Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e0b65de29111c3b4c8b4593/80

Dalmacija u 2019. godini: Marjan i potkornjak, Metro, Pelješki most, Kerumova raštika...

Izdvojili smo nekoliko događaja iz Dalmacije po kojima ćemo zasigurno pamtiti 2019. godinu
Godina se bliži kraju i mnogi rezimiraju što se to sve u 2019. godini događalo, a bilo je mnogo toga.

Ipak, mi smo za vas izdvojili nekoliko događaja iz Dalmacije po kojima ćemo zasigurno pamtiti 2019., bilo po lošem ili dobrom... 

Marjan, borba s potkornjakom, prosvjedi...

Šuma Marjan više ne izgleda onako kako je izgledala, a sve "zahvaljujći" štetočini Potkornjaku koji je doslovno pokosio šumu.

Nešto više od 38 tisuća zaraženih stabala je posječeno tijekom višemjesečne sanacije šume, međutim na vidjelo je izašlo i kako su nadležni za sanaciju posjekli i stabla koja nisu zaražena, što je izazvalo bijes javnost, a pokazali su ga tako što su organizirali, i to nekoliko puta, prosvjede u kojim su mnogi građani Splita sudjelovali. 


Splitski metro

Spektakularno otvaranje splitskog metroa dogodilo se 11. lipnja. Okupili su se lokalni političari predvođeni splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te predstavnici Hrvatskih željeznica - sve je bilo savršeno...

No, projekt koji je trebao smanjiti gužve između predgrađa i trajektne luke ukinuo se 5 mjeseci kasnije, točnije 4. studenoga.


Nestanak kapetana Dina Miškića

Krajem studenog dogodila se nesreće koja je šokirala, ne samo Hrvatsku, već cijeli svijet. Naime, potonuo je brod Bourbon Rhode na kojem je kapetan bio hrvatski pomorac, Šibenčanin Dino Miškić. 

Od četrnaest članova posade, trojica su spašena, a trojica službeno proglašena mrtvima, a za osam se tragalo, među kojima je naš Miškić. 

Nakon samo nekoliko dana, potraga je obustavljena, a ta odluka je izazvala bijes javnosti pa su ponovno krenuli s potragom, no ona je završena bezuspješno. Kapetan Miškić i njegova posada još uvijek nisu pronađeni.  


Pelješki most

Pelješki most, most koji će spojiti jug Hrvatske s ostatkom zemlje, napokon se počeo graditi, a vrijedan je 525 milijuna eura. Početkom ove godine, Kinezi su iskrcali opremu i krenuli u izgradnju.
Kao što to uvijek biva kod nas, javljali su se određeni problemi s pristupnim cestama, no u 11. mjesecu su se počele i one raditi. 

Do 2023. godine most bi trebao biti gotov, a ministar Butković smatra da će to biti i prije!

Napad na Srbe 

Grupa napadača 21. kolovoza je upala u kafić u mjestu Uzdolje u općini Biskupija kod Knina te su verbalno i fizički napali vlasnicu kafića i goste, pri čemu su oštetili i inventar objekta.
U ovom napadu je ozlijeđeno petero osoba, među kojima i jedan maloljetnik.
 
Huligani su ubrzo uhićeni te je policija otkrila da se radi o osam muškaraca s područja Splita, u dobi od 21, 25 i 28 godina. 

Kerum i raštika

2019. godina ne može proći ni bez Keruma i njegovih poteza...
Naime, nakon što mu je Konzervatorski odjel u Splitu zabranio radove na secesijskoj vili u Bihaćkoj ulici gdje je ilegalno napravio ulaz u podrum, Željko Kerum je otišao korak dalje - na mjestu nekadašnjeg botaničkog vrta vile zasadio kupus i salatu!

O ovom njegovom potezu obaviještena je građevinska inspekcija i policijska uprava, al njega to nije previše uznemirilo... 

Brački pupoljci

Početkom ljeta javnost je zgrozilo odbijanje promjene Zakona koji bi omogućio besplatan prijevoz djeci s teškoćama u razvoju, pratiteljima i vozilima u pratnji. Ogorčeni roditelji simbolično su blokirali iskrcaj trajekta na 120 sekundi čime su htjeli upozoriti na 120 mjeseci, odnosno 10 dugih godina borbe za svoju djecu.

Nakon iscrpljujuće bitke, osim djeci s teškoćama, novi Zakon omogućio je besplatan prijevoz i osobama s invaliditetom kao i njihovim pratnjama.

Hrvatska na Poljudu

Nakon četiri godine, Hrvatska nogometna reprezentacija vratila se u Split. Zadnja utakmica u lipnju 2015. godine ostala je u sjeni mistične svastike za koju još uvijek nitko nije odgovarao. Ovoga puta, ulaznice su se razgrabile brzinom svjetlosti, a Dalmacija kao da je samo za to živila.

Osim neviđene opsade policije, grad je bio prepun navijala iz svih dijelova Hrvatske. Sjajna atmosfera bez incidenta i tri komada Mađarima sasvim je dovoljno da se zaboravi 'ukleti' Poljud.


Zatvorena Peškarija

Za sam kraj godine Splićane je šokirala odluka Državnog inspektorata i Veterinarske inspekcije. Zatvoren je jedan od splitskih simbola – Peškarija, ribarnica koja je na tom mjestu opstala iz 1890. godine.
Zakon je zabranio prodaju ribe na otvorenom, a koncesionar izbora nema.

Peškarija je uvijek bila puno više od kupovanja ribe!


Ultra na Parku mladeži

Nakon šest godina glazbenog spektakla na Poljudu, Ultra se preselila na Park mladeži i to na sljedeće četiri godine. Za ovogodišnje izdanje Ultre postavljena je najveća pozornica ikada u Hrvatskoj i regiji, a Split je opet ugostio najveća imena svjetske eletronske glazbe. 

Pozitivna atmosfera, odlična glazba i zabava svrstale su grad pod Marjanom na turističku mapu svima željnima dobre zabave.

Neka blagostanje i vrijeme bez brige potraje što duže i u predstojećoj 2020. godini. Od srca Vam to želi i cijela redakcija portala DalmacijaNews.


hr Tue Dec 31 2019 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0eee872af47f8e028b4881/80

Bijesni psi i pseći izmet tek su dio problema na Žnjanu: Donosimo dvije ogorčene priče

Pitam se da li će i ovdje biti potrebno da se dogodi još koji nemili događaj dok netko ne odluči reagirati?
Napad psa na dijete u parku Emanuela Vidovića bio je 'okidač' za nevjerojatnu priču o nebrizi i odgovornosti vlasnika pasa koji svoje ljubimce često šetaju bez lanaca i brnjica čime u opasnost dovode na desetke ljudi koji bezbrižno iskorištavaju svoj dan.

Javila nam se zgrožena čitateljica koja je izrazila želju ispričati svoju priču, točnije svoje osobno iskustva prepričati u dva slučaja u razmaku od samo nekoliko tjedana. 

Sredinom ljeta na gradskoj plaži na Žnjanu naša se sugovornica, čiji su podatci poznati redakciji, nalazila sa svoje dvoje djece od 3 godine kada je na plažu stigla mlada majka s djetetom i u pratnji psa pasmine pit bull koji je bio bez uzice i brnjice, trčao je po plaži, mokrio među kupačima, utrčavao u more.

Premjestila se, kao i nekoliko drugih kupača, na uvalu dalje i odande je nazvala dežurnog komunalnog redara  kako bi ga obavijestila o situaciji da bi on rekao kako je, kada je riječ o psima, za to zadužena policija.

Drugi se događaj zbio samo mjesec dana kasnije, a u priči se našla njezina prijateljica koju smo, slijedom događaja, kontaktirali i koja nam je sve potvrdila. Za potrebe priče prijateljicu naše sugovornice nazvat ćemo Ivana.

Ivana je s djetom bila na Žnjanu kada je stafford utrčao u more i skočio na kćer koja se igrala u plićaku. Dijete je počelo vrištati, pas je skakao po njoj, a za njim se došetala malodobna djevojčica koja nad psom nije imala apsolutno nikakvu kontrolu. Gađala je psa kamenčićima, a pas ju je ignorirao sve dok nije samoinicijativno odlučio otrčati dalje.

- Pitam se da li će i u vezi ovog problema biti potrebno da se dogodi još koji nemili događaj dok netko ne odluči reagirati? Pseći izmet po cijeloj plaži Žnjan je posebna priča, rekla nam je sugovornica s tugom i strahom prisjećajući se događaja koji potvrđuje samo kako u Splitu dosta toga ne funkcionira kako bi trebalo.
hr Fri Jan 17 2020 12:34:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e21977129111cc3038b45a0/80

Čudni poslovi u sinjskoj Osnovnoj školi: Što radi HDZ-ov ravnatelj i tko će odgovarati za postupke?

Nekoliko tjedana nakon što smo objavili priču o otpuštenoj knjižničarki javila nam se Sinjanka koja je otkrila još poražavajućih detalja koji se skrivaju iza zidova sinjske osmoljetke
Sinjska Osnovna škola Marka Marulića bila je prva škola u Hrvatskoj koja je javnim istupom 'pogazila' štrajkaške zahtjeve kojim su prosvjetni djelatnici tražili povećanje koeficijenta na plaću i na nekoliko tjedana 'zamrznuli' rad u školama. 

Uzrok ponovnog povratka na radna mjesta, bez podrške kolegama, a po riječima nastavnika iz te škole, bio je ravnatelj Marko Križanac, HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću grada Sinja. 

Nekoliko tjedana nakon što smo objavili priču o otpuštenoj knjižničarki kojoj je, kako tvrdi, ravnatelj prijetio kako bi došao na njeno mjesto u toj školi, prije nego je zapravo postao ravnatelj, javila nam se Sinjanka, čiji su podaci poznati redakciji, a koja je otkrila još poražavajućih detalja koji se skrivaju iza zidova sinjske osmoljetke. 

Tvrdi kako je na kraju školske godine Križanac sazvao čak Odbor od troje profesora kako bi svom djetetu podigao ocjenu iz matematike. Navodno je iz matematike djetetu zaključena ocjena dobar (3) da bi, nakon preispitivanja ocjene od strane Odbora, zaključna ocjena se povećala na odličan (5). Sinjanka nam govori i kako je u Odboru bila profesorica matematike te dvije osobe zaposlene u školi od strane Marka Križanca.

Ogorčena građanka Sinja nazvala je Križanca i 'pravim znalcem' jer govori kako se razumio u sve. Bio je predsjednik Nadzornog odbora Dalmacija vina, bio je čak jedno vrijeme i u Hajduku, ali i direktor radio postaje u Sinju. U periodu vlasti HDZ-a u Sinju vršio je dužnost predsjednika Skupštine sinjske tvrtke 'Vodovod i čistoća'.

Sinjanka nam je napisala i kako je dotični ravnatelj sinjske škole osnovao portal 'Sinjska rera' kao braniteljski portal, a kako isti nema nikakvih veza s braniteljima nego služi isključivo za hvalospjeve lokalnog HDZ-a.

Nakon jednostavnog pretraživanja u ove smo se riječi i uvjerili. 7. ožujka 2018. godine u Registar neprofitnih organizacija upisana je udruga 'Sinjski vitezovi - Rera' u kojoj kao osoba za kontakt stoji Marko Križanac. Zanimljivo, na području Cetinskog kraja djeluje mnoštvo udruga, a dvije godine zaredom baš 'Sinjski vitezovi' dobivaju najveće iznose od Splitsko-dalmatinske županije. Tako je 2018. godine udruga dobila 15 tisuća kuna za izradu braniteljskog web portala, a 2019. godine 10 tisuća kuna za obilježavanje važnih godišnjica iz Domovinskog rata.

U nadi da će barem tu biti neka 'svjetla točka' cijele priče zavirili smo u organizacijsku listu događaja na području Cetinskog kraja. Niti jedan od njih nije organizirala udruga 'Sinjska rera'.

Nekima očekivan ishod, a nama još jedan slučaj u kojem kraja bahatosti, lažima i prijevari nema dok u isto vrijeme, kako kaže naša sugovornica, svi šute pod opravdanjem 'Nema tu pomoći, to je HDZ!'
hr Fri Jan 17 2020 12:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e21915529111c1d038b45e3/80

Kaštelani se spremaju za Večer vina: Pozivaju sve vinare na prijave za feštu

Vina će ocjenjivati stručna komisija, a najbolja vina bit će nagrađena na 17. Večeri kaštelanskih vina

Društvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijaći i Udruga Kaštelanski crljenak organiziraju 17. Večer kaštelanskih vina. Pozivaju se svi zainteresirani vinari s područja Kaštela da donesu svoja vina na uzorkovanje i ocjenjivanje, ta da budu dio ove velike fešte vina.

Pravo na sudjelovanje imaju svi kaštelanski vinari koji imaju OPG-ove, a u posebnoj kategoriji kaštelanski Crljenak  oni vinari koji imaju dozvolu za stavljanje vina u promet.

Potrebno je za svaki uzorak vina donijeti tri boce od 0,75 l ili jedne litre, a može se prijaviti samo jedan uzorak u svakoj kategoriji.

Kategorije u otvorenim vinima su: bijelo vino, opol, crno vino berbe 2019. te odležana crna vina.
U kategoriji kaštelanskih Crljenaka ona vina koja imaju markicu.

Za svako vino obavit će laboratorijska analiza. Uzorci se mogu donijeti u prostore PZ Kaštelacoop u Kaštem Starom, 24. i 25. siječnja u vremenu od 17 do 19 sati, te u subotu 26. siječnja, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sama večer će se održati 3. ožujka u 19 sati u Vatrogasnom domu u Kaštel Sućurcu u sklopu obilježavanja Dana grada Kaštela. Vina će ocjenjivati stručna komisija, a najbolja vina bit će nagrađena na 17. Večeri kaštelanskih vina.
hr Fri Jan 17 2020 11:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e218e4729111cb1048b4583/80

Načelnik Škabrnje ponovno je 'peglao' službenu karticu i potrošio 140 tisuća općinskog novca

U lipnju prošle godine Bubnjar je, zbog sličnog nedjela, bio pod istragom Uskoka zbog utaje 900 tisuća kuna proračunskog novca
Načelnik općine Škabrnja Nediljko Bubnjar pod istragom je Uskoka zbog trošenja 140 tisuća kuna iz općine u osobne svrhe. 

Uskok je obavijestio, ne navodeći ime osumnjičenika, da je pokrenuta istraga jer se sumnja kako je načelnik od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine u više navrata podigao najmanje 31.500 kuna, a istom je karticom plaćao i razne troškove u ugostiteljskim objektima i trgovinama.

Čak je plaćao i sportsku odjeću i obuću i stvari od kože, unajmljivao vozila te koristio naplatne postaje na autocestama diljem Hrvatske, ali i izvan države u iznosu od najmanje 108.616 kuna.

U lipnju prošle godine Bubnjar je, zbog sličnog nedjela, bio pod istragom Uskoka zbog utaje 900 tisuća kuna proračunskog novca.


hr Fri Jan 17 2020 11:37:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .