Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8eac38cb557a947e8b4b8e/80
Foto: DN

KUPINA Puna antioksidansa, liječi anemiju, dijabetes, kancerogena stanja

Još kao mali brali smo plodove ove ukusne biljke i nizali ih na slamku. Natjecali smo se tko će kući donijeti veću slamku s kupinama. Potom smo ih stavljali u zdjelu i jeli. Bile su vrlo ukusne. Naša rodica iz Podravine brala bi ih u velikoj košari i nosila kući. Baka u Imotskom se čudila, što će s njima. Ona je od njih pripremala ukusni pekmez. Bilo je to davnih 80 ih.

DRUGI NAZIVI: crna kupina, divlja kupina, kupinjača....

LATINSKI NAZIV: Rubus fruticosus

Kupina ima mnogo vrsta. Sve su ljekovite. Ljekoviti dijelovi su plodovi, listovi i korijen. Biljka je u obliku grma, dugih izbojaka, visokih do 3 metra. Listovi su jajoliki ili srcoliki, po rubovima nepravilno šiljasto nazubljeni. Lice lista tamnije je od naličja. Cvijetovi su bijeli ili ružičasti. Plod kupina je nezreo kad je zelene boje. Kasnije dozrijeva u u crveni do crni. Cvjeta od 6 do 7 mjeseca. Listovi se beru u proljeće, prije cvatnje. Suše se naglo u sjeni. Čuvaju se na suhom mjestu. Plodove skupljamo zrele i zdrave. Koristimo ih svježe, marmeladama, sokovima ili  kupinovu vinu.

LJEKOVITO DJELOVANJE

Danas ovi crni plodovi za kojim smo posezali kao djeca, osim osvježavajućeg djelovanja imaju i veliku moć na naše zdravlje. Pune su vitamina i minerala, bogate vlaknima i antioksidansima i učinkovite u prevenciji brojnih bolesti. Svi smo čuli da su brokule i rajčica najbogatiji među antioksidansima. Stručnjaci danas potvrđuju da kupina ima deset puta više antioksidansa od ove dvije spomenute biljke. Antioksidans kojeg sadrži, po imenu elagitanin pokazao se vrlo učinkovit u liječenju protiv raka. Kupina je puna polifenola koji sprečavaju bolesti srca i krvnih žila.

Kupine imaju duplo više vitamina C nego borovnice, pa time jačaju imunitet i snižavaju krvni tlak. Sadrže puno vlakana, čak više od većine drugog voća. Osim što su dobre za probavu, snižavaju i kolesterol. Plodovi kupine puni su raznih minerala, posebno mangana koji je dobar za čvršće i zdravije kostiVitamin B9 ili folna kiselina u kombinaciji s vitaminom B12 pospješuju stvaranje novih krvnih stanica.  Zato bi često ove plodove trebali konzumirati oni koji imaju anemiju ili manjak željeza u krvi.

Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva, vaginalnog iscjetka, protiv gripe i prehlade. Za vanjsku upotrebu čaj koristimo za ispiranje upaljenog ždrijela i usne šupljine, te za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju. Čaj od listova kupine uspješno liječi dijabetes, smanjujući razinu šećera u krvi i stimulirajući izlučivanje inzulina.

Korijenje se prikuplja tijekom ljeta, a kuhano u crnom vinu zaustavlja krvarenje u klimakteriju

Kupine osim što rastu samoniklo, uzgajamo kao i ostalo voće i povrće. Najbolje uspjeva na toplim, osunčanim položajima. Podnosi temperaturu od -10 do -17 stupnjeva Celzijusovih. Najbolje uspjeva u područjima s prohladnim i vlažnim ljetom, a blagim zimama.

ČAJ OD LISTOVA KUPINE

Prelijemo 2 g sušenog lista kupine s 300 ml kipuće vode.Ostavimo odstajati nekoliko minuta, pa potom procjedimo. Pijemo 3 puta na dan između obroka po šalicu čaja.

VODICA ZA ISPIRANJE USTA

U 100 ml vode stavimo 10 g osušenih listova kupine. Naglo ih zakuhamo, maknemo s vatre i ostavimo 15 -ak minuta. Pripremljenom tekućinom grgljamo usta dva puta dnevno

DŽEM OD KUPINA

2 kg kupina, 1 kg šećera, 2 vrećice vanilin šećera

Kupine oprati. U lonac za kuhanje staviti red kuina, red šećera, dok sve sastojke ne potrošimo. Poklopimo i ostavimo nekoliko sati u hladnjaku da kupine puste sok. Nakon toga ih kuhamo dok se krene stvarati pjena.

Potom smanjimo temperaturu i dalje ukuhajemo mješajući oko pola sata. Pjenu koja se stvara ukuhavanjem stalno skidamo. Pri kraj kuhanja dodamo vanilin šećer. Tegle pasteriziramo na 100 C u pećnici oko 30 minuta. U ohlađene tegle stavljamo topao džem. Vratimo u isključenu pećnicu još 15 minuta. Izvadimo ih, dobro zatvorimo i uvijemo u ručnik ili deku dok se ohlade.




hr Tue Sep 04 2018 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5caa45f929111c4d378b4643/80
Foto: ljekovite-biljke.hr

Podbjel: biljka koja liječi kašalj, dišne puteve i zacjeljuje rane

Zima je prošla, mnoge biljke nagovijestile su proljeće. Jedna od njih je i podbjel. Prije listanja otvara svoje predivne žute cvat glavice, u ožujku ili travnju. Raste na ilovastom tlu, uz vodu, putove i jarke.

Tusilago farfara - latinski je naziv ove ljekovite biljke koja se još u antičko doba koristila protiv bolesti dišnih organa.

DRUGI NAZIVI : lepuh, konjsko kopito, repušina

OPIS I NAČIN SUŠENJA

Cijela biljka je ljekovita, a namjena je različita. Žute cvat glavice  beremo dok su u pupu, one prvo izlaze vani. Sušimo ih vrlo naglo, da ne potamne jer tada gube vrijednost. Glavice podbjela su suhe kad sva vlaga iziđe iz njih. Nakon branja cvat glavica u ožujku i travnju, beru se listovi. Listovi su srcoliki, podsjećaju na konjsko kopito, odozgo su kožasti, tamnozeleni. Naličje je obraslo srebrnobijelim vunastim dlačicama zbog čega je ova biljka i dobila ime pod-bjel. Njihovo branje moramo sačekati dok ne dosegnu veličinu dlana, a to je u svibnju ili lipnju. 

Najčešća primjena ove biljke  je kod bolesti dišnog sustava, kašlja, bronhitisa, astme...

Latinska riječ tussis znači kašalj, a ago znači djelovati, znači biljka je dobila naziv upravo po svojoj ljekovitosti. Prilikom upale dišnih organa  dobro je listovima obložiti cijelo poprsje, što omogućuje bolje znojenje, a time snižavanje temperature.

Podbjel je biljka koja jača tek, liječi probavne organe i čisti krv. Oblog od listova podbjela pomaže kod glavobolje i migrene. Zgnječeni svježi listovi koriste se kao oblozi kod upale vena. Dobar je protiv artritisa, gihta i reume. Oblozi pomažu kod zacjeljivanja rana, ekcema, lišaja, alergija, kurjih očiju, opeklina te bolesti crvenog vjetra.

ČAJ OD PODBJELA

Jednu žlicu usitnjenih suhih cvjetova ili listova podbjela prelijemo s 2,5 dl kipuće vode. Ostavimo stajati 5 minuta pokriveno. Procijedimo, zasladimo medom ili šećerom i pijemo tri puta dnevno.

SIRUP OD PODBJELA

U staklenku slažemo red svježih cvjetova, red tamnog šećera, pa tako dok ne napunimo staklenku. Zatvorimo i ostavimo na toplom mjestu 30 dana. Nakon toga procijedimo, spremamo u tamne boce na hladno i mračno mjesto. Sirup koristimo 3 puta dnevno po jednu veliku žlicu protiv kašlja.

UPOZORENJE

Zbog alkaloida pirolizidina trebaju ga izbjegavati trudnice, dojilje i ljudi s oboljelom jetrom.Preporuka je ne koristiti čaj duže od 5 tjedana. 
hr Sun Apr 07 2019 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bfa78e90e493873238b462c/80

SIKAVICA: Biljka čudotvornog djelovanja koja obnavlja jetru, čisti krv i usporava starenje kože

Poznata je još iz antičkog vremena. U srednjem vijeku postala je najtraženija biljka za liječenje jetre, slezene, krvavog kašlja, žutice i kamenaca.
Sikavica je razgranata biljka, bogato obrasla bodljikavim listovima. Cvjetna glavica je purpurno-crvene do ljubičaste boje, kuglastog oblika, obavijena trnovitim listovima. Iz cvjetova nastaju sivi ili crni sjajni plodovi u kojima se nalaze ljekovite sjemenke Samoniklo raste širom Sredozemlja, a uzgaja se u cijelom svijetu.. Raste po kamenjaru. Naraste do visine dva metra.

Silbium marinum - latinski naziv

LJEKOVITI DIJELOVI: plodovi sa sjemenkama, biljka u cvatu

LJEKOVITE TVARI: tanini, gorke tvari, masno ulje, histamin, silimarin...

DRUGI NAZIVI: obični oslobad, divlji artičok, gospin trn, badelj....

Ova ljekovita biljka poznata i priznata u narodu i farmaciji najbolje je sredstvo za detoksikaciju jetre. Jetra je najveći unutarnji organ odgovoran za mnoge funkcije u njemu. Ona svakodnevno svojim pravilnim radom aktivno čisti krv kako bi pravilno omogućila funkcioniranje cijelog organizma. 

Nepravilan rad jetre izaziva brojne zdravstvene probleme. Sikavica odstranjuje štetne toksine koje je jetra apsorbirala. Liječi jetru oboljelu od uzimanja raznih lijekova, alkoholizma, hepatitisa. Neutralizira tvari nastale konzumiranjem alkohola i prisustva teških metala u hrani. Učinak djelotvornosti sikavice odražava se na obnavljanje stanica jetre odstranjivanjem raznih štetnih tvari koje su dospjele u jetru putem našeg krvotoka.

Jetra sinergijski surađuje s organima probavnog sustava, gušteračom, žučnim mjehurom. Sikavica tako izvanredno djeluje na zdravlje endokrinog i probavnog sustava.Stimulira enzime za pročišćavanje krvi, te otklanja žučne kamence slezene, bubrega i mjehura.Snižava nivo šećera u krvi reguliranjem inzulina u krvi, pa je izuzetno dobar lijek za dijabetičare. Ima antioksidativna svojstva, te na taj način uništava slobodne radikale, liječi hepatitis  i  pomaže u obnavljanju kože te usporavanju njezinog starenja.

Sastojak je lijeka silimarina koji se može kupiti u ljekarnama. Silimarin jača stanice jetre i smanjuje rizik od razvoja kancerogenih tvari. Jača imunitet, štiti kožu od tamnih mrlja, ožiljaka i bora. Dobro je sredstvo za masnu jetru. Ponekad jetra oboli uslijed svakodnevnog prevelikog stresa, što se vidi i na koži.  Pomaže zdravlju očiju, zglobova i mišića. Silimarin, sastojak sikavice jača imunitet i sprečava razvoj kancerogenih stanica.

ČAJ OD SIKAVICE


Malu žlicu osušene biljke sikavice prelijemo s 2 dl uzavrele vode. Poklopimo, te nakon 15-ak minuta procijedimo. Pije se 3 puta dnevno prije jela, u malim gutljajima.

ČAJ OD SJEMENA SIKAVICE


Malu žlicu mljevenog sjemena sikavice prelijemo uzavrelom vodom. Ostavimo 15 ak minuta, procijedimo i pijemo 2-3 puta dnevno. Sjeme možemo jesti u kombinaciji s jogurtom.
hr Sun Nov 25 2018 08:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be87bc10e4938af0c8b4589/80

DRIJEN Liječi razne probavne smetnje, uklanja slabokrvnost i zacijeljuje rane

"Zdrav ko dren" -narodna je uzrečica koja ima dosta simbolično značenje. Ljudi su se nekad umivali vodom u kojoj su bile ostavljene drijenove šibe. Drvo od drijena je tvrdo i žilavo pa je i to jedna od usporedbi za zdrav organizam.

Cornus mas - latinski naziv

DRUGI NAZIVI : drina, drijenak,drinina...

SASTOJCI: fruktoza, pektin, sluzi, organske kiseline, smola,vitamin C

Drijen drvo koje dosegne visinu do 7- 8 metara. Listovi su jajasti, nasuprotno smješteni, jasno istaknute nervature. Cvjetovi su sitni, žuti, u štitastim cvatovima. Cvatu prije listanja. Plod je crvena, jajolika koštunica. Cvate u drugom i trećem mjesecu. Plodovi sazrijevaju u jesen.

Ljekoviti sastojci su : plod,cvijet, list, kora stabla 

Plodovi drijena jedu se u svježem stanju, zamrzavaju, suše i prerađuju u sok, pekmez, marmeladu, kompot. U Francuskoj se od drijena pravi vino, a nedozreli plodovi se konzerviraju u slanoj vodi kao masline. Rusi ga koriste kao začin za jela od mesa i ribe, a Nijemci ga ukuhavaju sa šećerom i octom, te dodaju jelima od krumpira i tijesta.

Plod i kora drijena upotrebljavaju se protiv različitih crijevnih tegoba, proljeva, polipa i katara crijeva. U tu svrhu radimo čaj ili kompot. Blagi čaj od suhih cvjetova koristimo kod liječenja dječjeg proljeva. U istu svrhu koristimo listove drijena. Čaj upotrebljavamo kod krvarenja i vrućice. Djelotvoran je u liječenju grla, slabokrvnosti, hemeroida i dijabetesa. Služi i za bolje zacjeljivanje rana. Plodovi, kora stabla i listovi sadrže antimikrobna svojstva, a ulje iz sjemenki i ploda služi za regeneraciju kože.

ČAJ OD DRIJENA

Osušene plodove, koru, listove ili cvjetove upotrebljavamo tako da uzmemo 5 do 10 grama ovih ljekovitih sastojaka i prelijemo s 2 decilitra vode. Nakon 20 minuta čaj procijedimo i odmah pijemo. Pijemo ga 3 puta dnevno.

SOK OD DRIJENA

Najprirodniji način dobivanja soka da pomiješamo plodove sa šećerom i zagrijemo do vrenja. Možemo dodati malo vode. Na kilogram plodova dodajemo pola kile šećera.Propasiramo i čuvamo u bocama u hladnjaku. Ovaj sok je izuzetno gust, pa ga razrjeđujemo vodom.
hr Sun Nov 11 2018 19:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdeffd30e49380e008b45cb/80

DIVLJA RUŽA ILI DIVLJI ŠIPAK: Jača imunitet i probavne organe, otklanja kamenac

Plodovi ovog bodljikavog grma prepuni su vitaminom C...
Rosa canina -latinski naziv

LJEKOVITI SASTOJCI: antioksidansi, vitamin C, skupina vitamina B, vitamin A, K, karoten...


DRUGI NAZIVI: šipurika,pasja ruža, šipkovina,obični šipak, šipkovina


OPIS BILJKE:  Divlji šipak je bodljikavi grm, visine do 4 metra. Grane su pune trnova, listovi neparno perasti. Cvjetovi, po 3-5 u cvatovima.Latice svijetloružičaste, rjeđe bijele ili žućkaste. Plod šipka koji vremenom dozrijevanja dobiva narančastocrvenu boju. Plodove beremo u rujnu i listopadu. Vrlo su lijekoviti i puni vitamina C i B2. Sušimo ih u hladu i čuvamo u dobro začepljenim posudama jer brzo izgube svoje djelovanje. Biljka raste na suhom, neobrađenom tlu, pašnjacima, livadama. Plodove beremo tamo gdje je čisto, nikako uz cestu. Pravilo je da sve ljekovite biljke beremo na čistim staništima.

LJEKOVITO DJELOVANJE:  Zbog visokog sadržaja vitamina C i mnogih drugih vitamina, čaj i pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Koristimo ga u vrijeme prehlade i gripe. Treslovine koje se nalaze u šipku imaju svojstvo stezanja, što olakšava probleme s proljevom.


Organske kiseline i pektini potiču izlučivanje probavnih sokova i tako ublažavaju gastritis. Šipak ima i diuretička svojstva što uveliko povećava pokretljivost zglobova i sprječava artritis. Zbog svojih protuupalnih djelovanja liječi bubrežna oboljenja, kamenac i pijesak u mjehuru i bubrezima. Šipkov čaj otklanja proljetni umor i bljedoću, pročišćava krv, liječi giht. Dobar je u borbi protiv rahitisa i vodene bolesti. Čaj bi osobito morali koristiti stariji ljudi jer njima probavni organi ne upijaju dovoljnu količinu vitamina C iz hrane. Poznato je da 100 grama vitamina C ima jednaku vrijednost kao kilogram limuna.

Marmelada tijekom zime je dobar izvor vitamina C.


ČAJ OD ŠIPKA: Žlicu sjeckanog, suhog šipka stavimo u šalicu uzavrele vode. Ostavimo poklopljeno 10 minuta, procijedimo, zasladimo medom i pijemo 3 puta dnevno.
hr Sun Nov 04 2018 15:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .