Oglasio se investitor vjetroelektrane: ‘Hrvatske šume su nam naštetile! Ucijenile su nas!’

Vjetroelektrana Krš-Pađene kod Knina kompleks je oko kojeg se vrti nova afera koja je s trona skinula nekoliko političara, dovela do uhićenja nekolicine HDZ-ovaca i uzburkala hrvatsku scenu do mjere da se neizvjesnost može ‘rezati nožem’.

Baš smo jučer prvi povezali novu aferu sa spomenutom vjetroelektranom, a prvi smo saznali i kako se istražuje i investitor, tvrtka C.E.M.P. koja je u vjetroelektranu uložila 900 milijuna kuna vlastitih sredstava.
Vlasnik Milenko Bašić slovi kao jedan od najbogatijih ljudi u Bosni i Hercegovini, a nije trebalo dugo da se baš tvrtka oglasi i kaže kako odbacuje sve navode o nezakonitim radnjama oko projekta vjetroelektrane.

Drugim je medijima potvrđeno kako su se istraživale i podružnice njegove tvrtke diljem Hrvatske.

– Što se tiče odnosa investitora i Hrvatskih šuma, ne samo da Hrvatske šume nikada ni po čemu nisu pogodovale investitoru u ovom projektu, već su svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu društvu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova, tvrde u priopćenju.

Štoviše, optužuju Hrvatske šume.
– Hrvatske šume ucijenile su investitora da plati iznos od preko 6 milijuna kuna na ime prava služnosti te odbile izvršiti prijeboj tražbina. C.E.M.P je kako bi spasio projekt platio dodatnih 6,1 milijuna kuna Hrvatskim šumama iako je u tom trenutku na ime izgrađenih šumskih i protupožarnih putova potraživao od Hrvatskih šuma značajno viši iznos, te nakon toga sklopio potrebni Ugovor o služnosti s Ministarstvom poljoprivrede RH. Hrvatske šume su se i nakon toga i nakon sklopljenog ugovora o služnosti pozivale na nezakonite posebne uvjete da spriječe puštanje u rad kompletne vjetroelektrane koja je projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve sa ciljem dodatnog nezakonitog pritiska i ucjene kako bi investitor platio dodatnih gotovo 4 milijuna kuna šumske štete. Na to smo upozorili Hrvatske šume u dopisu iz ožujka 2020. godine i slijedom toga i uz prijetnju tužbom, Hrvatske šume su povukle svoju primjedbu iz postupka uporabne dozvole, govore u priopćenju.

Zaključuju kako će se istina pokazati tijekom postupka. 

POSLJEDNJE DODANO: