim ustanovama pripremaju potrebnu dokumentaciju za obnovu hotela Marjan. Poslije završetka obnove, kažu, on će biti u skupini njihovih luksuznih hotela (Grand Park Hotel Rovinj, Lone, Hilton i drugi), no nisu željeli otkrivati planiranu visinu investicije i rokove dovršetka.

Kako se neslužbeno može saznati, originalni plan bio je do konca ove godine dovršiti dokumentaciju i u idućoj započeti radove, u koje bi se utrošio veći dio od planiranih dvije milijarde kuna ulaganja kompanije u turistički sektor. Kako je na razini grupe donesena odluka da se zbog koronakrize ona odgode za godinu dana, realno je da svoj prvi veći iskorak na tržište Dalmacije Adris grupa započne u 2022. godini.

- Činjenica jest da je pandemija koronavirusa utjecala na tijek naših investicija, no o rokovima i pojedinostima samog projekta, na kojemu rade 3LHD i glasoviti Piero Lissoni, moći ćemo govoriti kad projekt bude dovršen', potvrđuju u Adris grupi.

Glavni splitski konzervator Rade Bužančić za tportal je kazao da su obavljeni razgovori s investitorima i projektantima te da je njegova služba zasad zadovoljna onim što su vidjeli i čuli.

- Radi se o vrhunskim stručnjacima koji su si dali zadatak napraviti ozbiljan redizajn, ali gotovo kao reminiscenciju na prvotni projekt. Žele se približiti originalu hotela Marjan i usredotočiti se na kvalitetu umjesto kvantitetu, a to je novost u ponašanju na našim prostorima', kazao nam je Bužančić.

Sam hotel Marjan nije pojedinačno zaštićen kao kulturno dobro, ali je postao dio prepoznatljive slike grada, posebno s mora, te akter jedne vrste suptilnog dijaloga s Dioklecijanovom palačom - i po površini i po visini. Po projektu Lovre Perkovića, nekadašnja industrijska zona s kamenolomima i cementarama na Zapadnoj obali je 'higijenizirana', kako objašnjava konzervator Bužančić, i to u uspješnom stilu moderne.

- Nedavna intervencija nije bila osobito uspješna, a izvedbom dvostruke fasade čak je povećan gabarit tornja te je izgubljena konzola zbog koje je postojao dojam da toranj lebdi u zraku. Investitori su vrlo kooperativni i spremni su vratiti veći dio nježne slike izgubljene u rekonstrukciji prije petnaestak godina, pa čak i balkone s rešetkama. Projekt zasad ide u dobrom smjeru', potvrđuje glavni splitski konzervator, piše tportal.hr

hr Wed Sep 16 2020 18:10:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .