Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5eff6312daf72d1f228b4611/80
Foto: Unsplash

Ravnatelji osnovnih škola u Splitu održali sastanak vezano uz početak nove školske godine

Detaljni programi rada svake od pojedinih škola bit će poznati do konca sljedećeg tjedn
Dana 26. kolovoza 2020. godine u prostorima Osnovne škole Pujanke održan je sastanak Aktiva ravnatelja osnovnih škola Grada Splita na temu: Početak nastavne 2020./2021. godine – Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

Uz ravnatelje osnovnih škola Grada Splita, sastanku su nazočile i ravnateljice dječjih vrtića Grada Splita, a na sastanak su radi stručne podrške pozvani i predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje i predstojnik podružnice Split Vlade Matas, dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske Županije, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Splita zamjenik gradonačelnika Nino Vela, te zamjenica načelnika pročelnica Marina Protić. Također, ispred Grada su na sastanku sudjelovali predstavnici resorne službe voditeljica Odsjeka za prosvjetu i tehničku kulturu Višnja Mikulić s kolegama, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mate Omazić i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš. Cilj sastanka bio je ujednačavanje primjene mjera u svim ustanovama uz uvažavanje svih važećih uputa i propisa radi pripreme nove pedagoške godine, za što se konzultacije i radni sastanci odvijaju cijeli kolovoz.

Osnovne škole Grada Splita će tijekom idućeg tjedna izraditi Program organizacije odvijanja nastave za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

 O izrađenim programima rada, te o poduzetim mjerama i aktivnostima, škole će upoznati Osnivača Grad Split, kao i djelatnike škola i roditelje učenika. Također, u drugom polugodištu prošle nastavne godine, Grad Split je omogućio svim osnovnim školama s područja Grada Splita nabavku potrebnih dezinfekcijskih sredstava. Do početka nove nastavne godine škole će dopuniti potrebne količine istih. 

Stožer Civilne zaštite Grada Splita će uputiti jedinstvene upute vezano za početak rada u školama u novoj školskoj godini 2020./2021. sukladno zaključcima Aktiva ravnatelja radi ujednačavanja mjera te pripreme djece i roditelja za početak školske godine, te organizacije radnih kolektiva škola za prihvat djece i izvođenje nastave sukladno Uputama koje su zajedno objavili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Grad Split će za učenike predmetne nastave za koje se preporuča nošenje maski u školama, od 5.-8. razreda, za početak nastave osigurati po 2 dvoslojne perive maske, te pratiti potrebe za dodatnim količinama tijekom odvijanja nastave. Također, osigurat će se perive dvoslojne maske i za djelatnike škola i dječjih vrtića.

Aktiv ravnatelja osnovnih škola Grada Splita uputiti će Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijedlog za skraćivanjem trajanja nastavnog sata na 40 minuta zbog potreba odvijanja nastave u novim okolnostima, radi dezinficiranja i prozračivanja učionica i radnih prostora. Obzirom na činjenicu da je Grad Split visoko urbanizirano područje koje obuhvaća 13.789 učenika u osnovnim školama nužno je pristupiti izradi uputa i protokola za svaku od 29 osnovnoškolskih ustanova sukladno njihovim specifičnostima, ali s jednakim ciljem uspostave mjera koje će maksimalno pridonijeti funkcioniranju škola na način da se nastava odvija u školama. 

Grad Split osnivač je 28 osnovnih škola i Centra za autizam, od kojih je za novu školsku godinu 8 škola bilo spremno obzirom na prostorne kapacitete za rad u 1 smjeni, 19 škola za rad u dvije smjene, a 2 škole za rad u tri smjene. Sukladno donesenim epidemiološkim uputama i preporukama za organizaciju nastave u novim okolnostima bit će nužno organizirati rad u smjenama različit od dosad planiranoga, a sve u cilju zaštite djece te zaposlenika.

Detaljni programi rada svake od pojedinih škola bit će poznati do konca sljedećeg tjedna, o čemu će roditelji biti obaviješteni iz matične škole djeteta, a najvažnije upute bit će oglašene na web stranici škole. Dječji vrtići upute za roditelje objavit će 27. kolovoza na web stranicama ustanova.

hr Wed Aug 26 2020 17:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f1ff1dedaf72d6d488b4568/80

Šest novih slučajeva u Zadarskoj županiji

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 88 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 229 osoba, a istekao je za njih 7419.

Na području Zadarske županije 6 je novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Među njima su tri ženske i tri muške osobe. Novozaraženi  su s područja Grada Zadra (1), Općine Posedarje (1), Općine Preko (2) i Općine Sv. Filip i Jakov (2), a  svi su kontakti s dosad oboljelim osobama.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 88 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 229 osoba, a istekao je za njih 7419.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 18 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

hr Mon Sep 28 2020 10:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e99601729111c14ee8b45b2/80
Foto: Screenshot / YouTube

Nacionalni stožer civilne zaštite traži od ugostitelja: Stišajte glazbu u kafićima!

Glazba u kafićima uskoro bi mogla biti tiša ne bi li se i tako pokušalo smanjiti širenje koronavirusa.

Glazba u ugostiteljskim objektima uskoro bi mogla biti tiša ne bi li se i tako pokušalo smanjiti širenje koronavirusa.

Naime, kako Jutarnji list, iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, uskoro kreću u razgovore s predstavnicima ugostitelja u kojem će se pokušati dogovoriti smanjenje buke u ugostiteljskim objektima, a tome bi trebalo pridonijeti i smanjenje decibela iz zvučnika što bi 'snizilo' ton razgovora posjetitelja, o čemu ovisi kolika će biti snaga širenja virus, javlja Jutarnji list.

Hladnije vrijeme sigurno će povećati broj onih koji će u kafićima i restoranima sjediti u zatvorenim prostorima u kojima je obično glasna glazba, a onda i sami gosti pojačavaju svoj govor. S obzirom na to da se virus korone širi uglavnom kapljično, dijelom i aerosolom, svako pojačavanje govora ili pak vika pomažu mu u širenju.

Po hrvatskim zakonima, ugostiteljski objekti u kojima nije kao obveza u minimalnim uvjetima predviđena glazba, njezina buka može biti samo do 65 decibela što bi bila jačina prosječnog razgovora. Međutim, gotovo je sigurno da je glazba u kafićima ponekad i puno glasnija. Sve su to razlozi zbog kojih stožer namjerava doći do suglasja s ugostiteljima jer u konačnici to i njima samima ide u korist s obzirom na to da u slučaju da se neki kafić registrira kao žarište može se zatvoriti na neko vrijeme.

Razmišljanja stožera podupiru i istraživanja znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta po kojima primjerice smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji.

Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šaptanja i vike, odašilje 50 puta više čestica. Naime, šaptanje stvara buku od 35 decibela, običan razgovor od 65, glasan govor 75, a vikanje 100 decibela, što je 30 više od buke koju stvara gradski promet. Inače, buka od 100 decibela najviše je dopuštena u noćnim klubovima po hrvatskim zakonima.


hr Mon Sep 28 2020 10:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ede66a26f2ab8275d8b4599/80
Foto: D.N.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas nema novooboljelih!

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 16 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe.
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Izliječene su četiri osobe - dvije iz Dubrovnika i dvije iz Konavala, stoji u priopćenju Županijskog stožera civilne zaštite.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 16 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe. Od početka pandemije analizirano je 13 983 uzoraka.

U samoizolaciji je 329 osoba, a u posljednja 24 sata nema utvrđenih slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.
hr Mon Sep 28 2020 10:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

STOŽER OBJAVIO 48 novih slučajeva zaraze, 24 pacijenta na respiratoru

U samoizolaciji je trenutno 9057 osoba.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 48 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1180

Među njima je 291 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.

Preminulih nema.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 16245 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 272 preminule. Ukupno su se oporavile 14793 osobe, od toga 184 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9057 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 295 998 osoba, od toga 3029 u posljednja 24 sata.

hr Mon Sep 28 2020 10:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .