Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8eac38cb557a947e8b4b8e/80
Foto: DN

KUPINA Puna antioksidansa, liječi anemiju, dijabetes, kancerogena stanja

Još kao mali brali smo plodove ove ukusne biljke i nizali ih na slamku. Natjecali smo se tko će kući donijeti veću slamku s kupinama. Potom smo ih stavljali u zdjelu i jeli. Bile su vrlo ukusne. Naša rodica iz Podravine brala bi ih u velikoj košari i nosila kući. Baka u Imotskom se čudila, što će s njima. Ona je od njih pripremala ukusni pekmez. Bilo je to davnih 80 ih.

DRUGI NAZIVI: crna kupina, divlja kupina, kupinjača....

LATINSKI NAZIV: Rubus fruticosus

Kupina ima mnogo vrsta. Sve su ljekovite. Ljekoviti dijelovi su plodovi, listovi i korijen. Biljka je u obliku grma, dugih izbojaka, visokih do 3 metra. Listovi su jajoliki ili srcoliki, po rubovima nepravilno šiljasto nazubljeni. Lice lista tamnije je od naličja. Cvijetovi su bijeli ili ružičasti. Plod kupina je nezreo kad je zelene boje. Kasnije dozrijeva u u crveni do crni. Cvjeta od 6 do 7 mjeseca. Listovi se beru u proljeće, prije cvatnje. Suše se naglo u sjeni. Čuvaju se na suhom mjestu. Plodove skupljamo zrele i zdrave. Koristimo ih svježe, marmeladama, sokovima ili  kupinovu vinu.

LJEKOVITO DJELOVANJE

Danas ovi crni plodovi za kojim smo posezali kao djeca, osim osvježavajućeg djelovanja imaju i veliku moć na naše zdravlje. Pune su vitamina i minerala, bogate vlaknima i antioksidansima i učinkovite u prevenciji brojnih bolesti. Svi smo čuli da su brokule i rajčica najbogatiji među antioksidansima. Stručnjaci danas potvrđuju da kupina ima deset puta više antioksidansa od ove dvije spomenute biljke. Antioksidans kojeg sadrži, po imenu elagitanin pokazao se vrlo učinkovit u liječenju protiv raka. Kupina je puna polifenola koji sprečavaju bolesti srca i krvnih žila.

Kupine imaju duplo više vitamina C nego borovnice, pa time jačaju imunitet i snižavaju krvni tlak. Sadrže puno vlakana, čak više od većine drugog voća. Osim što su dobre za probavu, snižavaju i kolesterol. Plodovi kupine puni su raznih minerala, posebno mangana koji je dobar za čvršće i zdravije kostiVitamin B9 ili folna kiselina u kombinaciji s vitaminom B12 pospješuju stvaranje novih krvnih stanica.  Zato bi često ove plodove trebali konzumirati oni koji imaju anemiju ili manjak željeza u krvi.

Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva, vaginalnog iscjetka, protiv gripe i prehlade. Za vanjsku upotrebu čaj koristimo za ispiranje upaljenog ždrijela i usne šupljine, te za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju. Čaj od listova kupine uspješno liječi dijabetes, smanjujući razinu šećera u krvi i stimulirajući izlučivanje inzulina.

Korijenje se prikuplja tijekom ljeta, a kuhano u crnom vinu zaustavlja krvarenje u klimakteriju

Kupine osim što rastu samoniklo, uzgajamo kao i ostalo voće i povrće. Najbolje uspjeva na toplim, osunčanim položajima. Podnosi temperaturu od -10 do -17 stupnjeva Celzijusovih. Najbolje uspjeva u područjima s prohladnim i vlažnim ljetom, a blagim zimama.

ČAJ OD LISTOVA KUPINE

Prelijemo 2 g sušenog lista kupine s 300 ml kipuće vode.Ostavimo odstajati nekoliko minuta, pa potom procjedimo. Pijemo 3 puta na dan između obroka po šalicu čaja.

VODICA ZA ISPIRANJE USTA

U 100 ml vode stavimo 10 g osušenih listova kupine. Naglo ih zakuhamo, maknemo s vatre i ostavimo 15 -ak minuta. Pripremljenom tekućinom grgljamo usta dva puta dnevno

DŽEM OD KUPINA

2 kg kupina, 1 kg šećera, 2 vrećice vanilin šećera

Kupine oprati. U lonac za kuhanje staviti red kuina, red šećera, dok sve sastojke ne potrošimo. Poklopimo i ostavimo nekoliko sati u hladnjaku da kupine puste sok. Nakon toga ih kuhamo dok se krene stvarati pjena.

Potom smanjimo temperaturu i dalje ukuhajemo mješajući oko pola sata. Pjenu koja se stvara ukuhavanjem stalno skidamo. Pri kraj kuhanja dodamo vanilin šećer. Tegle pasteriziramo na 100 C u pećnici oko 30 minuta. U ohlađene tegle stavljamo topao džem. Vratimo u isključenu pećnicu još 15 minuta. Izvadimo ih, dobro zatvorimo i uvijemo u ručnik ili deku dok se ohlade.




hr Tue Sep 04 2018 18:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be87bc10e4938af0c8b4589/80

DRIJEN Liječi razne probavne smetnje, uklanja slabokrvnost i zacijeljuje rane

"Zdrav ko dren" -narodna je uzrečica koja ima dosta simbolično značenje. Ljudi su se nekad umivali vodom u kojoj su bile ostavljene drijenove šibe. Drvo od drijena je tvrdo i žilavo pa je i to jedna od usporedbi za zdrav organizam.

Cornus mas - latinski naziv

DRUGI NAZIVI : drina, drijenak,drinina...

SASTOJCI: fruktoza, pektin, sluzi, organske kiseline, smola,vitamin C

Drijen drvo koje dosegne visinu do 7- 8 metara. Listovi su jajasti, nasuprotno smješteni, jasno istaknute nervature. Cvjetovi su sitni, žuti, u štitastim cvatovima. Cvatu prije listanja. Plod je crvena, jajolika koštunica. Cvate u drugom i trećem mjesecu. Plodovi sazrijevaju u jesen.

Ljekoviti sastojci su : plod,cvijet, list, kora stabla 

Plodovi drijena jedu se u svježem stanju, zamrzavaju, suše i prerađuju u sok, pekmez, marmeladu, kompot. U Francuskoj se od drijena pravi vino, a nedozreli plodovi se konzerviraju u slanoj vodi kao masline. Rusi ga koriste kao začin za jela od mesa i ribe, a Nijemci ga ukuhavaju sa šećerom i octom, te dodaju jelima od krumpira i tijesta.

Plod i kora drijena upotrebljavaju se protiv različitih crijevnih tegoba, proljeva, polipa i katara crijeva. U tu svrhu radimo čaj ili kompot. Blagi čaj od suhih cvjetova koristimo kod liječenja dječjeg proljeva. U istu svrhu koristimo listove drijena. Čaj upotrebljavamo kod krvarenja i vrućice. Djelotvoran je u liječenju grla, slabokrvnosti, hemeroida i dijabetesa. Služi i za bolje zacjeljivanje rana. Plodovi, kora stabla i listovi sadrže antimikrobna svojstva, a ulje iz sjemenki i ploda služi za regeneraciju kože.

ČAJ OD DRIJENA

Osušene plodove, koru, listove ili cvjetove upotrebljavamo tako da uzmemo 5 do 10 grama ovih ljekovitih sastojaka i prelijemo s 2 decilitra vode. Nakon 20 minuta čaj procijedimo i odmah pijemo. Pijemo ga 3 puta dnevno.

SOK OD DRIJENA

Najprirodniji način dobivanja soka da pomiješamo plodove sa šećerom i zagrijemo do vrenja. Možemo dodati malo vode. Na kilogram plodova dodajemo pola kile šećera.Propasiramo i čuvamo u bocama u hladnjaku. Ovaj sok je izuzetno gust, pa ga razrjeđujemo vodom.
hr Sun Nov 11 2018 19:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bdeffd30e49380e008b45cb/80

DIVLJA RUŽA ILI DIVLJI ŠIPAK: Jača imunitet i probavne organe, otklanja kamenac

Plodovi ovog bodljikavog grma prepuni su vitaminom C...
Rosa canina -latinski naziv

LJEKOVITI SASTOJCI: antioksidansi, vitamin C, skupina vitamina B, vitamin A, K, karoten...


DRUGI NAZIVI: šipurika,pasja ruža, šipkovina,obični šipak, šipkovina


OPIS BILJKE:  Divlji šipak je bodljikavi grm, visine do 4 metra. Grane su pune trnova, listovi neparno perasti. Cvjetovi, po 3-5 u cvatovima.Latice svijetloružičaste, rjeđe bijele ili žućkaste. Plod šipka koji vremenom dozrijevanja dobiva narančastocrvenu boju. Plodove beremo u rujnu i listopadu. Vrlo su lijekoviti i puni vitamina C i B2. Sušimo ih u hladu i čuvamo u dobro začepljenim posudama jer brzo izgube svoje djelovanje. Biljka raste na suhom, neobrađenom tlu, pašnjacima, livadama. Plodove beremo tamo gdje je čisto, nikako uz cestu. Pravilo je da sve ljekovite biljke beremo na čistim staništima.

LJEKOVITO DJELOVANJE:  Zbog visokog sadržaja vitamina C i mnogih drugih vitamina, čaj i pripravci od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Koristimo ga u vrijeme prehlade i gripe. Treslovine koje se nalaze u šipku imaju svojstvo stezanja, što olakšava probleme s proljevom.


Organske kiseline i pektini potiču izlučivanje probavnih sokova i tako ublažavaju gastritis. Šipak ima i diuretička svojstva što uveliko povećava pokretljivost zglobova i sprječava artritis. Zbog svojih protuupalnih djelovanja liječi bubrežna oboljenja, kamenac i pijesak u mjehuru i bubrezima. Šipkov čaj otklanja proljetni umor i bljedoću, pročišćava krv, liječi giht. Dobar je u borbi protiv rahitisa i vodene bolesti. Čaj bi osobito morali koristiti stariji ljudi jer njima probavni organi ne upijaju dovoljnu količinu vitamina C iz hrane. Poznato je da 100 grama vitamina C ima jednaku vrijednost kao kilogram limuna.

Marmelada tijekom zime je dobar izvor vitamina C.


ČAJ OD ŠIPKA: Žlicu sjeckanog, suhog šipka stavimo u šalicu uzavrele vode. Ostavimo poklopljeno 10 minuta, procijedimo, zasladimo medom i pijemo 3 puta dnevno.
hr Sun Nov 04 2018 15:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd471e50e493827178b45c8/80
Foto: DN

KRAŠKI VRISAK liječi dišni, probavni i urogenitalni sustav

Kad govorimo o vrisku moramo napomenuti da se radi o vrsti Satureja, kako nebi bio zamijenjen s drugom vrstom roda Calluna.

Satureja montana - lat. naziv biljke

DRUGA IMENA : primorski vrisak, bijeli vrisak, gorska metvica

OPIS VRSTE : Ljekovita, začinska i medonosna biljka, visine od 20 do 40 cm. Ima sužen korijen iz kojega izbija mnogo uspravnih ogranaka. Grane fino dlakave, listovi linearni s gustim žlijezdama punim eteričnog ulja. Cvjetovi bijeli i ljubičasti, skupljeni u cvjetne metlice. Cvjeta od srpnja do kraja listopada. Biljka izrazito ugodnog i aromatičnog mirisa. Staništa su joj suha i kamenita pobrđa. U ljekovite svrhe beremo nadzemni dio biljke u vrijeme cvatnje. Sušimo u hladu i spremamo u zatvorene posude da ne ishlapi.

SASTOJCI: eterično ulje, saponini, treslovine, glikozidi, fumarska kiselina, željezo, kalcij, kalij, fosfor, natrij.....

Stari Grci i Rimljani pripisivali su vrisku afrodizijačka svojstva. Koristi se u ljekovite svrhe i kao začin. Liječi dišni, probavni i urogenitalni trakt. Ima antivirusna i antibakterijska svojstva.Vrisak jača organizam i ublažava probavne smetnje, bolesti želudca i crijeva,grčevenadutost. Uspješno liječi proljev, uništava amebe i gliste. Koristimo ga za reguliranje mjesečnice, kod slabog mokrenja. Izaziva znojenje pa je dobar kod prehlade i gripeupale pluća, bronhitisa. Jača mušku potenciju, a dobar je i kod ispadanja kose. U tu svrhu masiramo vlasište kose.

Koristi se i kod nervoznog stanja organizma i općeg umora. Preporuča se za bolji vid te kod gubitka sluha. Pogodno djeluje na asmatičare. Koristan je kod reume mišića i kostiju. Dobar je protiv stresa i poremećaja pamćenja, pa čak i Alzheimerove bolesti. Koristimo ga u niskim dozama jer ima veliku količinu fenola u sebi pa može izazvati kontra efekt.

Koristi se i kao začin u mediteranskoj kuhinji, posebno kod spremanja divljači i raznih pečenja. U Njemačkoj ga stavljaju u grah i kobasice.

ČAJ OD VRISKA

Jednu čajnu žlicu vriska prelijemo s 2,5 dl uzavrele vode. Držimo poklopljeno 10-ak minuta. Procijedimo i zasladimo medom. Pijemo tri puta dnevno po jednu šalicu, nakon jela. Zadnju šalicu pijemo prije spavanja. Učinak čaja je još bolji ako mu dodamo mentu i ružmarin.

ČAJ PROTIV ISPADANJA KOSE

Vručom vodom (2 dl ) prelijemo jednu čajnu žlicu suhih listova vriska, poklopimo i nakon 10 minuta procijedimo. Tim čajem ispiremo kosu i masiramo vlasište. Ostavimo 5 minuta da djeluje, a potom isperemo.

ČAJ PROTIV NESANICE

Koristimo vrisak, kamilicu i majčinu dušicu. Jednake količine ovih biljaka pripremiti tako što uzmemo jednu čajnu žlicu mješavine i prelijemo s 2 dl uzavrele vode. Nakon 10 minuta procijedimo, zasladimo medom. Pijemo šalicu prije spavanja. 



hr Sat Oct 27 2018 16:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb753b0e493802018b4981/80

DRAČA Tko bi rekao da ona ima ljekovitih svojstava pa čak i afrodizijačkih?

Još kao mali voljeli smo grickati plodove drače, podsjećali su na okus jabuke. Baka je govorila da su zdravi.

Paliurus spina christi - lat. je naziv ove dalmatinske biljke. Sam naziv potječe od riječi Krist, koji je bio okrunjen ovom trnovom krunom.

DRUGI NAZIVI: kristova drača, žestica, crna drača

Drača je listopadni grm visine do 3 metra, razgranate krošnje. Grane su sivkasto do crvenosmeđe, prekrivene oštrim trnjem. Trnje je smješteno u nasuprotne parove, veće i manje. Listovi su naizmjenično raspoređeni, jajoliki, kožasti, blago nazubljeni. Cvjetovi su mali, zvjezdastog oblika, čaška se sastoji od vjenčića s pet žućkastozelenih latica. Cvate od svibnja do kolovoza. Plodovi su okrugli, okriljeni s koštunicom u sredini.

Boja je zelenkastožuta do crvenkasta, a ovisi o sazrijevanju. Plodovi se sakupljaju od kolovoza do listopada kad su potpuno zreli i poprime žutosmeđu boju. Suše se na prozračnom mjestu, ne na suncu. Čuvaju se u keramičkim ili staklenim posudama. Uglavnom raste po krševitom kraju zato ima jak razvijen korijen, koji crpi vodu duboko iz zemlje.

Kod drače su ljekoviti njeni plodovi koji dozrijevaju u kasno ljeto. Plodovi su jestivi. Preporuča se 10 plodova dnevno za bolju probavu. Najbolje ih je jesti na prazan želudac. Drača ima antiseptičko i protuupalno djelovanje. Zbog velikog sadržaja treslovina liječi sve probavne organe, upalu debelog crijeva, spriječava zatvordizenteriju,  zaustavljanje proljeva.  Čaj od plodova drače izvrsno liječi reumu, potiče rad bubrega i izlučivanje mokraće. Liječi neke nervne bolesti, upalu grla i ždrijela. Služi za bolje ispiranje desniTeško zacjeljujuće rane liječimo čajem od plodova drače.

Drača je i medonosna biljka.Cvjetovi drače su mali, žućkasti, neugledni, diskretnog mirisa, a pčele ih obožavaju. Med od drače snižava kolesterol, jača imuni sustav i kardiovaskularne bolesti. Pčelari kažu da je dobar afrodizijak kao i lijek kod malignih oboljenja.

ČAJ OD PLODOVA DRAČE

Jednu do dvije žlic smrvljenih plodova drače stavimo u 2 dl hladne vode. Kuhamo dok ne zakipi. Ostavimo poklopljeno 10 -ak minuta, procjedimo i pijemo jednu do dvije šalice dnevno prije obroka.


hr Sat Oct 20 2018 14:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .