Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6313fb0e493843a98b4587/80
Foto: Pixabay

Toksikologinja otkriva koliko često trebate mijenjati kuhinjsku spužvicu

Vrlo je važno redovito čistiti kuhinjsku spužvicu, za što su vam dovoljni ocat ili sok od limuna

Prema jednoj studiji, kuhinjske spužvice prepune su štetnih bakterija. Nakon analize 14 spužvi iz domaćinstava diljem Njemačke, istraživači su identificirali 362 različite vrste bakterija. Ovo istraživanje stavilo je spužvice u vrlo opasnu zonu u kućanstvu, nazvavši ih jednim od "najvećih spremnika aktivih baketrija" u cijelom kućanstvu. Međutim, ono što je zabrinjavajuće da su spužvice puna patogenih bakterija koje mogu biti štetne za ljude.

- Patogeni unesni u kuhinju dolaze od kontaminiranih proizvoda (u zelenom povrću) ili u sirovom mesu, a mogu se pronaći i na kuhinjskim spužvama", objasnila je toksikologinja dr. Rhea Mehta za Mbglifestyle. Dodaje da iako su mnogi od njih benigni, neki mogu uzrokovati probleme s želucem kod određenih ljudi.

- Iako su loše posljedice jako rijetke, osobe sa slabijim imunološkim sustavom uvijek su izložene većem riziku", kaže dalje. 

Koliko dugo možete koristiti kuhinjsku spužvicu?

Prema Mehti ključ za izbjegavanje ovakvih situacija je redovito pranje spužvice. "Najučinkovitiji način ćišćenja spužve i uništavanje bakterija i plijesni je da se spužvica namoči i ostavi u mikrovalnoj pećnici približno oko jedne minute, ali svaki dan", kaže ona. 

Ako nemate mikrovalnu pećnicu, postoji još jedna učinkovita metoda: namakanje spužvice u soku od limuna i vodi ili ostavljanje spužvice preko noći u octu, a zatim je osušite na zraku. 

Osim redovitog čišćenja, treba čuvati spužvu od žarišta bakterija poput sirovog mesa i duže će trajati. Prema Mehti, dobro čuvana spužvica može trajati i do mjesec dana. Međutim, ako i prije počnete osjećati miris, najbolje ju je odmah baciti, piše zivotistil.hr


hr Tue Feb 12 2019 19:44:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6979370e4938b1b08b45bd/80
Foto: Screenshot Youtube

Pet pjesmama po kojim će se kralj narodne muzike pamtiti

Šaban Šaulic poginuo je u prometnoj nesreći u Njemačkoj
Nakon nastupa u Njemačkoj, Šaban je imao prometnu nesreću. Hitno je prebačen u bolnicu gdje je naposlijetku podlegao ozljedama. 

Njegova pjevačka karijera započela je kada ga je stric pozvao u lokal gdje je inače svirao i to zato što je smatrao da više može zaraditi od glazbe nego od sporta.

Prvu pjesmu otpjevao je na ijekavici, a sa 18 godina preselio se u Beograd. Obzirom da je bio dijete iz provincije, isprva mu je to teško palo.

Šaban će zasigurno ostati zapamćen po brojnim hitovima s kojima je bio poznat na balkanskoj sceni, a ovo su neke od njih:








hr Sun Feb 17 2019 16:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c6974a80e49389bac8b46f7/80
Foto: Screenshot Youtube

Lidija Bačić na Dori pokazala svoj seksipil, no od publike je dobila 1 bod

Nije se proslavila
Nakon što je Roko Blažević jučer proglašen pobjednikom Dore te će Hrvatsku predstavljati na Eurosongu u Izreaelu s pjesmom "The Dream", dojmovi oko nastupa na Dori još uvijek su aktualni.

Tako je i na ovogodišnjoj Dori nastupila Lidija Bačić s pjesmom "Tek je počelo", ali nije oduševila ni publiku ni žiri. 

Lidija je u prvi plan istaknula svoje obline i igrala na kartu seksipila u providnom kostimu pa možda ni pjesma nije mogla doći do izražaja.

 Teško je sada suditi je li pjesma toliko loša da je od publike dobila tek 1 bod ili je Lile pogriješila kada je u prvi plan stavila svoje tijelo.

Kako god bilo, ovo možemo nazvati njezinim neuspjehom. Možda je vrijeme da pjevačice nakon ovoga razmisle o svojem ''seksipilu'' koji guraju u prvi plan., piše Showbuzz



hr Sun Feb 17 2019 15:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5afd630c2af47f2e038b469c/80

Recept za hrskave krumpire zapečene sa sirom i začinima

Krumpir je fleksibilna namirnica s kojom se može raditi tisuće jela.
Sastojci: 
8-10 krumpira 
3 žlice maslaca 
2 čajne žlice parmezana 
1 čajna žličica češnjaka u prahu 
1 čajna žličica listića timijana 
sol i papar po želji 

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 175 Celzijeva stupnja, a maslacem ili uljem premažite unutrašnju stranu kalupa za muffine. 

2. Nasjeckajte krumpir na tanke ploške. Pomiješajte ga s rastopljenim maslacem, parmezanom i začinima. 

3. Složite krumpire u tornjiće i stavite u kalup za pečenje muffina. Ovako pripremljene tornjiće pecite na oko sat vremena, dok vrhovi ne postani zlatno-smeđe boje. 

4. Poslužite toplo kao prilog uz mesna, riblja ili povrtna jela. Dobar tek! 

U videu YouTube kanala "Home Cooking Adventure" pogledajte kako se pripremaju pečene ploške krumpira sa sirom i začinima, a pogledajte još neke recepte kojih se nećete moći zasititi, piše Punkufer


hr Sun Feb 17 2019 14:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c69417d0e49385eb18b456d/80
Foto: Screenshot/ Youtube

Sedmogodišnji dječak pripitomio vuka pa sad zajedno čuvaju ovce

Dječak je vuka dok je bio beba donio kući i odlučio izdresirati

Dječak iz Libije po imenu Hamza zajedno sa svojim vukom čuva ovce. Kada je njegov stariji brat vuka donio kući, otac nije bio oduševljen.

U međuvremenu su dječačić i vuk postali pravi prijatelji i zajedno čuvaju stado Hamzinoga oca. Vuk se, po svemu sudeći ponaša baš poput psa čuvara, a dječak kaže kako napada samo onoga tko želi nauditi njegovoj obitelji ili pak stadu.

Otac se još uvijek boji vuka, a ova nesvakidašnja situacija postala je pravi hit, pa obitelj stalno posjećuju brojne novinarske ekipe, ali i znatiželjni mještani.





hr Sun Feb 17 2019 12:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .