Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59d63e1ab9e03e65758b45da/80

U Kaštelanskom zaljevu pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora "Jadran 2017"

Nacionalna pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora "Jadran 2017" izvedena je u četvrtak u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva, a u njoj je sudjelovao i specijalizirani brod Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) koji je izazvao posebnu pozornost zbog svoje specijalizirane opreme "brodske ruke", koje s morske površine skupljaju izliveno onečišćenje.

Pokaznom vježbom simulirano je prikupljanje ulja koje je iscurilo s tankera koji je eksplodirao.

 Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić istaknuo je nužnost međudržavne suradnje zemalja na Jadranu u slučaju većih onečišćenja mora. "Imamo subregionalni plan zemalja kojima je Jadran zajedničko more, a u slučaju većih izljeva očekujemo i međunarodnu pomoć", rekao je Orlić i dodao kako Italija još nije ratificirala taj subregionalni plan, ali se nada da će to učiniti.

 Iznio je podatak da se godišnje u hrvatske luke na Jadranu iskrca oko 11,5 milijuna tona opasnih i štetnih tvari, uglavnom ulja, a takvih se tvari na cijelom Jadranu godišnje iskrca oko 72 milijuna tona. "Podatak da se u naše luke godišnje iskrca oko 11,5 milijuna tona opasnih i štetnih tvari je i dobar i loš, jer mi bismo voljeli da je iskrcaj u naše luke još veći jer bi tako više zarađivali, ali ujedno nas taj podatak i upozorava na opasnost", istaknuo je Orlić.

 Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izjavio je kako je tijekom vježbe s primorsko-goranskim županom Zlatko Komadinom razgovarao o mogućnosti da i Hrvatska nabavi jedan veći brod za sprečavanje onečišćenja. "Razgovarao sam s kolegom Komadinom kako bismo možda mogli udružiti sve pomorske županije i one koje gravitiraju Jadranu da se kupi jedan ozbiljni brod, koji bi u slučaju potrebe bio osposobljen za brze intervencije u sprječavanju onečišćenja mora", kazao je Boban.

 Ovom pokaznom vježbom ujedno je završena petodnevna međunarodna konferencija "Adriatic 2017 - Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova", a vježbi je nazočio i voditelj Sektora zaštite obalnog mora Slovenije Artruro Steffe. "Nadam se kako ćemo zajedno riješiti sve probleme i vidjeti da možemo surađivati", kazao je Steffe.

hr Thu Oct 05 2017 16:27:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba904b4cb557aabb98b46be/80
Foto: HGSS Stanica Maarska

Brzom akcijom HGSS-a zbrinuta strana obitelj

Na dežurni telefon HGSS stanice Makarska, 24. rujna u 13,14 sati, zaprimljen je poziv u pomoć od mlade strane obitelji koja se nalazila u Srida sela Tučepi.
Prilikom vožnje bicikla zajedno sa prikolicom za dijete spuštali su se od ulaza u Park prirode Biokovo prema Makarskoj te ih je u putu zadesilo jako nevrijeme i orkanska bura praćena blatnjavom kišom, a jaki udar vjetra bacio ih je sa strane ceste nakon čega nisu mogli nastaviti put.

Uz pomoć jednog mještanina uspjeli su uputiti poziv u pomoć centru 112. Odmah po dojavi na teren izišla su 2 spašavatelja koji su već u 13,23  sati bili pored unesrećenih, utvrdili da nema nikakvih ozljeda, te su ih potom zbrinuli i utoplili. Jaki udari vjetra otežavali su kretanje i samim spašavateljima. Akcija je završena u 13,40 kad su se spašavatelji zajedno sa mladom obitelji vratili u bazu, stoji na službenoj stranici HGSS-a
hr Mon Sep 24 2018 17:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba8dfc3cb557a37be8b45f3/80

Orkanska bura u Splitu: "Ne izlazite iz kuće ako baš ne morate"

U prekidu je i većina katamaranskih linija

Jutro u Splitu počelo je izrazito lijepo, s temperaturom od čak 26 stupnjeva, no iza 10 sati nebo su prekrili tmurni oblaci te je počela jaka kiša i orkanska bura. 

Centar 112 pozvao je građane na oprez te ih upozorio da ne izlaze iz kuće, ako baš ne moraju. 

Orkanski udari ruše stabla, oštećeni su semafori i prometni znakovi..., javljaju nam čitatelji. 

Kao što smo već izvijestili, zbog vjetra koji otežava promet, zatvorena je brza cesta Split-Klis te se vozi obilazno starom kliškom cestom.Nadalje, u prekidu je i većina katamaranskih linija. 

Trajekne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska, Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, Drvenik- Sućuraj

Katamaranske linije: Split- Bol- Hvar- Korčula- Dubrovnik u 16:15 iz Splita, Split-Hvar-Vela luka- Ubli u 15:00 iz Splita, Split-Vis u 15:00 iz Splita, Rijeka - Cres - Mali Lošinj, Rijeka - Rab - Novalja.


Ako imate snimke ili fotografije nevremenapošaljite nam ih na info@dalmacijanews.hr
hr Mon Sep 24 2018 15:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba8cdb0cb557a947e8b5505/80

Županija uplatila sredstva za deblokadu računa Općine Lastovo

"Ako može 555 Gradova i Općina u Hrvatskoj uredno poslovati mora to moći i Općina Lastovo, rekli su iz Dubrovačko-neretvanske županije."
Dubrovačko-neretvanska županija, u dogovoru s Vladom RH, uplatila je danas iznos od 395.000 kuna na račun Općine Lastovo, čime je račun Općine deblokiran i ona može nastaviti s urednim poslovanjem.

Napominjemo još jednom da je sadašnje općinsko vodstvo, premda nije odgovorno za ovu ovrhu, propustilo ograničiti ovrhu za iznos sredstava nužnih za funkcioniranje Općine, a koje je pravo imalo po članku 244. Ovršnog zakona. Time je nepotrebno ostavilo bez plaća djelatnice Dječjeg vrtića, vatrogasce i druge općinske službe, a Općina nije mogla plaćati nužne materijalne troškove. 

Također naglašavamo kako je osiguranje urednog funkcioniranja Općine obveza njezinih izabranih tijela te ih pozivamo da tu svoju obvezu uredno ispunjavaju. Svjesni smo da nije jednostavno voditi jednu malu otočnu općinu, međutim u sličnoj su situaciji brojne manje općine u Hrvatskoj pa i u našoj županiji. Ako može 555 Gradova i Općina u Hrvatskoj uredno poslovati mora to moći i Općina Lastovo. Stoga pozivamo općinska tijela Općine Lastovo na odgovorno ponašanje na dobrobit Lastova, njegovih žitelja i gospodarstva. - stoji u objavi.
hr Mon Sep 24 2018 13:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f429ccb9e03e0a948b45a9/80
Foto: Pixabay

Problemi u prometu: Cesta Solin-Klis otvorena samo za osobna vozila

Vozila se preusmjeravaju na staru Klišku cestu
Brza cesta D1 Solin-Klis zatvorena je za prvu skupinu vozila zbog vjetra. - izvijestila je splitska policija. 

Vozila se preusmjeravaju na staru Klišku cestu.
hr Mon Sep 24 2018 13:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .